Protestantizam - istina i mitovi o njemu

Treba poštovati tuđi rad. Možeš preporučiti knjigu ili sajt... A ne sve kopirati. Pogledaj šta sam ja postavljao za preuzimanje - ona dela gde su autorska prava istekla ili ih nema.
au koji si ti davez? pa jel naveo autora, jel vidis da ga postuje, sta je tvoj problem? kupis knjigu i citas ako te vise zanima
(Rodney-a Stark)
odlican pregled si nam dao, hvala

Balkanski lopovluk i hajdučija. Hoćeš knjigu da čitaš, kupi je ili se učlani u biblioteku. A tu kršiš autorska prava. Šta misliš da se knjige samo tako pišu. Proučavaju se izvori i silna literatura pa piše.
au, koji si ti analfabeta, a pravis se pametan?!
strasno, samo pljujes balkan wanna be jezuito, papisto, lukavi latinu, sta si ako toliko mrzas nas balkance?
vidi, to je prevod sample-a, idi na link, klikni na READ sample i citas ovo isto, samo na engleskom
svidi ti se SAMPLE, i tek onda kupis knjigu, na amazonu
DAKLE OD 8 poglavlja PRVO je besplatno, ne moras da kupis knjigu, ANTILAZOV je nama dao to 1. poglavlje, koje je besplatno, pa ni njega nije celog, vec delimicno
Dana 31. listopada 2017. obilježava se 500-ta obljetnica Lutherova pribijanja „Devedeset pet teza“
https://a.co/d/42rkTLO

Poslednja izmena:
au, koji si ti analfabeta, a pravis se pametan?!
strasno, samo pljujes balkan wanna be jezuito, papisto, lukavi latinu, sta si ako toliko mrzas nas balkance?
vidi, to je prevod sample-a, idi na link, klikni na READ sample i citas ovo isto, samo na engleskom
svidi ti se SAMPLE, i tek onda kupis knjigu, na amazonu
DAKLE OD 8 poglavlja PRVO je besplatno, ne moras da kupis knjigu, ANTILAZOV je nama dao to 1. poglavlje, koje je besplatno, pa ni njega nije celog, vec delimicno

https://a.co/d/42rkTLO
Нисам ни језуита, ни паписат, ни лукави Латин, већ правоверни (ортодоксни, православни) хришћанин.
Види се по изражавању да припадаш рајетини, полусвету, светини.

Нисам ни језуита, ни паписат, ни лукави Латин, већ правоверни (ортодоксни, православни) хришћанин.
Види се по изражавању да припадаш рајетини, полусвету, светини.
rajet'na izbeogradske kasabe, po tebi, a kako znas veliki vezire?
Moraš se držati važećih zakona. Balkanac.

sta si ti, anadolac, apeninac?

Povodom 31. oktobra 1517. god. - dana reformacije, podsetimo se kako je bilo nekada i kako je počelo!

“Mir se nastanio u našem gradu... nema više svađa, zavisti, licemerstva i nesloge. Odakle može doći takav sklad, ako ne od Gospoda i od naše doktrine koja nas ispunjava rodovima mira i pobožnosti?” (James A. Wylie, The History of Protestantism, Published by Hartland Publications, 2003, p. 496)

Mir!? Ovaj mir!?

Martin Luther, WA Ti, 3, 75, 2911: „ … Ja, Martin Luther, u pobuni sam zatukao sve seljake, jer sam ih naložio pobiti; sva njihova krv na mome je vratu. Ali ja upućujem nanašega Gospodina Boga, on mi je to zapovjedio govoriti.“

Walther Kohler, evangelički teolog: U Lutherovom slučaju nemoguće je govoriti o slobodi savjesti ili vjerskoj slobodismrtna kazna za krivovjerje počiva na najvišem Lutherovom autoritetu … gledišta drugih reformatora na progonstva i privođenje pravdi krivovjeraca su bili ništa više nego mladica Lutherovog plana; oni nisu donijeli ništa novo.

“Proklinjanje i psovanje, blud, svetogrđe, preljuba i poročan život, koji preovlađuje u mnogim mestima u kojima sam živeo, ovde su nepoznati. Nema podvodača i bludnica. Ljudi ne znaju šta je rumenilo i svi se odevaju na doličan način. (Philip Schaff, History of the Christian Church, p. 645)

Ne proklinju!? Blagoslivljaju? Je li ovo govor blagoslova?

