Proracun visokonaponskih transformatora

• Začetnik teme Začetnik teme Zivpmir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zivpmir:
Zanima me proracun visokonaponskog transformatora snage do 200 W. Izlazni napon je do 3000 V.
Unapred zahvalan.
najverovatnije da ti ulazni napon 12v jednosmerne struje pa i da ti dam proracun moraces da znas da ga namotas jer ce uvek probiti a kako vidim taj napon koji tebe interesuje je te velicine koja dobro reaguje u vodi i ako to oces da pravis da znas da sam strasven pecaros a ta spravica mi unistava zadovoljstvo i treba tu tebi jos i alektronike nije ti za to dosta samo trafo :lol:

Sto se tice elektronike tu nemam nikakvih problema, jer sam napravio vise elektronskih sklopova koji napajaju primar visokonaponskog transformatora {elektronsko paljenje za kola, elektricna pastirica, jonizator vazduha...}. Najveci mi je problem kako na osnovu proracuna da znam koji mi je izlazni napon ako imam podatke o ulaznim velicinama [npr. napon primara je +12V a frekvencija 1Hz}. Pored ovog problema imam problem nabavke izolacije za zalivanje kako namotaja u VN delu, tako i medusobno primarnog i sekundarnog namotaja. Znaci potreban mi je neki materijal kao za zalivanje kablovskih glava {mozda moze i on ali gde ga pronaci?} Ranije sam koristio kao izolaciju izmedu slojeva, kese za zamrzivac . Medutim i one imaje svoju granicu pri kojoj dolazi do "proboja" namota.

Back