- Poruka
- 138.294
daj mu ovaj oglas sto sam okacio..neka ode u trafiku i imace 100k platu.A ja ne znam nikog ko prima više, recimo pitaj sina od mog zeta za koliko radi u knjižari i to još u Knez Mihajlovo
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
daj mu ovaj oglas sto sam okacio..neka ode u trafiku i imace 100k platu.A ja ne znam nikog ko prima više, recimo pitaj sina od mog zeta za koliko radi u knjižari i to još u Knez Mihajlovo
Rekli u vestima ili ne, te informacije i dalje dobijaju od RZS-a, a oni ih javno objavljuju na svom sajtu. Kao i podatke o medijalnoj.
daj mu ovaj oglas sto sam okacio..neka ode u trafiku i imace 100k platu.
Kao što rekoh, polovina stanovništva mora zarađivati manje od medijalne. Ne mogu svi više, jer to onda ne bi bila medijalna, već minimalac.A RZS je nezavistan i ne zavisi od vlasti ?
Mislim i popis stanovništa je rekao da nas ima 6,6 miliona ali realno imas nas barem 400-500 hiljada manje i morali su malo da napumpaju i friziraju te brojke kako se ne bi videlo koliko smo mi zapravo stanovništa izgubili za 10 godina njihove vlasti i koliko je ljudi otišlo iz zemlje.
u oglasu jasno pise da je 80.000 pocetna plata.
uostalom okreni pa proveri.
Kod nas u Hrvatskoj će minimalna plaća biti veća od 1300€ neto do 2035. Plenky nam je obećao do 2028. minimalnu bruto plaću od 1250€. Sad trenutno je za ovu godinu 1050€ bruto, odnosno oko 807€ neto (ako radnik ima uzdržavanu osobu onda ne plaća porez ni prirez pa mu je minimalna plaća 858.75€).
Prosječna plaća za 12/2025 je iznosila 1494€, a sad za 01/2026 s povećanjem minimalne plaće će prijeći 1500€.
https://dzs.gov.hr/vijesti/prosjecna-mjesecna-neto-placa-za-prosinac-2025-iznosila-1-494-eura/2470
https://www.telegram.hr/vijesti/ple...mandata-vlade-prosjecna-placa-bude-1600-eura/
Pokušaj,što ti teško.
Kao što rekoh, polovina stanovništva mora zarađivati manje od medijalne. Ne mogu svi više, jer to onda ne bi bila medijalna, već minimalac.
Mislim, ne shvatam zašto vas ovi podaci čude i mislite da su zapravo još gori, jer statistika je već dovoljno loša. Da ne kažem jadna.
I popis stanovništva je verovatno ok, jer niko od onih koji odlaze u ino ne odjavljuje prebivalište. Mup se ne zanima preterano sa tim i ako samo u Bg ima 500 000 više prebivališta od stanovništva prema popisu. A da li je baš to uzrok - ne možemo sa sigurnošću znati, pošto niko od nas nema poverenja u institucije.
Za običnog čoveka medijalna je mnogo bitniji podatak od prosečne.
I medijalna znači da polovina zaposlenih zarađuje više od 90k, a polovina manje. A ne da zarađuju svi toliko. Očekivano je da će npr. u trgovinama uglavnom biti ispod.
Sa sajta RZS-a:Ne, medijana, kao pojam u statistici, iz kojeg je izvucen pojam medijalna zarada, znaci da minimum 50% raspodele je na toj egzaktnoj vrednosti => dakle minimum 50% ljudi prima 90K.
Ali najvalidniji podatak za finansijsko stanje, pored medijalne zarade, je i procenat ljudi koji zaradjuju manje od 60% medijalne zarade. Sto je taj procenat veći, stanje je lošije.
A u Srbiji je taj procenat skoro 20% zaposlenih - sto je ogromno!!!
Sa sajta RZS-a:
Pogledajte prilog 1870245
Medijalna zarada se računa tako što se sve plate poređaju po visini, od najniže do najviše, a zatim se uzima iznos koji se nalazi tačno na sredini. To znači da 50% zaposlenih prima manju, a 50% veću platu od tog iznosa.
