Prosjačenje

i sad dolazimo do kljucnog pitanja

da li ti prose?

smem da se kladim da je odgovor ne

i onda dolazimo do onog mog..ko u stvari prosi.
Ne prose. Stvar je i do mentaliteta. Ove ljude koje znam, pre ce crci od gladi nego prositi.
Uglavnom i dalje stojim pri tome da okolnosti zivota lako mogu svakoga da izbace na ulicu.
Mnogi zive na minimalcu, imaju dugove i samo ih korak deli od toga.

Ne prose. Stvar je i do mentaliteta. Ove ljude koje znam, pre ce crci od gladi nego prositi.
Uglavnom i dalje stojim pri tome da okolnosti zivota lako mogu svakoga da izbace na ulicu.
Mnogi zive na minimalcu, imaju dugove i samo ih korak deli od toga.
i to je sustina onog sta pricam

hvala :hvala:

ti taj korak nece nikad preci nego ce se snaci na drugi nacin..

i to je sustina onog sta pricam

hvala :hvala:

ti taj korak nece nikad preci nego ce se snaci na drugi nacin..
Nema na cemu i drugi put :)
Ne vidim nista uzviseno u tome. Godinama zive u uzasnim uslovima i nema sanse da sa svojih 70+ godina rade bilo sta.
Bolje bi bilo a svi koji zive mizerno izadju na ulice i probude svest ljudi malo o tome kako se jadno i bedno zivi u zemlji Srbiji.

• Tužan
Reactions: DUH
Nema na cemu i drugi put :)
Ne vidim nista uzviseno u tome. Godinama zive u uzasnim uslovima i nema sanse da sa svojih 70+ godina rade bilo sta.
Bolje bi bilo a svi koji zive mizerno izadju na ulice i probude svest ljudi malo o tome kako se jadno i bedno zivi u zemlji Srbiji.
ne mora da se izadje na ulicu..dovoljno je da se sami raspitaju..da udju u udruzenje.. ljude prosto ne zanima sopstvena sudbina.. ne znaju svoja prava..ne znaju obaveze drzave..ne znaju sta mogu.. neobavesteni su..

ne mora da se izadje na ulicu..dovoljno je da se sami raspitaju..da udju u udruzenje.. ljude prosto ne zanima sopstvena sudbina.. ne znaju svoja prava..ne znaju obaveze drzave..ne znaju sta mogu.. neobavesteni su..
E ovo sam ja videla x puta, stoprocentni invalidi, ljudi bez ruke ili noge ne znaju da imaju prava na socijalna davanja koja su u proseku kao jedan minimalac

najveci problem je upravo neobavestenost ljudi
jako su inertni
ne ulaze u udruzenja koja se bave njihovom problematikom, van su svakih tokova informacija, pravnih saveta..svega
razmisjaju u fazonu..ne zanima ih..

ako sam sebi neces da pomognes..ne mogu ti ni drugi pomoci.

jako su inertni
ne ulaze u udruzenja koja se bave njihovom problematikom, van su svakih tokova informacija, pravnih saveta..svega

E jbt, čak sam i ovde objašnjavala na onoj temi demencija ljudima da njihovi roditelji sa tom dijagnozom imaju pravo na tuđu negu, na eventualni transport do specijaliste o trošku osiguranja
Fora je što im lekari u domu zdravlja to nikad nisu rekli

zavisi da li zive u zajednckom domacinstvu ili su sami
ako zive u zajednickom nemaju prava na tudju negu u smislu da im neko dodje nego na novcana sredstva umesto osobe
samo ako zive sami mogu da dobiju nekog ko ce im dolaziti u stan i sredjivati ga.

ali da bi to ostvarili moraju da idu na prvostepeno vestacenje

jako su inertni

Ta udruzenja bi trebala da su svakako mnogo aktivnija, da im drzava ili ko kod obezbedi marketing, da obaveste ljude, informisu.
Ljudi su takvi kakvi su. Nisu svi skolovani, nisu svi ni ne znam koliko pametni,bistri, sta god. Nemaju ni internet.

Ta udruzenja bi trebala da su svakako mnogo aktivnija, da im drzava ili ko kod obezbedi marketing, da obaveste ljude, informisu.
Ljudi su takvi kakvi su. Nisu svi skolovani, nisu svi ni ne znam koliko pametni,bistri, sta god. Nemaju ni internet.
udruzenja zive na osnovu programa i projekata tako da im drzava ne obezbedjuje marketing.. oni marketing obezbedjuju samo svojim radom i kvalitetom

izmenama zakona od pa ima sigurno vise od 5 godina udruzenja (bivsi NVO) se finansiraju iskljucivo putem program i projekata, nema direktnog finansiranja od strane drzave.

udruzenja zive na osnovu programa i projekata tako da im drzava ne obezbedjuje marketing.. oni marketing obezbedjuju samo svojim radom i kvalitetom

izmenama zakona od pa ima sigurno vise od 5 godina udruzenja (bivsi NVO) se finansiraju iskljucivo putem program i projekata, nema direktnog finansiranja od strane drzave.
Ok. Ne mora drzava da finansira. Sigurno ima neko u udruzenju ko je sposoban da odradi marketing, makar i lokalno uz minimalne troskove. Lokalne novine, TV stanice, javne oglasne table, flajeri, plakati,radio, organizovanje nekog okupljanja, bilbordi, javna desavanja, sta god.
Bitno je su ljudi obavesteni.
Za organizacije za koje ljudi i ne znaju da postoje i ne postoje, tj. ne vrse svoju funkciju.

