- Prosečna plata u Srbiji do 2035. godine biće 1300 evra

Rekli u vestima ili ne, te informacije i dalje dobijaju od RZS-a, a oni ih javno objavljuju na svom sajtu. Kao i podatke o medijalnoj.

A RZS je nezavistan i ne zavisi od vlasti ?

Mislim i popis stanovništa je rekao da nas ima 6,6 miliona ali realno imas nas barem 400-500 hiljada manje i morali su malo da napumpaju i friziraju te brojke kako se ne bi videlo koliko smo mi zapravo stanovništa izgubili za 10 godina njihove vlasti i koliko je ljudi otišlo iz zemlje.

daj mu ovaj oglas sto sam okacio..neka ode u trafiku i imace 100k platu.

Neće , jer i sam se više puta javljao na takve oglase i tako okače oglas da privuku ali kad se javiš i krene razgovor ispostavi se da to nije baš tako i da su uslovi znatno drugačiji i da ne znam da bi dogurao do 80 hiljada moraš da radiš fazon bar godinu ili već koliko kod njega i da ispuniš ne znam kakve uslove, takođe ti što kače te oglase i konkurse mnogi zapravo ni ne traže radnike već to rade jer imaju neku zakonsku obavezu i to rade čisto pro forme rade ili im to dođe kao neka vrsta reklame.

Tako da pusti ti što neko napiše, mogu i ja da napišem šta hoćeš i da okačim oglas kakav god hoćeš.

A RZS je nezavistan i ne zavisi od vlasti ?

Mislim i popis stanovništa je rekao da nas ima 6,6 miliona ali realno imas nas barem 400-500 hiljada manje i morali su malo da napumpaju i friziraju te brojke kako se ne bi videlo koliko smo mi zapravo stanovništa izgubili za 10 godina njihove vlasti i koliko je ljudi otišlo iz zemlje.
Kao što rekoh, polovina stanovništva mora zarađivati manje od medijalne. Ne mogu svi više, jer to onda ne bi bila medijalna, već minimalac.
Mislim, ne shvatam zašto vas ovi podaci čude i mislite da su zapravo još gori, jer statistika je već dovoljno loša. Da ne kažem jadna.

I popis stanovništva je verovatno ok, jer niko od onih koji odlaze u ino ne odjavljuje prebivalište. Mup se ne zanima preterano sa tim i ako samo u Bg ima 500 000 više prebivališta od stanovništva prema popisu. A da li je baš to uzrok - ne možemo sa sigurnošću znati, pošto niko od nas nema poverenja u institucije.

u oglasu jasno pise da je 80.000 pocetna plata.

uostalom okreni pa proveri.

Pa dosta puta je štošta jasno pisalo pa kad sam ih pozvao krenulo je neko muljanje, uslovljavanje, ono pa znate to morate prvo ovo ili ono, kreće da tvrdi pazar i da uvija kao da sam ga zvao da ga prosim i ispostavi se da ono što oni nude nema veze sa onim što piše, sećam se jednom pisalo početna plata 75 hiljada ja pozvao pa se ispostavilo da je 55, a uostalom i kad se javiš verovatno te neće primiti i verovatno će reći ili su kao već našli nekoga ili javiću vam se ja pa se više nikad ne javi.

Kod nas u Hrvatskoj će minimalna plaća biti veća od 1300€ neto do 2035. Plenky nam je obećao do 2028. minimalnu bruto plaću od 1250€. Sad trenutno je za ovu godinu 1050€ bruto, odnosno oko 807€ neto (ako radnik ima uzdržavanu osobu onda ne plaća porez ni prirez pa mu je minimalna plaća 858.75€).
Prosječna plaća za 12/2025 je iznosila 1494€, a sad za 01/2026 s povećanjem minimalne plaće će prijeći 1500€.
https://dzs.gov.hr/vijesti/prosjecna-mjesecna-neto-placa-za-prosinac-2025-iznosila-1-494-eura/2470
https://www.telegram.hr/vijesti/ple...mandata-vlade-prosjecna-placa-bude-1600-eura/

Znači, obećao vam je da će u budućnosti zarade biti MANJE nego što su sad??? I ti to izgleda podržavaš (ili ne čitaš šta si napisao u ove 3 rečenice)... vi ste izgleda luđi (naivniji) čak i od ovih ludih Srba koji se ovde dive Vučiću jer sad imaju veću NOMINALNU platu za 30-50% (iako ISTE kupovne moći kao i nekad) a ZADUŽENIJI su za 150%.

