Pronalaženje smisla u životu

Anne Wilson Schaef: "Posmatraj okolni život, naročito prirodu, koja nam nudi beskrajni izvor učenja. Kada znamo da smo samo jedan deo mnogo veće šeme stvari, možemo naučiti ono što trebamo znati tako što se postavimo u pravilnu perspektivu sa životom oko nas.

Sećam se da sam imala posebno težak period sa “korovom” koji je rastao u mom dvorištu i koji se obavijao oko bilja koje sam pažljivo negovala. Pojavio se iznenada posle uragana. U početku sam ga u potpunosti skidala sa mog Ti drveta. Ali, sam usput oštetila i dragocene Ti listove. Svakoga dana, nekoliko meseci, skidala sam tu lozu u mom dvorištu. Rasla je veoma brzo!

Počela sam misliti da je kao neki ljudi koje sam znala. Da imaju dosta sličnih, zastrašujućih karakteristika. Ali, sam takodje videla da pomaže da se obnovi šuma posle uragana, jer razlaže mrtvo drveće. Videla sam da je moj prvi impuls da uništim lozu u stvari uništavao ono što sam pokušavala da zaštitim. Reagovala sam iz perspektive zatvorenog sistema. Shvatila sam da treba mnogo više da naučim o toj lozi i sebi."
*
Dante: "U Božjoj volji nalazi se i naš mir."
*
Menander: "Ne živimo kako želimo, već kako možemo."
*
C.L.Allen: "Isus je došao da bi učinio ljude boljima, a ne da bi se ljudi bolje osećali."
- Allen je nastojao istaći značaj osvešćivanja i oplemenjivanja. Ali, to ne isključuje osećanje blagostanja. Naprotiv. Ko postaje bolji bolje se i oseća jer doživljava sebe vrednijim.
*
Gerald G. Jampolsky: "Shvatio sam da su moje kasne pedesete, kada ih se podsetim, bile jedno intenzivno traženje bez da sam znao šta je to što tražim. Jedno vreme sam tražio zdravlje, samopoštovanje, novac, materijalnu imovinu, prestiž, društveni status, profesionalno priznanje, sigurnost za budućnost i prijatelje koje mogu da volim i da im verujem.

Uprkos mom uspehu da postignem mnogo toga, nikada nisam mogao da doživim sreću koju mi je to trebalo doneti. Nikada nisam pomislio da imam pogrešan cilj i da tražeći sreću izvan sebe, tražim na pogrešnom mestu.

Uopšte nisam bio svestan da patim od samouzrokovanog stanja duhovnog siromaštva, da umaram sebe duhovnom glađu i žeđu. (Shvatio sam da stanje duhovnog siromaštva nije svojstveno samo meni i da svi traže nešto stalno i večno što se može naći unutra.) Nisam shvatao da se ljubav, radost i mir koje sam tražio van mene, nalaze u meni u izobilju. Oni su jednostavno bili blokirani od moje svesnosti strahom koji sam ja sam kreirao."
*
John Macmurray: "Koje drugo značenje naša egzistencija može da ima nego da budemo ono što smo potpuno i kompletno?"
*
Rollo May: "Praktična implikacija je u cilju da se svaki momenat živi slobodno, pošteno i odgovorno. Neko je onda samo toliko ispunjen koliko ispunjava vlastitu prirodu i ostvaruje svoj evolucionarni zadatak. Na taj način ispunjavajući vlastitu prirodu doživljava se radost i zadovoljstvo kao neposredni pratioci takvog procesa."
*
Biblija, (Matej 6:19-21): "Ne sabirajte blaga na zemlji gde moljac i rđa kvare i gde lupeži probijaju i kradu, nego sabirajte sebi blago na nebu, gde ni moljac ni rđa ne kvare i gde lupeži ne obijaju i ne kradu. Jer, gde je blago tvoje, onde će biti i srce tvoje."

