Progon crkve i države nad Bogumilima u Srbiji u 12.veku

Ogroman fokus se stavlja na to kad smo došli na Balkan.

Kakva mitologija? Riječ paradosis ne ukazuje da je ono što je predato od strane apostola mitologija i izmišljotina.

Jednostavno se kod nas primio taj običaj. Slave su nastale iz ranijih manastirskih proslava koje su prenijete u porodične kuće.
ne možeš da negiraš nešto što jeste na grčkom predanje znači mit

naravno da se stvara fokus jer nelogičnost oko navodnog dolaska sve menja.

vidim da ni o slavama ništa ne znaš jer tebi istorija počinje od 19 veka
pa što šiljiš kar na ove sektaše a?

dao sam ti primer koji nisi ni pročitao
recimo da matematiku uzmemo kao egzaktnu nauku pa pravoslavno hrišćanstvo kao egzaktno čemu onda srpska, ruska, grčka. ne postoji u egzaktnošću razlike ni po običaju ni po tradiciji. gde su slave u drugim pomesnim crkvama?
Šta hoćeš reći pominjući srpsku slavu? Da je RKC monolitnija u verovanju? Svaki narod ima nešto svoje i kod njih. I onda, šta je Dan Mrtvih medu Poljacima?
images.jpeg

Ne znam sta je poljacima ali znam sta je paganima - to im omiljeni praznik a narocito ukoliko se radi o onima koji vec dugo uzurpiraju hriscanko ime.
aj nek dođe papa da im zabrani
Mogu mustru i Italijanima da iskopam, kojima je Vatikan pod nosom. Recimo, La Bafana... jel to stari hrišćanski praznik?
Pogledajte prilog 1673179

Ali šta s tim? To se inače zove kulturnom baštinom jednog naroda i zašto bi bilo nešto nepoželjno?
pitah te za meksikance jel to hrišćanski praznik ?
nije jel tako ali poštuju staro verovanje. čuo si za koledare, gde su danas ko ih istrebio?

440px-Koledarska_maska%2C_XX_vek.jpg

Маска која се носила у коледарској поворци током XX века за време божићних празника. Део је збирке предмета уз обичаје Народног музеја у Лесковцу.

Ne znam sta je poljacima ali znam sta je paganima - to im omiljeni praznik a narocito ukoliko se radi o onima koji vec dugo uzurpiraju hriscanko ime.
Aha, zato je vas farisejce Gospod naročito obožavao kao prave vernike:

Matej 23
Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što zatvarate carstvo nebesko od ljudi; jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi hteli.
14 Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što jedete kuće udovičke, i lažno se Bogu molite dugo; zato ćete većma biti osudjeni.
15 Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što prohodite more i zemlju da bi prisvojili jednog, i kad ga prisvojite, činite ga sinom paklenim, udvoje većim od sebe.
16 Teško vama vodje slepe koji govorite: Ako se ko kune crkvom ništa je; a ako se ko kune zlatom crkvenim kriv je.
17 Budale slepe! Šta je veće, ili zlato, ili crkva koja zlato osveti.

Pored vas "pravih vernika" mu milije bile ***** i razbojnici.

pa zvanično ne
Ma ni zvanicno a ni oficijalno...
kao i slava što je staro verovanje a crkva zvanično ne priznaje
Odkud ti ssd ovo,zar nisi u toku da verski lideri pravoslavlja oficijalno idu i n slave,svete ih,ucestvuju a svakako uce i svoje clanove kako i sta da rade na tim slavama i uopste praznicima.
kao i Vidovdan koji je navodno posvećen nekom vitusu za kojeg Srbi nikada čuli nisu
Nije bitno sta su culi,sta znaju ili ne znaju,bitno je da je to ostalo "od starih"i to je to,rutinski prihvate i idu u versku propast...

Aha, zato je vas farisejce Gospod naročito obožavao kao prave vernike:
Prvi put cujem da su fariseji bili pravi vernici a jos manje sam cuo da ih je Bog "obozavo"...

Matej 23

Pored vas "pravih vernika" mu milije bile ***** i razbojnici.
Ko ti kaza da sam ja pravi vernik ?
...ili da sam krivi ???
Postoji samo kategorija vernik i to je to,svi su ostali nazalost nevernici,neovisno kako se deklarisu.

Današnje poklade zovu se još i Velike, Uskršnje, Završne, jer su poslednje zimske, takođe i Prostene i Proćke zato što se na ovaj dan, kao i na Božić, praštaju i zaboravljaju svađe i uvrede.

