Пророштво и пророци

Nikodim Ljutic

Zainteresovan član
Poruka
193
Да ли је пророштво завршена ствар?

Амос 3:7 Јер Господ Господ не чини ништа не откривши тајне своје слугама својим пророцима.
Римљанима 12:6 А имамо различите дарове по благодати која нам је дана: ако пророштво, нека буде по мјери вјере;
1Кoринћанима 12:28 И једне дакле постави Бог у цркви прво апостоле, друго пророке, треће учитеље, а потом чудотворце, онда дарове исцјељивања, помагања,
управљања, различне језике.
Ефесцима 4:11 И он је дао једне апостоле, а једне пророке, а једне јеванђелисте, а једне пастире и учитеље,

Да ли је добро желети овај дар?

1Коринћанима 14:1 Држите се љубави, а старајте се за духовне дарове, а особито да пророкујете.
1Коринћанима 14:39 Зато, браћо моја, старајте се да пророкујете, и не забрањујте говорити језицима.

Зашто је дар пророштва потребан Цркви?

- Да би Црква имала темеље -
Ефесцима 2:20 Назидани на темељу апостола и пророка, гдје је камен од угла сам Исус Христос, 21 На коме сва грађевина састављена расте за цркву свету у Господу;

- Да би Црква расла у вери и познању Исуса Христа -
Ефесцима 4:13 Докле достигнемо сви у јединство вјере и познање сина Божијега, у човјека савршена, у мјеру раста висине Христове;
- Да би поправљали Цркву -
1Коринћанима 14:3 А који пророкује говори људима за поправљање и утеху и утврђење. 4. Јер који говори језике себе поправља, а који пророкује цркву поправља. 5. Али ја бих хтео да ви сви говорите језике, а још више да пророкујете: јер је већи онај који пророкује неголи који говори језике, већ ако ко казује, да се црква поправља.

- Да би сачувало Божји народ од лажи и преваре по науци човечијој -
Ефесцима 4:14 Да не будемо више мала дјеца, коју љуља и заноси сваки вјетар науке, у лажи човјечијој, путем пријеваре;
- Да би унапред највило тешкоће и на неки начин припремило људе за исте -
Дела апостолска 11:27 А у те дане сиђоше из Јерусалима пророци у Антиохију. 28 И уставши један од њих, по имену Агав, објави глад велики који шћаше бити по васионом свијету; који и би за Клаудија ћесара. 29 А од ученика одреди сваки колико који могаше да пошљу у помоћ браћи која живљаху у Јудеји. 30 Које и учинише пославши старјешинама преко руке Варнавине и Савлове.

- Да би умирило страсти и ојачало веру у расправама -Дела апостолска 15:32 А Јуда и Сила, који и пророци бијаху, многијем ријечима утјешише браћу и утврдише.

Да ли је то само било у време које Библија описује или то важи и за наше време?
- Препорука која важи и данас или... не?
1Солуњанима 5:19 Духа не гасите. Пророштва не презирите. 20. А све кушајући добро држите.
1Коринћанима 14:1 Држите се љубави, а старајте се за духовне дарове, а особито да пророкујете.
1Коринћанима 14:39 Зато, браћо моја, старајте се да пророкујете, и не забрањујте говорити језицима.

Размишљате ли некад о овоме? Ако је одговор, да... размишљајте овде!

Ti kazes da je prorostvo potrebno da bi Crkva imala temelje, ali to sto ti zidas je nakaradno,naopako, temelji su odavno postavljeni starozavetnim prorocima, a Hristos je ugaoni kamen. Sva kasnija gradnja je UGRADNJA u tu gradjevinu. No, jasno je da vi imate na umu neku drugu gradjevinu, neke druge noive temelje, koje stalno iznova postavljate: prvo miler, pa nije valalja taj "prorocki" temelj, pa elena vajt, pa ni taj "prorocki" temelj ne valja, ... ko zna, necete li nanovo postavljati "temelj", ako koga jos proglasite "prorokom". A to sto vasi "proroci" nisu sveti kao i sveti starozavetni proroci, ma to ionako nikom nije vazno u ovom profanom svetu u kome se zivi od desetka.

UPAMTITE: ne postoji ni jedno proroštvo kao dar Svetog Duha iz 1. veka koje se nije ostvarilo, ne postoji zapravo ni jedno zapisano proroštvo od mnoštva proricanja iz 1. veka kao Dar Duha koje bi mi trebalo da čekamo da se ostvari, upravo zato što su se sva ostvarila još tada, jer su i bila u funkciji jačanja vere onda (kada je Jevandjelje Gospodnje javljano usmeno, a 4 Jevandjelista napisali ga posle pogubljenja Apostola Pavla, od poslednje trećine 1. veka).