Škotski evangelik Henry Drummond (1851.-1897.) napisao je: 'Nesretnik je ponekad tražio utočište u molitvi, ali više nije bio u stanju za to. Čak je i njegova molitva bila krik mržnje: 'Nisam više u stanju moliti bez da ne psujem, i kada kažem: 'Sveti se ime tvoje', onda ponavljam: prokleto i osuđeno neka je ime papist (katolik). Kažem li: 'Dođi kraljevstvo tvoje', onda ponavljam: prokleto, osuđeno i uništeno neka je papinstvo! Kažem li: 'Budi volja tvoja', ponavljam: proklete i osuđene neka su namjere papista (katolika)! Uistinu, tako danomice neprestano molim mojim usnama i mojim srcem' (Martin Luther, Walch, XVI. 2085)

A jesu li ovakvi 'progonitelji i osloboditelji' od bluda, svetogrđa i preljuba?

Martin Luther, Briefe aus Homberg, Luthers Werke II, Jena, 215: „Kao što ne mogu otkotrljati brda, letjeti s pticama i zaustaviti moje sranje i kurvanje, zamračiti sunce, stvarati nove zvijezde, odgristi si nos, tako se ne mogu ostaviti razvratnosti.“

Martin Luther: „Ako suprug ne može, ima drugi koji može; ako žena ne da, uzmi služavku.

haha, pa kako i zasto bi uopste ocekivali da protestanti budu bolji od onih od kojih su otpali, ili se odvojili?

mi po zlim plodovima zapadne crkve nju raskrinkavamo, a naravno da ovi ne mogu biti bolji, njihov su plod, klali se medjusobno, optuzivali jedni druge da su antihrist, a kada su bili u miru, onda su nas klali, ili nas kolju i dalje - ista ste vi sorta, da se ne lazemo, ista ste LOZA OTPADNICKA, I RIM I KO SE OD RIMA ODVOJIO PROTESTANTSKI

Mir!? Ovaj mir!?

Martin Luther, WA Ti, 3, 75, 2911: „ … Ja, Martin Luther, u pobuni sam zatukao sve seljake, jer sam ih naložio pobiti; sva njihova krv na mome je vratu. Ali ja upućujem nanašega Gospodina Boga, on mi je to zapovjedio govoriti.“

Walther Kohler, evangelički teolog: U Lutherovom slučaju nemoguće je govoriti o slobodi savjesti ili vjerskoj slobodismrtna kazna za krivovjerje počiva na najvišem Lutherovom autoritetu … gledišta drugih reformatora na progonstva i privođenje pravdi krivovjeraca su bili ništa više nego mladica Lutherovog plana; oni nisu donijeli ništa novo.

Ne proklinju!? Blagoslivljaju? Je li ovo govor blagoslova?

Škotski evangelik Henry Drummond (1851.-1897.) napisao je: 'Nesretnik je ponekad tražio utočište u molitvi, ali više nije bio u stanju za to. Čak je i njegova molitva bila krik mržnje: 'Nisam više u stanju moliti bez da ne psujem, i kada kažem: 'Sveti se ime tvoje', onda ponavljam: prokleto i osuđeno neka je ime papist (katolik). Kažem li: 'Dođi kraljevstvo tvoje', onda ponavljam: prokleto, osuđeno i uništeno neka je papinstvo! Kažem li: 'Budi volja tvoja', ponavljam: proklete i osuđene neka su namjere papista (katolika)! Uistinu, tako danomice neprestano molim mojim usnama i mojim srcem' (Martin Luther, Walch, XVI. 2085)

A jesu li ovakvi 'progonitelji i osloboditelji' od bluda, svetogrđa i preljuba?

Martin Luther, Briefe aus Homberg, Luthers Werke II, Jena, 215: „Kao što ne mogu otkotrljati brda, letjeti s pticama i zaustaviti moje sranje i kurvanje, zamračiti sunce, stvarati nove zvijezde, odgristi si nos, tako se ne mogu ostaviti razvratnosti.“

Martin Luther: „Ako suprug ne može, ima drugi koji može; ako žena ne da, uzmi služavku.
Ima dva Lutera ko i dva Mojsija

kada smo kod mitova, stalno se pominje mit da je industrijsku revoluciju oblikovao protestantizam. s druge strane, mora se naravno videti da je među katolicima od 4. veka pohlepa (i do danas) jedan od 7 smrtnih grehova. i za poređenje, doktrina kalvinista o predestinaciji mnogo snažnije promoviše težnju za ekonomskim uspehom.

međutim, Maks Veber izričito ističe da je bilo ekonomskih kretanja širom sveta bez obzira na veroispovest. razvoj metoda obračuna i ideja o profitabilnosti takođe su bili svuda. ističe i da su svuda rasprostranjene i ljudska pohlepa

Povodom 31. oktobra 1517. god. - dana reformacije, podsetimo se kako je bilo nekada i kako je počelo!

