ПРОИЗВЕДЕНА СТАБИЛНА АНТИМАТЕРИЈА !

tomcat318

Ističe se
Banovan
Poruka
2.412
23. 01. 2011. 08:00h |

Otkriće tajne antimaterije na pomolu


Evropski naučnici uspeli da stvore atome antihidrogena i zarobe ih u magnetnu zamku, što vodi ka rešavanju jedne od najvećih misterija univerzuma – nastanka antimaterije.


Antimaterija budi interesovanje i van globalne naučne zajednice, jer se o njoj često govori kao o potencijalnom neograničenom izvoru besplatne energije. Objava Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) usledila je samo tri sedmice posle uspeha u radu odvojenog naučnog tima nedaleko od Ženeve, koji je takođe nakratko uspeo da stvori i izdvoji atome antimaterije.


Složena postrojenja CERN-a

125302_cern_f.jpg



"Uz pomoć ovih alternativnih metoda proizvodnje i proučavanja antihidrogena, antimaterija neće moći da krije svoja svojstva još dugo", izjavio je Jasunori Jamazaki, naučnik iz tima koji je zaslužan za najnovije dostignuće.

On smatra se da u svemiru postoji ista količina antimaterija kao i konvencionalne materije i da takva situacija traje od nastanka svemira pre 13,7 milijardi godina. Ovu pojavu otkrio je 1932. godine američki fizičar Dejvid Anderson, ali je ona do danas bila uglavnom tema naučne fantastike.

 
:)


Не.
Стабилизовали су је уз помоћ магнетног поља.

У питању је антихидроген.

Према томе,видљива је,налази се у колектору и има особине хидрогена

Drže koliko atoma antivodonika u magnetnom polju? 5, 15, 100, 1000.... ??? Lepo je to ali u realnosti stvari stoje otprilike ovako:

20101209.gif
 
Зашто антихидроген?
Или оксиген?
Или карбон диосид?
Јел су у овој земљи новинари и преводиоци масовно беГали са часова хемије??
Или у информационим агенцијама ради све сам шодер?

Zato što su novinari generalno gomila naučno i tehnički nepismenih magaraca. Sve što možeš pročitati u jednom prosečnom dnevnom listu jesu razni nakaradni prevodi sa sajtova sumnjivog kvaliteta sadržaja. Tako malo neki dan ne umreh od smeha kad je vrli Blic novinar, ekspert za prepisivačko-prevodilačko novinarstvo napisao članak o nekoj zvezdi po imenu Zeta Ofijuči. E kad se nisam ugušio. Prvo što je tekst tako nezanimljiv i bezveze: zvezda je eto 20 puta veća od Sunca. Kakva vest.... Pa znamo na stotine takvih zvezda. A druga je samo ime zvezde. Naravno radi se o sazvežđu Ophiuchus, koje u srpskom jeziku ima svoje jednostavno ime: Zmijonoša. No bitno je da novinar nije znao kad je prevodio šta je to ζ - Ophiuchus, pa je dao prevodilačkoj mašti na volju. A sve bi se to dalo rešiti kada bi i jedne novine makar malo povele računa da konsultuju nekog kompetentnog pre no što lupe glupost.

Savet svima: ne čitajte "naučne" članke u dnevnim novinama. Tamo najčešće nema ništa naučno
 
Izvori tipa Blic, 24h, Press i ostali su krajnje neadekvatni iz dva razloga:

1. često i sami preuzimaju vesti sa ko zna kakvih sajtova, pa tako malo malo ulete vesti nekog dr.mr.pr. sajta koji nema veze ni sa mozgom ni sa zdravim razumom.
2. čak i kad vest bude sa nekog relevantnog izvora, obično bude loše ili čak nakaradno prevedena, sa obiljem mašte.

Stoga se ovo sve uzima sa rezervom i to debelom.

Inače sve prezentacije poznatih naučnih projekata imaju svoju press-release stranicu dakle se mogu preuzeti dobri i relevantni podaci, a pri tome razumljivi i onim manje upućenim u problematiku. Na primer:

http://marsrovers.nasa.gov/newsroom/pressreleases/index.html
 

Back
Top