Programiranje kao poziv

X Black

Aktivan član
Poruka
1.399
Posto se skoro 10-ak godina bavim servisiranjem racunara,a oduvek je me zanimalo
programiranje,interesuje me da li ja kao pocetnik mogu da napredujem toliko da za relativno "kratko" vreme mogu da se i profesionalno bavim programerstvom.

Koji mi programski jezik savetujete za pocetak jer je net preplavljen izdanjima c++...

bolje bi ti bilo da si kontra poceo prvo programiranje a onda servisiranje. U zivotu je tako nista nema preko noci tako da ne moze nista instant, jedino je bogacenje moguce a posle te uhvate. Tako da ces ipak morati polako na tanane da ucis ja bih poceo od C++ pa sta bude naravno od njegovih osnova

Најбоље би ти било да упишеш неки фах, вишу или једногодишњу овуку за програмера...http://www.it-akademija.com/ITAkademija-Programming-Department_43_2_77_

A од програмских језика тренутно су актуелни C#, JAVA, PHP....док је С++ данас све више у другом плану...али је и даље присутан само у мањој мери него што је то био пре...

kreni samo sa C#, mada i to bez faxa danas teshko da c'e ti dati dozvolu za rad

Teshko je dobiti poziciju kao programer ako nije za neku platu tetkice u shkoli.
Ja gledam da se vratim u administraciju i testiranje data baza.

У праву си...без факултета ће тешко успети...чак и да је јако добар програмер никада га неће ценити...

Nije samo to, moraju da imaju opravdanje zashto su te zaposlili. 60% projekta propadne ili nisu realni da budu zavrsheni jer nije organizovano ili isprogramirano na vreme.
Komplikovano je i teshko, jer gradivo i znanje potrebno je ogromno, mnogo treba i da se objashnjava prati i uchi kasnije.

Chak i sa fakultetom i talentom, nishta bez radnog iskustva.
Vazzna je volja, a smer sa fakultetom je dobar, nisi sam u krugu parka sa laptopom.

Vazzna je volja, a smer sa fakultetom je dobar, nisi sam u krugu parka sa laptopom.

Taчано зато сам ја ипак уписао фах...чак нисам ни одмах после средње...и нисам погрешио...ако ништа не научим бар имам људе око себе са сличним интересовањима...

Има и још једна ствар са факса коју послодавци цене..а то је да на факултету има доста ствари које су тешке а нису потребне...е сад послодавац размишља ако си ти био у стањи да решиш примера ради неке математике бићеш довољно способан и вољан да решаваш проблеме за које те он плаћа....

Ne mora da znaci da bez faxa nema leba, samo sto je bez njega tezi put. Nemoj da mislis da ce fax od tebe da napravi vrhunskog programera, fax je samo pocetak, mora stalno da se uce nove stvari, da se radi na sebi, i opet ti niko ne garantuje da ces da imas veliku platu, ni napolju, a kamo li ovde.

Ne bih hteo da te obeshrabrujem, ali zamisli na primer nekoga ko je nepismen, znaci ono, skroz, ne zna ni da se potpise, i sad on cuje da pisci dobro zaradjuju, i resi da nauci da pise, i misli da ce cim nauci slova odmah da postane pisac i da ima milionske honorare.

Programiranje je zanat koji se uci celog zivota, i niko ne moze za sebe da kaze da nesto mnogo zna, jer je ono sto ne zna uvek mnooogo puta vece.

Slazem se sa vasom konstatacijom,da bez fax-a nema leba :dash::dash::dash: Nego koju od gore pomenute dve knjige da kupim??? :eek:

Па одакле си? Ако си из Новог Сада имаш књижару "Соларис" на Спенсу....можеш наћи обе књиге...или у позоришту младих... Мада можеш да их скинеш са нета додуше на енглеском....али енглески ти неће баш бити на одмет ако желиш да се програмирањем бавиш....

Ako počinješ sa programiranjem kupi knjigu Visual C# 2008 Korak po korak od John Sharp-a. Ima preko 600 strana + CD sa primerima programa i kodovima.
Ja sam ovu knjigu uzeo na sajmu knjiga pre nešto više od mesec dana i do sada sam baš mnogo napredovao u C# uskoro planiram da pređem na Java. Samo da napomenem da sam pre Visual C# znao samo Pascal.
Pozdrav.

Nije kasno ako imas 24 godina, nemoj niko da te laze D:

Ne znam ti motive, ali postoji jedna stvar koja vazi za sve: pocni od manjeg ka vecem, biraj put koji ti za svaki manji napor daje ohrabrujuce rezultate.

Recimo, skoro svaki pocetnik koji se zaleti sa Visual C++-om odustane. Zasto? Zato sto je C++ suvise strog. Vidljive rezultate stices tek kasnije kada pohvatas sve konce, a ako nisi spreman da citas mnogo vise nego nego da "isprobavas", onda ti to nikako nece poci za rukom. I ne samo to - kod programiranja nije bitan samo programski jezik, vec i okruzenje koje koristis. Jezik je samo jezik, jedan deo alata koji koristis za izradu softvera, a ako je jezik prost a alat suvise komplikovan, ucices mnogo sporije i losije.

C#, Python i AS3 su tri popularnija jezika od onih prostijih. Za njih mozes naci okruzenja koju su poprilicno atraktivna.
Sad... ne znam sta te interesuje konkretno. (:

I sta podrazumevas pod "profesionalno"?

Poslednja izmena:
Sto se godina tice nisam mislio da u bukvalnom smislu moze biti kasno,nema logike,nego da bih napredovao kako valja...covek se osvrne na
misli da neko od 18-e godine pohadja fax...a ti "moras" da skontas stvari "nadprosecno" brze,da bi koliko toliko bio za korakom,..ja bar tako gledam stvari. :mrgreen:

To pod profesionalno sam mislio da se ako je moguce bavim samo tim,ali obzirom u kakvoj drzavi zivimo...:dash: .....a kad bolje razmislim :dash: :mrgreen:

P.S.Nista,kupujem Visual C# 2008 Korak po korak....

Back