Čovek bez duhovnog uvida smatra da je svrha egzistencije sticanje bogatstva, slave, društvene pozicije ili nečega što se ostvari samo spolja. Zato se preokupira spoljašnjim dogadjajima. Neprestano se ističe, dokazuje, manipuliše. Ne shvata da stalna napregnutost i spoljašnja koncentracija sprečava razvoj unutrašnjeg smisla i potencijala.

Naravno da spoljašnja dešavanja nisu bez značaja i da ih treba razmatrati, ali ne u tolikoj meri da se zapostavi dublja refleksija i introspekcija. Tek jasnim uvidom u sebe dobijamo pravilno razumevanje šta da činimo da bi doprineli pozitivnim spoljašnjim promenama.

Autentičan razvoj nije moguć bez nepokolebljive odluke da se ostane dosledan najvišim humanim i moralnim vrednostima. To i jeste svrha egzistencije, jer se jedino kroz to otkriva i spoznaje živi smisao univerzuma koje hrišćanstvo naziva Bogom, dok Isus opominje: "Starajte se najpre za kraljevstvo Božje i za pravdu njegovu, a ono će vam sve dodati."

Pod „kraljevstvom Božjim“ se podrazumeva duhovna suština koja se u umu pojavljuje kao savest (Božja pravda). U Jevandjelju po Luki (17.20) se navodi: "Fariseji upitaše Isusa kad li će da dodje kraljevstvo Božje. On im odgovori: Kraljevstvo Božje neće doći da se na oči vidi. Neće se kazati: Evo ga ovde ili onde. Jer, gle, kraljevstvo je Božje u vama samima!"

Čovek koji se rukovodi moralnim načelima oslobadja se zavisnosti od okolnosti. Postupa ispravno i pošteno bez obzira na situaciju i iskušenja. Razvija vlastitu autentičnost i upravlja svojim životom. Duhovni uvid mu otvara nove mogućnosti i izbore, kao što ga osposobi da adekvatno proceni pravi moment delovanja i da se angažuje kada je potrebno. Ako bi intervencija bila protivna moralnim principima suzdrži se od nje.

Zato lakše prihvata ono što nije u njegovom domenu uticaja i što ne može promeniti. Svoj položaj ne doživljava kao nepromenljiv, nepravedan i okrutan, već kao prolazan. Ne provodi vreme u jadikovanju i samosažaljenju. Shvata da sve ima dublji smiso i da je vodjeno višim, svetim redom koji prevazilazi kapacitet njegovog razumevanja. Hrišćanstvo opominje da u teškoći treba zadržati veru u boga. Prividan besmisao se kad tad prevazidje drugačijim skladom.

Potreba za kontrolom proizilazi iz nerazumevanja. Arogantan čovek nastoji da sve bude onako kako on hoće čak i kada je to izvan domena njegovog uticaja. Time nepotrebno stvara nemir i nesklad. Mudar zna šta je njegovo, a šta božije. Svestan je da nije sve u njegovoj moći, pa se "lakše miri sudbinom" ili onim što jeste i što ne može promeniti.

Čovek može biti srećan i spokojan u skromnoj kolibi koja omogućava najneophodnije uslove za život, kao što može biti nesrećan i mizeran u najkomfornijoj palati okružen luksuzom. Prava vrednost i blago se nalazi u ljudima. Tu se i pronalazi. Sve spolja daje privid bogatstva i sreće pošto je privremeno i promenljivo.

Unutrašnje izobilje nije. Ono uvek stoji na raspolaganju. Dok se materijalno bogatstvo trošenjem smanjuje, duhovno raste i postaje raznovrsnije. To je izvor koji nikada ne presušuje. Materijalno je ambis bez dna koji na kraju proguta i samog čoveka.

"Blago na nebu" je duhovna suština ljudi. Be nje se ne može razumeti svrha i smisao života niti pronaći unutrašnje ispunjenje, mir i zadovoljstvo. Naš zadatak je da shvatimo karakter misli i osećanja u interakciji sa spoljašnjim svetom i da odaberemo najplemenitija koja nas vode autentičnosti.

