Pozdrav svima.
Pregledao sam fotke i ne vidim nešto naročito uvredvljivo. Naravno korišćenje nečijih simbola je uvek mač s dve oštrice i s tim se ne bi trebalo igrati, ako ne želiš da uvrediš.
Što se tiče magarca, pa i naš Isus Hristos ujahao je u Jerusalim na magarcu, a sem toga bio je i jedna od tri životinje prisutne na Hristovom rođenju. Tako da mi je magarac OK.
Kada je reč o dvostrukom moralu, slažem se da se s njim moramo obračunavati i to ne samo u religiji, nego i u svim segmentima života. Dvostruki moral ne samo što je neverovatan davež, nego nas je i koštao mnogo.
Dakle, dvostruki moral. I mi hrišćani ga u našim crkvama dobro poznajemo, a pamtimo one veće obračune s njim. Počev od cepanja crkava, preko trgovine oprostima, zatim tu je inkvizicija kojoj je u Francuskoj negde početkom 17. veka glave došlo saznanje da je Đavo nepismen i da pojma nema o latinskom, širenje "dobre vesti" među narodima Afrike, Južne Amerike itd. da ne gnjavim.
Protestantizam. reformacija, Gargantua i pantagruel, Pohvala ludosti itd. bili su upravo obračun sa
dvostrukim moralom. Ali. Uvek ima jedno Ali.
Obračun sa dvostrukim moralom u hrišćanskom svetu vodili su sami hrišćani, dakle pronašli su ga i tukli se s njim unutar sebe. Nije na to upirao prstom neko treći, izvan naše religije. E, to bi i nama bilo uvredljivo.
Šta traže smešni crteži Muhameda u Danskoj? Da su ih nacrtali u Saudijskoj Arabiji ili Iranu bilo bi OK. Zamislite da su iste karikature osvanule u Izraelu.
Šta ima neko treći da ukazuje na moj sopstveni dvostruki moral. Neka pogleda malo sebe, a kada je u pitanju hrišćanin, imao bi šta i da vidi.