Prosvetari primili pune i povećane januarske plate za nerad

Nije tebi lako. :lol: Pa u Americi i Australiji je sramota priznati da si prosvetni 'radnik'.

Uzgred, iako mislim da si promašio moju opasku, samo da se osvrnem da je prosečna plata nastavnika po srednjim i osnovnim školama u SAD oko 6.000 dolara i to je, kada se uzmu u uzev cene i potrošačka korpa doslovno duplo više nego u Srbijii.

Tako da, nije baš tako. Ni u Americi, ni Australiji.
Ako ne grešim, skoro nigde u razvijenom ili delu sveta u razvoju nije toliko loše što se tiče prosvete kao u Srbiji.

Jedino ukoliko bismo Srbiju svrstali u kategoriju zaostalih i ugroženih zemalja, tzv. Trećeg sveta. Tada bismo mogli reći da Srbiji ide relativno OK.

Pogledajte prilog 1682558

A u Srbiji je sad cini mi se SAMO oko 2,8% (negde oko 2011. u vreme *zutih lopova* je islo i do 4.3% izdvajanja za obrazovanje iz BDP - znaci ulaganje u obrazovanje je u vreme Vucica SMANJENO ZA TRECINU).
Eto, kolonijalni namesnik Vucic (a i takvi kao ti) odlicno znate sta treba da se radi... Svedjani, Norvezani, Island i Finska nisu toliko *mudri* kao ti i Vucic pa *bacaju* pare na *besmisleno* obrazovanje - cak oko 7% iz svojih (i nominalno) OGROMNIH budzeta... a mi i mali budzet pa i iz tako malog budzeta jos i relativno 3 X manji procenat zahvatanja za tu *zaludnu* delatnost - obrazovanje.

A, kao sto ti (i tebi slicni) *pametno* zborite - *Znanje se stice samo na praksi u strucnim skolama i u nizim razredima osnovne.* Naravno - ZASTO BI stanovnici kolonije i okupirane zemlje i bili obrazovani - za motace kablova koji rintaju u fabrikama *stranih investitora* i ne treba nikakvo stvarno obrazovanje - dovoljno je da umeju da se umiju, ocesljaju, obriju i vezu pertle... pored onih par jednostavnih radnih operacija kojima se bave na poslu kod *stranog investitora*
ovo je jedna apsolutna laz. Izdvajanje za obrazovanje su sada vec oko 4.5% i vecina ide na plate prosvetnom olosu. Druge zemlje imaju slicna izdavanja ali kod njih barem trecina ide na korisne stvari, ne na plate prosvetnom olosu. Doduse privatizovati pa nek naplacuju 10 milijardi evra po djaku dnevno.

Da li bi ovo moglo da se desi u Austriji, Spaniji, Norveskoj, Kini, Pakistanu...? Bilo gde na svetu?
Dokaz ko smo i zasto smo tu gde smo.:pop:

Istovremeno, u beogradskim gimnazijama ni sledece nedelje nece biti nastave. Osim prevoza izgleda da su i drzavne plate postale deo zagarantovanog beogradskog standarda na koji svako ko tu zivi ima puno pravo.
Pa dobro b'e @Lagerta, pa ni da pocastis za ovo poveTJanje od plaTJu.

ovo je jedna apsolutna laz. Izdvajanje za obrazovanje su sada vec oko 4.5% i vecina ide na plate prosvetnom olosu. Druge zemlje imaju slicna izdavanja ali kod njih barem trecina ide na korisne stvari, ne na plate prosvetnom olosu. Doduse privatizovati pa nek naplacuju 10 milijardi evra po djaku dnevno.
Tvoja mržnja prema prosvetnim radnicima prelazi već u patologiju...

