Proslava tisućite obljetnice Hrvatskog kraljevstva 1925. godine u Kraljevini SHS u slikama

MOST6

Buduća legenda
Poruka
31.850
Budući da je u tijeku svečana proslava 1100 obljetnice Hrvatskog kraljevstva u organizaciji Republike Hrvatske, a na prijedlog Družbe Braća Hrvatskog zmaja, možemo ovdje postaviti slikovne materijale koji podsjećaju na Tisućitu obljetnicu Hrvatskog kraljevstva koja je bila održana 1925. godine širom nekadašnje Kraljevine SHS (kasnije Kraljevine Jugoslavije).

Molim sudionike na temi da se suzdrže od političko-ideoloških lamentiranja i da sudjeluju na način da prilože dosad nepoznate ili manje poznate fotografije s proslave, uključujući fotografije spomenika, koje su se održale unutar ili izvan teritorija Hrvatske, a u sklopu Kraljevine SHS. Dosad sam, osim onih iz Hrvatske, sabrao slikovne materijale nastale na prostoru današnje Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore pa ako netko zna za još neke, neka ih postavi na ovoj temi. Hvala.

Kao uvod poslužit ću se sljedećim tekstom:

Točna godina i mjesto krunidbe kralja Tomislava nisu poznati, budući da su povijesni izvori o kralju Tomislavu i njegovu dobu prilično malobrojni. Splitski srednjovjekovni kroničar Toma Arhiđakon (o. 1200. – 1268.) piše u svojoj kronici Historia Salonitana da je Tomislav 914. godine zabilježen kao knez (dux), dok se u pismu pape Ivana X. Tomislav naziva kraljem (rex), a zahumski vladar Mihajlo se naziva knezom (dux). Iz toga je razloga svećenik i povjesničar Franjo Rački (1828. – 1894.) zaključio još 1871. godine da se vrijeme krunidbe kralja Tomislava treba tražiti između dvije spomenute godine, odnosno da je rečena 925. godina krajnja godina u kojoj je Tomislav mogao postati kraljem. Nešto kasnije drugi hrvatski povjesničar Ivan Kukuljević Sakcinski (1816. – 1889.) samoinicijativno je suzio šire vremensko razdoblje unutar kojega je Tomislav uzdignut iz statusa kneza u status kralja na 925. godinu u raspravi Tomislav, prvi hrvatski kralj (1879.), nakon čega su tu krajnju godinu počeli uzimati kao godinu njegove krunidbe.

U sklopu svečane obljetnice, kralj Aleksandar je dao dopuštenje preimenovanja grada Duvno u Tomislavgrad, ali se ogradio na način da je rekao kako to radi u ime svoga sina Tomislava, koji je dobio ime po hrvatskom kralju Tomislavu, a ne izravno kralju Tomislavu u čast.

Plakat hrvatskih kraljeva i obljetnice tisuću godina Hrvatskog kraljevstva Ljube Babića, 1925.

Hrvatski-kraljevi-1-40.jpg

Kakve veze ima Hrvatska na forumu Krstarica ..?
Budući da je ne vadite iz usta bilo na Politici, bilo na Istoriji, zaključio sam da vam pašu teme o Hrvatskoj. Da nije, ne biste otvarali teme o Hrvatskoj i Hrvatima ili koristi li druge za stalno pisanje o Hrvatskoj i Hrvatima. Pravilo je, daj narodu što želi. :D

Uostalom, ovo je ujedno povijesna i aktualna stvar, budući da je u tijeku proslava 1100-te obljetnice Hrvatskog kraljevstva, a prethodna je obuhvatila veliki dio prostora Kraljevine Jugoslavije, u kojoj su Srbi također živjeli. Ovo je prilika za razmjenjivanje fotografije iz nekih daljih krajeva za koje možda ne znam da imaju spomen obilježja u čast kralja Tomislava. Kao recimo, spomen ploča iz Petrovaradina koju namjeravat postavit ovdje.

Uostalom, ovo je ujedno povijesna i aktualna stvar, budući da je u tijeku proslava 1100-te obljetnice Hrvatskog kraljevstva, a prethodna je obuhvatila veliki dio prostora Kraljevine Jugoslavije, u kojoj su Srbi također živjeli. Ovo je prilika za razmjenjivanje fotografije iz nekih daljih krajeva za koje možda ne znam da imaju spomen obilježja u čast kralja Tomislava. Kao recimo, spomen ploča iz Petrovaradina koju namjeravat postavit ovdje.
Nije mi bitno ...a verujem ni vecini na ovom forumu , tvoj cilj je samo provokacija i nista drugo ...

Back