...ja sam:
UPAMTITE: ne postoji ni jedno proroštvo kao dar Svetog Duha iz 1. veka koje se nije ostvarilo, ne postoji zapravo ni jedno zapisano proroštvo od mnoštva proricanja iz 1. veka kao Dar Duha koje bi mi trebalo da čekamo da se ostvari, upravo zato što su se sva ostvarila još tada, jer su i bila u funkciji jačanja vere onda (kada je Jevandjelje Gospodnje javljano usmeno, a 4 Jevandjelista napisali ga posle pogubljenja Apostola Pavla, od poslednje trećine 1. veka).

Nisu se sva prorostva iz prvog veka ispunila. Npr. prorostva dana u Otkrivenju nisu ispunjenja jer cekaju puninu vremena.

Sto se drugog tice, stvarno je sve sto je potrebno za zivot i rast crkve objavljeno kroz Sveto Pismo. Nema novih otkrivanja ni novih uputa. Ono sto je dato dato je i ne moze se promeniti niti dopuniti.

Ipak, dar nije nestao, vec se manifestuje na drugi nacin. Prorostvo nije samo predskazivanje buducnosti, ono moze biti i tumacenje sadasnjosti na osnovu dara i Svetog Pisma.

...ja sam:

Таква мишљења очекујем чисто да се види, ко како размишља о томе. О овоме већ може да се полемише. Хвала!

...ja sam:
Ti kazes da je prorostvo potrebno da bi Crkva imala temelje, ali to sto ti zidas je nakaradno,naopako, temelji su odavno postavljeni starozavetnim prorocima, a Hristos je ugaoni kamen. Sva kasnija gradnja je UGRADNJA u tu gradjevinu. No, jasno je da vi imate na umu neku drugu gradjevinu, neke druge noive temelje, koje stalno iznova postavljate: prvo miler, pa nije valalja taj "prorocki" temelj, pa elena vajt, pa ni taj "prorocki" temelj ne valja, ... ko zna, necete li nanovo postavljati "temelj", ako koga jos proglasite "prorokom". A to sto vasi "proroci" nisu sveti kao i sveti starozavetni proroci, ma to ionako nikom nije vazno u ovom profanom svetu u kome se zivi od desetka.

За сада говоримо само о правим пророцима, чисто теолошки и доктринално. До лажних ћемо касније доћи. Буди мало стрпљив. Као што видиш ја сам и поставио тај текст који говори: Ефесцима 2:20 Назидани на темељу апостола и пророка, гдје је камен од угла сам Исус Христос, 21 На коме сва грађевина састављена расте за цркву свету у Господу... а ево га поново да не би било какве забуне. Дакле, немој ме због тога критиковати. Нисам рекао ни када ни никакве друге одреднице, већ само "да би црква имала темеље".

Nikodim Ljutic:
...ja sam:
toliko je "dar" potreban "crkvi" da samo stancuje lazne proroke. ala vam je "dar"...

На овакве опаске не бих да реагујем. Само једно питање да поставим: "Да ли је пророштво дар или не?"

1. Korincanima 12,6 - kome to nije jasno kakvu raspravu moze da vodi.

Zaharija 13 i paralele u Novom Zavetu

PODNASLOV: BLAGODAT NOVOGA ZAVETA. SMRT VELIKOGA PASTIRA. RASTURANJE I PRIKUPLJANJE NJEGOVA STADA.
U taj dan će biti otvoren izvor domu Davidovu i stanovnicima Jerusalimskim za greh i nečistotu.
(VIDETI ISPOD NPR. Jevrejima 9:14)
I u taj ću dan, govori Gospod nad vojskama, istrebiti iz zemlje imena idolima da se više ne spominju, i proroke i nečisti duh ukloniću iz zemlje.
(VIDETI ISPOD NOVI ZAVET)
I ako ko još usprorokuje, reći će mu otac njegov i mati njegova, koji ga rodiše: nećeš biti živ, jer si govorio laž u ime Gospodnje. I otac će ga njegov i mati njegova, koji ga rodiše, probosti, što prorokova.
I u taj će se dan stideti proroci svako svoje utvare, kad bi prorokovao, i neće se ogrtati plaštem od kostreti da bi lagali.
Nego će svaki reći: nisam prorok, ratar sam, jer me čovek najmi od od mladosti moje.
I ako mu ko reče: kakve su ti to rane na ruku? On će odgovoriti: dopadoh ih u kući prijatelja svojih.
Maču ustani na pastira mojega i na čoveka druga mojega, govori Gospod nad vojskama, udari pastira, i ovce će se razbeći, ali ću ruku svoju okrenuti k malima.
(SLEDEĆE CITATE SAMI PROVERITE I UVERITE SE: Matej 26,31; Marko 14,27; Jovan 16,32)
...
NOVI ZAVET U KOME SE VIDI OSTVARENJE ZAHARIJE, GLAVE 13:1, 2, ...7, ...

