Prošla pakao tokom porođaja u Novom Sadu

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
223.225

Novosađanka podnela prijavu protiv doktorke u Betaniji: Prošla pakao tokom porođaja​

Ruptura materice i neurorizična beba sa ozbiljnim dijagnozama - zbog toga je Novosađanka odlučila da podnese krivičnu prijavu protiv doktorke u novosadskoj Betaniji.
Aleksandra Vudrag, tridesetsedmogodišnja Novosađanka, pre ovog porođaja već je imala carski rez iza sebe, a operisala je i miom.

Kako priča za 021.rs, u Betaniju je otišla 14. juna da zakaže carski rez. Nisu je zadržali taj dan, a kako se navodi u lekarskoj dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid, prijem na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo zakazan je za 17. jun.

Ipak, u noći između 14. i 15. juna krenule su kontrakcije, te je ona uveče morala da ode u porodilište. Njen doktor nije radio tada, a dežurna doktorka joj je rekla da je "jutro pametnije od večeri".

"Znam da mi je rekla da će mi dati prvo bensedin, da nemam velike bolove, 'da raščistimo gužvu'. Mislila sam da je to sve priprema za carski rez", priseća se ova Novosađanka.

Smatra da je doktorka koja je "čekala jutro, sigurno čekala drugu smenu".

"Ako nije bila sigurna u sve to, trebalo je odmah da zove nekog ko može to da odradi, jer meni je bio već zakazan carski rez. Imala sam operaciju mioma pre tri godine i prethodno carski rez. Bilo je obavezno da bude carski rez, nije bilo potrebe da se bilo šta čeka", priča Aleksandra.
Kako ova Novosađanka priča za 021.rs, umesto da je porode u zakazano vreme, ostavljena je u bolovima i sa naponima u trajanju više od pet sati, kada joj u nesnosnim bolovima puca materica.

"Pretpostavljam da sam padala u nesvest između bolova zato što se ne sećam svega. Nekako je meni izgledalo kao da je to kraće trajalo od onog kako sam kasnije saznala. Prosto sam izgubila pojam o vremenu. Bili su nenormalni bolovi, to ne može da se opiše. To nisu bile kontrakcije. To je bilo verovatno kada je popucala materica. Nikog nije bilo tu u pretporođajnoj sali, ni sestre ni doktora, nikog. Sama sam bila. Znam da sam tad vrištala da bi se neko pojavio tu", navodi Aleksandra.

Kako dodaje, nakon što je vrištanjem napokon dozvala osoblje u Betaniji - u sledećem momentu su svi bili oko nje.

"Nisu se čuli otkucaji srca bebe. Gledali su na ultrazvuk i čula sam da neke delove bebe vide, neke ne vide. I onda su rekli da idemo na hitan carski rez. Kad sam se probudila, pitala sam za bebu i rekli su mi da će mi reći moj pedijatar. Kad sam došla sebi, pozvala sam supruga i saznala preko telefona šta se desilo. Bebu uopšte nisam videla, na slici sam ga prvi put videla. Niko mi nije konkretno rekao šta i kako, rekli su samo ruptura materice. Taj dan su me ceo dan pratili da vide da li će sve biti u redu ili će me ponovo otvarati da mi izvade matericu", priča naša sagovornica.

Aleksandra je provela sedam dana u bolnici, a beba 10 u Dečijoj bolnici.

U Listu za novorođenče u koji je 021.rs imao uvid navodi se da je dete rođeno bez srčane akcije i da je rađena kardiopulmonalna reanimacija.

"Novorođenče je intubirano doneto na odeljenje intenzivne nege i terapije u aparat na mehaničku ventilaciju", piše u kliničkom toku.

Iz Klinike za pedijatriju novorođenče se nakon 10 dana otpušta sa više dijagnoza.

"To su dijagnoze koje su po rođenju date. Dijagnoze koje su bile u Dečijoj bolnici i dan danas se one provlače. Za sada kažu da na mozgu nema posledica. Koliko je on tačno bio bez kiseonika, apsolutno nigde ne piše, niti je ko spomenuo. Uglavnom, ultrazvuk za sada ne pokazuje, ali svi se ograđuju i ne mogu da tvrde. Niko nije rekao da neće biti posledica", kaže Aleksandra.

