Proizvodnja hrane u kandžama multinacionalnih kompanija & krah lokalne proizvodnje

Alex 011

Zainteresovan član
Poruka
248
Povod za otvaranje ove teme je video koji sam odgledao na "Google videos", snimljen od strane nemačke WDR televizije. U kraćim crtama - o čemu se radi:

Poljoprivrednik Christoph Zimmer ne može da veruje šta je našao u tri neupadljive fascikle: kompanija Monsanto je predala zahtev za patentiranje svinja, na osnovu toga što su u svojim labaratorijama dešifrovali određene sekvence genetskog koda svinje, koje sada žele da patentiraju u čitavom svetu. U slučaju da se patent odobri, uzgajanje svinja bi bilo moguće samo uz dozvolu Monsanta.
Christoph Zimmer pokušava da alarmira nemačke farmere, WDR ga prati na tom putu, tokom emisije ima puno zanimljivih saznanja o metodama GMO kompanija. Prognoza nemačkih naučnika koji rade u genetskoj tehnologiji je vrlo mračna: mali proizvođači će biti ubrzo u čitavom svetu primorani da napuste proizvodnju, ostaće samo par gigantskih multinacionalnih kompanija, koje će kontrolisati
čitavu kompletnu industriju ishrane, od setve do finalnih proizvoda. A ovo sa svinjama je samo početak, na redu su verovatno i ostale domaće životinje, ako im ovo prođe.

Da li ovde leži možda odgovor za stanje na našem domaćem tržištu, tj. rapidno smanjenje stočnog fonda u Srbiji, nestašice mleka (kako čujem moguće i brašna)?
Sprema se polako teren za kompletno osvajanje tržišta i kontrolu hrane u Srbiji od strane velikih kompanija? Zašto je vlada Srbije je već usvojila predlog izmena zakona o GMO (treba da se usvoji na sednici skuštine, pogledajte temu u forumu GMO).

Možemo li dozvoliti sebi luksuz da proizvodnju hrane predamo u ruke nezajažljivim multinacionalnim kompanijama, koje u cilju maksimiranja profita očiigledno ne prezaju ni pred čim, malo su im genetski modifikovane biljke, kojima truju narod i prirodu, sada su na redu i živa bića? Ni štetnost GMO biljaka nije nikada dovoljno ispitana (čak ni na životinjama, a kamoli na ljudima), a oni bi već da pređu i na živa bića sa svojim Frankenštajn-eksperimentima.

Ko hoće, neka pogleda video (na nemačkom je, možda ima i verzija na engleskom, nisam tražio):

Arme Sau - Das Geschäft mit dem Erbgut
 

Back
Top