Opet ti prosvetari kojima se gleda kroz prste kao i medicinarima. Sve vreme im vlast ide uz dlaku. Svi se zaposlili preko stranke od direktora koji menja partije da bude što duze do tetkice i domara. PreCednik nam kaze da će plata biti u oktobru ove godine 113 000 din. Za šta? Sad je 80 90 000 ako sam dobro upućen. Kukali su kad je bila 35 40 malo. Sad dobili skoro 100, prećiće 100 i opet malo. Stvarno ne razumem šta više žele. Školski sistem nam je jadan i najgori smo da Piza testu godinama.
Jao nama i Piza test :lol:

Stvarno primili plate🙄
Strasno navukose decu da demonstriraju a niko da se odrekne od njih necega.nema ne slusaju.intetes uvek na prvom mestu.
Valjda ce i studenti da se opamete ,skola na prvom mestu a ako nece da drze predavanja profesori jer strajkuju to je druga stvar.2😑
Ja ću da prekinem štrajk samo zbog pojedinih pismenih članova i držaću dopunsku nastavu :lol:

Pisa test.

Učenici iz Srbije i dalje su ispod proseka u matematičkoj, čitalačkoj i naučnoj pismenosti, rezultati su najnovijeg ciklusa PISA testa za 2022.
Znaš li koliko je validan taj Pisa test :roll: Znaš li možda rezultate naših učenika na svetskim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike..?

Da li bi ovo moglo da se desi u Austriji, Spaniji, Norveskoj, Kini, Pakistanu...? Bilo gde na svetu?
Dokaz ko smo i zasto smo tu gde smo.:pop:

Istovremeno, u beogradskim gimnazijama ni sledece nedelje nece biti nastave. Osim prevoza izgleda da su i drzavne plate postale deo zagarantovanog beogradskog standarda na koji svako ko tu zivi ima puno pravo.

Izvini a šta ti konkretno smeta u ovoj činjenici

Prosvetni radnici su uradili nešto najbolje što su mogli za Srbiji

učili su generaciju koja će promeniti zemlju na bolje, da li za par meseci ili par godina, nije mnogo bitno ali će se to sigurno dogoditi.

Prosvetarima treba dati duplo veće plate, njihov doprinos za budućnost zemlje je ogroman
Uostalom kada se skinu paraziti i botovi sa državanih jasli biće i sasvim dovoljno sredstava za tako nešto, bez da budžet bilo šta trpi

Izvini a šta ti konkretno smeta u ovoj činjenici
Prosvetni radnici su uradili nešto najbolje što su mogli za Srbiji
učili su generaciju koja će promeniti zemlju na bolje, da li za par meseci ili par godina, nije mnogo bitno ali će se to sigurno dogoditi.
Prosvetarima treba dati duplo veće plate, njihov doprinos za budućnost zemlje je ogroman
Dobar si satiricar, za klasu iznad Kesica i Ivanovica zajedno. :lol:

Dobar si satiricar, za klasu iznad Kesica i Ivanovica zajedno. :lol:

Znam da te muči što si na strani onih ludaka i polumozgaša iz Jagodine i Kikinde
Znam da ti smetaju pametni, mladi ljudi

Ljudi poput tebe organski ne podnose znanje, sposobnost, pamet, jer vas to podseća na to šta ste i kakvi ste

Sažaljevam slučaj, tu si gde si, okreni se oko sebe i pogledaj

Nije narod džabe rekao S kim si onakav si

"oko tebe sve su ponavljači đaci
ili bolesnici ili manijaci,
oko tebe sve su mnogo jaki momci,
to su KP doma zaslužni pitomci"

Ljudi poput tebe organski ne podnose znanje, sposobnost, pamet, jer vas to podseća na to šta ste i kakvi ste
Sve prsti od dokaza da su pijandure sa Filozofskog fakulteta perjanica mlade generacije :lol: Mislis li da ima neki ETF-ovac medju njima? Nema nijedan. To je ono isto drustvo sa Egzita koje je svoju energiju odatle uspelo da prenese u politicke vode, ne licnom zaslugom.