Aleksandra Vudrag je zbog ovakvog tretmana i ozbiljnih posledica poslala predlog za podnošenje krivične prijave sa pratećom dokumentacijom u koju je 021.rs imao uvid. Kako u prijavi navodi, iako ne poseduje medicinsko i pravno obrazovanje da bi ocenjivala rad lekara i pravno kvalifikovala krivično delo, svesna je "neopravdanog fizičkog i psihičkog ataka" na njeno telo i "grubog kršenja prava na dostojanstvo i život", kao i "nesavesne radnje lekara i nebrige u pružanju lekarske pomoći".

Ovo čini u nadi da će tužilaštvo i druge institucije svojom reakcijom doprineti da počnu da se kažnjavaju oni koji urušavaju ugled humane struke i da porodilišta postanu mesta gde će se, "u jednom ovako posebnom i ranjivom trenutku u životu žene, ona i njena beba osećati zaštićeno i imati human medicinski tretman, bez zlostavljanja i uz poštovanje ličnosti".

"Nemam dovoljno reči kojima bih mogla da opišem svu bol i tugu sa kojom se moja porodica i ja borimo zbog nesavesnog odnosa lekara. Želela bih da nijedna porodilja i majka ne doživi ovu bol sa kojom se ja borim", zaključuje Aleksandra.

Zbog Aleksandrine prijave i Zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva zdravlja.

Kako se navodi u obrazloženju, postupak je značajan i "treba ga voditi jer je moguće da je aktom, radnjom ili nečinjenjem organa uprave došlo do povrede ljudskih prava i sloboda", ističe se u obrazloženju ombudsmana.

Zaštitnik građana od nadležnih institucija, a pre svega Ministarstva, zahteva da mu se u roku od dve nedelje dostave rezultati vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom novosadske Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i informacije o svim drugim merama koje su sprovedene u međuvremenu i koje su planirane u vezi sa ovim slučajem.

"Osim navedenog, potrebno je da Zaštitnika građana obavestite na koji način se prati i analizira zadovoljstvo pacijenata u Klinici za ginekologiju i akušerstvo 'Betanija' i da li porodilje imaju mogućnost da ocene zadovoljstvo odnosom medicinskog osoblja prema njima i na koji način", navodi se u Zaključku dostavljenom Ministarstvu zdravlja i porodilji Aleksandri Vudrag.

Portal 021.rs poslao je pitanja u vezi sa ovim slučajem i Kliničkom centru Vojvodine, odnosno Klinici za ginekologiju i akušerstvo, ali do dana objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...-u-Betaniji-Prosla-pakao-tokom-porodjaja.html

Uh... čuo sam i pre da je bilo problema u ovoj ustanovi, ali ne baš ovolikih.
Mi nismo imali problema, deca su nam rođena na istom mestu.

Zašto se ovo sad dešava?

Inače ovo je ta bolnica

1726603136817.png

Novosađanka podnela prijavu protiv doktorke u Betaniji: Prošla pakao tokom porođaja​

Ruptura materice i neurorizična beba sa ozbiljnim dijagnozama - zbog toga je Novosađanka odlučila da podnese krivičnu prijavu protiv doktorke u novosadskoj Betaniji.
Aleksandra Vudrag, tridesetsedmogodišnja Novosađanka, pre ovog porođaja već je imala carski rez iza sebe, a operisala je i miom.

Kako priča za 021.rs, u Betaniju je otišla 14. juna da zakaže carski rez. Nisu je zadržali taj dan, a kako se navodi u lekarskoj dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid, prijem na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo zakazan je za 17. jun.

Ipak, u noći između 14. i 15. juna krenule su kontrakcije, te je ona uveče morala da ode u porodilište. Njen doktor nije radio tada, a dežurna doktorka joj je rekla da je "jutro pametnije od večeri".

"Znam da mi je rekla da će mi dati prvo bensedin, da nemam velike bolove, 'da raščistimo gužvu'. Mislila sam da je to sve priprema za carski rez", priseća se ova Novosađanka.

Smatra da je doktorka koja je "čekala jutro, sigurno čekala drugu smenu".

"Ako nije bila sigurna u sve to, trebalo je odmah da zove nekog ko može to da odradi, jer meni je bio već zakazan carski rez. Imala sam operaciju mioma pre tri godine i prethodno carski rez. Bilo je obavezno da bude carski rez, nije bilo potrebe da se bilo šta čeka", priča Aleksandra.
Kako ova Novosađanka priča za 021.rs, umesto da je porode u zakazano vreme, ostavljena je u bolovima i sa naponima u trajanju više od pet sati, kada joj u nesnosnim bolovima puca materica.

