Протести испред ОХР-а данас у Сарајеву: "Није време да се ћути и чека"

комшија

Stara legenda
Poruka
90.987
1658764278876.png





Danas protesti ispred OHR-a: “Nije vrijeme da šutimo i čekamo”


y2-2.png


25. jul. 2022

U Sarajevu će danas biti održani protesti građana protiv najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da izmijeni Izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH. Protesti su zakazani u 19 sati ispred zgrade OHR-a, a na njih su pozvali SDP, Demokratska fronta, Dervo Sejdić, Građanski savez, PDA i druge stranke.

Rješenje koja produbljuju etničke podjele​


“Drage građanke i građani Bosne i Hercegovine, kako sada stvari stoje, Visoki predstavnik ima namjeru u utorak nametnuti odluke kojima će proglasiti izmjene Ustava i Izbornog zakona. Nažalost, nakon opravdanog nezadovoljstva i prigovora iznesenih u javnosti od strane građana i velikog broja političkih stranaka na tada pripremljeni tekst odluka, danas niko sa sigurnošću ne može utvrditi šta će te izmjene sadržavati. Jednostavno nije vrijeme da šutimo i čekamo”, uputili su, između ostalog, u pozivu za protest iz SDP-a BiH.

1657122208-AT5A1239-750x500.jpg



Iz DF-a također su pozivali na proteste, gdje su istaknuli da neće dopustiti podjelu domovine.

“Demokratska fronta pridružuje se pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima, i također poziva na mirne proteste povodom namjere Visokog predstavnika u BiH da nametne diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH. Građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva jedini je preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu da se sutra u 19 sati u što većem broju okupimo ispred OHR-a i pošaljemo jasnu poruku o tome da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim stadardima u potpnosti neprihvatljiva. Nećemo dopustiti podjelu naše domovine, i za nju ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Borba za državu i dostojanstvo svih nas ne može i smije biti izgubljena”, naveli su iz DF-a.

10040000-0aff-0242-00b6-08da5f5db0a4_cx0_cy18_cw100_w1597_n_r1_st_s[1].jpeg


Ranije je i Dervo Sejdić, također pozvao građane na ulice, ali i PDA iz koje smatraju da je ovo vrijeme da svi zajedno pokažu da će se boriti za demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uređenu po evropskim vrijednostima, uz poštivanje evropskih sudova i po mjeri svih, bez majoriziranja bilo koga i sa jednakim pravima prema svakom pojedincu u ovoj zemlji.

U srijedu još jedan protest​


U Sarajevu i drugim gradovima, za srijedu su također, zakazani protesti, objavljeno je na Facebook stranici “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH”. Kako su najavili, protesti će biti od 13 do 15 sati ispred OHR-a.

Podsjetimo, visoki predstavnik BiH u utorak bi trebao da donese odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH. OVDJE pročitajte sadržaj nacrta mjera za FBiH.

link





Најављена одлука Високог представника везано за промену Устава ентитета Федерација БиХ, као и Изборног закона, којом би се зацементирале позиције ХДЗ-а у Дому народа БиХ, излази из надлежности Високог представника и она неће моћи да буде донешена. Meђутим, сама најава да ће се путем тзв. Бонских овлашћења наметнути таква једна срамна одлука, дала је снажан ветар у леђа једном новом, у основи левичарском покрету, а који се већ неко време ствара у Босни, који јача и који више нико неће моћи да заустави - покрету за грађанску Босну без етничке дискриминације. Е па нек` вам је са срећом, Босанци! Смрт фашизму - слобода народу!
 
U konačnici, po njegovu sudu, sve vodi ka dubljim etničkim podjelama odnosno rješenjima protivnima presudama Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta.


U svemu tome, kao i kod svih onih koji zagovaraju takva rješenja, Komšić vidi antiislamski motiv te kaže kako su europski muslimani danas postali ekvivalent Židova iz razdoblja kada se njih progonilo na europskom kontinentu, a Bošnjaci su, po njegovu tumačenju, poseban problem jer "čak imaju svoju državu". "Tu imate otvorenog fašizma poput (Viktora) Orbana koji govori o kršćanskoj Europi, stidljivog koji nam se pokušava nametnuti kroz instituciju OHR-a, do vulgarnog fašizma Zorana Milanovića", izjavio je Komšić.