Pokušaj,što ti teško.

I to što kažeš. Pa, evo jedne kratke i poučne lekcije iz ekonomije.

Plate u Srbiji se isplaćuju u dinarima, ali se politički i medijski gotovo uvek predstavljaju u evrima. Kada država održava jak kurs dinara, ista plata u dinarima izgleda veća kada se preračuna u evre. Tako možeš imati situaciju da se u realnoj ekonomiji skoro ništa nije promenilo, ali kada se plata preračuna u evre ispadne da je "porasla". Neko će reći: dobro, ali kurs evra se kod nas ne menja. Zapravo bi po ekonomskoj logici trebalo da se menja. Srbija ima veću inflaciju od evrozone, ima veliki trgovinski deficit i slabo je industrijalizovana ekonomija. U takvim uslovima tržišni pritisak bi prirodno vodio ka postepenom slabljenju dinara kroz vreme. Međutim, tu nastupa NBS koja intervencijama održava veštački jak kurs, pa plate u evrima izgledaju veće nego što bi izgledale da kurs prati realno stanje ekonomije.

Slična stvar je i sa BDP-om. BDP Srbije se stvara u dinarima, ali se međunarodno prikazuje u evrima ili dolarima. Ako je dinar jak, onda isti BDP izražen u dinarima izgleda VEĆI kada se preračuna u evre. To znači da država može da izgleda kao da joj ekonomija raste više nego što realno raste, samo zato što je kurs postavljen tako da statistika lepše izgleda.

Treća stvar je zaduženost. Državni dug je uglavnom u evrima, dok se BDP računa u dinarima pa se onda pretvara u evre. Kada je dinar jak, BDP izražen u evrima izgleda veći, pa dug kao procenat BDP-a izgleda manji. I opet dobiješ lep politički narativ: visoke plate, veliki BDP, relativno mala zaduženost. Sve to dobro zvuči u političkim govorima i na televiziji.

Problem je što to nije isto što i zdrava ekonomija. Za zemlju kao što je Srbija, koja nema jaku industriju i koja već ima veliki deficit u trgovini sa inostranstvom, jak dinar zapravo često pravi probleme. Kada je valuta jaka, domaći proizvodi postaju skuplji u odnosu na stranu robu. Naš izvoz postaje manje konkurentan, a uvoz postaje jeftiniji. To znači da je lakše kupiti robu iz inostranstva nego proizvesti je ovde. Posledica je da domaća proizvodnja teže opstaje, industrija se sporije razvija, a trgovinski deficit raste.

Zato mnoge zemlje koje su se industrijski razvijale nisu forsirale prejak kurs svoje valute. Naprotiv, držale su je relativno slabijom kako bi njihov izvoz bio konkurentniji, a domaća proizvodnja imala više prostora da raste. Slabija valuta znači da je roba proizvedena u toj zemlji jeftinija na svetskom tržištu, pa fabrike lakše prodaju u inostranstvu, zapošljavaju više ljudi i šire proizvodnju. Drugim rečima, kontrolisano slabljenje valute često je racionalan ekonomski potez jer podstiče industriju i izvoz. To su radile Poljska, Češka, Južna Koreja, Kina i mnoge druge zemlje koje su prvo gradile proizvodnju i izvoz, a tek kada su ojačale ekonomiju dozvoljavale su svojoj valuti da postepeno jača. Zato slabljenje valute samo po sebi nije znak propasti ekonomije, kako ljudi često misle, već često upravo deo strategije da privreda postane jača i konkurentnija.

