Progon crkve i države nad Bogumilima u Srbiji u 12.veku

Genocid nad Bogumilima u Srbiji je počeo krajem 12. veka. Istoričar Mandić objašnjava pomoću savremene Nemanjine biografije: „Veliki župan Nemanja, kada je … osamostalio Rašku, stao je progoniti Bogumile iz svoje države. On ih je smatrao ‘krivovjercima’, pristašama ‘mrske i neprijatne vere’.“

Pred kraj 1170.-ih godina, je Stefan Nemanja je uslišio poziv pape za proterivanje Bogumila. Sazvao je sabor – skupštinu crkve i države Кraljevine Srbije – sa ciljem da se organizuje uništenje Bogumila. Ali na toj skupštini se međutim pokazalo da su Bogumili među srpskim plemićima imali brojne pristalice, koje su se usprotivile njegovim namerama i napustile skupštinu.

Nemanjin skup protiv Bogumila u Raškoj. Freska iz crkve Svetog Ahilija u Arilju, oko 1290. godine. Veliki župan Stefan Nemanja, koji predsedava skupom, naslikan je na sredini kompozicije. Sa njegove leve i desne strane se nalaze crkveni velikodostojnici. Levo dole se mogu naći predstavnici pravoslavnog sveštenstva – prepoznatljivi po oreolu, simbolu svetosti, oko glave. Desno dole se vide “poluvernici“ – Bogumili, koji su na skupštini osuđeni kao jeretici. Nemanjin skup protiv Bogumila u Raškoj. Freska iz crkve Svetog Ahilija u Arilju, oko 1290. godine. Veliki župan Stefan Nemanja, koji predsedava skupom, naslikan je na sredini kompozicije. Sa njegove leve i desne strane se nalaze crkveni velikodostojnici. Levo dole se mogu naći predstavnici pravoslavnog sveštenstva – prepoznatljivi po oreolu, simbolu svetosti, oko glave. Desno dole se vide “poluvernici“ – Bogumili, koji su na skupštini osuđeni kao jeretici.

„Kako je zabilježio Stjepan Prvovenčani, sin Nemanjin, ovaj je u sporazumu s crkveno-državnim saborom bogumilske krivovjerce teško kaznio … I on obliči bezboštvo njihovo, i jedne spali, a druge kazni raznim kaznama, druge liši zemlje od države svoje, i skupivši domovo njihove i sva imanja, razdade ih prokaženim i ništim. A učitelju i načelniku njihovu odreza jezik u grlu njegovu, koje ne ispoveda Hrista Sina Božjega, a njegove nečastive knjige spali, i njega posla u izgnanstvo, zapretivši da se nikako ne ispovedi niti pominje trikleto ime.“ - Mandić
1736895020817.png

„Uza svu strogost i nastojanje Nemanja nije uspio iz Raške potpuno iskorijeniti Bogumilstvo. Očev rad nastavio je apostolatom riječi njegov najmlađi sin, mitropolit [episkop] Sava, osnovatelj srpske narodne crkve.“
Srpski pravoslavni sveci – među njima Stefan Nemanjić i njegov otac Stefan Nemanja, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu Srpski pravoslavni sveci – među njima Stefan Nemanjić i njegov otac Stefan Nemanja, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu

On je postao prvi srpski arhiepiskop pošto je 1221. osnovana samostalna Srpska- pravoslavna crkva. Još iste godine je Sava sazvao sabor na kojem je prvo svog brata Stefana Nemanjića krunisao za kralja – krunom koju mu je papa poslao.

Onda je kralju, kneževima i novoizabranim episkopima održao vatreni govor o stvarnoj veri i obučio ih je o osnovnim dogmama pravoslavne vere – kojima, kao i kod katolika, pripada i oružana borba protiv jeresi.

