Propast projekta: Amerika traži zamenu za F-35

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
28.083
Propast projekta: Amerika traži zamenu za F-35
677z381_f35.jpg

Авион Ф-35 (EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI)

Američko ratno vazduhoplovstvo želelo je jeftin i jednostavan avion koji će zameniti više od hiljadu letelica tipa F-16. Umesto toga, USAF je dobio preskup, komplikovan i nepouzdan avion koji nije ispunio ni jedan od ciljeva koje je trebalo da ispuni.
Reč je o avionu F-35. Letelica koja je trebala je da reši probleme zastarele flote
postala je i sama problem. Zbog toga u Pentagonu razmišljaju da naruče novi tip aviona koji će naslediti F-35. Mogu se čuti čak i predlozi o novim porudžbinama F-16, čiji poslednji primerak su američke vazdušne snage primile 2001. godine. Ta ideja je ipak odbačena jer F-16 više nema prostora za ugradnju nove opreme. Ta letelica je stigla do kraja razvoja.

Sa cenom od 100 miliona dolara, F-35 je preskup avion čak i za američke standarde. Iako je trebalo da bude laki lovac, letelica sada teži 25 tona. Problemi postoje i sa elektronikom koja je teška za održavanje i nepouzdana.

– Taj avion je naša najbolja mašina. To je „ferari” a sa njim ne idete na posao. Vozite ga samo nedeljom. U tom smislu, F-35 je previše skup i poseban da bi ga koristili svakog dana, objasnio je svojevremeno general američkog ratnog vazduhoplovstva Čarls Braun.

Kada je program razvoja F-35 pokrenut 1990. godine, planirana je nabavka do 1800 aviona koji su trebali da zamene letelice tipa F-16 i A-10, u sastavu ratnog vazduhoplovstva, mornarivce i marinaca. Upravo zbog toga je i nastao problem. Vazduhoplovstvo, mornarica i marinci imaju potpuno različite porebe a, „Lokid” je probao da na sve odgovori jednim avionom. Model za vazduhoplovstvo ima mala krila, mornarička verzija zbog poletanja uz pomoć katapulta sa nosača aviona, ima velika krila a letelica za marince može da poleće i sleće vertikalno.

Američko ratno vazduhoplovstvo danas koristi samo 250 aviona tipa F-35. Nezvanično je najavljena obustava daljih porudžbina. Isto se dogodilo i sa F-22 čija proizvodnja je prestala posle samo 195 letelica tog tipa. Računica je jednostavna. Bolje da više milijardi dolara koje bi bile potrošene na nabavku F-35, budu iskorišten e za neki novi i uspešniji avion.

polska.jpg
(EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)
Akos se to dogodi, to će biti ozbiljan gubitak za „Lokid” koja proizvodi F-35. Ta kompanija je jedan od vodećih saradnika američkog ministarstva odbrane. U svetu aviacije poznata je po velikom skandalu sa avionom tipa F-104 „starfajter”. Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, taj avion je imao više stotina nesreća, zbog čega je u Americi i Kanadi nazvan „leteći mrtvački sanduk”. Najviše nesreća je zabeleženo u Nemačkoj koja je F-104 uvela u upotrebu iako je znala za probleme vezane za tu letelicu. Kasnije se ispostavilo da je „Lokid” „uticao” na nadležne za izbor i nabavku novog NATO lovca koji je postao upravo problematični „starfajter”.https://www.politika.rs/sr/clanak/531291/amerika-avion-nabavka


USA Je prdnula u cabar!

Hiljade milijardi para poreskih obveznika otisli su u vetar!

A glupi Nemci daju 10 milijardi za propale F-35

Drugi pride...
projekat je propao al jevrejski proizvodjac se debelo omrsio do sada.
 
Poruka
9.560
Pre ce biti preko 140 miliona dolara, dok mornaricka verzija kosta preko 300 miliona dolara...
edit:
u principu, radi se o cistoj racunici. Posto ne vide da ce skoro ratovati sa nekim,
kao sto su skupe Seawolf podmornice zamenili sa jeftinim Virdzinijama, tako
ce i ovde. Jednostavno im za mirnodopske uslove ne trebaju tako skupi avioni...
O kojim mirnodopskim uslovima pišeš ?:think:
 
Poruka
9.560
Njima novac nije problem. Cak stavise, sto vise propadaju, vise stampaju, veca je inflacija, i onda vise i imaju nego ostali, sve je naduvano. A drugima naplacuju, pa i to prikupljaju, a drugi ne mogu stampati.
Kad dodje Kraljevina, i mi cemo tako. Stampati perpere i iebati druge u zdrav mozak.

Za pametnog, ovo su jasni signali, koliko je tanak zid balona kog nazivamo američka ekonomija ?

Da li se i ovaj "RIM" urušio sam od sebe ?
 

Тихи

Starosedelac
Poruka
150.351
Pare su otišle u Lokid Martin.

Koji je američka kompanija.

Tako da Ujka Sema opet zabole gigantski penis za sirotinju sa Golije.

"Umjesto nama da daju, oni uzeli sve sebi."


A za te pare narod je dobio veliku kitu

Mesto da ste nahranili gladne gole i bose , smestili ih u toplo da ne umiru od gladi i zime ko najveci bednici vi ste pare dali Lokid Martinu

Odlican posao pun kriminala i korupcije.

 

Top