Promena imena ulica...

Naziv glavne ulice u mnogo sela u Vojvodini jos nosi naziv Marsala Tita.Ne slazem se da treba naprasno vracati sva stara imena ulica,ali evo primer-postoji decko koji je poginuo 1991.u ratu u Hrvatskoj kada je imao 20 godina-i jos je dao zivot u jednom toliko besmislenom ratu-mislim da je logicnije ime bar jedne ulice dati po njemu....
Cela mesta puna su Lenjinove,Kardeljeve,Proleterske,Vardarske itd.neke su zbilja zrele za promenu!:???:

Uzgred, jedno pitanje: da li je po tvom ličnom mišljenju u Beogradu trebalo zadržati ime Ulice Ive Lole Ribara, i da li je ime Josipa Broza Tita trebalo dati baš ulici koja, ako se ne varam, vodi na gradsko smetlište?
Не задржати ову, свакако. Враћање на Светогорску је, по мом мишљењу најбоље решење.
А Лоли Рибару, евентуално дати неку другу, рецимо, на Новом БГД.

Сад ће ови потпуно субјективни некритични и острашћени антикомунисти да "врисну", кажу како је и Лола Рибар у ствари био зликовац, и слично, али, ја, ипак не могу све комунисте да стрпам у исти кош. И, на основу неких мојих сазнања, Лола је био релативно о. к лик.
А поготово што има индиција да је, могуће и у ствари - управо - Титова жртва. А, морам признати, да, у извесном смислу, и у неким случајевима, кад се ради управо о комунистима, (па чак и о комуњарама) - његовим жртвама, имам извесне, врло условно речено, симпатије према тим ликовима.
(Али не генерално, већ и то зависи од конкретног случаја).

Можда је то, дакле, и с моје стране мало субјективно, али, ја, дакле, самом Титу не бих дала улицу уопште, без обзира што је и он "неки битан фактор у нашој историји".

Исувише је, по мом мишљењу, негативан лик, да би заслужио улицу.

Naziv glavne ulice u mnogo sela u Vojvodini jos nosi naziv Marsala Tita.Ne slazem se da treba naprasno vracati sva stara imena ulica,ali evo primer-postoji decko koji je poginuo 1991.u ratu u Hrvatskoj kada je imao 20 godina-i jos je dao zivot u jednom toliko besmislenom ratu-mislim da je logicnije ime bar jedne ulice dati po njemu....
Cela mesta puna su Lenjinove,Kardeljeve,Proleterske,Vardarske itd.neke su zbilja zrele za promenu!:???:

...e da se i mi u nečemu složimo...

Ne mož' komunizam isterati pa to ti je... :cool:

Baš čudno-reče neki dan jedan bradati pesnik,
pućkajući svoju lulicu.
-ZA ŽIVOTA NEMAŠ ČAK NI STAN,
A KAD UMREŠ, DAJU TI CELU ULICU!

Nazivi ulica su se uvek prilagodjavali dnevno/političkim potrebama i dan danas odražavaju kulturnu, nekulturnu, istorijsku i još poneku predispoziciju.

Znači, u kraju gde je ,,sneg do brade,, imena ulica su prilagodjena toj ideji.
U mestima gde još postoje zanimanja kao ,,pomoćnik nosioca partizanske spomenice,, e tu je malo teže bilo šta menjati, po principu-vraćaj dedinu sliku, da ne bi s tobom probo furunu!

Pa što moraju biti imena? Ulice mogu biti označene brojevima. Ovako, taman zapamtiš naziv ulice, a ono se sutradan sa table smeši ime novog junaka...[/

Ne mož' komunizam isterati pa to ti je... :cool:

Ne slazem se,i ne volim reci vecine ljudi koji sada pljuju po komunizmu,a svi su pre 30 godina bili saglasni sa njim...ili jesi ili nisi....
Znaci postoje neke istorijske licnosti iz tog vremena koje je vreme pokazalo da su dali neki doprinos...A postoje i oni zaboravljeni i koje je vreme pokazalo da bas i nisu bili svetli primeri,to dokazuje i da bas nisu zasluzili da neke ulice nose ime po njima!

Baš čudno-reče neki dan jedan bradati pesnik,
pućkajući svoju lulicu.
-ZA ŽIVOTA NEMAŠ ČAK NI STAN,
A KAD UMREŠ, DAJU TI CELU ULICU!

