Proizvođači forsiraju touchscreen, ali ga vozači baš i ne vole

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.057
https://www.b92.net/automobili/razno.php?yyyy=2020&mm=11&nav_id=1767841

"Anketa je pokazala da mnogi vozači daju prednost dugmićima i prekidačima u odnosu na ekrane osetljive na dodir.

......
Proizvođači žele da nas uvere da su ekrani osetljivi na dodir u automobilima najbolja stvar koja nam se mogla dogoditi, ali mnogi vozači ne misle tako.
Iz ugla auto-kompanija, gomilanje funkcija na jednom mestu samo je prilika da se uštedi, odnosno da se smanje troškovi proizvodnje, piše Revijahak.
........
Prema reprezentativnoj anketi Instituta za istraživanje mišljenja YouGov napravljenog u ime platforme za prodaju automobila mobile.de, nemački vozači se radije oslanjaju na klasične dugmiće i prekidače nego na ekrane osetljive na dodir i glasovnu kontrolu prilikom upravljanja svojim automobilima – iako prepoznaju prednosti nove tehnologije.
Prema istraživanju, mnogi vozači u Nemačkoj još uvek ne uživaju u upravljanju glasom, gestovnim ili touchscreen komandama, već više vole da u automobilu pritiskaju komande na starinski način.

-------------------------------------------------------------

Iako sam veliki pobornik novih tehnologija i digitalizacije složio bih se dobrim delom sa ovim. Imam medianav2 sa navigacijom,multimedijom,radiom i bluetooth telefonom na touchscreen-u. Tempomat je potpuno na volanu. Klima je automatska ali ima točkić za setovanje i prekidače za izbor protoka vazduha i smer duvanja što je sreća jer da je na ts-u bilo bi dosta zajebancije oko toga kao što vidim da negde ima. Od toga iza volana pod prstima su su komande za telefon i multimediju što je na renault-u ok rešeno ali za navigaciju nema pomoći nego igrati se na ts-u. Problem u softveru je i što ne prepoznaje sve upise sa telefona pa nekada mora i ručno da se vrti i tu je najveći zajeb naročito kada se traži broj koji se često ne zove. Toliko da je lakše uzeti telefon u ruke i tu naći...Kako god okreneš često mi je pogled na displeju koji je ipak malo "ispod" pogleda što vožnju nikako ne čini bezbednom.
Nije naravno problem izabrati radio stanicu na ts-u brzo ali neke stvari po meni ne bi trebalo prepuštati sistemu, tj osnovne komande koje se najčešće koriste bi ipak trebalo biti i fizički dostupne uvek. Pogotovo jer sotfer uvek može da zakaže. Pa neka budu dualne ali nemojte ići u krajnost.
 
da, trend da tachskrinovi preuzimaju funkcije od fizickih komandi je odvratan, osim sto je potencijalno opasan. zanimljivim ga nalaze samo domoroci koji se pale na svetlucave objekte. ali oni su na zalost u vecini pa proizvodjaci na njima zaradjuju putem ovog kost katinga.

mozda jedno od najgroznijih srozavanja enterijera u tom smislu je groteska od enterijera nove s klase

2021-mercedes-s-class-interior.jpg
 
Mene nisu anketirali, ali sam definitivno među tim ''mnogim''. Generalno smatram da svi ti ekrani i ostale igračke odvlače pažnju, vozači skreću pogled s puta i time postaju opasniji.


Normalno. Ti dugme znas odprilike gde ti je , na tacskrin da kliknes moras da gledas u njega , cime dovodis i sebe i druge ucesnike u saobracaju u opasnost.
 

Back
Top