Naravno da mi smeta sto se baljezganje adolescenata, i to ne onih ozbiljnih i odgovornih, nego takvih, uzima kao merilo bilo cega u ovom drustvu, i to jos u formi uzvisene dnevnopoliticke ideologije...cirkus.

ovo je jedna apsolutna laz. Izdvajanje za obrazovanje su sada vec oko 4.5% i vecina ide na plate prosvetnom olosu. Druge zemlje imaju slicna izdavanja ...

1739062120739.jpeg

Izdvajanja države za Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova i BIA u procentima nominalnog BDP-a;
Zakon o završnom računu budžeta Srbije za 2001. i 2011. i Zakon o budžetu za 2023; Ministarstvo finansija – Makroekonomski indikatori; proračun autora

Ili, prepricano za one koji ne umeju da procitaju grafikon (mada je sve jasno na njemu) - *...

Bivša demokratska vlast je od 2001. do 2011. ulaganja države u obrazovanje više nego udvostručila, sa 2,1 na 4,3 odsto BDP-a, što je značajno približilo Srbiju proseku EU. Aktuelna vlast ih je za svog vakta smanjila na samo 2,8 odsto, na nivo nerazvijenih afričkih zemalja, što na svoj način svedoči koliko joj je obrazovanje visoko na listi prioriteta...* (

*Srbija za prosvetu izdvaja manje od Konga i Gane*, 18. 10. 2024.

- autor teksta - Ognjen Radonjic, profesor Filozofskog fakulteta BU)

link celog (podugackog) teksta https://radar.nova.rs/ekonomija/prosveta-srbija-izdvajanja-kongo-gana/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A da druge zemlje (bar u Evropi) NEMAJU slicna vec MNOGO VECA izdvajanja za obrazovanje se vidi iz slike koju sam vec ranije stavio - u postu br. 15 (one sa najvisim zivotnim standardom poput Svedske, Danske, Norveske relativno oko 2,5 X VISE izdvajaju iz budzeta od Srbije (sto je zapravo DESETINE X vise u nominalnim iznosima novca).

Toliko o *apsolutnim lazima*

Poslednja izmena:
Sve prsti od dokaza da su pijandure sa Filozofskog fakulteta perjanica mlade generacije :lol: Mislis li da ima neki ETF-ovac medju njima? Nema nijedan. To je ono isto drustvo sa Egzita koje je svoju energiju odatle uspelo da prenese u politicke vode, ne licnom zaslugom.

Naravno da mi smeta sto se baljezganje adolescenata, i to ne onih ozbiljnih i odgovornih, nego takvih, uzima kao merilo bilo cega u ovom drustvu, i to jos u formi uzvisene dnevnopoliticke ideologije...cirkus.

Ubo si ko prstom u doope,

očekivano

Silno bi se iznenadio kada bi znao koliko blagog pojma nema to što pričaš i koliko su studenti svih inženjerskih fakulteta u ogomnom broju za blokadu

Ali nema veze, veruj ti Informeru i Đuki Bizonu, to je tvoj intelektualni doseg, dalje ne ide, ma koliko se trudio

Pogledajte prilog 1682809

Izdvajanja države za Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova i BIA u procentima nominalnog BDP-a;
Zakon o završnom računu budžeta Srbije za 2001. i 2011. i Zakon o budžetu za 2023; Ministarstvo finansija – Makroekonomski indikatori; proračun autora

Ili, prepricano za one koji ne umeju da procitaju grafikon (mada je sve jasno na njemu) - *...

Bivša demokratska vlast je od 2001. do 2011. ulaganja države u obrazovanje više nego udvostručila, sa 2,1 na 4,3 odsto BDP-a, što je značajno približilo Srbiju proseku EU. Aktuelna vlast ih je za svog vakta smanjila na samo 2,8 odsto, na nivo nerazvijenih afričkih zemalja, što na svoj način svedoči koliko joj je obrazovanje visoko na listi prioriteta...* (

*Srbija za prosvetu izdvaja manje od Konga i Gane*, 18. 10. 2024.