Velikodušnost je tako velika da siromasi ne moraju da prose. Ljudi bratski opominju jedan drugoga, kako Hristos propisuje. Sudske parnice su proterane iz grada, i tu nema ni podmićivanja, ubistava ili stranačkog duha, već vlada mir i milosrđe. (Philip Schaff, History of the Christian Church, p. 645)

Kada je bilo više bogohulnih djela, nego li nakon tvog [Lutherovog] evanđelja? Kada su se ljudi više digli protiv vlasti, nego nakon tvojeg evanđelja? Kada je bilo više krađa i razbojstava? Kada je bilo više preljuba, nego nakon što si pisao, neka je dozvoljeno …? To nam je donijelo tvoje [Lutherovo ] evanđelje. (Herzog Georg von Sachsen an Luther, Walch XIX., 616)

"U svim protestantskim zemljama, bogatstvo, inteligencija, i visok stepen civilizacije se svuda vide; u svim katoličkim zemljama, mrtvilo i raspadanje prekrivaju sve što je priroda učinila lepim. Pod protestantizmom, svaka oblast nauke ostvarila je rapidni progres. Sam duh slobode odiše kroz filozofiju Njutna i Bekona. Svuda, iz surovih, neplodnih oblasti severnih naroda, izašli su život i svetlost. Sa ljudima jakog intelekta, Engleska, Škotska, Pruska superiornije su u odnosu na bilo koje starije narode, u bilo kom prethodnom veku.

"Mitovi Reformacije - Pet stoljeća zabluda i nevolja".
Mit o protestantskoj 'znanstvenoj revoluciji'
(Rodney-a Stark)

Tvrdnja da je 'znanstvena revolucija' bilo djelo protestanata očito je krivotvorina. U tablici 5.1. vidi se da su od 52 znanstvenika 24 bili protestanti, a 28 katolici, a bez Engleza i jednog Škota (kontinentalni dio Europe), katolici su brojčano nadmašili protestante za 28 prema 8, što približno odgovara distribuciji protestanata i katolika na kontinentu u to doba. Doista: u dogmama katoličanstva, anglikanizma ili puritanizma nije bilo ničega što bi bilo koju od njih činilo više ili manje povoljnom za znanost od bilo koje druge. . . [u svakoj je većina smatrala] da bi znanost trebala biti dobrodošla kao vjerna sluškinja teologije.

1728971127022.png

Spaljivanje vještica

Crkva je spalila preko 10 miliona zena?
Sta mislite o tome?

A znaju li se neki podaci o tome koliko su nevinih ljudi pa i veštica, pobili protestanti u svojim zemljama a i van njih? Sigurno nije zanemarljiva cifra.
Da li to neko od protestanata priznaje ili nemaju volju da se suoče saistinom, uključujući i tebe?

U Vatikanu je tokom ljeta (16. VII. 2004.) bila predstavljena knjiga u kojoj su objavljena istraživanja o Inkviziciji. Agostino Borromeo, profesor na rimskom sveučilištu “La Sapienza” i urednik knjige “Zabilješke s međunarodnog simpozija o inkviziciji” koja sadrži izvještaje sa simpozija, koji je održan 1998. godine i na kojemu su se našli mnogi priznati povjesničari iz cijelog svijeta. Predstavljajući knjigu Borromeo je rekao: “Istraživači sada imaju dostupne materijale za istraživanje povijesti inkvizicije bez predrasuda. Ona se više ne može koristiti kao sredstvo za napad na Crkvu.”

