Prva komplet lepinja

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
368.900
Mesto u Užicu gde svakodnevno možete sresti one koji posećuju ovaj grad, nije nikakav hotel, restoran, niti neka turistička lokacija već jedna pekara. Pekara Šuljaga postoji oko dva veka, a tokom prošlog u njoj je napravljena je prva "lepinja sa sve", koja je uz jogurt postala "komplet lepinja" i koja već dve godine nosi titulu najboljeg doručaka na svetu. Zašto je to tako znaju samo oni koji su pojeli "kompletušu" koja je originalnog ukusa samo u ovoj pekari.

- Ova pekara postoji još od pre Prvog svetskog rata. Nekada je ovde bila Glavna ulica i zanatski centar. Prezime prvih vlasnika ne znamo, ali su sledeći bili Čarapići koji su 30-50 godina vodili pekaru. Posle Drugog svetskog rata vlasnik pekare postaje Radomir Šuljagić, koji je već u drugoj ulici imao pekaru koja je porušena, a 1953.godine kod njega zanat počinje da uči moj otac. Radomir ga je zavoleo pa mu je posle 15 godina ponudio ortački rad. Nekoliko godina je radio bez novca, do 1972. kada se Radomir povukao iz posla sa željom da se radnja i dalje zove Šuljaga. To je moj otac iz velike zahvalnosti prihvatio i tako je i dan danas - vlasnik pekare Dragan Lazić.

Ono što treba znati jeste ritual samog konzumiranja lepinje. Gornji deo, koji se zove poklopac, odseče se pre punjenja lepinje nadevom. Kada se taj deo zapeče i doda pretop, poklopac se vraća i natapa u nadevu, a onda se prvi jede tako što se prstima umače u sadržaj lepinje. Escajg se ne koristi, a zagrizanje cele lepinje nije ispravan način jedenja ovog specijaliteta već tek nakon što pojedete poklopac.

Prva lepinja, kako se sa kolena na koleno prenosilo, nastala je oko 1900. godine a "lepinja sa sve" polovinom prošlog veka. Kada su šegrti birali između lepinje sa kajmakom, pretopom i jajetom a njiho gazda poželeo sve sastojke u svojioj lepinji. Kako je jogurt kasnije postao obavezan sastojak, zbog balansa ukusa, đaci je nazivaju "kompletuša" tj. "komplet lepinja" što znači "lepinja sa sve" plus jogurt. Sve priče su ispričane tek kada se pojede "lepinja sa sve", sa jogurtom, a leti treba probati i sa hladnim pivom.

Lepinje koje u sebi imaju bilo koji drugi sastojak sem kajmaka, jajeta i pretopa, ne mogu se nazvati imenom ovog specijaliteta. "Lepinja sa sve", po originalnoj recepturi proizvodi se samo u Užicu u pekari Šuljaga koja nema baš nikakve veze sa istoimenim pekarama koje se pojavljuju u drugim mestima u Srbiji.

1737130528768.png

masnoća i ugljeni hidrati
bez veze

primitivna verzija italijanske radničke pizze

pizza je postala fenseraj a komplet lepinja i dalje zabava za unutrašnjost da se što više zasiti za malo para sa masnoćom
međanerov jeli ti svaćaš da su to nekad ljudi jeli nakon teških poslova u polju šumi rudniku?
i da im je trebalo nešto kalorično za izdržati sve te fizikalije?
danas je to više tradicija toga kraja i danas kad pojedeš takvu jednu lepinju tjedan dana više ne jedeš ništa.

međanerov jeli ti svaćaš da su to nekad ljudi jeli nakon teških poslova u polju šumi rudniku?
i da im je trebalo nešto kalorično za izdržati sve te fizikalije?
danas je to više tradicija toga kraja i danas kad pojedeš takvu jednu lepinju tjedan dana više ne jedeš ništa.
pa to sirotinja da se za male pare nagura sa što više leba i mas i da ne je ništa pa da im ostane za benzin da turiraju po selo kakoj se ima
supeeeeer!!!

dok doktor ne zabrani :D

Poslednja izmena:
Kako mi nedostaju staaare beogradske priče dogeganih proletera od bušnih gaća (pobeglo sa sela)

"a jelo se parče leba i ozgo svinjska mas, nije bilo ništa drugo"

ja na to dodam "e a moji su imali za tucanu i biber pa krke preko mas"

stanu pa im nije jasno dal si ih izvalio u laganju ili ste stvarno jeli ta *** za doručak, ručak i večeru
kako da ne...
šio mi ga Djura...

Poslednja izmena od moderatora:
jes imali krave, svinje i kokoške a jeli *** umočena u drnč
pričaj ti to nekom drugom

da su svi pošteni kao što piše na ovoj temi pa danas bi ženske znale kako se pravi čorba ne bi kupovale industrijski koncentrat
mrzi ih povrće da iseckaju...

Pretop nije samo mast ili loj , jer to uglavnom uvaljuju . To su kompletni sokovi tokom pečenja .I uvek su ranije bila dva lonca za pretop , jedan za svinjski drugi za jagnjeći pa šta ko voli ili mix .I komplet lepinja ne može bez dve pune kašike zrelog kajmaka , a ne da obriše nož o lepinju .Pa tek onda jajce , domaćinsko .
I niko se nije ugojio od komplet lepinje .

Poslednja izmena:

Back