aleksandarhakler1992
Domaćin
- Poruka
- 3.828
mozda nije svima poznato, eto ja zivim na selu pa znam da IMT,Rakovica,verovatno i vecina traktora imaju takozvane biksne. to su prosto receno prazne caure gde idu klipovi, ali se te caure nabijaju kada se stavljaju novi klipovi,tacno po meri i propisu u milimetar, takodje ih je tesko izbiti iz bloka onda kada se radi generalna traktora. tako da nema glupog busenja,brusenja i tzv prve ili druge specijale kod traktora, barem nema kod IMT traktora. biksne naravno kao sto se vidi na slici imaju rupice gde idu jos neki delovi,tako da to stoji cvrsto... ja se pitam zasto i na autima nije isto tako napravljeno, nego mora da se radi specijala, a i ta specijala nakon prve ili eventualno druge vise i ne moze da se radi, jer ostaje premalo prostora i blok ce da pukne. cak na nekim autima ne moze ni da se radi ni prva specijala, ja sam recimo imao audi a4 sa 102ks 75kw, to je relativno mali blok motora, sto je najgore napravljen od aluminijuma, gde kada sam pitao majstore rekli su ako radimo prvu specijalu, to nije beznedno, blok ce ceo da pukne. tako da eto, jedna informacija od mene. glupo je ali jbg, nema smisla. dok kod traktora kad nakon puno puno radnih sati klipovi se pojedu ili se biksne pojedu, traktor gubi snagu,kompresiju, trosi ulje i pada pritisak ulja pa ne mozes orati, samo se izvuku stare biksne,uguraju nove,novi klipovi i gotova stvar. posto su biksne i klipovi standardizovani za svaki model traktora pretpostavljam, nema ni potrebe da se prave ili kuju (kovani) novi klipovi,nego se samo kupi novo. dok kod auta kad se radi obrada prostora gde se krecu klipovi,moraju da se prave klipovi tacno po dimenzijama za tu specijalu... bilo da je prva, druga ili cak sam cuo za cetvrtu specijalu, koja moze da se odradi na samo nekim modelima auta sa celicnim i jakim, debelim blokovima motora. mora da ima dovoljno mesta za rashladnu tecnost koja tu prolazi, ne sme nista da bude preblizu inace ode ceo motor u vazduh.

a ima 4 cilindra, izmeštenu komoru sa kontra ventilima. Svašta je ljudski um pravio pre 100 god
?