ПРОИЗВОДИ ЗАТРОВАНИ ДИОКСИНОМ ДОЛАЗЕ У БиХ?

dragon x

Buduća legenda
Poruka
43.277
Велике количине хране из Њемачке и других европских земаља, за коју постоји могућност да је загађена диоксином, вјероватно ће бити послате у БиХ, упозорава предсједник Ветеринарске коморе Федерације БиХ Јасмин Фаризбеговић.


Подсјећајући да је отровни диоксин до сада пронађен у јајима, пилећем, ћурећем и свињском месу, а да су њемачке власти недавно саопштиле да је дио заражене хране већ продаван потрошачима у тамошњим супремаркетима, Фаризбеговић наводи да ће у оваквој ситуацији појединци и компаније покушати да пласирају такву робу тамо гдје постоје услови за то, а БиХ је једна од земаља коју сматрају погодном за овакве махинације.

Он је рекао сарајевској штампи да је планирано да наредне седмице буде организован ванредни састанак Коморе да би ветеринари били упозорени на ту могућност.

Према његовом мишљењу, ситуација у БиХ је озбиљнија и због тога што у БиХ не постоји ниједна лабораторија, завод или институт који могу да врше анализе на диоксин.

Фаризбеговић је оцијенио су да тврдње појединих лабораторија у БиХ да могу вршити анализе на диоксин "обмањивање јавности које може имати несагледиве посљедице".

"Неко мисли да може обављати анализу ако посједује опрему, што није тачно. Детекција диоксина једна је од најсложенијих анализа и свака грешка може да буде кобна. Када је у питању тровање диоксином, најугроженија су дјеца и новорођенчад и зато би посљедице погрешних метода анализе могле да буду катастрофалне", упозорио је Фаризбеговић. 

Back
Top