Sve oko nas nije tu da se otudjimo od istinskog sopstva, već da ga spoznamo i da mu se vratimo. Ali, nas često zanese spoljašnji sjaj i šarenilo, pa odemo za njim. I dok uzaludno tražimo postojanu sreću u prolaznim oblicima i pojavama ne slutimo da je nosimo u sebi. Treba samo proći kroz tamu bola i košmara i ukazaće se savršeno svetlo ljubavi i smisla.

Lep tekst! Svako za sebe mora naći smisao svog života!

Hvala. Slažem se. Svako ima različite okolnosti i iskušenja koja mora prevazići da bi ispunio svoj zadatak i razvio svoj potencijal. Zato se ne treba porediti sa drugima. Biti zavidan i ljubomoran. Nekome je predodredjena i slava i bogatstvo. Nema ničeg lošeg u tome kada se postigne poštenim radom i zalaganjem. To i jeste pravi uspeh. Ostvariti ih, a pri tome zadržati najviše ljudske vrednosti i ostati im dosledan.

Jer, slava i bogatsvo su velika iskušenja koja dosta ljudi navede na stranputicu. Izgube kontakt svojom pravom suštinom. Zaslepi ih sebičnost, sujeta i pohlepa, pa ne osećaju empatiju niti imaju savest, već se beskrupulozno, po cenu patnje i stradanja nevih ljudi, nastoje uzdići i akumulirati što više materijalnih dobara.

Pa u principu sad da neko samo želi da životari i luta kroz život besciljno pa i to je već neki smisao i neki cilj sam po sebi. ;)

To je ono čuveno filozofsko pitanje da li postoji "ništa" i da li je i "ništa" zapravo nešto. , u principu to je stvar percepcije i doživljaja, ono mozda se nečiji život nekom čini potpuno potpuno besmislen ali mozda taj neki ima potpuno suprotno misljenje i srecen je sa svojim zivotom takvim kakav jeste dok mozda on smatra za ovog drugog (koji misli za sebe kako je ostvaren, bitan i kako njegov život ima ne znam kakvog smisla) kako je njegov život besmislen, itd.

Mada u principu ne treba previse ni razmisljati o tome, vec ono živiš spontano, živiš dan po dan najbolje što možeš, onako sa što manje stresa, što ugodnije i nastojiš biti srećan i ono ako ti nešto nije po volji ili ako ti nešto fali pokušaš to promeniti ako ne uspeš pa dobro uspećeš neki drugi put ili ćeš možda uspeti nešto drugo i kompenzovati to na neki drugi način ali ono život ide dalje i u principu cilj je sam po sebi nebitan, jer smisao života je u putovanju a ne u odredištu tj. destinaciji i u principu bitan je samo entuzijazam, želja i da imaš nešto što e ispunjava i pokreće (a cilj zapravo u tome pomaže i tome služi a ne da bi ga pošto poto ostvario jer i da ga ostvariš ne ostvariš u principu ishod je isti i život teče dalje i ostvario ti taj neki zamišljeni cilj ili ne opet ćeš nakon nekog vremena naći nešto novo i neki novi cilj koji želiš da ostvariš i nešto oko čega ćeš opet osetiti neki entuzijazam koji će te opet držati neko vreme i tako, to ti je u principu to ;) ).

