Programi za pravljenje web sajta

Mana DW-a je sto cesto generise haoticne i suvisne kodove.
Sreca da to ne utice na izvrsenje koda, tj prikaza i funkcionisanja web sajta.

Prvo si ga nahvalio a onda naveo manu preko koje je tesko preci cak i kada bi program kuvao kafu i citao novine.

Haotican kod za posledicu ima razlicito prikazivanje u razlicitim browserima. Ako hoces da ti sajt radi u IE6 isto kao u FF ili Operi moras da zasuces rukave i pogedas ispod haube.

Tu manu dakle ima DW koji je starno jedan od najboljih programa te vrste i ima najcitstiji kod, zamislite sta tek rade ostali programi tipa wysiwyg.

Moze sajt da se uradi i u wordu ali kako ce se videti u raznim pregledacima...

Mogu se sloziti s tobom, ima veoma cist kod. Ipak izbegavam da ga koristim osim kada kucam tekst pa me mrzi da kucam i <p> <br /> i slicno.

Ali kad se stranica otvori u IE6 nije to to (99% slucajeva). On lepo sredi kod, ali IE nece da cita dobro. DW nema hakove i fikseve koje mi koristimo da prilagodimo za ie. Mi znamo gde ce biti problem i dok pisemo kod ubacujemo ispravke.

Druga stvar je velicna elemenata (div, table...) u njegovom design delu. Podesis, ukucas sta treba ali vidis nesto deseto... preklapaju se, nisu jasne ivice odokativnom metodom promasis za par piksela. Oni koji koriste wysiwyg programe jer nisu naucili html i css sigurno nece racunati digitronom (pa ni u glavi mozda) jer misle da je to tu i bice tu jer je sada tu. :)

Super je DW za ucenje, vidis sta se desava sa kodom dok petljas u design... jos bolji bi bio kada bi svi browseri citali sa istim akcentom.

Poslednja izmena:
Mogu se sloziti s tobom, ima veoma cist kod. Ipak izbegavam da ga koristim osim kada kucam tekst pa me mrzi da kucam i <p> <br /> i slicno.

Ali kad se stranica otvori u IE6 nije to to (99% slucajeva). On lepo sredi kod, ali IE nece da cita dobro. DW nema hakove i fikseve koje mi koristimo da prilagodimo za ie. Mi znamo gde ce biti problem i dok pisemo kod ubacujemo ispravke.

Druga stvar je velicna elemenata (div, table...) u njegovom design delu. Podesis, ukucas sta treba ali vidis nesto deseto... preklapaju se, nisu jasne ivice odokativnom metodom promasis za par piksela. Oni koji koriste wysiwyg programe jer nisu naucili html i css sigurno nece racunati digitronom (pa ni u glavi mozda) jer misle da je to tu i bice tu jer je sada tu. :)

Super je DW za ucenje, vidis sta se desava sa kodom dok petljas u design... jos bolji bi bio kada bi svi browseri citali sa istim akcentom.

optimizaciju treba sprovesti za 90% korisnika sajta
ostali nek si 'ebu peep

bolece me bash za posetioce sa IE5 koji su nedovoljno pismeni pa browsuju sa nechim iz 1999

uskladish koliko je moguce i cepash dalje

pikanterija je ok ali u onom domenu dok povladjujes sebi i svojim kreativnim uslovima
kad povladjujes korisnicima instant si se shebao .

Slazem se s tobom da treba optimizovati za vecinu korisnika. Ali pogledajmo malo statistiku. Recimo w3school.com gde se IE6 koristi verovatno dosta manje nego na drugim sajtovima. Pricamo o IE6, ne o IE5 jer je on davno otegao papke... ja nema takvih poseta. U ostalom IE6 dolazi sa XP-om pa su velike sanse da dobar deo korisnika koristi bas njega.
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
Prosek ove godine je oko 14% za IE6. Za druge sajtove u najboljem slucaju ce biti tako nesto, uglavnom vise.. jako tesko manje.
Evo i ovo: http://www.w3counter.com/globalstats.php
Statistika bazirana na poslednjih 15000 poseta oko 30k sajtova koje prati w3counter.

Elem, cak i IE8 zna nekada da napravi problem. Od 10 potpuno razlicitih strana sigurno 4 ce biti problematicne.
Kompletan, iole ozbiljan sajt uraditi ceo u DW bez intervencija i kontrole u bar nekoliko vodecih browsera je greska. Kada neko otvori sa IE6 i vidi razbacane elemente isto je kao da je radjen u wordu pa sacuvan kao web page. Utisak koji se ostavlja je katastrofalan.