Jevrejima 9:14 Koliko li će više krv Hrista, koji Duhom večnim prinese sebe neporočna Bogu, očistiti savest vašu od mrtvih dela, da bi služili Bogu živome i istinitome.
--------------------------------------------------------------------------------

OVA REČ GOSPODNJA UKLANJA
PROROKE KOJI SU SVI LAŽNI POSLE JOVANA KRSTITELJA:
Matej 11:13 Jer su svi Proroci i Zakon proricali do Jovana.
Luka 16:16 Zakon i Proroci su do Jovana; od tada se Carstvo Božije blagovesti, i svaki se trudi da udje u njega.
--------------------------------------------------------------------------------

OVA REČ GOSPODNJA UKLANJA
NEČISTI DUH, ČAK I SEDAM DUHOVA KOJI SE ODNOSE NA LAŽNO OTKRIVENJE - TJ. PRVOG OD MNOŠTVA LAŽNIH PROROKA KOJI SE JAVIŠE:
Matej 12:43 ~ Luka 11:24 A kad nečisti duh [OTK. 1,10; 4,2] izidje iz čoveka ide kroz bezvodna mesta [OTK. 21,1] tražeći pokoja i ne nadje ga (vidi AVAKUM 2,5)
12,44 Onda reče: da se vratim u dom svoj otkuda sam izišao i došavši nadje prazan, pometen i ukrašen. [OTK. 21,19]
12,45 Tada otide i uzme sa sobom sedam drugih duhova gorih od sebe [OTK.1,4 i 20; 2; 3; 8,6…] i ušavši žive onde i bude potonje gore čoveku onome od prvoga. Tako će biti i ovome rodu zlome.

TO ŠTO SE ZAHARIJA OSTVARIO DELIMIČNO, ALI VIDIMO SA KOJOM PRECIZNOŠĆU, NE ZNAČI DA SE NEĆE OSTVARITI U POTPUNOSTI, JER GOSPOD REČE DA NEĆE NESTATI NI NAJMANJEG SLOVCA ILI TITLE DOK SE SVE NE ISPUNI (IZ ZAKONA KOJI ČINE PROROCI), A JA SE TRUDIM ŠTO VIŠE MOGU.
MATEJ 5,18 ... neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne crte iz Zakona, dok se sve ne zbude.
PO BILO KOM BIBLIJSKOM LEKSIKONU, PRAVOSLAVNOM, ILI KATOLIČKOM, TORA, TJ. ZAKON OZNAČAVA CEO STARI ZAVET, A NE SAMO PETOKNJIŽJE, A TO SHVATANJE JE, NARAVNO, NASLEDJENO OD JEVREJA.
TAJ KONTEKST HRISTOVIH REČI SU RAZUMELI HRIŠĆANI I U 1. VEKU (KAO NPR. 4. JEVANDJELJE 10,34 KOJE REFERIŠE NA PSALAM 82,6, ILI RIMLJANIMA 3,21 A sada se bez zakona javila pravda Božija, posvedočena od Zakona i Proroka, ILI PAK, 1. KORINĆANIMA 14,21 U Zakonu je napisano: tudjim jezicima i tudjim usnama govoriću ovome narodu, i ni tako me neće poslušati, govori Gospod, POSLANICI KOJA REFERIŠE NA ISAIJU 28,11).
MEDJUTIM, PROROŠTVO KAO DAR DUHA SVETOG U KONTEKSTU TOG ISTOG 1. VEKA NIJE ISTO [I TU PISCA LAŽNOG OTKRIVENJA, "PROROKA JOVANA", NIGDE NEMA, KAO DA MU JE TADA NEKO BRANIO DA PROROKUJE], ALI EVO OBJAŠNJENJA:

Darovi Duha - proroštvo i govorenje jezicima za generaciju 1. veka

JOILO 2,28-29 I posle ću izliti Duh svoj na svako telo, i proricaće... ...u one dane.
ISAIJA 28,11-12...ovo je odmor; ali ne hteše poslušati.
1. KORINĆANIMA 12,31 A revnujte za veće darove. I pokazaću vam još uzvišeniji put.
JOVAN 7,38-39 I 14,12...dela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća od ovih će tvoriti, jer ja idem Ocu svome.

