Proveravati decu ili ne??? Sta ciniti?

• Začetnik teme Začetnik teme nedic
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
fjus :D dobro je.
Znači da počnem da skupljam arsenal knjiga i rezervne sijalice.
E, a ovo drugo me je nateralo da vratim film nazad i zaključih da ja reč voleti nikad i ne upotrebljavam u tom kontekstu. Tj kad se ponaša "loše" nikad ne kažem da to ne volim, uvek sam upotrebljavala izraz da mi se to ne sviđa i da to nije lepo. Postoji mogućnost da je jači efekat kada kažeš da ne voliš takvo ponašanje, ali meni to ne ide jedno sa drugim pa i ne radim tako.

nedic:
Uh uh... Upravo smo se vratili iz bioskopa. Mi nismo andjeli 2...Samo je jos pospesilo moje prerano razmisljanje o svemu.
Covece, vreme tako brzo prodje a mi jednostavno nismo svesni. Idem odmah da je vaspitavam (P.S. U ccetvrtak ce imati 4 meseca)....

Znaš onu priču
Dolazi žena kod pedijatra i kaže: "Doktore zanima me kad treba da počnem da vaspitavam svoje dete?"
A doktor je pita:"Koliko je staro vaše dete?"
Žena: "4 meseca."
Doktor: "Pa gospođo, zakasnili ste 4 meseca." :wink:

Citam vase pos. i ne mogu da se otmem utisku da ste svi mnogo optereceni mislju kako najbolje vaspitati svoje dete,kako steci poverenje....Moja deca imaju 18 i 15god.I verujte mi da nikada nisam imala nikakvih problema sa njima a i nikada se nisam toliko ni opterecivala pitanjima poput vasih.Niko vam ne moze pomoci u vaspitanju dece ako vi sami sebi ne pomognete.Ja sam oduvek puno vremena posvecivala svojoj deci,pricala sa njima,savetovala kako sam najbolje umela ali im nikada nisam nametala svoju volju,uvek sam ih ucila da razmisljaju svojom glavom i rade ono sto njima odgovara a ne zato sto to radi neko drugi ili da bi se nekom svideli.Do njihovog polaska u skolu kaznjavala sam ih tako sto sam im zabranjivala nesto sto oni vole.Ali sam im uvek objasnila zasto su kaznjeni i da ce opet biti kaznjeni ako ponove istu gresku.Nikad im nisam obecavala nesto sto nisam mogla da ispunim,nikada ih nisam lagala i polako sam sticala njihovo poverenje.A sada smo pravi drugari.Uff...bas sam se zanela.Ne bih volela da me pogresno shvatite ali deca ce sama odluciti koliko ce vam verovati.Ne sputavajte ih,ne namecite im svoju volju,ne lecite svoje komplekse preko njih.....i sami ce shvatiti da ste im vi najbolji prijatelj.

Eto Vesna, pohvalila si se… malo spustila ostalima i na kraju za recept dala ono sto su svi koji su ovde postovali preporucivali.
Naravno da cu da se opterecujem mislju, kakav cu roditelj da budem. Roditeljstvo je jedini pravi zadatak naseg postojanja na Svetu. Ako tebi to ide lako i ako mislis da si perfektno i bez problema zavrsila posao – svaka cast. Ja se plasim, jer znam da nisam idealan… Znam da nisam bio dobro dete, znam da su moji roditelji pravili neke greske, znam da nisam jedini koji moze da utice na razvoj moga deteta… I jos mnogo toga.
Znaci, taj strah proistice iz spoznaje da nismo savrseni, a cilj nam je savrsenstvo…
E, da... Pozdrav ekipi.