то је зато што програмери имају 3000-7000 евра плату а они су 20% Србије а остатак има 500-1300 евра... ...Ma jes qurac moj ovde 1050 evra prosek, ono kad bi se gađali tramvajima, realno jedno 80% ljudi je ispod tog "proseka" i ko ovde ima platu 1000 evra taj može da smatra da ga je baš ozbiljno usralo i da mu je sekira ozbiljno upala u med.
то је зато што програмери имају 3000-7000 евра плату а они су 20% Србије а остатак има 500-1300 евра... ...
Medijalna zarada se računa tako što se sve plate poređaju po visini, od najniže do najviše, a zatim se uzima iznos koji se nalazi tačno na sredini. To znači da 50% zaposlenih prima manju, a 50% veću platu od tog iznosa.
Управо тако.Дође Особа,још била пре 3 Месеца на личном Разговору,договорена Плата 120К...посао одговоран,књиговодство,Фирма реномирана(нису од јуче),кад оно,он нема 120К него 80.."па криза је,па ми имамо проблем,па нешто се у међувремено догодило" и то неко ложење,ало бре,па ако ти мене у старту испалиш НЕ за 5,6КК него за пуних 40,како ти очекујеш да се предано посветим овом Послу где ТЕБИ треба неко мојих квалификација и способности,ја теби требам а не ти мени??Neće , jer i sam se više puta javljao na takve oglase i tako okače oglas da privuku ali kad se javiš i krene razgovor ispostavi se da to nije baš tako i da su uslovi znatno drugačiji i da ne znam da bi dogurao do 80 hiljada moraš da radiš fazon bar godinu ili već koliko kod njega i da ispuniš ne znam kakve uslove, takođe ti što kače te oglase i konkurse mnogi zapravo ni ne traže radnike već to rade jer imaju neku zakonsku obavezu i to rade čisto pro forme rade ili im to dođe kao neka vrsta reklame.
Tako da pusti ti što neko napiše, mogu i ja da napišem šta hoćeš i da okačim oglas kakav god hoćeš
u programere svrstavam i sve one koji rade online za inostrane firme ...Nema šanse da programeri čine 20% Srbije i nema teorije da u Srbiji ima 1,2 miliona programera mislim ni u ludilu, pritom istina da oni važe kao za najbolje plaćene ovde i znatno su iznad proseka ali ne zarađuju baš 3 do 7 soma evra već zarađuju možda tako oko 2,3 soma i to oni malo uspešniji programeri (iako možda neki zarađuju i više ali i tu sve funkcioniše po piramidalnom principu i onih sa baš baš velikim zaradama je kao i svuda vrlo malo) jer i tu ono treba doći do posla i probiti se, recimo jedan moj drugar radi izrade web stranica i onako dosta je dobar u tome i dobro barata time i sad svi misle da se on userava od para jer čuli kao danas su programeri puni ko brod, a on ono možda jednom u ne znam koliko neko mu da možda nekoliko stotina evra da nekom izradu neku web stranicu , što kaže i on nema posla, danas svi to rade i svi su neki kao kurčevi programeri i prosto nema posla za sve, oni neki koji su se dobro pozicionirali u tome, na glasu su ili rade u nekim ozbiljnim IT firmama oni da zarađuju dobro ovi ostali ne, recimo i te IT firme vrlo često imaju veoma mali broj zaposlenih (jer nisu to sad fabrike koje zapošljavaju hiljade ljudi) a velika je konkurencija, recimo jedan moj rođak iz Crne Gore koji živi ovde u Beogradu u mom kraju on radi već jako dugo za jednu IT firmu iz Podgorice a ta firma ima bukvalno dvoje ili troje zaposlenih.
Mislim to je zapravo najveći problem i srž problema jer ovde je došao surovi kapitalizam i sve funkcioniše po tržišnom principu i bilo šta i bilo gde da bi se neko probio, zarađivao neke pare ili šta ja znam mora ko zna koliko drugih da izvisi i ostane praznih šaka, a to važi čak i za one neke banalne poslove, ne znam hoćeš da radiš negde kao običan portir ono primaju možda jednog ili dvojicu a javiće se njih 20 ili njih 50, jer prosto svi gledaju da prime što manje njih, da imaju što manje troškove (a što veći profit) i prosto njih ne zanima opšte blagostanje i socijalni mir.
u programere svrstavam i sve one koji rade online za inostrane firme ...
uskoro esenes deli vaucere za gorivo ko god glasa kantica dizela frei