- autor teksta - Ognjen Radonjic, profesor Filozofskog fakulteta BU)

link celog (podugackog) teksta https://radar.nova.rs/ekonomija/prosveta-srbija-izdvajanja-kongo-gana/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A da druge zemlje (bar u Evropi) NEMAJU slicna vec MNOGO VECA izdvajanja za obrazovanje se vidi iz slike koju sam vec ranije stavio - u postu br. 15 (one sa najvisim zivotnim standardom poput Svedske, Danske, Norveske relativno oko 2,5 X VISE izdvajaju iz budzeta od Srbije (sto je zapravo DESETINE X vise u nominalnim iznosima novca).

Toliko o *apsolutnim lazima*
evo te price mogu da prodju kod maloumnih likova. BDP Srbije je oko 80 milijardi evra, a prosveta dobije oko 3.2 milijarde evra i to je nekih 4% BDP. Sto su svakako bacene pare. I sve se ulaze u supkove prosvetara, tj 90% ide na njihove plate. Sto se tice filozofskog,pravnog fakulteta politickih nauka treba ih ukinuti. ostaviti samo one koji mogu da zaposle na trzistu rada. privatni sektor.
1739068418387.png

Znam da te muči što si na strani onih ludaka i polumozgaša iz Jagodine i Kikinde

Sažaljevam slučaj, tu si gde si, okreni se oko sebe i pogledaj

Nije narod džabe rekao S kim si onakav si

"oko tebe sve su ponavljači đaci
ili bolesnici ili manijaci,
oko tebe sve su mnogo jaki momci,
to su KP doma zaslužni pitomci"
da roditelji su glupi, ali zato im deca genijalci. Samo ti isti genijalci po PISA testovima medju najglupljima u Evropi. Postoji mit ako retard provede 100 milijardi godina u obrazovanom sistemu da ce postati genije. Ali nece, samo ce se potrositi lova.

@lukatomi Vidim u postovima da postavljaš tabele sa ciframa koje se izdvajaju iz budžeta za prosvetu.

Da li znaš koliko se izdvaja iz budžeta za kulturu i za zaposlene u ustanovama kulture? Da li znaš da se izvaja oko 1% iz budžeta za kulturu?

Ali, ovde diskutujemo o zaposlenima u prosveti.

Da li zaista misliš da učitelji, učiteljice, nastavnici, profesori samo dođu u školu, održe časove, 4-7 časova i posle njih idu kući?

Svi učitelji, nastavnici, profesori, prvo dobijaju plan rada za tu školsku godinu. Zatim pripremaju se za svaki pojedinačni čas. Važno je kako će svoje znanje preneti učenicima.

Zatim rade administrativne poslove vezane za časove i odeljenja u kojima predaju. Tu su i sastanci školskih odbora, roditeljski sastanci, sastanci sa direktorom škole.

Pripremaju decu za takmičenja, pripremaju proslave u školi.

Kada vode decu na rekreativnu nastavu ili na ekskurziju moraju da budu budni i da paze na svu decu. Snose odgovornost za decu.

Kada @Lagerta bude onlajn, verovatno će potvrditi ovo što sada pišem.

Laku noć, odgovor od mene dobijaš tokom dana...ako mi repliciraš, naravno. 🙂

PS. Koliko koštaju potrošačka korpa, grejanje, Infostan, i ostala mesečna novčana izdvajanja za jednu četvoročlanu porodicu?

pa nisu samo prosvetari olos. Treba dodati glumce, sportiste, umetnike. Ima citava lista profesionalnog olosa koji ne proizvodi nikakvu vrednost za drustvo. A pretvaraju se kao da su korisni.
boles' kada u'vati, ni ne zna co'ek da je u problemu, kao onaj olos sto bi da uci za trenera, znas ga, zovete ga sef u sekti vasoj?

Back