Proslava 25 godina pada Berlinskog zida ( Zida srama koji je podigao SSSR )

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
33.215
Proslava 25 godina pada Berlinskog zida
Berlinske vlasti večeras počinju obeležavanje 25 godina od pada Berlinskog zida 9. novembra 1989. godine, događaja koji je doveo do ujedinjenja dve Nemačke 11 meseci kasnije.
Gradske vlasti očekuju oko dva miliona posetilaca tokom tri dana slavlja, koje počinje puštanjem više od 8.000 svetlećih balona s mesta na kojem je srušen Berlinski zid.

Tokom tri noći i dva dana, od 7. do 9. novembra, kada je srušen zid, ta svetleća linija balona će označiti tačnu lokaciju zida, kako bi prolaznici shvatili šta znači razdvajanje, naveli su organizatori manifestacije.

Na svakih 150 metara biće postavljeni plakati na kojima će biti označene neke istorijske činjenice o Berlinskom zidu.

Kod Brandenburške kapije i na drugim mestima organizovaće se posebni obilasci ruševina zida.

Berlinski zid, simbol hladnog rata i deo "gvozdene zavese", izgradila je 1961. godine komunistička Nemačka Demokratska Republika (DDR) smatrajući ga "antifašističkom zaštitom", a na zapadu je to bio "zid srama".

Zid je 28 godina kasnije srušen pod pritiskom stotine hiljada demonstranata. Skoro godinu dana kasnije, 3. oktobra 1990. godine zvanično je proglašeno ujedinjenje Nemačke.
Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je i sama živela u Istočnoj Nemačkoj, izjavila je da je imala "neopisiv osećaj" na dan rušenja Berlinskog zida.

"Takav osećaj se ne zaboravlja", rekla je ona i dodala da i danas to isto oseća kada prolazi kroz Brandenburšku kapiju, simbol podele a sada ujedinjenja grada.

Angela Merkel će otvoriti stalnu postavku izložbe u Memorijalu posvećenom Berlinskom zidu u centru grada i prisustvovati koncertu u sali Berlinskog ansambla, koji je nekada bio pozorište BertoldaBrehta.

Branderbuška kapija biće u nedelju glavno mesto slavlja nazvanog "Hrabrost slobode". Slavlje počinje ispred kapije koncertom pod dirigentskom palicom izraelsko-argentinskog umetnika Danijela Barenboima.

Na istoj bini će potom nastupati rok, pop i rep umetnici sve do 18.00 kada će minutom ćutanja biti odata pošta žrtvama zida, ljudima koji su poginuli u pokušaju da ga pređu.

Među poznatim umetnicima, očekuje se britanski pevač Piter Gebrijel koji će izvesti pesmu "Heroes" koju je 1977. godine snimio Dejvid Bouvi u jednom studiju na zapadnoj strani Berlinskog zida.

Slavlju će prisustovati predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, nobelovci Mihal Gorbačov i Leh Valensa, kao i bivši mađarski premijer (1988-1990) Mikloš Nemet.
http://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2014&mm=11&dd=07&nav_id=921147
Ne ponovilo se vise nikada ni Berlinski zid ni SSSR....
Thefalloftheberlinwall1989.JPG
 
Neprirodna, iznuđena, besmislena, geopolitički motivisana podela jednog naroda.
Pre ili kasnije, znalo se, da će zid biti srušen.
Nije ga trebalo niti podizati...
Ali, pobednici mislili drukčije, razdvojiti Nemce i nastaviti međusobnim "hladnim" ratom !

tako je.Bez obzira sta ko mislio o Nemcima taj zid je bila nebuloza i glupost.
 
Poslednja izmena:
То само славе фашисти!

После пада Берлинског зида само у Југославији је убијено неколико стотина хиљада људи, а неколико милиона је избегло из земље.
Какав ће салдо бити у Украјини видећемо али ништа мање крвавији.
 
Јел вам жао другари?

Да ли плачете крокодилским сузама што је на данашњи дан Председник Реган забио копље у срце Бољшевизма, једном за свагда окончавши комунизам.

Желео бих да се захвалим дивном тројцу који је ово омогућио:

Реган-Тачер-Горбачов.

Thanks, guys.
 
Јел вам жао другари?

Да ли плачете крокодилским сузама што је на данашњи дан Председник Реган забио копље у срце Бољшевизма, једном за свагда окончавши комунизам.

Желео бих да се захвалим дивном тројцу који је ово омогућио:

Реган-Тачер-Горбачов.

Thanks, guys.

bojim se da ce gorbi morati da igra po drugim pravilima da bi izbegao bajbok kod kuce
http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/71569/gorbacov-ce-braniti-putina.html
 
Pricate svasta, Rusi su morali izgraditi zid kao granicu i odbranu od Amerike. Da nije bilo tog zida NATO bi vec odavno bio u Rusiji. A srusen je upravo sa tim ciljem, da dodju do Rusije.

Jeste...zapadni Berlin i par hiljada vojnika potpuno okružene berlinske brigade duboko u Ist. Nemačkoj su bili razlog da se SSSR trese od straha :lol:
 
Јел вам жао другари?

Да ли плачете крокодилским сузама што је на данашњи дан Председник Реган забио копље у срце Бољшевизма, једном за свагда окончавши комунизам.

Желео бих да се захвалим дивном тројцу који је ово омогућио:

Реган-Тачер-Горбачов.

Thanks, guys.

Komunizam koji je na kraju krajeva potureni proizvod zapada je crko.
Zaliti ga nece niko....
 
Dobro zid je srusen, SSSR i Rusi su napustili Nemacku, hvala im na tome.
Zasto Amerikanci i Englezi nisu uradili isto nego jos drze Nemacku pod okupaciom?

Dva su osnovna razloga, prvi je sto je trebalo vremena da se Njemacka opljacka do kraja. Drugi je jer su i s te strane blizi Rusima, jer ako dodje do nuklearnog rata Amerikanci se uzaludno nadaju da ce Rusi poravnati samo zapadnu Europu (U Njemackoj Amerikanci imaju atomsko oruzje) a ne i Ameriku.
U biti je svejedno, planeta je previse mala da bi se samo tako mogli sakriti od Rusa, zato Rusima i nije bio problem napustiti istocnu Europu jer za njih udaljenost nikad i nije bila problem.
 

Back
Top