Ti sto prose na ulici jos i nesto dobiju
Mi koji prosimo malo ljubavi obicno dobijemo
sipak.gif

U drzavi kriminalaca niko nije obavesten, pa ni oni kojitreba da budu po sluzbenoj duznosti. Tuzioci ne gledaju vesti, socijalni radnici ne gledaju ni televiziju, a vesti nikad. Par zena u srbiji radi neki posao i bukvalno kaci na televiziju probleme socijalnih slucajeva i....naravno niko to ne vidi....uostalom, sami su krivi sto nisu imali para da se skoluju, ni para da se druze, sto su pobegli sa sela gde im je obrok za ceo dan na njivi bio dva krastavca , da se ne bace.
Sto su dosli da rade u gradu gde treba preporuka da bi zaradio za dorucak....
Je l znate koliko kosta karta iz sela samo 30 km udaljenog da bi sedeo i cekao posao koji ceka 100 ljudi?
A da li neko zna koliko placa gazda koji je zakupio imovinu PKB a gde su ti ljudi radili? Kada se smiluje da im plati potrosi dvosatno sedenje u kafani....jer im je jeftinije da rade za njega nego da plate kartu....

• Podržavam
Znate kako se deli pomoc....."deli" jer se zaista deli. Deli se tako sto nekome radis dzabe da bi ti u nekom papiru dopisao 0 od 1000 dinara do 10000 dinara.
Deci pokojnika koja idu u skolu penziju daje neki socijalni radnik po svom nahodjenju, 9000 dinara mesecno iako je po zakonu penzija za jedno dete pola poslednje plate, za dvoje dece 70%.
Ta deca ne znaju ni gde da traze pomoc ako ih neko ne uputi i to neko dobronameran iako ne sme ni da se pojavi kod administracije...da njemu ne zakinu.

Sve je lepo smisljeno, ali brate administraciji male plate i neko to mora da plati, a nece valjda direktor socijalnog....koji ima velike rashode dok seta uvece ulicama gradova srbije...i naravno ukazuje na los standard naroda...

• Podržavam
Da se ne ...lazemo i sakrivamo iza nekih koje je takva administracija naucila da se ne stide i ako mogu da isprose to ce i da rade....narod se stidi da prosi, narod bi radio, ali svaki rad ga vise kosta nego da ceka da crkne ....
Zato kada vidite prosjake, bar se setite onih koji se stide da prose i smrzavaju se i gladuju sakriveni od ociju.

Narod neobavesten o svojim pravima? Dok jedni prave klanove nazivajuci se vitezovima, neki jako sposobni nisu u stanju da se organizuju u ufdruzenja za pomoc nemocnima i neukima....i dalkje od papirologije nisu u stanju da urade.

• Tužan
Na primer moj blizak prijatelj kada je kupio slušni aparat, zajedno smo tražili gde se nalazi to "Udruženje gluvih i nagluvih" pogrešan broj telefona u lokalnim novinama, obilazili smo sve moguće adrese gde se ikada pominjalo i ništa- na 2 mesta smo našli iznad vrata koja su u prvom slučaju bila u polusrušenoj zgradi a na drugom mestu zakatančena piše iznad "Udruženje gluvih i nagluvih" a GDE SU?!
NIKO ili ne zna ili neće da kaže.
Nisam htela da ubacujem lično iskustvo, ali hajde.

Na mikroplanu može. Evo ja sam od usta odvajala mog mačka da nahranim :lol:
Što ti verovatno ne bi uradio.
Doduše, ne poznajem te, možda i bi.
U svakom slučaju činjenica je (da se vratim na temu) da prosjaci neće da rade u većini slučajeva, a i zašto bi? Pominjete neku platu od 36 hiljada mesečno, sa tim ni da jedeš ne možeš, a oduzima ti 8 sati, skoro ceo dan, da radim privatno kao čistačica mogu da uzmem 10-ak evrića po satu, pranje prozora 15 € što znači da ako danas radim 10 sati, to je 100€.
Nije čudno onda što se niko nije javio da radi za 36 hiljada. Jedino što je ovo što se plaća po satu "na crno" ali barem radiš i zaradiš.
Gde to mozes da uzmes 100€ dnevnicu za ciscenje?

Back