Quantcast

Променада Нови Сад отварање 15. новембар.

Ремонтер

Iskusan
Banovan
Poruka
6.712
Višemesečno istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) pokazalo je da je gradnja tržnog centra Promenada projekat koji je loše realizovan.

Kako se navodi u tekstu, otkako su se pojavile prve optužbe na račun firme "NEPI Rockcastle", da je zbog pokušaja da uštedi izazvala opštu opasnost, na površinu su isplivale nepravilnosti vezane za izgradnju najvećeg tržnog centra u Srbiji. O problemima sa podzemnim vodama koji nisu rešeni ni sedam dana pre otvaranja "Promenade" 021 je već pisao ranije, a VOICE sada navodi da iz gradske vlasti i preduzeća "NEPI" ni posle dva meseca nema odgovora šta će biti sa podzemnim vodama.

Istraživanje je pokazalo da je za projektovanje najvećeg tržnog centra u Srbiji prvobitno bio angažovan tim arhitekte Đorđa Bajila, koji je između ostalog osmislio projekat konstrukcije i temeljenja, baziran na masivnoj temeljnoj ploči sa vertikalnom i horizontalnom hidroizolacijom. Planirano je da se ploča zaštiti izolacionim folijama i presvlakama, što je skupo rešenje, ali zasigurno sprečava prodor vod, koja se nalazi na oko dva metra ispod Promenade.

U skladu sa Bajilovom projektnom dokumentacijom i idejnim rešenjem, Gradska uprava za urbanizam i građevinsko zemljište izdaje u februaru 2017. godine lokacijske uslove, u aprilu građevinsku dozvolu, a u maju dozvolu za izvođenje radova.

Međutim, kako je utvrdio VOICE, osam meseci otkako su radnici stigli na gradilište, dolazi do velikog preokreta: investitori ispraćaju Bajila, a njegov rad zamenjuju u potpunosti i odlučuju se za sistem aktivne zaštite od podzemnih voda, koji je projektovala firma "PAB Company" iz Vršca. Novi projektant osmislio je novi koncept konstrukcije, koji je podrazumevao ugradnju crpnih bunara i permanentnu drenažu terena, to jest ispumpavanje vode u kanalizacioni sistem Novog Sada za vreme korišćenja objekta. Na taj potez, projektant se odlučio zarad postizanja najnižih ukupnih troškova, navodi se u statičkom proračunu.http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/201089/VOICE-I-dalje-nepoznato-resenje-za-problem-s-podzemnim-vodama-nema-vise-ni-zelenog-krova-na-Promenadi.html
 

Ремонтер

Iskusan
Banovan
Poruka
6.712
Ako ideš ponesi HTZ opremu.
Види ја сам био ремонтер(водоинсталатер)у фабрици,сви знају да пре пуштања у погон вц треба напунити систем и извршити пробе,замисли 50вц да пукну.

Serija Reba:VanMontgomery,Šajen Montgomery Hart,Reba Hart.Kira Hart,Dzejk Hart,Brock Hart.
 

Commie

Buduća legenda
Poruka
33.188
Kuda plovi "Promenada"?

Tržni centar "Promenada" možda neće tako brzo dobiti upotrebnu dozvolu, ali to je trenutno najmanji problem koji prati izgradnju ovog objekta kraj Spensa. Svakako ne bi bio ni prvi ni poslednji objekat u Srbiji koji je proradio bez svih dozvola, međutim, u konkretnom slučaju glavna muka gradske vlasti je što se ne zna kako će biti rešen problem sa podzemnim vodama.

http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/198309/Kuda-plovi-Promenada.html
 
Top