DOKAZ DARA SVETOG DUHA GOVORENJA JEZICIMA JE ONAJ KADA SVAKO OD SLUŠALACA ČUJE BAŠ SVOJ JEZIK [A NE BILO KOJI KAO ŠTO IMAMO DANAS PREVARANTE KOJI ČAK IZMIŠLJAJU NEPOSTOJEĆE JEZIKE], TE JE BILO U FUNKCIJI ŠIRENJA VERE MEDJU BROJNIM NARODIMA SA NAJRAZLIČITIJIM MATERNJIM JEZICIMA:
Dela apostolska, glava 2:4-18

DOKAZ DARA SVETOG DUHA PROROŠTVA JE ONAJ KADA SE PROROKOVANO ISPUNI ZA ŽIVOTA ONOGA KOJI JE PROREKAO, I/ILI PAK, SVEDOKA ISPROROKOVANOG, KAO NPR.: Dela apostolska, glava 21:10-11...neki prorok po imenu Agav; i došavši k nama uze pojas Pavlov i veza svoje ruke i noge i reče: tako govori Duh Sveti (20:23 Duh Sveti u svakome gradu svedoči, govoreći da me okovi i nevolje čekaju.), čoveka kojega je ovo pojas, ovako će svezati u Jerusalimu Judejci, i predaće ga u ruke neznabošcima.
VIDETI EFESCIMA 3:1 ŠTO I BI APOSTOLU PAVLU,
ILI NPR.: Dela apostolska, glava 11:28 I ustavši jedan od njih, po imenu Agav, predskaza Duhom veliku glad koja je imala biti po celom svetu, koja i bi za Klaudija ćesara.
ILI NPR.: Dela apostolska, glava 5:9-10...Gle, noge onih koji tvoga muža sahraniše pred vratima su, i tebe će izneti. I odmah pade kraj nogu njegovih i izdahnu.
ILI NPR.: Dela apostolska, glava 27:10,21-26,34,38,41-44 GDE KAPETAN LADJE NE POVEROVA PAVLU ZA PLOVIDBU, KOJI I POTOM SAVETOVA, PO ANDJELU BOŽIJEM, I BI SVE KAO PAVLE REČE, KAKO LADJI TAKO I LJUDSTVU, JER SVI OSTADOČE ŽIVI, SVIH 276 DUŠA UKLJUČUJUĆI I SUŽNJE KOJE VOJNICI HTEDOŠE DA POBIJU, NO KAPETAN IH SPREČI.

PRIMER DARA SVETOG DUHA ONIMA KOJU SU SE TEK POSLE TOGA KRSTILI: Dela apostolska, glava 10:44-48

MEDJUTIM, PROROŠTVO KAO DAR DUHA SVETOG U KONTEKSTU TOG ISTOG 1. VEKA NIJE ISTO [I TU PISCA LAŽNOG OTKRIVENJA, "PROROKA JOVANA", NIGDE NEMA, KAO DA MU JE TADA NEKO BRANIO DA PROROKUJE], ALI EVO OBJAŠNJENJA:

Ево тотално сам збуњем! Колико ја разумем ти си и Јована Богослова назвао лажним пророком. Да ли то, по твом мишљењу, значи да цела књига Откривење није истинита. Живо ме занима, да ли је то твоје мишљење или тај став заступа СПЦ, па га ти као таквог износиш? Не верујем да ћу добити одговор на ово питање, као ни на питање о 10 Заповести, али покушавам. Ја сад размишљам о томе и не сећам се да је ико из СПЦ, икада цитирао или тумачио Откривење. Чему служи та књига у Светом Писму?

Имам још једно питање. Одакле потиче уверње или мишљење, да дар пророштва важи само за 1.век или генерацију 1.века?