Kod nas je logika obrnuta. Jak dinar se koristi kao politički alat i populizam jer daje lepu statistiku i stvara utisak da građani žive bolje nego što realni proizvodni kapacitet zemlje pokazuje. Problem je što takva politika dugoročno može da koči razvoj privrede, jer se više vodi računa o tome kako brojke izgledaju u evrima nego o tome koliko je ekonomija zaista produktivna i konkurentna. A to prolazi upravo zato što se većina ljudi ne bavi detaljno ekonomijom pa je lako prodati priču kroz par velikih brojeva koji lepo zvuče.

Na kraju dolazimo do poente. Monetarna politika je izuzetno moćan alat kojim država može da utiče na finansije i razvoj svoje privrede. Ali isto tako može da se koristi i za manipulaciju brojkama i stvaranje političke slike koja nema mnogo veze sa realnim stanjem ekonomije. Vučić je očigledno izabrano ovo drugo. Umesto da se monetarna politika koristi za jačanje proizvodnje, izvoza i dugoročnog razvoja privrede, koristi se za populizam, da plate u evrima izgledaju veće, statistika lepša, a vlast stabilnija. Drugim rečima, između strategije koja jača ekonomiju i strategije koja jača ličnu političku poziciju, naš predsednik je izabrao ovo drugo. I to je verovatno jedna od najvećih tragedija Srbije.

Kao što rekoh, polovina stanovništva mora zarađivati manje od medijalne. Ne mogu svi više, jer to onda ne bi bila medijalna, već minimalac.
Mislim, ne shvatam zašto vas ovi podaci čude i mislite da su zapravo još gori, jer statistika je već dovoljno loša. Da ne kažem jadna.

I popis stanovništva je verovatno ok, jer niko od onih koji odlaze u ino ne odjavljuje prebivalište. Mup se ne zanima preterano sa tim i ako samo u Bg ima 500 000 više prebivališta od stanovništva prema popisu. A da li je baš to uzrok - ne možemo sa sigurnošću znati, pošto niko od nas nema poverenja u institucije.

Zapravo to o čemu pričaš je prosek a ne medijalna zarada, ono kao ti jedeš kupus, ja jedem meso pa mi u proseku jedemo sarmu što nema veze s mozgom, mislim kad kažeš medijalna ili prosečna zarada to nema toliko veze sa statistikom već to znači koliko otprilike zarađuje neki prosečan radnik kod nas i neko ko ne znam radi u nekom kafiću, knjižari, kladionici, nekom supermarketu, ne znam sestra u nekom Domu zdravlja, neki vozač, itd , znači tako neke najčešće i uobičajne poslove kakve zapravo najveći broj ljudi i radi.
Inače ako je minimalac kod nas sad oko 500 evra onda računaj da je neki prosek možda 600-650 i da ćeš verovatno toliko da zaradiš na nekom tako uobičajnom poslu, ono ajde nisi baš toliki maler da radiš baš za minimalac ali teško da bi te neko plaćao i mnogo iznad toga ukoliko ne mora i neki realni prosek (ne samo kod nas već generalno svuda) ti je možda nekih 30% veći od minimalca ili ajmo reći možda do 40-50% veći ako ćemo zamisliti best case scenario i baš biti optimisti.