Knjiga omogućuje da se diskusija o Inkviziciji pomakne na jedan viši, statistikom utemeljeni, povijesni nivo. Veliki korak naprijed bio je učinjen otvaranjem tajnih arhiva Kongregacije za nauk vjere, koje je naredio Ivan Pavao II 1998. godine. Prof. Borromeo iznio je neke zanimljive podatke iz nove knjige. Najpoznatija, španjolska inkvizicija u periodu 1540 – 1700. održala je 44.647 procesa. od svih optuženih na smrt je bilo osuđeno 1,8%, a od toga je 1,7% bilo osuđeno u odsutnosti. Umjesto njih spaljene su ili obješene lutke.

Što se tiče “lova na vještice” crkveni sudovi bili su mnogo blaži od civilnih. od 125.000 procesa, koje je održala španjolska inkvizicija, 59 “vještica” bilo je osuđeno na smrt. U Italije je 36 “vještica” osuđeno na smrt, a u Portugalu četiri - ukupno 99.

Za usporedbu spomenimo da su najbrojnija ubijanja vještica od strane civilnih vlasti uzela maha u Švicarskoj (4000 spaljeno na 1.000.000 stanovnika), Poljskoj i Litvi (10.000 na 4.000.000 stanovnika), Njemačkoj (25.000 na 16.000.000 stanovnika), te Danskoj i Norveškoj (oko 1.350 na 970.000 stanovnika).
----------------------------
U povodu predstavljanja ove knjige papa Ivan Pavao II poslao je poruku u kojoj je naglasio potrebu Crkve da traži oproštenje za grijehe koje su njezina djeca počinila tijekom povijesti. Međutim, prije nego što se traži oproštenje nužno je saznati povijesne činjenice a ne pretjerivanja.

Ja ću napraviti rezime i rekapitulaciju:

Katolička inkvizicija: u periodu od cca 160 godina - 99 'spaljenih vještica'

Protestantska inkvizicija: u periodu od 100 godina - 40 tisuća 'spaljenih vještica'

P.S. 40 000 : 99 = 404 !?!?!?!?

Spaljivanje vještica

U Vatikanu je tokom ljeta (16. VII. 2004.) bila predstavljena knjiga u kojoj su objavljena istraživanja o Inkviziciji. Agostino Borromeo, profesor na rimskom sveučilištu “La Sapienza” i urednik knjige “Zabilješke s međunarodnog simpozija o inkviziciji” koja sadrži izvještaje sa simpozija, koji je održan 1998. godine i na kojemu su se našli mnogi priznati povjesničari iz cijelog svijeta. Predstavljajući knjigu Borromeo je rekao: “Istraživači sada imaju dostupne materijale za istraživanje povijesti inkvizicije bez predrasuda. Ona se više ne može koristiti kao sredstvo za napad na Crkvu.”

Knjiga omogućuje da se diskusija o Inkviziciji pomakne na jedan viši, statistikom utemeljeni, povijesni nivo. Veliki korak naprijed bio je učinjen otvaranjem tajnih arhiva Kongregacije za nauk vjere, koje je naredio Ivan Pavao II 1998. godine. Prof. Borromeo iznio je neke zanimljive podatke iz nove knjige. Najpoznatija, španjolska inkvizicija u periodu 1540 – 1700. održala je 44.647 procesa. od svih optuženih na smrt je bilo osuđeno 1,8%, a od toga je 1,7% bilo osuđeno u odsutnosti. Umjesto njih spaljene su ili obješene lutke.

Što se tiče “lova na vještice” crkveni sudovi bili su mnogo blaži od civilnih. od 125.000 procesa, koje je održala španjolska inkvizicija, 59 “vještica” bilo je osuđeno na smrt. U Italije je 36 “vještica” osuđeno na smrt, a u Portugalu četiri - ukupno 99.

Za usporedbu spomenimo da su najbrojnija ubijanja vještica od strane civilnih vlasti uzela maha u Švicarskoj (4000 spaljeno na 1.000.000 stanovnika), Poljskoj i Litvi (10.000 na 4.000.000 stanovnika), Njemačkoj (25.000 na 16.000.000 stanovnika), te Danskoj i Norveškoj (oko 1.350 na 970.000 stanovnika).
----------------------------
U povodu predstavljanja ove knjige papa Ivan Pavao II poslao je poruku u kojoj je naglasio potrebu Crkve da traži oproštenje za grijehe koje su njezina djeca počinila tijekom povijesti. Međutim, prije nego što se traži oproštenje nužno je saznati povijesne činjenice a ne pretjerivanja.