Veruje se da za Bele poklade treba tražiti oproštaj i oprostiti drugima, kako bi se duša očistila, rasteretila i kako bismo se pripremili za Veliki post i pričest.

Cilj je da se u Časni post, koji počinje u ponoć, uđe bez greha. Jer, da bi Bog oprostio ljudima, moraju i oni međusobno da praštaju.

Bele poklade dan su maškara i povorki. Po selima, obično mladići, maskiraju se najčešće kao junaci, žene ili strašna bića koja plaše decu.

Često se po selima, samo za ovu priliku, prave ljuljaške, pale gomile slame koje mladići preskaču. Veruje se da onaj ko preskoči vatru ostaje zdrav čitave godine. Pepelom te vatre mažu se i deca.

Nije bitno sta su culi,sta znaju ili ne znaju,bitno je da je to ostalo "od starih"i to je to,rutinski prihvate i idu u versku propast
običaj ne može biti propast, samo kvarno srce. običaje, kulturu, mitologiju i tradiciju jednog naroda treba negovati.
nismo mi tikva bez korena sem ako ne želimo to da budemo.

zato ste ti i maki dve strane medalje, tikve bez korena, ne znate ko ste. jedan je grk a drugi amer
da podguzne muve što bi naš narod rekao :D

običaj ne može biti propast, samo kvarno srce. običaje, kulturu, mitologiju i tradiciju jednog naroda treba negovati.

zato ste ti i maki dve strane medalje, tikve bez korena, ne znate ko ste. jedan je grk a drugi amer
da podguzne muve što bi naš narod rekao :D
Srbi su Sale pravoslavci, nisu pagani.

običaj ne može biti propast, samo kvarno srce.
Odkud ti sad ovo...?????
Sta ako neko nema kvarno srce a sluzi valima,ikonama,moli se svecima i t.d. ?
običaje, kulturu, mitologiju i tradiciju jednog naroda treba negovati.
Naravno da treba SVE DOK se ti obicaji ne kose sa Bozjim zpovestima !

zato ste ti i maki dve strane medalje, tikve bez korena,
A zasto smatras da si ti veci srbin od Makija ili da sam ja manji makedonac od nekog pravoslavca iz MK ?
ne znate ko ste. jedan je grk a drugi amer
:D
Kako bre ja amer kada su ameri nazlost najvece zlo koje ide protiv hriscanstva ?

Odkud ti sad ovo...?????
Sta ako neko nema kvarno srce a sluzi valima,ikonama,moli se svecima i t.d.
ništa šta bi moglo da bude, dobar čovek koji nikom ne želi zlo.
Naravno da treba SVE DOK se ti obicaji ne kose sa Bozjim zpovestima !
u nz Pavle kaže
13. Јер пред Богом нису праведни они који слушају закон, него ће се они оправдати који га творе
14. Јер кад незнабошци не имајући закон сами од себе чине шта је по закону, они закон не имајући сами су себи закон:
15. Они доказују да је оно написано у срцима њиховим што се чини по закону, будући да им савест сведочи, и мисли међу собом туже се или правдају

kako tebi to da bude jasno
A zasto smatras da si ti veci srbin od Makija ili da sam ja manji makedonac od nekog pravoslavca iz MK ?
nema veći manji, to sekte propagiraju kao "mi smo veći vernici haha" postoje poštovaoci svoje tradicije i oni koji je ne zarezuju.
pa recimo da učiš o svom narodu o svojoj tradiciji ti svršavaš na tuđu.
Kako bre ja amer kada su ameri nazlost najvece zlo koje ide protiv hriscanstva ?
zlo dolazi odasvud a najviše iz amerike koja je proizvela npr i tvoju sektu.

Poslednja izmena:
14. Јер кад незнабошци не имајући закон сами од себе чине шта је по закону, они закон не имајући сами су себи закон:

15. Они доказују да је оно написано у срцима њиховим што се чини по закону, будући да им савест сведочи, и мисли међу собом туже се или правдају
И овде нема суботе за оне који имају закон и Бога у срцу. :rtfm:

И овде нема суботе за оне који имају закон и Бога у срцу. :rtfm:
tačno, pavle čak hvali te tzv neznabošce a Isus nekoliko puta da veru u celoj judeji nije video.
sveto pismo nije tablica množenja, naučuš napamet i šatro znaš šta je matematika.
to protestantske sekte rade. to nije vera.
da ne širimo priču o suboti neki bi jedva dočekali, čitav zakon je u srcu zato se to par puta spominje da i onaj koji ne zna za Hrista zna šta je dobro bogu i po tome se vodi.

Back