Nazivi ulica su se uvek prilagodjavali dnevno/političkim potrebama i dan danas odražavaju kulturnu, nekulturnu, istorijsku i još poneku predispoziciju.

Znači, u kraju gde je ,,sneg do brade,, imena ulica su prilagodjena toj ideji.
U mestima gde još postoje zanimanja kao ,,pomoćnik nosioca partizanske spomenice,, e tu je malo teže bilo šta menjati, po principu-vraćaj dedinu sliku, da ne bi s tobom probo furunu!

Pa što moraju biti imena? Ulice mogu biti označene brojevima. Ovako, taman zapamtiš naziv ulice, a ono se sutradan sa table smeši ime novog junaka...[/

Ova ti je dobra!
Uvek mi je bio problem da pamtim istorijska imena i datume, pa još da ih vezujem za ulice... Sva sreća pa nisam morao da polažem ispit za taksistu.
Ulice bi trebalo da se zovu skroz nepristrasno. Ja imam neke predloge: "Glavna" je sasvim ok,"Prva Levo", "Treća Desno", "Šetačka", "Asfaltirana", "Popločana", "Nizbrdica", "Uzana"...
Ovi nazivi kakvi su sada liče mi na "Trg Osvete", "Crveni Bulevar", "Ulica Inata" itd.

Mnogim deckima koji su u drugom svetskom ratu kao davdesetogodišnjaci dali svoje živote za slobodu svoje zemlje sada skidaju imena sa uličnih tabli samo zato što su navodno, bili komunisti, odnosno, učestvovali su u ratu na pobedničkoj strani.
Njihovih dvadeset godina i njihov patriotizam se danas ne računa.

Nego, šta fali Vardarskoj?
I to je ideologizirano ime, ili su ukinuli Vardar.
Ako ukinemo Vardarsku, da li ćemo i Savsku?
Izvire u Sloveniji, prolazi kroz Hrvatsku, sakuplja vodu bosanskih reka!!!
Zlo i naopako.

Ili beogradska.
Poznato je da je Beograd bio glavni grad BIVŠE Jugoslavije.
A zna se šta je Jugoslavija bila za srpski narod.

A proleterska?
Proleteri su socijalna grupa koja od sve svojine raspolaže isključivo sopstvenom (golom) radom snagom.
Proleterska je sinonim za srpska.
U Srbiji je najviše onih koji raspolažu isključivo (golom) radnom snagom.

Nisam mogao da citam sve postove u ovoj temi ali iz mog ugla Vam tvrdim jedno. Ja sam taksista i mi jos sve ulice sa novim nazivima zovemo po starim i verujem da cemo jos dugo tako. I stranke kad zovu taksi npr nikada ne kazu Bul.kralja Aleksandra nego Bul revolucije.

Mnogim deckima koji su u drugom svetskom ratu kao davdesetogodišnjaci dali svoje živote za slobodu svoje zemlje sada skidaju imena sa uličnih tabli samo zato što su navodno, bili komunisti, odnosno, učestvovali su u ratu na pobedničkoj strani.
Njihovih dvadeset godina i njihov patriotizam se danas ne računa.

Nego, šta fali Vardarskoj?
I to je ideologizirano ime, ili su ukinuli Vardar.
Ako ukinemo Vardarsku, da li ćemo i Savsku?
Izvire u Sloveniji, prolazi kroz Hrvatsku, sakuplja vodu bosanskih reka!!!
Zlo i naopako.

Ili beogradska.
Poznato je da je Beograd bio glavni grad BIVŠE Jugoslavije.
A zna se šta je Jugoslavija bila za srpski narod.

A proleterska?
Proleteri su socijalna grupa koja od sve svojine raspolaže isključivo sopstvenom (golom) radom snagom.
Proleterska je sinonim za srpska.
U Srbiji je najviše onih koji raspolažu isključivo (golom) radnom snagom.

Mislim da je mnogo lepse i humanije dati ime ulici po tom decku nego ostaviti Vardarsku-MOJE MISLJENJE!

