Пропаст економије САД и "пропаст света"

Lord Tywin

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.141
Извор http://www.nspm.rs/savremeni-svet/propast-ekonomije-sad-i-qpropast-svetaq.html
Пише :Paul Craig Roberts
Према проценама Џозефа Стиглица и Линде Билмес, када се сви трошкови урачунају, инвазија на Ирак коштала је америчке пореске обвезнике 3 билиона долара. Исто важи и за авганистански рат. Другим речима, зарад два неоправдана рата, САД су удвостручиле јавни дуг. То је разлог што нема новца за социјално и здравствено осигурање, бонове за храну, животну средину, и мреже социјалне заштите.
Американци нису добили ништа од тих ратова, а како дугови за њих никада неће бити отплаћени, амерички грађани и њихови потомци ће морати да плаћају камату на 6.000 милијарди долара у недоглед.
Вашингтон је опколио Русију војним базама, и почео опкољавање Кине. Такође је најавио да ће највећи део својих поморских снага пребацити на Пацифик током наредних неколико година. САД још раде на томе да поново успоставе морнаричку базу на Филипинима, да изграде нову базу на једном јужнокорејском острву, да добију поморску базу у Вијетнаму, као и да успоставе ваздушне и копнене базе другде у Азији.
Затворити Кину и Русију (и Иран) у тор је огроман подухват за земљу која је финансијски пукла. Финансирањем ратова и “банкстера”[1], Буш и Обама су удвостручили амерички национални дуг – уз небригу за распад економије и пораст оскудице грађана.
Према речима америчког Бироа за статистику, број запослених у 2011 био је само милион виши него у 2002. Међутим, потребно је око 150.000 нових радних места месечно да би се пратио раст популације, те овај пад у запошљавању оставља деценијски дефицит од 15 милиона радних места.
Стопа незапослености и стопа инфлације у САД су далеко веће од објављених. У претходним чланцима сам објаснио, на основу истраживања статистичара Џона Вилијамса (shadowstats.com), разлоге зашто су бројке у насловима владиних извештаја озбиљно потцењене. Стопа незапослености у наслову (U3) од 8,2 одсто не рачуна обесхрабрене раднике који су одустали од тражења посла. Влада има другу стопу незапослености (U6) коју ретко објављује, и она обухвата краткорочно обесхрабрене трагаче за послом. Та стопа је 15%. Када јој се додају дугорочно обесхрабрени радници без посла, онда тренутна стопа незапослености у САД износи 22% – број ближи стопи незапослености из Велике депресије него стопама незапослености из послератних рецесија.
Промене у начину мерења инфлације су уништиле Индекс потрошачких цена (ИПЦ) као праву меру трошкова живота. Нова методологија се заснива на промењивости. Ако цена неке ставке у индексу расте, јефтинија алтернатива заузима њено место. Поред тога, нека повећања цена су означена као побољшања квалитета одређене ставке, без обзира на то да ли је то случај или не, и самим тим се не појављују у ИПЦ. Људи и даље морају да плаћају већу цену, али се она не рачуна у инфлацију.

Стопа инфлације заснована на промењивости је тренутно око 2%. Међутим, када се инфлација мери према стварним трошковима живота, њена стопа је 5%.
Пре избора новембра 1980, Индекс сиромаштва достигао је 22%, што је био један од разлога за победу Регана над дотадашњим председником Картером. Ако бисмо данас користили ту претходну методологију мерења, индекс сиромаштва износио би 27 одсто, али према новој лажираној методологији, он је 10%
Потцењивање инфлације служи повећању бруто домаћег производа (БДП). БДП се обрачунава у текућим доларима. Да бисмо могли правилно одредити да ли је БДП порастао због поскупљења или због повећања реалне производње, БДП је умањен за ИПЦ. Што је виша стопа инфлације, то је мањи раст у реалној производњи, и обрнуто. Када се инфлација лажирано мери методологијом на бази промењивости, америчка привреда доживљава прави раст у 21. веку – осим оштрог пада током 2008–2010. Међутим, мерено методологијом на бази трошкова живота, осим у кратком периоду током 2004, америчка економија није доживела никакав раст од 2000. године.
 
Наставак...
Покривање дуга штампањем новца (монетизација), или пад девизне вредности долара док се друге земље удаљавају од коришћења долара за измиривање међусобног платног биланса, могло би покренути инфлацију у којој би Федералне ресерве изгубиле контролу над каматним стопама. Чим каматне стопе расту, цене обвезница падају.
Другим речима, обвезнице су сада мехур као што су то биле некретнине, акције, и деривати. Када тај мехур пукне, биће то још један удар на преостало богатство Американаца.
Поента свих ових информација је да се установи да, изузев за 1 одсто популације, приходи и богатство Американаца свестрано опадају. Од 2002 до 2011 године привреда је изгубила 3,5 милиона радних места у производњи. Ови послови су замењени ниже плаћеним пословима као што су конобари и бармени (1.189.000), амбулантни службеници (1.512.000), и социјални радници (578.000).
Дана 4. јула, кинески дневни лист Чајна дејли (China Dayly) известио је: "јапански политичари и угледни академици из Кине и Јапана позвали су у уторак Токио да напусти своју застарелу спољну политику ослањања на Запад, и да прихвати Кину као кључног партнера, важног колико и Сједињене Државе. Токијски Консензус, заједничко саопштење објављено на крају Пекинг-Токио Форума, је такође позвао обе земље да прошире трговину и промовишу уговор о слободној трговини између Кине, Јапана и Јужне Кореје. "

То значи да је и Јапан сада у игри.