"Pretpostavljam da sam padala u nesvest između bolova zato što se ne sećam svega. Nekako je meni izgledalo kao da je to kraće trajalo od onog kako sam kasnije saznala. Prosto sam izgubila pojam o vremenu. Bili su nenormalni bolovi, to ne može da se opiše. To nisu bile kontrakcije. To je bilo verovatno kada je popucala materica. Nikog nije bilo tu u pretporođajnoj sali, ni sestre ni doktora, nikog. Sama sam bila. Znam da sam tad vrištala da bi se neko pojavio tu", navodi Aleksandra.

Kako dodaje, nakon što je vrištanjem napokon dozvala osoblje u Betaniji - u sledećem momentu su svi bili oko nje.

"Nisu se čuli otkucaji srca bebe. Gledali su na ultrazvuk i čula sam da neke delove bebe vide, neke ne vide. I onda su rekli da idemo na hitan carski rez. Kad sam se probudila, pitala sam za bebu i rekli su mi da će mi reći moj pedijatar. Kad sam došla sebi, pozvala sam supruga i saznala preko telefona šta se desilo. Bebu uopšte nisam videla, na slici sam ga prvi put videla. Niko mi nije konkretno rekao šta i kako, rekli su samo ruptura materice. Taj dan su me ceo dan pratili da vide da li će sve biti u redu ili će me ponovo otvarati da mi izvade matericu", priča naša sagovornica.

Aleksandra je provela sedam dana u bolnici, a beba 10 u Dečijoj bolnici.

Ti akuseri su bas postali nemarni i bezobrazni.

Pa raspitas se malo pa izaberes grad gde ces da se poradjas...ebiga , biralo se i sa kim se beba pravi , sto ne bi i grad....neces radjati 10 beba....

Ja sam menjao skolu zato sto mi je u osnovnoj profan odbio da drzi casove matematike...sto bi uticalo lose na moju laganicu zivota u srednjoj skoli....dete je povodljivo...
Sto ne bi majka menjala mesto gde ce voditi i obaviti porodjaj...

To sta vam pricaju zdravstvene ustanove su teske lazi ...sta mora a sta ne mora...

Ovo je, ko zna koji po redu "slučaj" tačnije problem u porodilištu u Betaniji.

Nisam čula a ni pročitala da se slično dešava u ostalim porodilištima. Da li je neko nekada od tih lekara, medicinskih sestara odgovarao, bar prekršajno?

Potpuno se slažem. Posebno zato što se za Betaniju zna kakva je.

Ovo je, ko zna koji po redu "slučaj" tačnije problem u porodilištu u Betaniji.

Nisam čula a ni pročitala da se slično dešava u ostalim porodilištima. Da li je neko nekada od tih lekara, medicinskih sestara odgovarao, bar prekršajno?

Potpuno se slažem. Posebno zato što se za Betaniju zna kakva je.
Moja ćerka se porodila u betaniji 26. avgusta. Na smeni je bio lekar koji je vodio svaku njenu trudnoću. Bebi su povredili ključnu kost, napukla, još uvek joj fiksiramo rame. Na kontroli su je snimali, još uvek nije zaraslo. Još su rekli da se to često događa (skidanje odgovornosti). Kako je to sve moguće?

Pa raspitas se malo pa izaberes grad gde ces da se poradjas...ebiga , biralo se i sa kim se beba pravi , sto ne bi i grad....neces radjati 10 beba....

Ja sam menjao skolu zato sto mi je u osnovnoj profan odbio da drzi casove matematike...sto bi uticalo lose na moju laganicu zivota u srednjoj skoli....dete je povodljivo...

To sta vam pricaju zdravstvene ustanove su teske lazi ...sta mora a sta ne mora...
Čekaj, zar nije normalno da očekujemo da se u svakom gradu može normalno obaviti porođaj?

Moja ćerka se porodila u betaniji 26. avgusta. Na smeni je bio lekar koji je vodio svaku njenu trudnoću. Bebi su povredili ključnu kost, napukla, još uvek joj fiksiramo rame. Na kontroli su je snimali, još uvek nije zaraslo. Još su rekli da se to često događa (skidanje odgovornosti). Kako je to sve moguće?
Često se događa??! Ne bih baš rekao.

Čekaj, zar nije normalno da očekujemo da se u svakom gradu može normalno obaviti porođaj?
Nije ako ozbiljno pricamo...
Trenutno u Srbiji je normalno da ocekujes da u Nisu najbolje nalazis sestre za vadjenje krvi ili cuprija jer tamo ima medicinske skole,
Nigde ne ocekujes da umeju da rade hemiju tj da dobijaju 5% rastvore i slicno , , medicinske sestre danas su genije ako umeju da rade hemiju , tj da urade proporciju pa da znaju sta je molarna koncentracija....
Lekare iz odredjenih specijalnosti trazis u predgradjima velikih medicinskih centara jer ako nemaju vezu ne mogu u medicinske centre pa ce u najblizi grad, da tamo praksiraju...