Razumem tekst, naročito uvodne citate i tumačenja nekih od njih...
Uopšteno, veliko je pitanje da li sve ovako minuciozno raščlanjeno
predstavlja suštinski mehanizam po kome ovo funkcioniše, ako se i može govoriti o mehanizmu bilo kog tipa.;)
Slobodna asocijacija na tako što mi deluje kao neka šahovska tabla, gde se striktno skače po crno-belim poljima.:D
Mislim da to nije baš takav princip ako govorimo o pronalasku smisla života.
Sve gore navedeno stoji, a ja sad ovde samo kontempliram da li teče...:) Po crno-belim poljima, između ili iznad njih...;):):cool:

Razumem tekst, naročito uvodne citate i tumačenja nekih od njih...
Uopšteno, veliko je pitanje da li sve ovako minuciozno raščlanjeno
predstavlja suštinski mehanizam po kome ovo funkcioniše, ako se i može govoriti o mehanizmu bilo kog tipa.;)
Slobodna asocijacija na tako što mi deluje kao neka šahovska tabla, gde se striktno skače po crno-belim poljima.:D
Mislim da to nije baš takav princip ako govorimo o pronalasku smisla života.
Sve gore navedeno stoji, a ja sad ovde samo kontempliram da li teče...:) Po crno-belim poljima, između ili iznad njih...;):):cool:
Smisao nije nešto sto postoji izvan ljudi, već se razvija s njima.

Pa u principu sad da neko samo želi da životari i luta kroz život besciljno pa i to je već neki smisao i neki cilj sam po sebi. ;)

To je ono čuveno filozofsko pitanje da li postoji "ništa" i da li je i "ništa" zapravo nešto. , u principu to je stvar percepcije i doživljaja, ono mozda se nečiji život nekom čini potpuno potpuno besmislen ali mozda taj neki ima potpuno suprotno misljenje i srecen je sa svojim zivotom takvim kakav jeste dok mozda on smatra za ovog drugog (koji misli za sebe kako je ostvaren, bitan i kako njegov život ima ne znam kakvog smisla) kako je njegov život besmislen, itd.

Mada u principu ne treba previse ni razmisljati o tome, vec ono živiš spontano, živiš dan po dan najbolje što možeš, onako sa što manje stresa, što ugodnije i nastojiš biti srećan i ono ako ti nešto nije po volji ili ako ti nešto fali pokušaš to promeniti ako ne uspeš pa dobro uspećeš neki drugi put ili ćeš možda uspeti nešto drugo i kompenzovati to na neki drugi način ali ono život ide dalje i u principu cilj je sam po sebi nebitan, jer smisao života je u putovanju a ne u odredištu tj. destinaciji i u principu bitan je samo entuzijazam, želja i da imaš nešto što e ispunjava i pokreće (a cilj zapravo u tome pomaže i tome služi a ne da bi ga pošto poto ostvario jer i da ga ostvariš ne ostvariš u principu ishod je isti i život teče dalje i ostvario ti taj neki zamišljeni cilj ili ne opet ćeš nakon nekog vremena naći nešto novo i neki novi cilj koji želiš da ostvariš i nešto oko čega ćeš opet osetiti neki entuzijazam koji će te opet držati neko vreme i tako, to ti je u principu to ;) ).

Lepo rečeno i podrazumeva ono što sam i mislila kada sam napisala da svako ima drugačije okolnosti u kojima treba razviti svoju autentičnost i humanost. Pod humanošću se podrazumevaju najvrednije ljudske osobine kao što su plemenitost, poštenje, empatija itd.

Ali ima tu još nešto. Meša Selimović je ukazao na značajnu razliku izmedju razvoja ljudi, kao misaonih bića, i drugih vrsta divnim rečima: "... opet sam želio, kao i sinoć, da uklopim obje ruke u granje, da me protoči bezbojna krv bilja i da bez bola cvjetam i venem."

Za bilje je dovoljno sunce i voda da bi opstali. Za ljude nije. Život ljudi je kompleksniji. Moraju raditi da bi zaradili za osnovne životne potrebe, hranu, stan, zdravstvene usluge itd. U protivnom kradu, prose, žive na račun drugih ili umiru od gladi i bolesti.

To vredi i za one koji žele samo da životare i da besciljno lutaju. Ukoliko nisu multimilioneri, kad tad su prinudjeni da nešto rade da bi preživeli. Kada ljudi postanu roditelji imaju obavezu i dužnost da vaspitaju decu, da ih školuju i izdržavaju dok ne odrastu. Ako nisu spremni za to onda je bolje da ih nemaju.

