SF ne izgleda gore nego pre 15 godina recimo, i tad je bilo beskucnika na Pioneer squre-u, pedera je kazu bilo i pre 50 godina, mnogi trgovacki lanci (ne samo oni, cak i Starbucks recimo) gase prodavnice jer sad 70-75% trgovine ide online, nije samo Amazon u tom biznisu nego i kod Gap-a, Levisa, Nordstroma, cak i prodavnice hrane delivere online narudzbine a Uber, Lift, Doordash se razbijaju od posla. Mnogi poslovi se od kovida rade od kuce, neki ljudi se nisu vratili u kancelarije vec 3 godine pa nema potrebe za lokalima, doduse to je jedan od razloga koji spominju kao mogucnost urusavanja gradske infrastrukture. Od korone mnogi biznisi su presli iskljucivo na online poslovanje, otpustili su prodavce, konobare i ostalo osoblje koje im ne treba a i odrekli su se skupog poslovnog prostora na nekoliko lokacija. Zadnjih par godina se desila totalna revolucija u nacinu razmisljanja u vezi tih stvari. Doduse neki biznisi i dalje odolevaju, recimo moja omiljena pizzeria na Columbus ave, Il Casaro
Ta slika sa ugasenim radnjama u centru SF je i normalna, u downtownu ima vrlo malo ljudi koji zive tu, tu su uglavnom poslovne zgrade i posle 5pm tu sem beskucnika i zalutalih turista retko koga mozete videti.
Meni mnooogo opasnije deluju Oakland preko puta zaliva ili San Mateo, tamo imate bodljikave zice oko hotela i cuvara naoruzanih pumparicama.
I za kraj, moja kompanija radi na izgradnji 2 nebodera u downtownu SF, a to nesto znaci, gradi se..