Projekat Jadar

Jadarit je otkrila Jelena Obradović, ne Rio Tinto
Kako ističe dr Dragana Đorđević, nije istina da je Rio Tinto otkrio litijum u Srbiji.
„Profesorka Jelena Obradović sa Rudarsko-geološkog fakulteta je pronašla litijum u Jadru, osamdesetih godina prošlog veka. Njen asistent je preneo tu informaciju preneo Rio Tintu. U javnosti se plasira vest da je Rio tinto pronašao litijum. To je urađeno jer prema našem Zakonu o rudarstvu ko pronađe rudu ima pravo na eksploataciju“.​

NE znam. KAžu to je njihova inovacija . Ne žele da podele tehnologiju prerade
Оно што ја знам јесте да сваки рудник загађује и мења животну средину. Довољно је погледати како изгледају рудници угља. Ово тек могу да замислим, а поготову када кажеш да мора да се користи маса киселине за прераду.

Овде на форуму је написано да је јадарит/криптонит откривен давно пре него што је Рио Тинто званично дошао у Србију.

Овде на форуму је написано да је јадарит/криптонит откривен давно пре него што је Рио Тинто званично дошао у Србију.
El ti nije jasno da će kopati i trovati dok srbija potpuno ne nestane? Jel ti stvarno misliš da su nas bombardovali 1999e zbog ljudskih prava i slično? Jel se ti kopčaš sa leđa?

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Jadarit
Općenito
Identifikacija
KategorijaMineral
Hemijska formulanatrij litij bor silikat hidroksid
LiNaSiB3O7(OH)
Molekularna težina219,46 JAM
Bojabijela
Kristalni sistemMonoklinski[1]
Tvrdoća4 - 5
Sjajstaklast
Ultraljubičasta fluorescencijacrvena
Ogrebbijeli
Rastvorljivostkiseline
Jadarit
Jadarit je bijeli, praškasti, neradioaktivni monoklinski mineral[1], čija je hemijska formula natrijum litijum bor silikat hidroksid: LiNaSiB3O7(OH) ili Na2OLi2O(SiO2)2(B2O3)3H2O. Otkriven je u novembru 2006. godine, u bušotinama u Jadarskoj dolini (ćirilica: Јадар) u Srbiji, po kojoj je i nazvan. Potvrđen je kao novi mineral nakon što su naučnici Muzeja prirodne historije u Londonu i Nacionalno istraživačko vijeće Kanade proveli testove na njemu[2]. Geolozi istraživači iz kompanije Rio Tinto Exploration otkrili su mineral kao male nodule unutar bušotine, te, nakon što nisu mogli odrediti njegovo ime sa spiska pozatih minerala doktora Chrisa Stanleya, iz Muzeja prirodne historije, koji ga je kasnije upisao kao jedinstvenog u mineralogiji

El ti nije jasno da će kopati i trovati dok srbija potpuno ne nestane? Jel ti stvarno misliš da su nas bombardovali 1999e zbog ljudskih prava i slično? Jel se ti kopčaš sa leđa?
Друже, ја врло добро знам зашто је НАТО дошао на КиМ и да то нема везе са људским правим и Шиптарима, већ да је то само повод.

Све је уреду.

Jadarit je otkrila Jelena Obradović, ne Rio Tinto
Kako ističe dr Dragana Đorđević, nije istina da je Rio Tinto otkrio litijum u Srbiji.
„Profesorka Jelena Obradović sa Rudarsko-geološkog fakulteta je pronašla litijum u Jadru, osamdesetih godina prošlog veka. Njen asistent je preneo tu informaciju preneo Rio Tintu. U javnosti se plasira vest da je Rio tinto pronašao litijum. To je urađeno jer prema našem Zakonu o rudarstvu ko pronađe rudu ima pravo na eksploataciju“.

Gdje tacno i po kojem clanu to pise u zakonu da onaj koji pronadje rudu ima pravo na exploataciju.

Gdje tacno i po kojem clanu to pise u zakonu da onaj koji pronadje rudu ima pravo na exploataciju.
Ne znam.
Mislim da je tu neka greška u pitanju.

Ali mi je zapala za oko konstatacija koelginice sa IHTMa da je prof. Obradović njega otkrila dosta pre Tinta.. to bi valjalo videti, jer su se onda ovi nelegalno kitili tuđim perjem.

Ne znam.
Mislim da je tu neka greška u pitanju.

