PROZORLJIVOST

Разлика је у томе од кога долази способност или тај дар:
1.Од човека (интуиција, парапсихолошке способности)
2.од Бога - онда се то зове прозорљивост .Тај дар не добијају сви који су монаси, посте и живе светим животом, него само неки са одређеним разлогом, а то је да би тај дар служио ДРУГИМА ДА СЕ ПРИБЛИЖЕ БОГУ
4.од демона - који су, као духовна бића такође у стању да виде ствари које се дешавају у даљини као и ствари које су логична последица нечијег понашања

А иначе, многи светитељи су молили Бога да им не даје тај дар или га чак одузме да не би били због њега прелашћени, тј.преварени од стране демона.

:ok:
odlično objašnjanje! Sažeto, jasno i dobro sročeno!:)

Pa sad... :lol:
Setih se nekakve čangrizave babe iz komšiluka...
Smetalo joj što parkiram ispod njenog prozora. (Zapravo, parkirao sam ispod svog prozora, ali baba je bila u stanu iznad).
I tko, jednom me dovoljno iznervira da joj kažem tako ispd glasa, razgovetno:
- Mani se baba prozora. Živećeš još do katoličkog Božića! :evil:
I ja naravno, zaboravim šta sam rekao babi, kad, na sam rvacki Božić eto ti njene usplahirene ćerke. Moli me da oprostim babi jer se sva nadula! :eek:
I oprostim joj. :lol:
Al je ipak umrla na pravoslavni Božić. :D

:lol:
Pa bolje na pravoslavni nego na katolički..:mrgreen:

Ovaj fenomen me poprilično zanima, svi smo čuli da su postojali i da postoje monasi kojima je data božja milost da vide budućnost. Pošto sam laik za ovu temu ako neko više zna o tome kako i zašto može ovde da napiše...

Ko su bili prozorljivi monasi u našoj zemlji i šta su videli?
Ima li prozorljivih danas i ko su?
Koja je razlika između vidovitih i prozorljivih ljudi? Koliko sam čuo postoje i civili ( da tako kažem ), sasvim obični ljudi koji imaju taj dar...ali da li su oni i prozorljivi?

Pišite...

Nema razlike. Vidovitost je Vidovitost... kad neko moze da vidi buducnost...

A osim toga nista nam nije ni zacrtano, da bi neko mogao da nam vidi buducnost..

Taj dar potice od demona...

Tako da proricanje buducnosti se svodi na nagadjanje demona, na osnovu onoga sta znaju o nekoj osobi..

nekad i pogode nesto....

Demoni su duhovna bica i mogu znati puno toga o nama, al ne mogu nam citati misli...

I nemoguce je videti neciju buducnost, jer nam ona nije zacrtana...

Bog na daje te darove danas ljudima...

.

Besmrtna neće da mi odgovori.:( A, stvarno me zanima gde to piše.:(

hocu nego sacekaj malo...

naravno da pise u Bibliji...

ima na vise mesta u vezi toga...

Ali na primer meni je najupecatljivije to sto pise u 2 Solunjnima 2 poglavlje...

najbolje da procitas celo poglavlje da bi shvatio kontekst..

ja cu navesti samo najbitnije stihove

2. Solunjanima 2:3

3 Da vas niko nikakvim načinom ne prevari, jer najpre treba da dođe otpad, i da se pojavi čovek bezakonja, sin pogibli,
4 protivnik koji se uznosi iznad svega što se zove Bog ili se obožava, da će čak u Božjem hramu zasesti i proglasiti sebe Bogom.

9 Pojavljenje tog bezdušnika biće po moći sotoninoj, sa svakojakim čudesima, znacima i čudima lažnim,

10 i sa svakim zlobnim zavođenjem za one koji propadaju, jer ljubavi istine ne primiše da bi se spasli.

11 Zato će im Bog poslati silu prevare da veruju laži,
12 da se osude svi koji ne verovaše istini, već zavoleše nepravdu.

Biblija je Bozja rec i sve sto treba da znamo, Bog nam je obzanio preko Biblije...:)

U prethriscansko vreme Bog je samo nekima davao odredjene moci, i to su u Bibliji Bozji proroci..

U prevom veku Bozjem sinu Isusu Hristu i njegovim ucenicima je davao moci izlecenja ..

al ne i moci vidovitosti...

Samo je Isus kao Bozji sin imao tu moc da cita misli , jer tu moc ima samo Bog i on je tu moc dao svom sinu...

Imamo izvestaje iz Biblije gde se vidi da je neko imao moci zbog uticaja demona, tj pod uticajem demona...

to pise u Delima Apostolskim 16:16-19

16 Dok smo isli na molitvu, srete nas jedna sluškinja koja opsednuta duhom, gatarskim demonom, koja je svojim proricanjem donosila veliku dobit svojim gospodarima...

Kad je Apostol Pavle izgonio tog demona iz nje, ona je izgubila te moci...

takodje ima u starom zavetu jedan zanimljiv izvestaj nacicu kasnije..

Takodje u starom zavetu se zabranjuje svaki oblik spiritizma u sta spada i gatanje i proricanje buducnosti.

U 5.Mojsijevoj 18 citamo : 10“neka se ne nadje u tebe niko koji bi vodio sina svoga ili kcer svoju kroz oganj, , ni koji gata, ni koji se bavi magijom, ni koji prorice po znamenju, ni vracar 11 ni koji baca cini, ni koji priziva duhove, ni koji prorice buducnost, ni koji pita mrtve.
12 Jer je gad pred Jehovom ko god tako cini , i za takve gadosti Jehova Bog tvoj tera te narode ispred tebe.”.

:heart:

Poslednja izmena:
U prevom veku Bozjem sinu Isusu Hristu i njegovim ucenicima je davao moci izlecenja ..

al ne i moci vidovitosti...

Citat koji si navela iz Solunjanima poslanice upravo pokazuje da je Pavle proricao.

2. Solunjanima 2:3

3 Da vas niko nikakvim načinom ne prevari, jer najpre treba da dođe otpad, i da se pojavi čovek bezakonja, sin pogibli,
4 protivnik koji se uznosi iznad svega što se zove Bog ili se obožava, da će čak u Božjem hramu zasesti i proglasiti sebe Bogom.

9 Pojavljenje tog bezdušnika biće po moći sotoninoj, sa svakojakim čudesima, znacima i čudima lažnim,

10 i sa svakim zlobnim zavođenjem za one koji propadaju, jer ljubavi istine ne primiše da bi se spasli.

11 Zato će im Bog poslati silu prevare da veruju laži,
12 da se osude svi koji ne verovaše istini, već zavoleše nepravdu.

:think:

Citat koji si navela iz Solunjanima poslanice upravo pokazuje da je Pavle proricao.

:think:

Jedno je biti Bozji prorok, kao Apostol Pavle a drugo je proricanje buducnosti coveka...

Bozji proroci su prenosili Bozju rec a nisu proricali buducnost ljudima...

ta vrsta vidovitosti, gledanja buducnosti ljudima ne potice od Boga

.

Poslednja izmena:

Back