Vardarska je lepo ime i nema politicku pozadinu niti vreme ili dogadjaj zasta bi bilo vezao.

a vidio sam na karti Beograda da imate i Varaždinsku8-)

lepo, htio čak i to poslikat tablu pa da pokažem svojima kak to izgleda...

al je van centra u nekom predgrađu mislim da se zove Resnik i trebalo bi mi više od pola sata da se vozim do tamo a možda i više pa odustao

...pa što ju bre niste bliže stavili centru8-)

a vidio sam na karti Beograda da imate i Varaždinsku8-)

lepo, htio čak i to poslikat tablu pa da pokažem svojima kak to izgleda...

al je van centra u nekom predgrađu mislim da se zove Resnik i trebalo bi mi više od pola sata da se vozim do tamo a možda i više pa odustao

...pa što ju bre niste bliže stavili centru8-)

:smile::smile: Gledaj čoveka. :razz: Idi slikaj tablu dok je ne promene, može svaki dan da se desi, vidiš da su krenuli redom, ti još imaš sreće, nisu stigli do Resnika.

:smile::smile: Gledaj čoveka. :razz: Idi slikaj tablu dok je ne promene, može svaki dan da se desi, vidiš da su krenuli redom, ti još imaš sreće, nisu stigli do Resnika.

:lol:
ništa kad dođem u BG prvo idem tamo....a komšijicu na čijoj kući stoji tabla Varaždinska ulica zamolit ću je da kad dođe do promjene ulica da tu tablu može dobro da unovči u Varaždinu :mrgreen:

kod nas ima dosta ludih i otkačenih akvizitera koji skupljaju sve i svašta
pa im tabla Varaždinske ulice na ćirilici koja je dugo vremena stajala u Beogradu kao naziv jedne ulice bi bio dobar ulov za otkaćenu zbirku:lol:

U Pančevu su još početkom devedesetih uklonili Zagorsku, Dolenjsku i Gorenjsku, jer kao nisu hteli više da da čuju za Slovence i Hrvate pa su na ovaj način hteli da im to stave do znanja zbog čega su se ovi potonji navodno veoma nasekirali.
U svakom slučaju menjanje imena ulica koja su tu gde su već decenijama samo zato što se zovu po TOPONIMIMA sa teritorija bivših Yu republika je više budalasto nego glupo i svedoči na kakve je grane spala svest onih kojima je dato pravo da o tome odlučuju.
U slovenačkim gradovima su zadržani stari nazivi ulica račujauči i Beogradsku i Titovu (Mislim da je Titova cesta preimenovana samo u Ljubljani, ali jednim delom), u Kopru je Titov trg, još uvek pod istim imenom. E, sad, reći će neko, klako je Slovencima kada nisu toliko patili pod Titom kao Srbi, ali ta tvrdnja je van svake pameti. Oni koji danas menjaju imena ulica nisu patili ni pod kim, opa ni pod Titom. Reč je u stvari o sitim ljudima, a budalisanja na te paćeničke teme je samo jadan pokušaj da se prikrije njihovo ulizištvo.
Ista priča važi i za braću Hrvate čiji su zvaničnici hteli da ukinu i slovo "S" samo zato što njime počinje reč Srbija.
Ali, o Hrvatima ne bih sada, pošto sve što ću reći o nama , važi i za njih.
Do koje mere ide to javno DUPELIZAŠTVO svedoši i ovogodišnje obležavanje Dana oslobođenja Beograda.
Prvi put je, nakon toliko godina, upriličena poseta Groblju oslobodilaca Beograda na najvišem nivou, samo zato što se sada treba Rusima uvući u ****.
A Rusi, iako Sloveni i bivši komunisti, ne pljuju na svoju prošlost kao jadni Serbi.
Za njih je Crvena armija i dalje Crvena armija, a njihovi vojnici pali u borbi protiv fašizma i dalje heroji kao što su i bili. Iako je reč o armiji koja je bila deo sistema čijom voljom je svirepo likvidirana carska porodica.
Medjutim u Rusiji znaju da razluče žito od kukolja.
Kod nas je, zahvaljujući nabujalom prostaštvu, svaki mladi partizan koji je svojim ličnim herojstvom iskoračio iz reda običnih boraca, poistovećuje sa najgorim udbaškim batinašem. Kao, ista su to komunjarska govna.
Sramno.
A još je sramnije to što su autori ove teorije tipovi čiji su ideološki uzori imali za himnu pesmu sa stihovima "Ubićemo, zaklaćemo, ko sa nama neće"
U tom smislu potpuno mi je jasno zašto su u Beogradu nestale ulične table sa imenima sovjetskih generala.
Nije mi jasno zašto ih nisu zamenili tablama sa imenima nemačkih generala.
Pa valjda sad konačno znamo koja je strana u poslednjem velikom ratu bila ona prava!!

Back