Ja ću napraviti rezime i rekapitulaciju:

Katolička inkvizicija: u periodu od cca 160 godina - 99 'spaljenih vještica'

Protestantska inkvizicija: u periodu od 100 godina - 40 tisuća 'spaljenih vještica'

P.S. 40 000 : 99 = 404 !?!?!?!?

Kako vidim tebi malo fali da optuzis papu kako nije bio svesan ili mozda nije imao pojma zasto se izvinjavao / trazio oprostaja... :mrgreen:

Kako vidim tebi malo fali da optuzis papu kako nije bio svesan ili mozda nije imao pojma zasto se izvinjavao / trazio oprostaja... :mrgreen:

Svaki bogobojazan čovjek traži oprost od Boga i ispričava se onima koji su stradali. A eno tvoji protestanti pobili 404 puta više ljudi, a niti Bogu to priznaju niti se ljudima ispričavaju. Ovo je karakteristika hulja.

Svaki bogobojazan čovjek traži oprost od Boga i ispričava se onima koji su stradali.
Tako je ali ocito to ne vazi za tebe jer bi ti prvo da rascistis koji je bio kontekst izvinjavanja/trazenja oprostaja,pa da onda proveris istortijske cinjenice pa tek onda bi da eventualno razgledao kako stvari zaista stoje...
...mozda bi se sve to na kraju svelo na neko kurtuazno izvinjenje forme radi bez ikakvog realnog razloga za oprostaj... :D
A eno tvoji protestanti pobili 404 puta više ljudi, a niti Bogu to priznaju niti se ljudima ispričavaju. Ovo je karakteristika hulja.
Protestanti pobili vise ljudi od katolicke inkvizicije ????????????????????????
...cuj a da ti ipak konsultiras svog papu,mislim da se ne brukas badava na forumima... !? :mrgreen:
..nek ti on sve lepo objasni u vezi onih zverskih lomaca na koje su spaljivali hriscane koje su voleli Hrista i osudili se da citaju Sveto Pismo,ono isto kojeg su tvoje pretece zabranjivali a cak su ujedno i anatemisali sve one koje bi se osudili da ga citaju...

Protestanti pobili vise ljudi od katolicke inkvizicije ????????????????????????

Tako stoje činjenice. Možeš ih .......

...cuj a da ti ipak konsultiras svog papu,mislim da se ne brukas badava na forumima... !? :mrgreen:

Ti si ovdje 'gromada od brukača'.

..nek ti on sve lepo objasni u vezi onih zverskih lomaca na koje su spaljivali hriscane koje su voleli Hrista

Opet sebe brukaš, ali brukaj. Upravo ti svetog Ignacija Antiohijskog, i slične njemu, koji je zbog ljubavi prema Kristu bačen lavovima označavaš 'zagovornikom kanibalizma' - jer vjeruju da u Euharistiji blaguju pravo tijelo i pravu krv Kristovu.

i osudili se da citaju Sveto Pismo,ono isto kojeg su tvoje pretece zabranjivali a cak su ujedno i anatemisali sve one koje bi se osudili da ga citaju...

Prevođenje i čitanje Biblije na narodnim jezikcima

U srednjem vijeku većina ljudi nije znala čitati, a malobrojni pismeni redovito su znali i latinski, univerzalni jezik zapada i školovanog svijeta. Zbog toga stoljećima i nije bilo prave potrebe da se ona, bar u cjelini, prevede na druge jezike. To, međutim, nije nimalo smetalo njezinu bar djelomičnom prevođenju na druge europske i azijske jezike. Za prevođenje i prepisivanje Biblije najzaslužniji su bili redovnici. Sve do izuma tiskarskoga stroja, Biblija je bila izvanredno skupa i dostupna tek malobrojnima, jer je izrada jednog primjerka zahtijevala par godina mukotrpnog prepisivačkoga rada. Prva tiskana knjiga koja je ugledala svjetlo dana, 1456. godine u Gutenbergovoj radionici, bila je baš Biblija, poznata i kao Mazarinova Biblija, po kardinalu Mazarinu. Samo od 1456. godine pa do prve protestantske Biblije (1520.) Katolička je crkva tiskala Bibliju u 626 izdanja, od toga 198 na narodnom jeziku. Još prije Lutherova rođenja, Biblija je samo na njemačkom jeziku doživjela 9. izdanja, a njegovoj je Bibliji prethodilo čak 27 izdanja. Iz svega ovoga bjelodano je da Katolička crkva nije nikada bila protivnik Biblije, već naprotiv, vjerni čuvar i autentični prenositelj Božje riječi.