Pazi, комшија, ovo kmečanje bosanskog Tita. Srce čoveku da prepukne. Nije mu žao njegovih Hrvata već leleče
nad sudbinom muslimana!

A odakle Bošnjacima svoja država!?
 
1658767290683.png






PRED OHR STIŽU I BANJALUČANI: „Schmidte, nećeš uspjeti ni ti, ni tvoji nalogodavci…“


b_220703014[1].jpg


Prije 11h

Potpredsjednik SDP -a Vojin Mijatović i jedan od inicijatora okupljanja probosanskih snaga u Pokret za državu u RS -u oglasio se nakon isteka roka za registraciju birača iz inostranstva. Zadovoljan je brojem registrovanih, ali Pokret za državu ima plan da se ne zaustavi na tome kako bi što veći broj građana BiH koji žive van domovine izašao na izbore. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Hvala svim našim sugrađanima koji su se registrovali, pokazali ste veći patriotizam nego cijela politička scena u BiH.

Hvala velikoj mreži naših prijatelja, saradnika koji su 75 dana ostavili svoje obaveze, porodice i registrovali ljude širom svijeta svaki dan.
Uspjeli smo da iskreiramo ogromnu mrežu Bosanaca i Hercegovaca koji će nastaviti da rade i koji će sada samo dizati ljestvicu broja registrovanih iz ciklusa u ciklus.

Želim se javno zahvaliti svim ljudima u CIK BiH, uz sve probleme, nedostatak budžata i ostale peripetije, ogroman iskorak je napravljen i u startu su smanjene zloupotrebe izbornog procesa koje su dolazile iz susjedne Hrvatske i Srbije.

Broj registrovanih mi je poznat i za mene je sjajan, neću ga saopštiti prije nego CIK BiH zvanično ne verifikuje , ali mogu samo reći da od danas bez dileme Pokret za državu postaje nezaobilazan politički faktor u entitetu Republika Srpska, više ništa neće biti isto nakon oktobra!

Slijedi nam još puno posla, da svi koji su se registrovali glasaju, i posljednja faza da oni koji to nisu, dođu na dan izbora u domovinu i glasaju.

Plan nam je da za one koji se nisu registrovali organizujemo prevoz i da preko 10 000 naših građana na dan izbora izvedemo na glasačka mjesta (uskoro krećemo sa organizacijom te aktivnosti preko naših koordinatora)

Probudili smo nadu i probudili smo BiH, više će Pokret za državu imati glasova u inostranstvu nego pojedine parlamentarne stranke u entitetu Republika Srpska, postigli smo ono čega su se mnogi bojali.

Uz osmijeh, neka živi vječno naša jedina domovina dva puta rođena u antifašističkoj borbi", naveo je Mijatović.
 

1658768062443.png

Građanska inicijativa 21. maj: Puna podrška građanskom uređenju BiH i protestima u Sarajevu


Građanska inicijativa 21. maj: Puna podrška građanskom uređenju BiH i protestima u Sarajevu 1


danas 15:23

Građanska inicijativa 21. maj daje potpunu i nepodeljenu podršku građanskom uređenju Bosne i Hercegovine i žestoko osuđuje odluku OHR-a, koji koristi bonska ovlašćenja da legitimizuje politiku etničkog čišćenja i aparthejda u Bosni.

Ovakva odluka nije ništa drugo do kapitulacija pred etnonacionalistima predvođenih Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.


“Ako misle da će podilaženjem interesima agresora umiriti njihove zahteve, neka samo pogledaju Putina i Ukrajinu”, navodi se u saopštenju.

Ako im je želja da izazovu nestabilnost na Balkanu, aplaudiramo im, uspeli su u tome.

Pružamo punu podršku protestima i Sarajevu šaljemo bratski pozdrav iz Crne Gore”, zaključuju u saopštenju.
 