Кинеска влада, паметнија од америчке, одговара на војне претње Вашингтона примамљивањем на своју страну његова два кључна азијска савезника. Пошто је кинеска економија сада велика као и америчка и на далеко чвршћој основи, и пошто Јапан сада више тргује са Кином него са САД, то мамљење је неодољиво. Поред тога, Кина је ту пред вратима, а Вашингтон је далеко и дави се у својој охолости
 
Крај, цео текст можете прочитати на сајту часописа за политичку теорију и друштвена истраживања "Нова српска политичка мисао".
Влада, чија војска уз помоћ Велике Британије није била у стању да окупира Ирак после осам година и била је приморана да оконча сукоб тако што су се "побуњеници" нашли на платном списку америчке војске и плаћени да престану убијати америчке војнике, и влада чија војска није била у стању да покори неколико хиљада олако наоружаних талибана после 11 година, јесте ипак у самом врху када се ради о организицији рата против Ирана, Русије и Кине.

Једини начин да Вашингтон преовлада у таквој намери је да први употреби нуклеарно оружје, то јесте, да ухвати његове сатанизоване противнике на спавању и нападне их из ведра неба. Другим речима, путем елиминисања живота на земљи.

Да ли је ово план Вашингтона обелодањен од стране неоконзервативног ратног хушкача Била Кристола, који није имао стида да јавно пита: "Које је добро од нуклеарног оружја ако не можете да га користите? "
 
E,us.raše ga sa upotrebom nuklearnog oružja.Ona obesmišljava svaku svetsku moć i uticaj.Nuklearno oružje vredi samo dok je pretnja,ono ne može da se koristi kontrolisano,da ne uništi ljude i teritorije i nepovratno ne zagadi svet.
Да, али то нуклеарно оружје је управо и задња карта ако они почну све да губе.
Чини ми се да су сами Израелци причали да би били спремни да превентивно употребе нуклеарно оружање против Ирана.

А погледај ко је овај човек.
He served as an Assistant Secretary of the Treasury in the Reagan Administration earning fame as a co-founder of Reaganomics
 
Да, али то нуклеарно оружје је управо и задња карта ако они почну све да губе.
Чини ми се да су сами Израелци причали да би били спремни да превентивно употребе нуклеарно оружање против Ирана.

А погледај ко је овај човек.
Ne verujem da iko od njih to ozbiljno misli iako postoji verovatnoća da bi Izraelci to uradili kad bi se našli pred uništenjem.Kad je smrt izvesna stvar,nije problem naći nekog da uništi svet.
 
Крај, цео текст можете прочитати на сајту часописа за политичку теорију и друштвена истраживања "Нова српска политичка мисао"

Да ли је ово план Вашингтона обелодањен од стране неоконзервативног ратног хушкача Била Кристола, који није имао стида да јавно пита: "Које је добро од нуклеарног оружја ако не можете да га користите? "Bill Kristol (Jew): Clinton was right to "crush Serb skulls," as the editor of the Weekly Standard put it in one of his more memorable editorials.
 
Pa kojom forom ce razviti ekonomiju ako uniste sav zivot na zemlji? Oni upravo i zavise od tog "ostatka" sveta. Samo budala bi se toga odrekla, a oni koliko god mrzeli njihovu vladu uopste nisu glupi, cak daleko od toga.

Da se ne lazemo, to je Rimsko carstvo modernog doba cija ce propast povuci nazalost i ostatak civilizacije sa sobom. Ekonomski krah ce naravno doci, ali to nece biti skoro.
 
Poslednja izmena:
Ne verujem da iko od njih to ozbiljno misli iako postoji verovatnoća da bi Izraelci to uradili kad bi se našli pred uništenjem.Kad je smrt izvesna stvar,nije problem naći nekog da uništi svet.

Pa kojom forom ce razviti ekonomiju ako uniste sav zivot na zemlji? Oni upravo i zavise od tog "ostatka" sveta. Samo budala bi se toga odrekla, a oni koliko god mrzeli njihovu vladu uopste nisu glupi, cak daleko od toga.