Koliko sam samo puta na forumima citao postove gde autor teme pita kako da napravi sajt. Odgovor uglavnom w3school pa nauci malo html. Onda dodje neko i predlozi neki wysiwyg, postavljac teme se odusevljen zahvali i prione na posao, verovatno misleci kako se oni sa w3school samo prave vazni.. kao oni kucaju u notepad-u lol
Nakon nekoliko dana dolazi sa problemom nije isto u ff i ie. "E, reko, tu sam te cek'o" :lol: Ajmo sad na w3school. :)

Za ocekivati je da kroz nekih dve godine IE6 i IE7 prodju kao IE5. Narocito jer je tu vista i win7 sa IE8. Raste standard polako.

lol ovo je bolje nego primer koji sam naveo za razlicito prikazivanje u ff i ie. :D

Nije strasno, sve se moze nauciti narocito kada nije komplikovano. ;)

Moras da stavis link do te stranice. Nemam pojma sta si radio... u joomla imas kategorije i sekcije, clanke postavljas tamo a na pocenoj strani linkujes najcitanije, najnovije, odaberes nekoliko koji se da se vide celi i samo deo... itd. Mogucnosti dosta plus modifiakacije koje dodas za pretapanje teksta, slika... i jos mnogo mnogo toga.
Pojasni malo pa cu probati da ti pomognem.

Inace ako bi peske linkovao stranicu ubacujes na mesto gde treba da se klikne sledece:
Kod:
<a href="ime_strane.html">Druga strana</a>

Ovo ti nije potrebno ako je u pitanju joomla jer se to radi ili automatski ili na malo drugaciji nacin naizgled jednostavniji.
Meni nije jasno sta hoces tacno da postignes... mozda mislis na clanak koji si napisao pa ga nema nigde?

Sve bi bilo super kada bi ljudi poslusali lika iz crnog bombardera "kada uzimas taj elektricni *** u ruke, onda nauci da ga koristis". :lol:
Citajte ljudi w3school, mora se znati bar nesto o materiji kojom baratate. :)

ovako...hocu da napravim web stranicu preko Dreamweaver-a i sada kada udjem na moj sajt imam da kliknem stranicu ,premer :Kontakt i njoj ocu lepo da mi pise primer :kontaktirajte nas putem e-mail. 549851aae@gmail.com ili sta god...kako to da napravim?? ja znam na primer da napisem Kontak na Dreamweaver-u onda ga osencim i napisem link i kako sad ja da u toj stranici kontakt da ubacim lupam ovo :kontaktirajte nas putem e-mail. 549851aae@gmail.com???

ovako...hocu da napravim web stranicu preko Dreamweaver-a i sada kada udjem na moj sajt imam da kliknem stranicu ,premer :Kontakt i njoj ocu lepo da mi pise primer :kontaktirajte nas putem e-mail. 549851aae@gmail.com ili sta god...kako to da napravim?? ja znam na primer da napisem Kontak na Dreamweaver-u onda ga osencim i napisem link i kako sad ja da u toj stranici kontakt da ubacim lupam ovo :kontaktirajte nas putem e-mail. 549851aae@gmail.com???
Praviš zasebnu stranicu "kontakt" koja će se verovatno pozivati sa tvoje navigacije.
u toj stranici "kontakt" u delu body uneseš tekst koji želiš: ("kontaktirajte nas na e-mail:") a onda ovo: <a href="mailto:tvoj_mail">Email Me</a>

sumnjam da ces ovde ili na bilo kom slicnom forumu dobiti odgovor jer to sto ti trazis zvanicno ne postoji...:)...tj. svaki dw se placa...:)

a nezvanicno imas toliko torrent sajtova....:)

ontopic: najbolji nacin da radite web dev je notepad++, eventualno ako radite sa skriptnim jezicima onda aptana ili eclipsa...:)...dw i svi ostali wysiwyg alati toliko nadjubre kod da je mnogooooooo tesko napraviti ga cross - browser...:)

Poslednja izmena:
Може ли ми неко објаснити како да када дизајнирам почетну страну веб сајта могу да направим и да их тако назовем помоћне стране где би људи добили више информација као што је ово нпр.
Untitled.jpg

Хвала унапред

Back