1658768616082.png

HILJADE GRAĐANA PRED OHR-om: Zahtijevaju obustavu nametanja dikriminirajućih izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona


Početak protesta najavljen je za 19 sati, a građani već pristižu ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini

sarajevo-poceli-protesti-pred-zgradom-ohr-a-viber-slika-202[1].jpg


Prije 1 min

U Sarajevu će se ubrzo održati protesti građana protiv najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmijeni Izborni zakon BiH i Ustava Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Početak protesta najavljen je za 19 sati, a građani već pristižu ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

viber-slika-2022-07-25-18-47-41-727_62deca6dea4c8[1].jpg


Mešu građanima se već nalaze predstavnici svih probosanskih stranaka - Bakir Izetbegović, Nermin NIkšić, Fahrudin Radončić, Željko Komšić, Fuad Kasumović....

Protest je podržalo više političkih stranaka u BiH i nevladinih udruženja.
 
1658769826885.png





PROTIV NAMETANJA

Uživo / Protesti ispred OHR-a: Građani poručili da su protiv diskriminatornih izmjena Izbornog zakona


Foto: D. S./Klix.ba


Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu danas se, kako je ranije najavljeno, održavaju protesti građana zbog mogućnosti nametanja izmjena u Izbornom zakonu BiH. Proteste možete pratiti uživo na našem portalu.

19:08 - Obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Kazao je da je ovdje da iskaže svoj stav.


"Neka se čuje glas Bosne i Hercegovine. Pozivam visokog predstavnika da ne mjenja u ovom trenutku Ustav i Izborni zakon", poručio je Džaferović.


19:00 - Protesti su i zvanično počeli, građani poručili: ne nametanju Izbornog zakona.


18:56 - Građanima se pridružžila i delegacija Naroda i pravde koju predvode Elmedin Konaković, Denis Zvizdić i Aljoša Čampara.


18:52 - Prema riječima direktora Udruženja Sarajevo taxi Envera Suljagića, Sarajevo taxi do 20 h radi u 30 % kapaciteta jer su se i oni pridružili protestima.


18:45 - Ispred zgrade OHR-a upravo su stigli i politički dužnosnici u našoj zemlji kako bi se pridružili građanima. Tu su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, SBB-a Fahrudin Radončić i drugi.


18:38 - Građani u velikom broju pristižu ispred zgrade OHR-a. Nose zastave BiH i RBiH.

18:34 - Policija je u potpunosti za saobraćaj zatvorila Zagrebačku ulicu.

18:24 - Užurbano traju pripreme za današnje proteste ispred OHR-a u Sarajevu zbog mogućnosti da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne izmjene u Izbornom zakonu BiH i Ustavu Federacije BiH. Na terenu je prisutan veliki broj policajaca koji žičanim ogradama osiguravaju prilaz zgradi OHR-a.

Iako je ranije danas predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio da mu je u telefonskom razgovoru sa Christianom Schmidtom nagovješteno da neće biti nametanja izmjena Izbornog zakona, a isti dojam stekao je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, također nakon razgovora sa visokim predstavnikom, očekuje se da će se građani ipak okupiti u velikom broju.

Podsjećamo, već danima se špekuliše da je visoki predstavnik Christian Schmidt, sa pravnicima OHR-a, pripremio izmjene Izbornog zakona BiH, a sve prema smjernicama Vlade Republike Hrvatske.


Prema nacrtu, izmjene se odnose na uvođenje cenzusa od 3 posto, izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, definiciju opcije vitalnih nacionalnih interesa.
 
