Nabrojani HTML editori su zgodna stvar ako sami pisete kod.
Naravno, kod mozete pisati i u notepad-u, sacuvati pod nazivom index.htm i poslati na neki host...koji ce ga odmah i izvrsiti.
Medjutim, zasto se zamarati pisanjem koda? (sem u nekim situacijama gde zaista neophodno)
Spomenuti programski paket Dreamwiever to radi umesto vas.
Kao u Wordu, postavite u istome gde sta hocete, odredite linkove sa dugmica (koje mozete izraditi u bilo kom graf programu, ili skinete gotovo resenje sa net-a), eventualno oznacite gde da se izvrsava flash animacija i to je to.
DW na osnovu toga generise HTML kod (u stvari generise ga odmah, koju god dizajnersku akciju da odradite, kod se istovremen menja. Mozete otvoriti prozor sa kodom, i pratiti svaku promenu u istome. Sjajan nacin da se nauci osnov HTML-a.
U tom istom prozoru mozete dodati copy/paste om gotov PHP skript, a mozete i direktno pisati isti. Takodje, tu mozete dodati i kod za chat prozor ili shoutbox, kojih ima na net-u i koji se izvrsavaju na njihovom serveru.
Mana DW-a je sto cesto generise haoticne i suvisne kodove.
Sreca da to ne utice na izvrsenje koda, tj prikaza i funkcionisanja web sajta.
Sve u svemu, lep i jednostavan alat za osnove.
Ipak, za ozbiljnije projekte apsolutno koristiti PHP.
Da objasnim razliku.
HTML kakav je dofura se u vas browser i tamo se izvrsava.
PHP se izvrsi na serveru, i to zavisno od spoljnioh akcija, pa onda kao gotova stranica dodje do vaseg browsera. Znaci, PHP je interaktivan sa akcijama browsera i/ili drugim izvorima informacija.
Cist primer PHP-a je svaki forum, pa i ovaj.
Evo jedan sajtic koji sam sklepao pomocu DW-a sat vremena, za jednu svoju poznanicu.
Sajt nije bog zna sta, ali sluzi svojoj nameni da predstavi doticnu radnju uz prigodan tekst.
www.bobana.cjb.net
Radjen je iskljucivo u HTML-u, a shoutbox je ugradjen u isti copyranjem koda sa SB sajta
Shoutbox se izvrsava na njihovom serveru, a sajt na jednom besplatnom hostingu, exofire.net web hostingu.
Da sam ga radio sa HTML editorom, trajalo bi mnogo duze.pd tog sata. Mislim jedno celo popodne...