Da se ne lazemo, to je Rimsko carstvo modernog doba cija ce propast povuci nazalost i ostatak civilizacije sa sobom. Ekonomski krah ce naravno doci, ali to nece biti skoro.
Они опкољавају Кину и Русију и у будућности би могли од других држава да траже да бојкотују кинеску робу како би задржали економски примат и додатно развили своју економију.
Сукоб између Русије и Кине и Америке је неминовност.
Кина покушава да придобије Јапан и Јужну Кореју као партнере.
Кина намерава да истера САД са Пацифика и то је њихов стратешки интерес од кога не могу и не смеју да одустану.
 
Dok se Amerikancima ekonomija ne uruši iznutra,ova priča je samo priča.Dok god ono što otimaju po svetu i radna snaga koja dolazi kod njih ne budu nestali,oni neće propasti.

Vojno su se raspršili po svetu.
Tu se mnogo novca odliva.
Poreski obveznici trpe sve češće nove namete
i nezadovoljstvo raste !
To se neće moći izdržati.
Još neko vreme,da.
A,posle ?
Ima da grune,odjednom !
 
Poslednja izmena:
Vojno su se raspršili po svetu.
Tu se mnogo novca odliva.
!

i sliva :D
možda je dnevna NATO intervencija u ciframa veća nego budžet Srbije ali oni sve to naplate
ne šalje se vojska tamo gde nema para

a mi?
mi nemamo pare ali imamo zdravu (relativno) obradivu zemlju i izvore vode

to nam političari ne pričaju, samo se napravi kuknjava kad ih nalogodavci smaknu kao alave bespotrebne faktore
prst na čelo pa izračunajte šta su radili tajkun-političari i kako su brzo završili u istoj deceniji "poslovanja"
To se zove - nacinalna žalos' na Dnevniku2
 
Poslednja izmena:
E,us.raše ga sa upotrebom nuklearnog oružja.Ona obesmišljava svaku svetsku moć i uticaj.Nuklearno oružje vredi samo dok je pretnja,ono ne može da se koristi kontrolisano,da ne uništi ljude i teritorije i nepovratno ne zagadi svet.

Moze . I amerikanci to odlicno znaju . I nece prezati da ga , zarad svog doopeta i upotrebe . Jedini problem je sto postoji Rusija - drzava koja ima veci nuklearni potencijal . Nuklearno ruzje obezbedjuje samo dve drzave ameriku i Rusiju , sve ostale drzave ( cak i onih drugih 7 koje ga poseduju ) mogu biti zbrisane sa lica zemlje .

Ta cinjenica imace je i najveca ,, komparativna ,, prednost Srbije u ovim krizama , pod uslovom da ovde sazre svest da MORAMO da se ujedinimo sa Rusijom i tako obezbedimo opstanak u slucaju velikih ili regionalnih vojnih sukoba .
 
Они опкољавају Кину и Русију и у будућности би могли од других држава да траже да бојкотују кинеску робу како би задржали економски примат и додатно развили своју економију.
Сукоб између Русије и Кине и Америке је неминовност.
Кина покушава да придобије Јапан и Јужну Кореју као партнере.
Кина намерава да истера САД са Пацифика и то је њихов стратешки интерес од кога не могу и не смеју да одустану.
То је пропао покушај.
Украјина није увучена у НАТО, Грузија је у расулу, војном, економском и популационом(има за 1/3 мање становника него пре 10 година, то чак ни жути код нас нису успели!), из Узбекистана Амери су због варничења око људских права истерани 2005., а ускоро се затвара и НАТО база Манас у Киргизији + што су односи САД са Пакистаном, који је битан за покушај опкољавања обе супарниче силе, крајње клизави.
Уствари Русија је данас много мање опкољена него пре неколико година, а опкољавање Кине тек је у покушају и на дугом штапу.
 
То је пропао покушај.
Украјина није увучена у НАТО, Грузија је у расулу, војном, економском и популационом(има за 1/3 мање становника него пре 10 година, то чак ни жути код нас нису успели!), из Узбекистана Амери су због варничења око људских права истерани 2005., а ускоро се затвара и НАТО база Манас у Киргизији + што су односи САД са Пакистаном, који је битан за покушај опкољавања обе супарниче силе, крајње клизави.
Уствари Русија је данас много мање опкољена него пре неколико година, а опкољавање Кине тек је у покушају и на дугом штапу.

А шта мислиш,
што креатори слободе, демокрације и владавине права мрзе и пљују Цара?:)
 
А шта мислиш,
што креатори слободе, демокрације и владавине права мрзе и пљују Цара?:)
Море бит због вета 2009. што га постави у СБ УН на предлог американско-француско-британске резолуције о признавању Космета?
И наш је преШједник каз'о да ће нам се тај вето о главу обити!
:think:
:sad2:
 
Море бит због вета 2009. што га постави у СБ УН на предлог американско-француско-британске резолуције о признавању Космета?
И наш је преШједник каз'о да ће нам се тај вето о главу обити!
:think:
:sad2:

Zato je sad bivsi presednik ... a Moskvu moze da gleda samo na razlednicama ...:kafa: .. a svi znamo koliko Smrijecnjani vole da budu presednici ...
 

Back
Top