1658770232430.png




Ispred OHR-a nekoliko hiljada građana: Schmidtu poslana jasna poruka


6282701[1].jpg




6282706[1].jpg



6282682[1].jpg


Poziv na proteste uputio je Dervo Sejdić

Povodom najava da bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona u skladu sa željama HDZ-a, ispred zgrade OHR-a u Sarajevu se održava protestni skup.
19.00
Mirni protesti ispred zgrade OHR-a zvanično su počeli. Ispred zgrade OHR-a okupilo se nekoliko hiljada građana, a među okupljenima dominiraju zastave BiH. Također, tu su i brojni transparenti kojima se traži da se ne nameće zakon kojima bi se ispunjavale želje HDZ-a i povećala diskriminacija u izbornom procesu u BiH.

image

Među učesnicima, osim Derve sejdića koji je pozvao građane na okupljanje, mogu se vidjeti čelnici i članovi rukovodstva brojnih stranaka. Među prvima su na skup došli predsjednici SDP-a Nermin Nikšić i SBB-a Fahrudin Radončić, kao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Nešto kasnije su došli i predsjednici SDA Bakir Izetbegović, DF-a Željko Komšić, NiP-a Elmedin Konaković, PzP-a Mirsad Hadžikadić...

Također, prisutni su i Denis Zvizdić, Aljoša Čampara, Mirvad Kurić...

Zanimljivo je da je na skupu, od devet kandidata za Predsjedništvo BiH na predstojećim izborima, na skup došlo njih šest. Osim Izetbegovića, Hadžikadića i Komšića tu su još Denis Bećirović i Vojin Mijatović.

Mirni protestni skup ispred zgrade OHR-a trebao bi početi u 19 sati. Međutim, iako je do početka skupa ostalo nešto manje od pola sata, prvi učesnici su se već počeli okupljati ispred "bijele kuće".

Poziv na ovo mirno okupljanje uputio je jedan od apelanata pred Evropskim sudom za ljudska prava Dervo Sejdić. Povod za njegov poziv su najave da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona kojima bi se dodatno povećala diskriminacija bh. građana u izbornom procesu.

Najsporniji dio planiranih izmjena je onaj koji se odnosi na popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH, a kojima se predviđa da se iz nekog od kantona može delegirati predstavnik nekog od konstitutivnih naroda samo ako u tom kantonu ima više od tri posto predstavnika tog naroda u odnosu na ukupan broj u FBiH. Time bi se, recimo, onemogućilo delegiranje bošnjačkih predstavnika u Dom naroda iz, recimo, Posavskog i Livanjskog kantona, ili Hrvata iz Bosanskopodrinjskog ili Unsko-sanskog kantona.

Pozivu na proteste prisružile su se i brojne stranke, poput SDA, SDP-a, DF-a, NS-a, SBB-a, NiP-a, PDA,...
 
1658772470804.png



Protesti ispred OHR-a: Građani poručili da neće otići dok im se ne obrati visoki predstavnik



ipy7fD8At7O529SG[1].jpg



Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu danas se, kako je ranije najavljeno, održavaju protesti građana zbog mogućnosti nametanja izmjena u Izbornom zakonu BiH.


Foto: D. S./Klix.ba



19:45 - Građani poručuju da neće otići prije nego što im se obrati visoki predstavnik Christian Schmidt. Na protestima je trenutno više hiljada građana.


19:37 - Većina političara napustila je proteste, građani su i dalje ispred zgrade OHR-a i zahtijevaju da visoki predstavnik izađe napolje, što on još uvijek nije učinio.


19:23 - Građani pozivaju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da im se obrati.
 

DERVO SEJDIĆ PORUČIO SCHMIDTU: "Ako ne možeš podnijeti pritisak država iz susjedstva, PODNESI OSTAVKU!"​


Prioritet mora biti provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, poručio je Sejdić.

detko[1].jpg



Poziv za današnje okupljanje ispred zgrade OHR-a prvi je uputio apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava Dervo Sejdić. On se danas u toku skupa obrati građanima koji su se odazvali njegovom pozivu.
"Ne želimo da odavde ide poruka da smo protiv OHR-a, ali moramo skrenuti pažnju na moguću grešku. Ako ne može podnijeti pritisak država iz susjedstva neka visoki predstavnik podnese ostavku", izjavio je Sejdić.
Dodao je kako građani i građanke BiH osuđuju razgradnju bh. identiteta, koja bi se provela kroz izmjene Izbornog zakona, kao i Ustava BiH i FBiH.