Ali mi je zapala za oko konstatacija koelginice sa IHTMa da je prof. Obradović njega otkrila dosta pre Tinta.. to bi valjalo videti, jer su se onda ovi nelegalno kitili tuđim perjem.
Precizno to ne stoji u zakonu. Stoji da istrazivac ima pravo da uputi zahtjev za exploatacijom. Istrazivac (pronalazac) je vlasnik podataka do kojih dosao,,,,,
Prof. Obradovic je vjerovatno prva otkrila a oni su Englezi Kanadjani detaljnije otkrili novim metodama, potvrdili, ozvanicili i dali oficijelni naziv .

Precizno to ne stoji u zakonu. Stoji da istrazivac ima pravo da uputi zahtjev za exploatacijom. Istrazivac (pronalazac) je vlasnik podataka do kojih dosao,,,,,
Prof. Obradovic je vjerovatno prva otkrila a oni su Englezi Kanadjani detaljnije otkrili novim metodama, potvrdili, ozvanicili i dali oficijelni naziv .

Tako je. Naučno otkriće je samo naučno i "dobili su svoju platu" time što su objavili naučni rad.

Да л постоје неки нацрти, скице или други документи који приказују како би рудник требало да изгледа заједно са пратећом инфраструктуром? Који положај треба да заузме и колику површину?

https://delfi.rs/knjige/185434-projekat-jadar--sta-je-poznato-knjiga-delfi-knjizare.html

radi se o linku ka studiji naučnika SANU u vezi sa iskopavanjem litijuma.

Na ovom mestu se mogu pisati činjenice vezano za nauku, tj u vezi sa rudnicima litijuma, načinu iskopavanja, činjenicama iz oblasti hemije, ali i biologije životne sredine i zaštite životne sredine. Takođe i pitanja na koja ćemo pokušati naći odgovor.

Politički deo je na drugim potforumima Krstarice.
vido sm da je bila danas neka tuca u skupstine za litinum i protiv litijuma?

@Paula

Nova studija tima naučnika iz Srbije o štetnom uticaju iskopavanja litijuma od strane kompanije Rio Tinto u dolini Jadra, objavljena u prestižnom naučnom časopisu Scientific Reports, iz familije časopisa Nature.

Nije kao da će ova studija pomoći da spreci bilo sta, ali barem se više ne mogu skrivati iza argumenta da na ovu temu nema istraživanja koja dokazuju suprotno od njihovih tvrdnji da će eksploatacija biti izvedena unutar ekoloških parametara.

https://www.nature.com/articles/s41...DXbVDrocWfOF4qbSbY_aem_ewMkdmTLi6NJlwdxbGGysw

Ne razumem se u problematiku. E sada , uopšte ne znam koja kompanija bi ,pošto mi očigledno nemamo tehnologiju eksploatisala taj litijum na ekološki prihvatljiv način. Da li uopšte postoje takvi drugari ?
Drugo , bojim se da prosečan stanovnik Srbije neće videti dinara/ dolara / evra od toga.

I bez ovog projekta Srbija je na neslavnom 80. mestu eco frendly zemalja. Slovenija naprimer na 7, Hrvatska 15., Danska prva.
Prvo je i do države , a drugo i do niske ekološke osvešćenosti.

Nekog mucenika dedu isterali iz bačije na Kopaoniku, gde od 1999. leti čuva stoku, jer je ta zona (pazi sad): urbanizovana 😂😂😂

Mi smo jedina drzava na planeti koja urbanizuje nacionalni park.

Toliko o ekoloskoj razvijenosti drzave.

Nekog mucenika dedu isterali iz bačije na Kopaoniku, gde od 1999. leti čuva stoku, jer je ta zona (pazi sad): urbanizovana 😂😂😂

Mi smo jedina drzava na planeti koja urbanizuje nacionalni park.

Toliko o ekoloskoj razvijenosti drzave.
Deda nije u zoni nacionalnog parka.

Screenshot_2024-07-26_06-44-22.png

ne menja sustinu

U svakoj 2 nanopromila normalnoj drzavi, te stare bacije se cuvaju i podstice se da se i dalje koriste, dok se u Srbistanu sve unistava na konto pranja para SNS kriminalaca.
Mijenja sustinu sto se tice nacionalnog parka zato sam i boldovao. To se desava svugdje u slucaju kada selo postaje grad onda dolazi do zabrana drzanja domacih zivotinja. U slucaju da selo ostaje selo onda se podsticu farme. Posto je to selo koje postaje grad a on je starosjedilac koji drzi od ranije ne bi mu trebalo zabranjivati da drzi domace zivotinje ali bi mogli zabraniti onima koji do sada nisu drzali.

Back