Dakle, obaveze, dužnosti i razmišljanje o posledicama ponašanja se ne mogu izbeći jer su sastavni element procesa osvešćivanja. To ne znači da se slobodno vreme ne može provoditi onako kako se želi. Svaki čovek ima pravo da živi svoj život kako mu odgovara sve dotle dok njegovi izbori i aktivnosti ne nanose štetu drugima.

Ništa i nešto zavisi od sposobnosti opažanja. Sve što se opazi je nešto jer smo ga svesni. Ništa je nezapaženo ili ono čega nismo svesni. Samim tim što uvek učimo i otkrivamo nešto novo pokazuje da je naša sposobnost opažanja uvek ograničena i da nikada nismo u potpunosti "probudjeni" i svesni pošto je to proces koji traje čitav život.

To vredi i za one koji žele samo da životare i da besciljno lutaju. Ukoliko nisu multimilioneri, kad tad su prinudjeni da nešto rade da bi preživeli. Kada ljudi postanu roditelji imaju obavezu i dužnost da vaspitaju decu, da ih školuju i izdržavaju dok ne odrastu. Ako nisu spremni za to onda je bolje da ih nemaju.
Не верујем да ико заиста жели да бесциљно лута, у овом једном, једином животу.

Наше године и животно искуство су такође околности.
Управо такве околности и сличне,
чине да понекад изгледамо одсутно, не заинтересовано...досадно.

Верујем да је свако здраво дете заслужило да се роди.
Околности,лоши људи и родитељи могу да му детињство и део младости упропасте.
Ипак, са својим животним искуством, уз одабир правих људи и вредности, живот може бити добар.

Не верујем да ико заиста жели да бесциљно лута, у овом једном, једином животу.

Наше године и животно искуство су такође околности.
Управо такве околности и сличне,
чине да понекад изгледамо одсутно, не заинтересовано...досадно.

Верујем да је свако здраво дете заслужило да се роди.
Околности,лоши људи и родитељи могу да му детињство и део младости упропасте.
Ипак, са својим животним искуством, уз одабир правих људи и вредности, живот може бити добар.

O tome da li je ovo jedan i jedini život postoje različita mišljenja. U nekim zemljama Istoka reinkarnacija je postala gotovo činjenica u koju niko ne sumnja. Kanadski psihijatar Ian Pretyman Stevenson je veoma dugo proučavao. Naročito kod dece koja su imala spontanu rekolekciju prošlih života.

U svakom slučaju da uzrast i životno iskustvo utiče na pogled na svet, kao i različiti uslovi života i dogadjaji koje doživimo. Zaista, odabir pravih ljudi i vrednosti je veoma važan. To učinimo uspešnije kada bolje razumemo zakonitosti razvoja naših misli i njihovu vezu sa osećanjima, odnosno kada shvatimo koja uzrokuju disfunkcionalnost, a koja nam omogućavaju progresivni pomak.

O tome da li je ovo jedan i jedini život postoje različita mišljenja. U nekim zemljama Istoka reinkarnacija je postala gotovo činjenica u koju niko ne sumnja. Kanadski psihijatar Ian Pretyman Stevenson je veoma dugo proučavao. Naročito kod dece koja su imala spontanu rekolekciju prošlih života.

U svakom slučaju da uzrast i životno iskustvo utiče na pogled na svet, kao i različiti uslovi života i dogadjaji koje doživimo. Zaista, odabir pravih ljudi i vrednosti je veoma važan. To učinimo uspešnije kada bolje razumemo zakonitosti razvoja naših misli i njihovu vezu sa osećanjima, odnosno kada shvatimo koja uzrokuju disfunkcionalnost, a koja nam omogućavaju progresivni pomak.
Reinkarnacija je spas za neostvarene.
Ni po veri, ni po matematici je nemoguca.
Prah,prasina.
Paralelni svet je vec nesto drugo.

Back