"Tražimo da se u BiH uvode standardi koji vrijede za građane i narode zemalja članica EU, a ne aparthejda i razgradnje bosanskohercegovačkog društva, zasnovani na davno poraženim ideologijama i vrijednostima. Pozivamo međunarodnu zajednicu, posebno Ured visokog predstavnika, na poštovanje građana i institucija BiH, te na kontinuiran dijalog s ciljem uvažavanja svih presuda i prioriteta provedbe odluka Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova. Zato zahtijevamo od visokog predstavnika u BiH sljedeće: da odustane od namjere nametanja odluke kojom bi bio prekršen Ustav BiH, time zaštiti ustavno-pravni poredak BiH i pomogne u odbrani evropskih standarda i vrijednosti napadnutih 90-tih godina, a o čemu jasno govore i presude Međunaorndog suda u Hagu", istakao je Sejdić.
Posebno je napomenuo kako je Schmidtu, prilikom nedavnog susreta, kazao kako bi primat trebalo biti, zapravo, provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.
"Dragi građani, dragi Bosanci i Hercegovci, svi smo tu da uputimo apel gospodinu Schmidtu da odustane od svojih namjera", poručio je Sejdić.
 
Građani sada traže da se o mogućnosti nametanja izbornog zakona zvanično oglase ambasade SAD-a i Velike Britanije.

Zato što je ćutanje znak odobravanja :whistling: Lagano vas puštaju niz vodu, pitanje je samo koliko će to puštanje da vas boli, mada sudeći po otklonu od realnosti kakav postoji kod vas, boleće vas mnogo. Ali zato možete da vrištite koliko god hoćete :kafa:
 

AZRA ZORNIĆ NAJAVILA PROTESTE I ZA SUTRA: "Nemojte se igrati, ne damo Bosnu. Nećete nas dijeliti"​


"Pozivam sve političke lidere da se ne šale! Da ne pregovaraju izvan institucija BiH sa bilo kim. Niko od njih nema pravo da to radi u ime nas građana", rekla je Zornić.


Ovo nije poruka Christianu Schmidtu, ovo je poruka onim zemljama koje podržavaju Schmidta da nametne nešto što će zauvijek izbrisati Bosnu i Hercegovinu sa lica zemlje, poručila je sa večerašnjih protesta ispred Ureda visokog predstavaka (OHR) Azra Zornić, Bosanka, poznata apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
"Takav dokument Schmidt ima namjeru donijeti. Iza toga stoje lobiji od predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića, preko Borella, američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i isturenog čovjeka, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta, Gabriela Escobara.
Ovim pretestima mi šaljemo njima poruku - nemojte se igrati, ne damo Bosnu. Nećete nas dijeliti. Nećete uspjeti u vašim namjerama“, poručila je Zornić u izjavi za N1.
Najavila će da će se protesti održati i sutra.

"Sutra nastavljamo s građanskim protestima. Sutra neće biti političkih stranaka. Bit će vjerovatno manji broj ljudi. Sutra će izaći samo građani sa transparentima. Imamo namjeru održavati proteste sve dok visoki predstavnik ne objavi da odustaje ili objavi tu svoju odluku. Bilo kako bilo", dodala je.
Na pitanje je li skup ispolitiziran, Zornić je istakla da nije uredu da se bilo koja stranka favorizira.
"Ja nisam član niti jedne, ne podržavam niti jednu. Ali sam za to neka se svi obrate koji su tu. Zahvalna sam svima koji su pozvali građane na proteste. Ljudi mi branimo državu! Bilo kakva kampanja, dijeljenje ide u prilog našim neprijateljima", rekla je, te poručila političkim partijama:
"Ovo je jako važno. Želim da istaknem. Pozivam sve političke lidere da se ne šale! Da ne pregovaraju izvan institucija BiH sa bilo kim. Niko od njih nema pravo da to radi u ime nas građana. Razgovori se moru voditi u institucijama sistema, za podršku građana. Svi koji sebi daju za pravo da rade drugačije bit će kažnjen na izborima. Ako Schmidt objavi ovo neće biti političar, ni države, ni kampanje, ništa."
 

Back
Top