Tako stoje činjenice. Možeš ih .......
Hmm,provericu te cinjenice kod nekog biskupa,valjda me nece slagati... :D
Ti si ovdje 'gromada od brukača'.
Pa doooobvro,ako ti tako kazes onda je valjda tako...:D
Opet sebe brukaš, ali brukaj.
U redu,poslusacu te,sve za tvoje dobro raapolozenje..
Upravo ti svetog Ignacija Antiohijskog, i slične njemu, koji je zbog ljubavi prema Kristu bačen lavovima označavaš 'zagovornikom kanibalizma' - jer vjeruju da u Euharistiji blaguju pravo tijelo i pravu krv Kristovu.
A tesko ti da mi odgovoris to sto sam te pitao zar ne ? :mazi:
Iz svega ovoga bjelodano je da Katolička crkva nije nikada bila protivnik Biblije, već naprotiv, vjerni čuvar i autentični prenositelj Božje riječi.
Cini se "da nisi na ti sa istorijom",evo ti malo materijala da se obrazujes:

https://en.wikipedia.org/wiki/Censorship_of_the_Bible

Cini se "da nisi na ti sa istorijom",

Zato i citiram one koji jesu.

I što ti ovdje piše? Inače, na Wikipediji možete pisati ti i glasnik.

Martin Luther - protestantizam - Adolf Hitler

Lutherovo geslo „Židovi su naša nesreća“ postala je jedna od glavnih parola nacionalsocijalizma. Na Lutherov se rođendan 10. 11. (u noći od 9. 11. na 10. 11. 1938.) dogodila „Reichskristallnacht“ – „Kristalna noć“. Sinagoge su u Njemačkoj počele gorjeti i započeo je progon Židova. Luther je u doba nacionalsocijalizma arhetip Nijemca, apostol, evanđelist njegovih dragih Nijemaca, borac, snagator, istinski muževan i nacionalni junak svih Nijemaca. Junak, koji se usprotivio Papi, i time Njemačku oslobodio od tuđinske vlasti.

Lutherov je vjerski antijudaizam sljedećih 400 godina obilježio protestantsku sliku o Židovima, a na tome je izrastao antisemitizam (1879.) i i nacionalsocijalizam. Upravo su 1933. na izborima s većinom glasova protestanti (od stranke NSDAP 83% protestanti, 13% katolici) doveli Hitlera na vlast.

Martin Luther je objavio 16 spisa o Židovima.

U spisu „O Židovima i njihovim lažima“ iz 1543. Luther sotonizira Židove i nalaže program od sedam točaka na koji način ih se treba „riješiti“: Paljenjem svih sinagoga, uništenjem njihovih kuća, zaplijenom njihovih spisa, smrtnom kaznom za rabine, internacijom, oduzimanjem vlasništva i prisilnim radom.

Zato će o Lutheru istinoljubivi ljudi napisati ovako:

Njemački filozof i psihijatar Karl Jaspers (1883.-1969.) komentirao je to riječima: „Što je Hitler činio, to je Luther nalagao s iznimkom izravnog usmrćivanja u plinskim komorama.

Anglikanac Dean Inge: "Ako želimo pronaci žrtvenog jarca na čija ramena možemo položiti jade koje je Njemačka donijela svijetu, ja sam sve više i više uvjeren da je najgori genij zla te zemlje, ne Hitler ili Bizmark ili Frederik Veliki, nego Martin Luther."

Kao primjer, evo nekoliko Lutherovih misli i riječi o Židovima:

Martin Luther, WA 53, 479: „Stoga, gdje vidiš pravog Židova, možeš se čiste savjesti i mirne duše prekrižiti i slobodno određeno kazati: tu prolazi utjelovljeni đavao.“

Martin Luther, WA 53, 520: „Naime, da su oni krvožedne psine i ubojice cijeloga kršćanskog svijeta s punom voljom već više od 1400 godina.“

Martin Luther, WA 53, 538: „Tako moramo biti razdvojeni od njih, a oni istjerani iz naše zemlje.“

Ali, ima i 'lijepih' riječi o Hitleru, jedan će o njemu reći ovako:

Adolf Hiltler: „Luther je bio veliki čovjek, div. S jednim zamahom probio je sumrak, vidio Židova kako ga mi tek danas počinjemo gledati“.

