Pronađen život u svemiru?

Poruka
12.832

Nađeni mogući znakovi života na dalekom planetu: "Ovo je možda prijelomni trenutak"​

ZNANSTVENICI s britanskog sveučilišta Cambridge otkrili su nove, iako još nesigurne dokaze, koji bi mogli ukazivati na postojanje života na egzoplanetu K2-18b, svijetu udaljenom oko 124 svjetlosnih godina od Zemlje.
...
https://www.index.hr/mobile/vijesti...43.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_m
Ako ti na K2 nemaju Premijer ligu i Netflix, nisu zanimljivi, ko ih šiša.

otkriveno je dosta planeta slicnih zemlji, al mi nemamo tehnologiju da dokažemo da zivot tamo postoji, i pri tom mozda postoje drugaciji oblici zivota kojima ne treba kiseonik. Pa cak i na zemlji, u Cernobilu rate pecuraka koja se hrani radijaciom
jesu pokusali da je presade na Kosovo u podrucje osiromasenog uranijuma? Dobili bi odlicno gorivo za nuklearne centrale. Izvozili bi je u Krško --- Lova brale

Nađeni mogući znakovi života na dalekom planetu: "Ovo je možda prijelomni trenutak"​

ZNANSTVENICI s britanskog sveučilišta Cambridge otkrili su nove, iako još nesigurne dokaze, koji bi mogli ukazivati na postojanje života na egzoplanetu K2-18b, svijetu udaljenom oko 124 svjetlosnih godina od Zemlje.
...
https://www.index.hr/mobile/vijesti...43.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_m
124 svetlosne godine ≈ 124 × 9.461.000.000.000 km ≈ 1.172.164.000.000.000 km
(oko 1.17 kvadriliona kilometara)

To je toliko daleko da bi, na primer, najbrža svemirska letelica koju smo ikada napravili (Parker Solar Probe, koja ide brzinom od oko 700.000 km/h), stigla tamo tek za milione godina.

To je toliko daleko da bi, na primer, najbrža svemirska letelica koju smo ikada napravili (Parker Solar Probe, koja ide brzinom od oko 700.000 km/h), stigla tamo tek za milione godina.
U stvari , po običaju izmišljaju

Pa? Poanta? Normalno da mi sa sadašnjom tehnologijom ne možemo nikuda. To nije upitno. Ali nekad u budućnosti, tko zna...

Mi ne možemo, ali možda oni mogu:per:

Bar dva puta godišnje objave ovakvu vijest da tamo negdje 3000 svjetlosnih godina od nas postoji možda neki mikroorganizam i stvarno ne znam šta bi ja sad s tom informacijom.

Toliko svaki laik zna da u beskonačnosti planeta i zvijezda postoje uslovi u Goldilocks zoni ali da teško dodjemo do dokaza.

Naučnici su pronašli "najjači dokaz do sada" o mogućem životu van Sunčevog sistema

Tim astrofizičara smatra da bi pronalazak određenih hemijskih jedinjenja na džinovskoj planeti udaljenoj 124 svetlosne godine od Zemlje, mogao da bude "prelomna tačka" u potrazi za životom van našeg doma.
Posmatranja planete pod nazivom K2-18 b, pomoću svemirskog teleskopa "Džejms Veb", otkrila su hemijske tragove dva jedinjenja koja na Zemlji postoje isključivo kao produkti živih bića.
Prisustvo tih jedinjenja — dimetil-sulfida (DMS) i dimetil-disulfida (DMDS) — još uvek ne predstavlja nepobitan dokaz postojanja vanzemaljskog života, ali bi moglo znatno da nas približi odgovoru na pitanje da li smo sami u svemiru, kažu astronomi.

"Ovo je najjači trag do sada koji ukazuje na biološku aktivnost van Sunčevog sistema. Veoma smo oprezni. Moramo da budemo sigurni da je signal stvaran i da tačno znamo šta znači", rekao je profesor Niku Madusudhan, astrofizičar sa Univerziteta u Kembridžu, koji je predvodio istraživanje.
"Možda ćemo se jednog dana, decenijama od sada, osvrnuti na ovaj trenutak i shvatiti da je tada svemir pun života postao stvarno dostižan. Ovo bi mogao biti prelomni trenutak, kada pitanje da li smo sami u svemiru postaje nešto na šta možemo da odgovorimo", dodaje on.

Ipak, postoje i skeptici, koji ističu da ostaju ozbiljna pitanja — poput toga da li su uslovi na planeti K2-18 b uopšte pogodni za život i da li DMS i DMDS, koji se na Zemlji uglavnom proizvode zahvaljujući fitoplanktonu u okeanima, zaista mogu da se tumače kao pouzdan biološki potpis.

K2-18 b, koja se nalazi u sazvežđu Lava, skoro je devet puta masivnija od Zemlje, 2,6 puta veća i kruži unutar nastanjive zone svoje zvezde — hladnog crvenog patuljka, koji je manje od polovine veličine Sunca. Kada je 2019. godine teleskop Habl otkrio vodenu paru u njenoj atmosferi, naučnici su je proglasili "najnaseljivijim poznatim svetom" van Sunčevog sistema.

A Bog se vozi u ovakvim koilma
1000011191.webp

Pa? Poanta? Normalno da mi sa sadašnjom tehnologijom ne možemo nikuda. To nije upitno. Ali nekad u budućnosti, tko zna...
Poenta je da izmišljaju. Nemoguće je uopšte nešto uočiti na toj razdaljini.
Znam to, jer jedan moj drugar već godinama pravi generisane slike i video materijal dubokog i dalekog svemira. BBC kupuje njegove radove na stock-u

A Bog se vozi u ovakvim koilma
Pogledajte prilog 1715674
Pa i ovo ne odgovara danasnjem vidjenju tehnike.
Moras da shfatis da Jezekija nije vidio ni biciklu a kamoli auto ili avion i slicno.
Pa je i njegov opis drugaciji nego nekoga ko je sve to vidio.
Jezekilj je od tehnike jedino vidio konjska ili volujska kola.
A Holivuda nije bilo da mu oblikuje misli.
Bozji grad nobi Jerusalim leti. A to je Bozje prebivaliste koje ce sleteti na zemlju i biti tu zauvek. Otkrivenje 21 i 22 glava.

A Jezekija iz nhegovog iskustva ovako misli:
abbildung-von-ezekiels-vision-von-gott-uber-seinem-wagen-bestehend-aus-vier-geflugelten-kreatu...jpg
Screenshot_20250417_140100_Chrome.jpg

Back