Prva picerija u Beogradu

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U Žarkovu je 87 postojala picerija "Parenzzo".
To je i bila i prva picerija koju sam videla u životu.
Sećam se da je pica bila četvrtasta u suštini leba i kečap. Margarita u pokušaju
Slično tome videla sam još samo u italiji u pekari ili tako nešto... nije bila picerija

A gde se danas može pojesti dobra ali zaista dobra pizza
1768112575451.png

Picerija je bila relativno mala – imala je oko 25 mesta, radila je do večernjih sati i retko je bila prazna. Posebno su se izdvajale vrste kao što su “Margarita”, “Napolitana” i “Četiri godišnja doba”. Cena je u to vreme bila između 18 i 43 dinara, što je u poređenju sa prosečnim cenama hleba, mleka ili mesa pružalo sasvim nov gastronomski “luk” u gradu.

Iako je MB posao okončao negde početkom 1990-ih, uspomena na njega ne bledi. Na tom istom ćošku danas se nalazi restoran “Na ćošku”, ali mnogi stariji Beograđani i dalje se prisećaju prvih zalogaja pice baš u ovom legendarnom prostoru.Zanimljivo je da se pre pojave privatnih picerija kao što je MB pica već mogla naći i u ugostiteljskim objektima starijeg datuma – od restorana „Pod Lipom“ u Makedonskoj ulici do drugih lokala koji su tokom sedamdesetih imali picu na meniju.Ipak, MB se smatra jednom od prvih specijalizovanih picerija u modernom smislu te reči.(citymagazin)
Baš sam obrisao suze posle teme Godine koje nisu pojeli skakavci i evo ih opet.... Bata Hreljac beše basista Korni grupe? Ma ne to mu je brat.

Back