ПРОИЗВЕДЕНА СТАБИЛНА АНТИМАТЕРИЈА !

tomcat318

Ističe se
Banovan
Poruka
2.412
23. 01. 2011. 08:00h |

Otkriće tajne antimaterije na pomolu


Evropski naučnici uspeli da stvore atome antihidrogena i zarobe ih u magnetnu zamku, što vodi ka rešavanju jedne od najvećih misterija univerzuma – nastanka antimaterije.


Antimaterija budi interesovanje i van globalne naučne zajednice, jer se o njoj često govori kao o potencijalnom neograničenom izvoru besplatne energije. Objava Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) usledila je samo tri sedmice posle uspeha u radu odvojenog naučnog tima nedaleko od Ženeve, koji je takođe nakratko uspeo da stvori i izdvoji atome antimaterije.


Složena postrojenja CERN-a

125302_cern_f.jpg"Uz pomoć ovih alternativnih metoda proizvodnje i proučavanja antihidrogena, antimaterija neće moći da krije svoja svojstva još dugo", izjavio je Jasunori Jamazaki, naučnik iz tima koji je zaslužan za najnovije dostignuće.

On smatra se da u svemiru postoji ista količina antimaterija kao i konvencionalne materije i da takva situacija traje od nastanka svemira pre 13,7 milijardi godina. Ovu pojavu otkrio je 1932. godine američki fizičar Dejvid Anderson, ali je ona do danas bila uglavnom tema naučne fantastike.

 

Paganko

Elita
Poruka
16.640
:)


Не.
Стабилизовали су је уз помоћ магнетног поља.

У питању је антихидроген.

Према томе,видљива је,налази се у колектору и има особине хидрогена

Drže koliko atoma antivodonika u magnetnom polju? 5, 15, 100, 1000.... ??? Lepo je to ali u realnosti stvari stoje otprilike ovako:

20101209.gif
 

Paganko

Elita
Poruka
16.640
Зашто антихидроген?
Или оксиген?
Или карбон диосид?
Јел су у овој земљи новинари и преводиоци масовно беГали са часова хемије??
Или у информационим агенцијама ради све сам шодер?

Zato što su novinari generalno gomila naučno i tehnički nepismenih magaraca. Sve što možeš pročitati u jednom prosečnom dnevnom listu jesu razni nakaradni prevodi sa sajtova sumnjivog kvaliteta sadržaja. Tako malo neki dan ne umreh od smeha kad je vrli Blic novinar, ekspert za prepisivačko-prevodilačko novinarstvo napisao članak o nekoj zvezdi po imenu Zeta Ofijuči. E kad se nisam ugušio. Prvo što je tekst tako nezanimljiv i bezveze: zvezda je eto 20 puta veća od Sunca. Kakva vest.... Pa znamo na stotine takvih zvezda. A druga je samo ime zvezde. Naravno radi se o sazvežđu Ophiuchus, koje u srpskom jeziku ima svoje jednostavno ime: Zmijonoša. No bitno je da novinar nije znao kad je prevodio šta je to ζ - Ophiuchus, pa je dao prevodilačkoj mašti na volju. A sve bi se to dalo rešiti kada bi i jedne novine makar malo povele računa da konsultuju nekog kompetentnog pre no što lupe glupost.

Savet svima: ne čitajte "naučne" članke u dnevnim novinama. Tamo najčešće nema ništa naučno
 

Paganko

Elita
Poruka
16.640
Izvori tipa Blic, 24h, Press i ostali su krajnje neadekvatni iz dva razloga:

1. često i sami preuzimaju vesti sa ko zna kakvih sajtova, pa tako malo malo ulete vesti nekog dr.mr.pr. sajta koji nema veze ni sa mozgom ni sa zdravim razumom.
2. čak i kad vest bude sa nekog relevantnog izvora, obično bude loše ili čak nakaradno prevedena, sa obiljem mašte.

Stoga se ovo sve uzima sa rezervom i to debelom.

Inače sve prezentacije poznatih naučnih projekata imaju svoju press-release stranicu dakle se mogu preuzeti dobri i relevantni podaci, a pri tome razumljivi i onim manje upućenim u problematiku. Na primer:

http://marsrovers.nasa.gov/newsroom/pressreleases/index.html
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.