vesna pet:
Citam vase pos. i ne mogu da se otmem utisku da ste svi mnogo optereceni mislju kako najbolje vaspitati svoje dete,kako steci poverenje....Moja deca imaju 18 i 15god.I verujte mi da nikada nisam imala nikakvih problema sa njima a i nikada se nisam toliko ni opterecivala pitanjima poput vasih.Niko vam ne moze pomoci u vaspitanju dece ako vi sami sebi ne pomognete.Ja sam oduvek puno vremena posvecivala svojoj deci,pricala sa njima,savetovala kako sam najbolje umela ali im nikada nisam nametala svoju volju,uvek sam ih ucila da razmisljaju svojom glavom i rade ono sto njima odgovara a ne zato sto to radi neko drugi ili da bi se nekom svideli.Do njihovog polaska u skolu kaznjavala sam ih tako sto sam im zabranjivala nesto sto oni vole.Ali sam im uvek objasnila zasto su kaznjeni i da ce opet biti kaznjeni ako ponove istu gresku.Nikad im nisam obecavala nesto sto nisam mogla da ispunim,nikada ih nisam lagala i polako sam sticala njihovo poverenje.A sada smo pravi drugari.Uff...bas sam se zanela.Ne bih volela da me pogresno shvatite ali deca ce sama odluciti koliko ce vam verovati.Ne sputavajte ih,ne namecite im svoju volju,ne lecite svoje komplekse preko njih.....i sami ce shvatiti da ste im vi najbolji prijatelj.

O Boze polako, pa tolko je jos vremena pred Vama! :D

JD, slazem se druze!

verujem da ima divnih dobrih i pametnih ljudi koji zive svoje zivote kao da voze gondolu u luguni po suncanom danu...i da je za njih roditeljstvo lako i jednostavno...takvima mogu samo da se divim
ali tema ove price nisu oni...
tema su nasa deca i mi, koji se svesni svoje nesavrsenosti trudimo da iz sebe izvucemo najvise...pri tom zelimo da cujemo misljenje drugih ljudi koji imaju slicne probleme, ili o tome znaju vise od nas laika...mozda smo suvise zabrinuti...ali cini se da se dobro razumemo, i da zaista slusamo jedni druge...sto je prilicno retko na ovom forumu, zar ne?
pozdrav ekipi

Julian_Duranona:
Eto Vesna, pohvalila si se… malo spustila ostalima i na kraju za recept dala ono sto su svi koji su ovde postovali preporucivali.
Naravno da cu da se opterecujem mislju, kakav cu roditelj da budem. Roditeljstvo je jedini pravi zadatak naseg postojanja na Svetu. Ako tebi to ide lako i ako mislis da si perfektno i bez problema zavrsila posao – svaka cast. Ja se plasim, jer znam da nisam idealan… Znam da nisam bio dobro dete, znam da su moji roditelji pravili neke greske, znam da nisam jedini koji moze da utice na razvoj moga deteta… I jos mnogo toga.
Znaci, taj strah proistice iz spoznaje da nismo savrseni, a cilj nam je savrsenstvo…E, da... Pozdrav ekipi.

Ko bre nije savršen? Ja sam savršena, a krivi su ovi drugi što imaju uticaja. :shock:
Pozdrav i tebi :wink:

Pozdrav svima koji su savrseni! Ja sam tako daleko od savrsenstva, a s druge strane postujem ljude i njihovo misljenje. Iole pametna osoba moze da skonta da pocetak neke teme na forumu uglavnom nije nesigurnost nego hrabrost. Uporedila bih to sa obicnim ruckom, recimo pecenjem. Kad god sam u prilici ja pitam druge kako to rade - mozda su to usavrsili. Dva mozga uvek bolje znaju nego jedan. Treba paziti da se preterano samopouzdanje ne obije o glavu. Dug je zivot...

Nije mi bila namera da se hvalim niti da sebe predstavljam kao savrsenu osobu.A jos manje mi je bila namera da nekom "spustam".Nisam svadjalacki tip tako da zaista nema razloga za ironijom i podsmehom.Verujem da ste svi vi divni roditelji svojoj deci cim toliko brinete.Ali od tolike brige mozete ne namerno da pogresite.Pozdrav

Mene nikad niko nije proveravao.Nije me pitao gde idem,sta radim,s kim sam bio itd.Doduse jesam imao cesto frku sa roditeljima u osnovnoj skoli...6,7.razred,ali nista posebno.Valjda sam zato i postao ovakv monstrum :D
No...mislim da kod deteta treba razviti svest da zna da se odupre losim svarima i loseg drustva.Ja recimo nikad nisam pusio,iako su svi pusili na svim zurkama i rodjendanima sa 13,14 godina.I non stop sam visio sa oloshima,ali me ni pusenje,ni duvanje,ni pijancenje nije privlacilo.
Jednostavno nisam bio sputavan da radim bilo sta.Sto opet nije recept.Nije ni svako da ga pustite da radi sta hoce.Kao prvu stvar treba dete nauciti odgovornosti,posle je sve drugo lakse.I ne braniti mu,i ne ogranicavati izlaske,zurke i sl. jer ce se destiti situacija, da kad ode na neku zurku,da se ponasa kao pusten s lanca.Otprilike sve se svodi na nagradu i kaznu.

