Protest studenata: Bez dogovora sa Ministarstvom, saobraćaj u gradu normalizovan

Poruka
8.101
Studenti danas nisu postigli nijedan dogovor sa Minstarstvom prosvete i najavljuju nove proteste. Studenti koji su danas krenuli u protestnu šetnju od FON-a i Fakulteta političkih nauka okupili su se ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici koja je jedno vreme bila potpuno blokirana. Saobraćaj u celom gradu se normalizovao.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/500516/PROTEST-STUDENATA-Blokirana-Slavija-kolaps-u-centru-Beograda

Istina se ne može sakriti !!!!!!!

- - - - - - - - - -

. . .

Poslednja izmena od moderatora:
Studenti su uvek u pravu !!!!

Mnogi nasi studenti ne predstavljaju nista osim razmazene gomile. Programi su bolonjom znatno olaksani, omoguceno je davanje celih ispita preko kolokvijuma, prakticnih radova...

Ono na cemu bi moglo da se poradi je dobar raspored ispita u okviru ispitnog roka, tako da student moze da ima bar po 5 dana pauze izmedju 2 ispita (lepo rasporediti ispite koji dospeju posle upravo proteklog semestra). Osim toga nema nikakve potrebe da im se ugadja.

Garantujem da se ogroman deo onih koji se bune ne buni zbog studijakao takvih, nego se buni zato sto bi sa strogim uslovima vrlo brzo morali da se vrate kuci - a oni to ne zele. Vratice se samo sa nogama unapred.

Mnogi nasi studenti ne predstavljaju nista osim razmazene gomile. Programi su bolonjom znatno olaksani, omoguceno je davanje celih ispita preko kolokvijuma, prakticnih radova...

Ono na cemu bi moglo da se poradi je dobar raspored ispita u okviru ispitnog roka, tako da student moze da ima bar po 5 dana pauze izmedju 2 ispita (lepo rasporediti ispite koji dospeju posle upravo proteklog semestra). Osim toga nema nikakve potrebe da im se ugadja.

Garantujem da se ogroman deo onih koji se bune ne buni zbog studijakao takvih, nego se buni zato sto bi sa strogim uslovima vrlo brzo morali da se vrate kuci - a oni to ne zele. Vratice se samo sa nogama unapred.

Od studaneta uvek pocinju velike stvari ne zaboravi.

AV je savrsen, on sve zna i u sve se razume, a ti si odmah malo ispod njega jer si upucen u to kako je 50-tak+ fakulteta/visih skola na BU sprovelo "Bolonju" iako je ni jedan fakultet ili visa skola nije implementirala na isti nacin ovaj program. Ako uzmemo u obzir da je prosecan broj ispita na studijama od cetiri godine izmedju 30 - 40 onda dobijamo da si ti upucen u programe preko 2 000 ispita i znas da ne postoji problem.

Poslednja izmena:
Od studaneta uvek pocinju velike stvari ne zaboravi.

Polazim od pretpostavke da ako vec imamo socijalne mere... neka tako bude.
I ako studenti imaju pravo da budu na budzetu - neka budu, ali neka ne budu vise nego sto je predvidjeno. Ako studije traju 3 ili 5 godina, neka se da 3 ili 5 godina na budzetu (i sa mogucnoscu koriscenja domova). Posle toga - sam placaj pa se zezaj siroko ti polje.

I ako studenti imaju pravo da budu na budzetu - neka budu, ali neka ne budu vise nego sto je predvidjeno. Ako studije traju 3 ili 5 godina, neka se da 3 ili 5 godina na budzetu (i sa mogucnoscu koriscenja domova). Posle toga - sam placaj pa se zezaj siroko ti polje.

Eh, ja kad upisala Tito još bio živ ....
Nešto smo plaćali, ponešto kupovali ali uglavnom je sve bilo džabe ....

Bilo bi veoma lepo da dobro procitas njihove zahteve ,pre bilo kakvog komentara...hvala

AV je savrsen, on sve zna i u sve se razume, a ti si odmah malo ispod njega jer si upucen u to kako je 50-tak+ fakulteta/visih skola na BU sprovelo "Bolonju" iako je ni jedan fakultet ili visa skola nije implementirala na isti nacin ovaj program. Ako uzmemo u obzir da je prosecan broj ispita na studijama od cetiri godine izmedju 30 - 40 onda dobijamo da si ti upucen u programe preko 2 000 ispita i znas da ne postoji problem.

Koliko sam video, sve je iseceno na semestre. E sad, da li je tih 60 poena po godini dato u 10 predmeta (svi po 6 poena) ili je rasporedjeno "sarenije", u 7-8 predmeta, to neka javi onaj koji zna.
Na mojoj (onomad) Visoj (a sada Visokoj) elektrotehnickoj skoli je pre Bolonje bilo predleta tezine od 4 do 10 poena. Posle uvodjenja Bolonje je uravnilovka na "sve po 6".