A što se tiče popisa, mislim i sam sam radio na popisu i znao ostale popisivače i znam kako to funkcioniše, mislim to se plaća po učinku odnosno po onoj popisnici što za svaki stan što za svakog člana domaćinstva ponaosob (mislim da je bilo oko 80 kinti po popisnici) i sad pošto je bilo malo ljudi i dosta stanova je zvrjalo prazno onda ono kako bi malo nabio broj tih popisnica ono maltene popisivali smo kućne ljubimce ili fazon neko ti kaže da se već popisao na drugoj adresi a ti ga zamoliš da ga i ti popišeš kako ućario koju popisnicu više i zaradio neki dinar, pa tako fazon mislim da sam popisao jednog čoveka koji ne živi ovde već živi u Nemačkoj fauon od 73-će i tamo su mu i deca rođena i sve ali eto ti ga popišeš kao da živi ovde jer eto ovde možda ima stan koji godinama zvrji prazan i tako , to su ono svi radili i te zvanične brojke nit su tačne nit su pouzdane bez obzira što su zvanično iznete na sajtu Republičkog zavoda za statistiku i znači sigurno nas ima u Srbiji barem par stotina hiljada manje nego što kaže zvanična brojka ali to neće da kažu jer im ne ide u prilog pa friziraju brojke i statistiku , kao što recimo ni Rusa teško da ima 145 miliona ali moraju malo da napumpaju brojke i statistiku jer ne znam ukoliko im broj stanovnika padne ispod recimo 100 miliona ili nekog određenog praga to znači da nemaju više kapacitet da brane toliku teritoriju, itd ili ne znam kao kad neki bokser ili MMA borac ima skor tipa 25-3 i ti pogledaš listu njegovih borbi i ispostavi se da maltene ni jednog od tih protivnika koje je pobeđivao ne možeš da nađeš ni preko Gugla i da je to tukao neke kante i neke amatere po nekakvim vašarima i nekim tamo lokalnim i skroz nebitnim event-ima ali eto on je super borac jer ima skor 25-2 , e to ti je statistika.

I medijalna znači da polovina zaposlenih zarađuje više od 90k, a polovina manje. A ne da zarađuju svi toliko. Očekivano je da će npr. u trgovinama uglavnom biti ispod.

Ne, medijana, kao pojam u statistici, iz kojeg je izvucen pojam medijalna zarada, znaci da minimum 50% raspodele je na toj egzaktnoj vrednosti => dakle minimum 50% ljudi prima 90K.

Ali najvalidniji podatak za finansijsko stanje, pored medijalne zarade, je i procenat ljudi koji zaradjuju manje od 60% medijalne zarade. Sto je taj procenat veći, stanje je lošije.
A u Srbiji je taj procenat skoro 20% zaposlenih - sto je ogromno!!!

Ne, medijana, kao pojam u statistici, iz kojeg je izvucen pojam medijalna zarada, znaci da minimum 50% raspodele je na toj egzaktnoj vrednosti => dakle minimum 50% ljudi prima 90K.

Ali najvalidniji podatak za finansijsko stanje, pored medijalne zarade, je i procenat ljudi koji zaradjuju manje od 60% medijalne zarade. Sto je taj procenat veći, stanje je lošije.
A u Srbiji je taj procenat skoro 20% zaposlenih - sto je ogromno!!!
Sa sajta RZS-a:

1000053819.jpg

Medijalna zarada se računa tako što se sve plate poređaju po visini, od najniže do najviše, a zatim se uzima iznos koji se nalazi tačno na sredini. To znači da 50% zaposlenih prima manju, a 50% veću platu od tog iznosa.

Ma jes qurac moj ovde 1050 evra prosek, ono kad bi se gađali tramvajima, realno jedno 80% ljudi je ispod tog "proseka" i ko ovde ima platu 1000 evra taj može da smatra da ga je baš ozbiljno usralo i da mu je sekira ozbiljno upala u med.
то је зато што програмери имају 3000-7000 евра плату а они су 20% Србије а остатак има 500-1300 евра... ...

то је зато што програмери имају 3000-7000 евра плату а они су 20% Србије а остатак има 500-1300 евра... ...