Celo zivi svet je ustrojen po principu 'nagrade i kazne', odnosno motivisanja onih ponasanja koja se podrzavaju i demotivisana onih koja se ne ocekuju ili ne podrzavaju.
Tako funkcionisu sve zivotinje, pa i covek. Samo sto kod ljudi taj spektar nagradi i kazni moze biti - zahvaljujuci intelektu jedinke - beskonacno sarolik.

WithdrawnWater:
Celo zivi svet je ustrojen po principu 'nagrade i kazne', odnosno motivisanja onih ponasanja koja se podrzavaju i demotivisana onih koja se ne ocekuju ili ne podrzavaju.
Tako funkcionisu sve zivotinje, pa i covek. Samo sto kod ljudi taj spektar nagradi i kazni moze biti - zahvaljujuci intelektu jedinke - beskonacno sarolik.
Ovo me bas zanima.
U raznim knjigama/clancima o vaspitanju dece stalno govore da ne treba koristiti : "Ako budes dobra,..." ili "Ako pojedes rucak, ...".
A ja moram priznati da to koristim, za sada nagradu. Mislim da je mala pa i ne znam kako bi je kaznila, a i motivacija-nagrada mi je nekako simpaticnija.
Za WWW:
Da li sam ja dobro shvatila iz Vaseg posta da se Vi sa nagradama/kaznama slazete?

Apsolutno.

Sve zavisi od toga kako ko shvata nagradu i kaznu.

Ako dete nesto kreativno radi, za njega je nagrada da sedite pored njega i to pratite i tome se divite i poklonite mu svoje postovanje, paznju i vreme.

Dakle, nemoje podrazumevati da kad kazem nagrada i kazna neophodno mislim na batine ili neke materijalne stvari.

Majka sam dvogodišnjeg deteta i stvarno ne znam kako ću da se ponašam kada poraste i dođe vreme "proveravanja". A da se bojim, bojim se. Grozim se od pomisli da će da poraste i početi da izlazi. Sad tek shvatam moju majku i bdenja do ranih jutarnjih sati dok ne čuje ključ u bravi.

Queen_:
Majka sam dvogodišnjeg deteta i stvarno ne znam kako ću da se ponašam kada poraste i dođe vreme "proveravanja". A da se bojim, bojim se. Grozim se od pomisli da će da poraste i početi da izlazi. Sad tek shvatam moju majku i bdenja do ranih jutarnjih sati dok ne čuje ključ u bravi.
da, mene je moja keva ubila od zeznja kad sam pocela da kukam za sina u pubertetu... :wink: jbg, sve sasvim drugacije izgleda iz ugla roditelja...

Queen_:

Јој, звучиш мало...претерано! Што да се ''грозиш''? Добро, наравно да ћемо сви страховати...али сетимо се само колико је нама било лепо док смо излазили и колико је то ПОТРЕБНО деци у том узрасту!
А ако идемо поступно, ако деца поступно освајају слободу и стичу сигурност, самим тим ћемо и ми стицати поверење и видети да то и није тако страшно!
И бићемо срећни што су нам деца самостална, одговорна, способна да се брину о себи у таквим приликама!

Hellen:
Queen_:

Јој, звучиш мало...претерано! Што да се ''грозиш''? Добро, наравно да ћемо сви страховати...али сетимо се само колико је нама било лепо док смо излазили и колико је то ПОТРЕБНО деци у том узрасту!
А ако идемо поступно, ако деца поступно освајају слободу и стичу сигурност, самим тим ћемо и ми стицати поверење и видети да то и није тако страшно!
И бићемо срећни што су нам деца самостална, одговорна, способна да се брину о себи у таквим приликама!
hehehehe...svako iz svog iskustva...ti kanda imala srece da imas razumne roditelje, za razliku od nekih... :lol:

Hellen:
Queen_:

Јој, звучиш мало...претерано! Што да се ''грозиш''?
Queen se seca sta je radila tudjoj muskoj deci, pa se sada plasi za sina jedinca...

Back