Bio sam na ETFu prvo, pa sam video sta znaci tezina studija. Blagodareci lakoci na Visoj, uspeo sam da sve ispite dam preko kolokvijuma i prakticnih radova, ne izasavsi ni na jedan ispit, i u januaru i u junu. U drugoj godini sam dao sve osim jednog ispita. Treca je isla teze, menjao sam neke predmete (i ispocetka ih platio), pa sam i njih naposletku polozio.
Od polozenih predmeta na Visoj skoro sve sam dao iz prve, samo jedan iz drugog i jedan iz cetvrtog puta (zato sto mi teorijski predmeti ne leze).
Kada sam upisivao Visu (pa i neko vreme posle toga) mog smera, na drzavnoj Visoj elektrotehnickoj skoli, nije bilo kao budzetskog. Sve sam platio. Menzu i dom nisam ni video i nisam gundjao da mi je premalo rokova.

Neka studira onaj ko je vredan i talentovan. Ne postoji obaveza da se "studiranjem" useljava u Beograd.

Da je druga vlas' imali bi ste puno razumevanje za studente i kukali bi ste da vlast hoce da ih unisti (ovi sto sad brane ove vlastodrsce,a pljuju studente da su neotesana,bogata,tajkunska valjda,razmazena balaburdija koja ne moze da spremi tih 6 ispita i da ih iz prve jos u januarskom roku,ne cekajuci ni drugi semestar kao njihove kolege sa Megatrenda koji su dosta kvalitetniji od njih i zbog toga s punim pravom dobijaju radna mesta na drzavnim jaslama).Za Megu nijedan ovaj zakon o v.o. nije vazio jer su oni svakog meseca mimo svakog zakona imali i imaju ispitni rok.Tamo je,za studente platise pozitivna dzungla

Bilo bi veoma lepo da dobro procitas njihove zahteve ,pre bilo kakvog komentara...hvala

Sada sam procitao (i nisam se mnogo iznenadio zahtevima).
Da dam garanciju da jesam procitao, citiram i komentarisem pojedinacno:

- Da se budžetskim studentima prijavljivanje preko 60 bodova ne naplaćuje, kao i da im se ne oduzima mogućnost da prijavljuju preko 70 bodova
Ne podrzavam. Drzava moze za neki deo studenata da plati predavanja i vezbe u kolicini od 60 poena. Ko hoce bonus neka ga i plati. Mozda uvesti mogucnost da se slusa predavanje (bez mogucnosti vezbi) za 1-2 predmeta tokom godine a da se ne izlazi na ispit. Predavanje svejedno mora da se odrzi, znatizelja bi bila zadovoljena a laboratorije ne bi bile opterecene.

- Da se vrate budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su ostvarili budžet upisujući četvrtu godinu
Podrzavam budzet samo u duzini studija.

- Da prva ispitna prijava bude besplatna za sve studente, a druga i svaka naredna da košta 100 dinara.
E, koliko sam se ja naplacao... prijava po 500 dinara... Nekoliko godina unazad, kada je to bilo 6 evra po prijavi. Ima da placaju i da budu srecni sto je jeftino.

- Prekid naplaćivanja prijavljivanja godine studentima sa preko 60 bodova
Kao pod 1 - ko oce da se luksuzira neka placa... ili kao sto predlozih pod 1

- Vraćanje budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su na budžetu upisali četvrtu godinu
Ne podrzavam produzavanje budzetisanja. Moz' da bude izvestan apsolventski staz, 6 meseci ili slicno i to je sve.

- Da studenti iz 2006. godine nastave da studiraju po statutu iz te godine
Veciti studenti? To jos uvek postoji o trosku drzave ?!?!?!?!? Ako sami placaju to je ok. Ako postoji obaveza da pred-bolonjci zavrse studije u razumnom roku, neka tako i bude.

Tacno tako ali sudeci po transparentima nisu oni ustali samo zbog studiranja vreme ce pokazati.

Ja studirala pre 35 godina .. Pamtim Redis pera, Coulman table, cirkle, rapidografe ....
Bez obzira na restriktivne mere koje se ovde primenjuju
istina će izaći na videlo !!!!

Ne podrzavam. Drzava moze za neki deo studenata da plati predavanja i vezbe u kolicini od 60 poena. Ko hoce bonus neka ga i plati. Mozda uvesti mogucnost da se slusa predavanje (bez mogucnosti vezbi) za 1-2 predmeta tokom godine a da se ne izlazi na ispit. Predavanje svejedno mora da se odrzi, znatizelja bi bila zadovoljena a laboratorije ne bi bile opterecene.

Nekada, kada sam ja studirala,
školovanje je bilo besplatno,
čak su i preduzeća stimulisala stručno usavršavanje ....

UPS !!!
Zaboravila sam,
tada je bio onaj truli i pogani socijalizam,
a sada je demokraTI ... JA

E, koliko sam se ja naplacao... prijava po 500 dinara... Nekoliko godina unazad, kada je to bilo 6 evra po prijavi. Ima da placaju i da budu srecni sto je jeftino.

U "onoj" mrskoj i gadnoj "diktaturi proletarijata" su se plaćale prijave ispita
ali SAMO ZA LOŠE STUDENTE,
one koji nisu ispunili kriterijum za upis na redovne studije
i one koji nisu ispunili uslov za upis u sledeću godinu ....
Ako se u takve ubrajaš - moraš da platiš ....

Back