Nema šanse da programeri čine 20% Srbije i nema teorije da u Srbiji ima 1,2 miliona programera mislim ni u ludilu, pritom istina da oni važe kao za najbolje plaćene ovde i znatno su iznad proseka ali ne zarađuju baš 3 do 7 soma evra već zarađuju možda tako oko 2,3 soma i to oni malo uspešniji programeri (iako možda neki zarađuju i više ali i tu sve funkcioniše po piramidalnom principu i onih sa baš baš velikim zaradama je kao i svuda vrlo malo) jer i tu ono treba doći do posla i probiti se, recimo jedan moj drugar radi izrade web stranica i onako dosta je dobar u tome i dobro barata time i sad svi misle da se on userava od para jer čuli kao danas su programeri puni ko brod, a on ono možda jednom u ne znam koliko neko mu da možda nekoliko stotina evra da nekom izradu neku web stranicu , što kaže i on nema posla, danas svi to rade i svi su neki kao kurčevi programeri i prosto nema posla za sve, oni neki koji su se dobro pozicionirali u tome, na glasu su ili rade u nekim ozbiljnim IT firmama oni da zarađuju dobro ovi ostali ne, recimo i te IT firme vrlo često imaju veoma mali broj zaposlenih (jer nisu to sad fabrike koje zapošljavaju hiljade ljudi) a velika je konkurencija, recimo jedan moj rođak iz Crne Gore koji živi ovde u Beogradu u mom kraju on radi već jako dugo za jednu IT firmu iz Podgorice a ta firma ima bukvalno dvoje ili troje zaposlenih.

Mislim to je zapravo najveći problem i srž problema jer ovde je došao surovi kapitalizam i sve funkcioniše po tržišnom principu i bilo šta i bilo gde da bi se neko probio, zarađivao neke pare ili šta ja znam mora ko zna koliko drugih da izvisi i ostane praznih šaka, a to važi čak i za one neke banalne poslove, ne znam hoćeš da radiš negde kao običan portir ono primaju možda jednog ili dvojicu a javiće se njih 20 ili njih 50, jer prosto svi gledaju da prime što manje njih, da imaju što manje troškove (a što veći profit) i prosto njih ne zanima opšte blagostanje i socijalni mir.

Medijalna zarada se računa tako što se sve plate poređaju po visini, od najniže do najviše, a zatim se uzima iznos koji se nalazi tačno na sredini. To znači da 50% zaposlenih prima manju, a 50% veću platu od tog iznosa.

Iako si formalno ti u pravu a Frederick nije... onaj pojam koji on (pogrešno) zove medijana a što se zapravo zove najčešća zarada (zarada koju ima NAJVEĆI % ljudi u zajednici) je najrealniji pokazatelj stvarne ekonomske situacije u toj zajednici,

Npr. medijana u ova 2 niza ispod je ista ali svakom je očigledno u kojoj zajednici se bolje živi (ako su npr. zarade u evrima u 2 zajednice ljudi navedene u sledeća 2 reda)

100, 100, 100,210, 250, 250, 250

190, 190, 190, 210, 390, 480, 670

Medijana je ISTA u obe zajednice - 210 eur (i u jednoj i u drugoj zajednici ona deli zajednicu na 2 dela sa istim brojem pripadnika) ali je jasno da je ukupno mnogo više para u drugoj zajednici nego u prvoj. Medijana je problematična jer je samo "vizuelna" tj. poziciona vrednost i može vrlo varljivo prikazivati stvarno stanje tj. loša je za suštinsko shvatanje situacije

Poslednja izmena:
Neće , jer i sam se više puta javljao na takve oglase i tako okače oglas da privuku ali kad se javiš i krene razgovor ispostavi se da to nije baš tako i da su uslovi znatno drugačiji i da ne znam da bi dogurao do 80 hiljada moraš da radiš fazon bar godinu ili već koliko kod njega i da ispuniš ne znam kakve uslove, takođe ti što kače te oglase i konkurse mnogi zapravo ni ne traže radnike već to rade jer imaju neku zakonsku obavezu i to rade čisto pro forme rade ili im to dođe kao neka vrsta reklame.

Tako da pusti ti što neko napiše, mogu i ja da napišem šta hoćeš i da okačim oglas kakav god hoćeš
Управо тако.Дође Особа,још била пре 3 Месеца на личном Разговору,договорена Плата 120К...посао одговоран,књиговодство,Фирма реномирана(нису од јуче),кад оно,он нема 120К него 80.."па криза је,па ми имамо проблем,па нешто се у међувремено догодило" и то неко ложење,ало бре,па ако ти мене у старту испалиш НЕ за 5,6КК него за пуних 40,како ти очекујеш да се предано посветим овом Послу где ТЕБИ треба неко мојих квалификација и способности,ја теби требам а не ти мени??
Тако да се се апсолутно слажем са тобом,ово што је таб поставио горе око 80К за Трафику,тај неки будући Трафикант неће види те паре у Животу,све само превара и лаж.