Zasto se problem prvo i najcesce vidi na trudnicama, pa zato sto je akuserstvo nezgodno , nema gde da nadjes tragove, da nadjes taj obliznji gradic...
Lako ti je za neke struke....Nis ima Nisku banju , kardioloski centar, znaci Nis ce razvijati kardiologe i zbog klinickog i zbog Banje...kako ko , znaci do 30 km, mozes da uganjas dobre kartiologe, ako ima otvorenih mesta, specijalizante....itd itd..
Vrnjacka banja razvija secer centar, onda mozes da ganjas endokrinologe...

Ali da se ne mesam vise Loncaru i ostalim dicnim ministarkama....ostalo su sve ministarke zdravlja....osim Zokija Tendera....

Kao sto bolesnik u Srbiji mora da zakupi stan blizu medicinskog centra da bi zavrsio lecenje ako je bila operacija, 2,3 meseca...tako ce i trudnice morati da iznajme stan van mesta boravka pre nego sto dodje termin....
Ja da vas ucim kako da smanjujete negativne slucajnosti.....?

Za 3 meseca ces valjda ubosti , to je mesec i jos 2 meseca pre toga....za razne kontrole u toj izabranoj akuseriji u tom gradu....da se upoznate....

Ili to ili da otvaram kliniku i da vezbamo poradjanje u mom sljivaku....uhvatis se za sljivu i vezbamo....usput na svezem vazduhu , eto mozda otvorim akuserski seoski turizam....lako je npr iz Zupe 6km, prevesti trudnicu , sad ja ne znam kakva je akuserija u Aleksandrovcu....
Ali to se raspitajte i obavezno da li mora koverat....nije isto .....kukale su mnoge na pozarevac, kao dobro rade, ali cekaju koverte....

Nije ako ozbiljno pricamo...
Trenutno u Srbiji je normalno da ocekujes da u Nisu najbolje nalazis sestre za vadjenje krvi ili cuprija jer tamo ima medicinske skole,
Nigde ne ocekujes da umeju da rade hemiju tj da dobijaju 5% rastvore i slicno , , medicinske sestre danas su genije ako umeju da rade hemiju , tj da urade proporciju pa da znaju sta je molarna koncentracija....
Lekare iz odredjenih specijalnosti trazis u predgradjima velikih medicinskih centara jer ako nemaju vezu ne mogu u medicinske centre pa ce u najblizi grad, da tamo praksiraju...

Zasto se problem prvo i najcesce vidi na trudnicama, pa zato sto je akuserstvo nezgodno , nema gde da nadjes tragove, da nadjes taj obliznji gradic...
Lako ti je za neke struke....Nis ima Nisku banju , kardioloski centar, znaci Nis ce razvijati kardiologe i zbog klinickog i zbog Banje...kako ko , znaci do 30 km, mozes da uganjas dobre kartiologe, ako ima otvorenih mesta, specijalizante....itd itd..
Vrnjacka banja razvija secer centar, onda mozes da ganjas endokrinologe...

Ali da se ne mesam vise Loncaru i ostalim dicnim ministarkama....ostalo su sve ministarke zdravlja....osim Zokija Tendera....
U Novom Sadu postoje medicinske škole, a i fakultet.

U Novom Sadu postoje medicinske škole, a i fakultet.
Postoji i u BG pa jel vidis igde da sam napisao BG, nisam...
Jednostavno nemas dovoljno sestara koje znaju da nadju venu i arteriju u BG....ne dovoljno , nego ih nema ni za lek....kasicica...

Tako ti je to ....nije logicno ali je tako....zove se nivo skole ili skolovanja...
A posto je medicina prakticna struka, to je to....Teoretski to necu...brate onda su sve lekarke tek dosle sa sela strucnjaci zavisno gde im se uplati mito ...

Evo , nije srpski nacin, ali da napravimo anketu ili takmicenje sestara po Srbiji , video bi da su najslabiji centri gde mislis da bi trebalo da su najjaci....
Isto bi bilo i za lekare, isto i za stomatologe....

Negativna selekcija koju ova vlast forsira 13 godina, daje rezultate stravicne...
A i pre toga je bilo odlicno za negativnu selekciju , nije da nije...

Back