Programi za pravljenje web sajta

Nabrojani HTML editori su zgodna stvar ako sami pisete kod.
Naravno, kod mozete pisati i u notepad-u, sacuvati pod nazivom index.htm i poslati na neki host...koji ce ga odmah i izvrsiti.

Medjutim, zasto se zamarati pisanjem koda? (sem u nekim situacijama gde zaista neophodno)

Spomenuti programski paket Dreamwiever to radi umesto vas.
Kao u Wordu, postavite u istome gde sta hocete, odredite linkove sa dugmica (koje mozete izraditi u bilo kom graf programu, ili skinete gotovo resenje sa net-a), eventualno oznacite gde da se izvrsava flash animacija i to je to.

DW na osnovu toga generise HTML kod (u stvari generise ga odmah, koju god dizajnersku akciju da odradite, kod se istovremen menja. Mozete otvoriti prozor sa kodom, i pratiti svaku promenu u istome. Sjajan nacin da se nauci osnov HTML-a.
U tom istom prozoru mozete dodati copy/paste om gotov PHP skript, a mozete i direktno pisati isti. Takodje, tu mozete dodati i kod za chat prozor ili shoutbox, kojih ima na net-u i koji se izvrsavaju na njihovom serveru.

Mana DW-a je sto cesto generise haoticne i suvisne kodove.
Sreca da to ne utice na izvrsenje koda, tj prikaza i funkcionisanja web sajta.

Sve u svemu, lep i jednostavan alat za osnove.
Ipak, za ozbiljnije projekte apsolutno koristiti PHP.
Da objasnim razliku.
HTML kakav je dofura se u vas browser i tamo se izvrsava.
PHP se izvrsi na serveru, i to zavisno od spoljnioh akcija, pa onda kao gotova stranica dodje do vaseg browsera. Znaci, PHP je interaktivan sa akcijama browsera i/ili drugim izvorima informacija.
Cist primer PHP-a je svaki forum, pa i ovaj.

Evo jedan sajtic koji sam sklepao pomocu DW-a sat vremena, za jednu svoju poznanicu.
Sajt nije bog zna sta, ali sluzi svojoj nameni da predstavi doticnu radnju uz prigodan tekst.

www.bobana.cjb.net

Radjen je iskljucivo u HTML-u, a shoutbox je ugradjen u isti copyranjem koda sa SB sajta
Shoutbox se izvrsava na njihovom serveru, a sajt na jednom besplatnom hostingu, exofire.net web hostingu.
Da sam ga radio sa HTML editorom, trajalo bi mnogo duze.pd tog sata. Mislim jedno celo popodne...

Znaci kad nabavim Dreamweaver,mogu odma da pravim sajt....Super.....Kako je taj Web dizajn laka stvar...zasto ljudi to studiraju nije mi jasno.

Gde se studira Web dizajn??? Jos nisam cuo za taj Fakultet...

Sal je potpuno u pravu... Za manje zahtevne sajtove, Dreamweaver je super... Relativno je i lak za rad, i moze se poprilicno toga uraditi u njemu bez vece muke...

Back