Захарија 13:1 У тај ће дан бити отворен извор дому Давидову и становницима Јерусалимским за гријех и за нечистоту. 2 И у тај ћу дан, говори Господ над војскама, истријебити из земље имена идолима да се више не спомињу, и пророке и нечисти дух уклониће из земље. 3 И ако ко још успророкује, рећи ће му отац његов и мати његова, који га родише: нећеш бити жив, јер си говорио лаж у име Господње. И отац ће га његов и мати његова, који га родише, пробости, што пророкова. 4 И у тај ће се дан стидјети пророци сваки своје утваре, кад би пророковао, и неће се огртати плаштем од костријети да би лагали. 5 Него ће сваки рећи: нијесам пророк, ратар сам, јер ме човјек најми од младости моје.
Захарија 13. односи се на лажне пророке... "... нећеш бити жив, јер си говорио лаж у име Господње...", зашто би то искључило праве пророке?

[/color]Матеј 26:31 Тада рече им Исус: сви ћете се ви саблазнити о мене ову ноћ; јер у писму стоји: ударићу пастира и овце од стада разбјежаће се.
Марко 14:27 И рече им Исус: сви ћете се ви саблазнити о мене ову ноћ; јер је писано: ударићу пастира и овце ће се разбјећи.
Јован 16:32 Ево иде час, и већ је настао, да се разбјегнете сваки на своју страну и мене сама оставите; али нијесам сам, јер је отац са мном
.
Матеј 26:31; Марко 14:27; Јован 16:32; сви ови стихови говоре о времену када је Христос ухваћен од стране јеврејских вођа, а ученици се разбежали, што је и било. Па Петар га се чак и одрекао... и то три пута. Не могу то да повежем са пророштвом, никако. Ако хоћеш помози ми. Такође не могу да повежем Јеврејима 9:14 са пророштвом. Јеврејима 9:14 Акамоли неће крв Христа, који Духом светијем себе принесе без кривице Богу, очистити савјест нашу од мртвијех дјела, да служимо Богу живоме и истиноме?

Матеј 11:13 Јер су сви пророци и закон прорицали до Јована. Лука 16:16 Закон и пророци су до Јована; отселе се царство Божије проповиједа јеванђељем, и сваки наваљује да уђе у њега.
Ови стихови се односе на то, да су пророци Старог Завета и церемонијални закон, који је био сен онога што је требало да дође, пророковали појављивање Месије, односно Христа! То што је речено да је то до Јована, је сасвим оправдано, јер Јевреји и данас чекају Месију, не препознавши га у Христу Исусу.

Како се Матеј 12:43 "А кад нечисти дух изиђе из човјека, иде кроз безводна мјеста тражећи покоја, и не нађе га..." уклапа у дар пророштва, или мислиш да је дар пророштва нечисти дух? Овде Исус говори о нечистим духовима, а не о дару пророштва или бар ја тако разумем ове стихове.
Апостол Павле говори о "Духу на корист".
1.Коринћанима 12:7 А у свакоме се појављује Дух на корист. 8 Јер једноме се даје Духом ријеч премудрости; а другоме ријеч разума по истоме Духу; 9 А другоме вјера, тијем истијем Духом; а другоме дар исцјељивања, по томе истом Духу; 10 А другоме да чини чудеса, а другоме пророштво, а другоме да разликује духове, а другоме различни језици, а другоме да казује језике.

Јоило 2:28 И послије ћу излити дух свој на свако тијело, и прорицаће синови ваши и кћери ваше, старци ће ваши сањати сне, младићи ће ваши виђати утваре. 29 И на слуге ћу и на слушкиње у оне дане излити дух свој; 30 И учинићу чудеса на небу и на земљи, крв и огањ и пушење дима. 31 Сунце ће се претворити у таму и мјесец у крв прије него дође велики и страшни дан Господњи.

Све ово што пророк Јоило пророкује односи се на време пре Дана Господњег, а тај дан још није дошао. Зашто би се онда изливање Светог Духа, који доноси, између осталог, и дар пророрштва, односило само на 1.век?

...:
dobro je da nisi zbunjen kad treba da pervertiras ono sto je CITIRANO: Zaharija se odnosi na SVE PROROKE, a kao kontrast njima su ratari.
mozes da se zakitis sa ceremonijalnim zakonom, to je jedna najobicnija izmisljotina subotarska. vi subotari mnogo volite da izmisljate, da izvrcete cak i ono sto je jasno kao dan citirano.

EVO TI LAZNO OTKRIVENJE:
http://forum.krstarica.com/viewtopic.php?t=8218

I to je sve?

Back