P.S. Ljepše riječi o Martinu Lutheru, od ovih Hitlerovih, napisala je jedino Ellen White. Ona je ovako zapisala:

Ellen White, Velika Borba: Martin Luter јe staјao na čelu onih koјi su bili pozvani da izvedu crkvu iz tame papstva u svetlost čiste vere. Revan, vatren i pobožan, ne poznaјući nikakav drugi strah, osim straha Božјega, i ne priznaјući kao temelj vere ništa drugo osim Svetog pisma, Luter јe bio čovek baš za ovo vreme i kroz njega јe Bog izvršio veliko delo za reformaciјu crkve i prosvetljenje sveta.

Sta je sad ovo,zels da citam umesto tebe ?

Zato se i brukaš, jer ne čitaš ni radi sebe. Sve što si u životu pročitao je tridesetak 'dvolista' koje vam podijele u 'subotnoj školi'.

Uuuups,nisam znao,ja mislio da je to ozbiljna online enciklopedija.

Rekoh, ne čitaš pa ne znaš. Da si bogobojazan i istinoljubiv čovjek, ti bi čitao da istinu otkriješ. A da si čitao, i ovo bi otkrio:

Ellen White, Velika Borba: Strah Gospodnji koјi јe ispunjavao Luterovo srce osposobio ga јe da sačuva čvrstinu namere
i vodio ga dubokoј poniznosti pred Bogom
.

A ovaj vaš 'duhovni ćaća', ispunjen 'strahom Božjim', bljuje:

Martin Luther, WA 40 I, 433: „Proroci su već predvidjeli to da će dolazeći Krist biti najveći razbojnik, bogohulnik, oskrvnitelj hrama, lopov, jer on više ne hodi u svojoj vlastitoj osobi.“

Martin Luther: Krist je kao prvi počinio preljub sa ženom kod bunara, o čemu nam zbori sv. Ivan. Zar nisu svi o njemu govorili: 'Što je to s njom radio?' Drugo, s Marijom Magdalenom, i treće, sa ženom uhvaćenom u preljubu, koju je tako lako otpustio. Tako je i Krist, koji je bio tako čistog morala, morao biti kriv za blud prije nego je umro.“

Zato se i brukaš, jer ne čitaš ni radi sebe. Sve što si u životu pročitao je tridesetak 'dvolista' koje vam podijele u 'subotnoj školi'.
Mozda ih nije bilo bas tridesetak ali bolje ista nego nista,kao sto je recimo slucaj s tobom... :mazi:
Rekoh, ne čitaš pa ne znaš. Da si bogobojazan i istinoljubiv čovjek, ti bi čitao da istinu otkriješ. A da si čitao, i ovo bi otkrio:

Ellen White, Velika Borba: Strah Gospodnji koјi јe ispunjavao Luterovo srce osposobio ga јe da sačuva čvrstinu namere
i vodio ga dubokoј poniznosti pred Bogom
.
Moram ti priznati da je moj fokus definitivno Sveto Pismo a ne bilo kakve stogodarije s kojima se ti bavis stoga moram priznati da sam inferioran u odnosu na tebe na tom planu...sto jest jest bato,nema potrebe od sakrivanja realnosti. :D

Mozda ih nije bilo bas tridesetak ali bolje ista nego nista,kao sto je recimo slucaj s tobom... :mazi:

Koliko čitam ja a koliko ti najbolje se vidi po tome što sam ja pročitao, i citirao ti pročitano, što je piao tvoj 'duhovni ćaća Martin', a ti pojma o tome nemaš. Što ćeš, nisu vam to pričali u subotnoj školi.

Moram ti priznati da je moj fokus definitivno Sveto Pismo a ne bilo kakve stogodarije s kojima se ti bavis

Bavim se stogadarijama, između ostalog, i zbog spasa tvoje duše. Pokušavam ti otvoriti oči da vidiš da si sljedbenik i apologet bogohulnika Luthera, a slijedeći takve nećeš u kraljevstvo Božje.

stoga moram priznati da sam inferioran u odnosu na tebe na tom planu...sto jest jest bato,nema potrebe od sakrivanja realnosti. :D

Nije tvoja inferiornost zapreka za kraljevstvo Božje, ali svakako je tvoje slijeđenje bogohulnika kakvi su Martin Luther i Ellen White.

Back