Nema šanse da programeri čine 20% Srbije i nema teorije da u Srbiji ima 1,2 miliona programera mislim ni u ludilu, pritom istina da oni važe kao za najbolje plaćene ovde i znatno su iznad proseka ali ne zarađuju baš 3 do 7 soma evra već zarađuju možda tako oko 2,3 soma i to oni malo uspešniji programeri (iako možda neki zarađuju i više ali i tu sve funkcioniše po piramidalnom principu i onih sa baš baš velikim zaradama je kao i svuda vrlo malo) jer i tu ono treba doći do posla i probiti se, recimo jedan moj drugar radi izrade web stranica i onako dosta je dobar u tome i dobro barata time i sad svi misle da se on userava od para jer čuli kao danas su programeri puni ko brod, a on ono možda jednom u ne znam koliko neko mu da možda nekoliko stotina evra da nekom izradu neku web stranicu , što kaže i on nema posla, danas svi to rade i svi su neki kao kurčevi programeri i prosto nema posla za sve, oni neki koji su se dobro pozicionirali u tome, na glasu su ili rade u nekim ozbiljnim IT firmama oni da zarađuju dobro ovi ostali ne, recimo i te IT firme vrlo često imaju veoma mali broj zaposlenih (jer nisu to sad fabrike koje zapošljavaju hiljade ljudi) a velika je konkurencija, recimo jedan moj rođak iz Crne Gore koji živi ovde u Beogradu u mom kraju on radi već jako dugo za jednu IT firmu iz Podgorice a ta firma ima bukvalno dvoje ili troje zaposlenih.

Mislim to je zapravo najveći problem i srž problema jer ovde je došao surovi kapitalizam i sve funkcioniše po tržišnom principu i bilo šta i bilo gde da bi se neko probio, zarađivao neke pare ili šta ja znam mora ko zna koliko drugih da izvisi i ostane praznih šaka, a to važi čak i za one neke banalne poslove, ne znam hoćeš da radiš negde kao običan portir ono primaju možda jednog ili dvojicu a javiće se njih 20 ili njih 50, jer prosto svi gledaju da prime što manje njih, da imaju što manje troškove (a što veći profit) i prosto njih ne zanima opšte blagostanje i socijalni mir.
u programere svrstavam i sve one koji rade online za inostrane firme ...

u programere svrstavam i sve one koji rade online za inostrane firme ...

A jel tu ubrajaš recimo i ove Ruse koji su došli posle 2022. , pritom postoji gomila online poslova i razne vrste online poslova i većina njih uopšte nije nešto plaćena i daleko od toga da su svi koji rade nešto online "programeri" i da su plaćeni kao programeri, recimo ja sam radio par online poslova i vrlo skromnu zaradu sam imao od toga.

U ovoj godini od 8,3 milijarde evra novog zaduživanja na otplatu dospelog javnog duga otići će 6,9 milijardi evra, a kamate na javni dug će iznositi 1,9 milijardi evra, što čini dve trećine predviđenog budžetskog deficita. Ne može to drugačije no na štetu obrazovanja, nauke, zdravstva i drugih koristi za narod koje su daleko od poželjnih nivoa kvaliteta...

Eto (dela) odgovora kako smo "uspeli" da imamo da su sad nominalne plate i penzije "mnooogo" veće nego što su bile (a i kako će biti "još mnooogo" veće)... Naravno, ta suluda vrteška narkomanskog zaduživanja ne stoji skoro ni u kakvoj korelaciji sa stvarnim porastom životnog standarda stanovnika jer on zavisi i od PORASTA TROŠKOVA života tj. rasta cena tako da se samo suludo zadužujemo bezveze... Kvalitet života je praktično nepromenjen a zaduženi smo gadno... (a još da nije onih nekoliko milijardi koji pristižu od gastarbajtera bilo bi još jadnije...)

Poslednja izmena:

Back