On je od prisutnih tražio osudu i fizičko uništenje Bogumila.

izvor

Da li ste čuli za Bogumile i genocid nad njima?
Мислим да то не бисмо могли звати геноцидом што сасвим сигурно и није. Међутим ако неко жели то да сагледа из модерне перспективе први који је то урадио је Петар бугарски цар. Сасвим сигурно у том периду и одсуству власти Часлава и централне власти уопште прешли су на Балкан.
Ја сад нећу улазити у то ко су они били као и катари и многе секте о којима не знамо превише углавном из извора непријатеља.
Међутим бугарска вероватно патријаршија је тада помирена са грчком и латинском.
Да не улазим у след догађаја када не дуго након тога упад Јована Цимискија који осваја Србију и Бугарску и претвара у византијски протекторат и део система. Од тог тренутка обнављали смо самосталност под Самуилом , Стефаном Војиславом и Бодином након смрти Бодина и жупана Вукана Византија стиже у Београд ,Ниш ,Земун , Браничево уопште влада рашким престолом.
Немања да би стекао основне предуслове за било какву државност и признање морао је да се одлучи на овај корак по опису "Порушио им је све олтаре Беске"
Дакле он је био у непрестаној комуникацији са папском курјом и са византијским властима.
Међутим упадом у Дукљу протерује Грке и руши њихова утврђења.
1204. падом Цариграда стичу се услови за нову круну и након штете коју је нанео Вукан што се српска круна нашла у поседству Мађара.
Након тога Свети Сава ствара независност српске цркве одвојену од бугарске патријаршије и власти ромејског цара.
Након тога обнавља и бугарску патријаршију у Трнову.
Дакле да није било тога и царства и на крају измирења са цариградском црквом никад не би дошло до обнављања Пећке патријаршије до 1766.
Дакле без протеривања Богумила тада ништа од овога не би било могуће.

А пример нама братске српске Босне која то није урадила је најбоља слика свега тога.
Стару босанску цркву , староисточног обреда , непризнату и не очишћену од секти против којих су били и Рим и Цариград је заменио ислам
Добили смо већинску муслиманску Босну нама данас прилично удаљене рођене браће.
Колико јој је тешко да превазиђе унутрашње разлике и да створи неку државу готово немогуће сем као протекторат.

Poslednja izmena:
Мислим да то не бисмо могли звати геноцидом што сасвим сигурно и није. Међутим ако неко жели то да сагледа из модерне перспективе први који је то урадио је Петар бугарски цар. Сасвим сигурно у том периду и одсуству власти Часлава и централне власти уопште прешли су на Балкан.
Ја сад нећу улазити у то ко су они били као и катари и многе секте о којима не знамо превише углавном из извора непријатеља.
Међутим бугарска вероватно патријаршија је тада помирена са грчком и латинском.
Да не улазим у след догађаја када не дуго након тога упад Јована Цимискија кони осваја Србију и Бугарску и претвара у византијски протекторат и део система. Од тог тренутка обнављали смо самосталност под Самуилом , Стефаном Војиславом и Бодином након смрти Бодина и жупана Вукана Византија стиже у Београд ,Ниш ,Земун , Браничево уопште влада рашким престолом.
Немања да би стекао основне предуслове за било какву државност и признање морао је да се одлучи на овај корак по оису "Порушио им је све олтаре Беске"
Дакле он је био у непрестаној комуникацији са папском курјом и са византијским властима.
Међутим упадом у Дукљу протерује Грке и руши њихова утврђења.
1204. падом Цариграда стичу де услови за нову круну и након штете коју је нанео Вукан што се српска круна нашла у поседству Мађара.
Након тога Свети Сава ствара независност српске цркве одвојену од бугарске патријаршије и власти ромејског цара.
Након тога обнавља и бугарску патријаршију у Трнову.
Дакле да није било тога и царства и на крају измирења са цариградском црквом никад не би дошло до обнављања Пећке патријаршије до 1766.
Дакле без протеривања Богумила тада ништа од овога не би било могуће.

А пример нама братске српске Блсне која то није урадила је најбоља слика свега тога.
Стару босанску цркву , староисточног обреда , непризнату и не очишћену од секти против којих су били и Рим и Цариград је заменио ислам
К добили смо већинску муслимансђу Босну нама данас пфилично удаљене рођене браће.
Колоко јој је тешко да превазиђе унутрашње разлике и да створи неку државу готово немогуће сем као протекторат.

Demonstrirao si već u nekoliko navrata da vladaš materijom i lično sam ti zahvalan kada podeliš znanje sa nama.

Ono što je za raspravu je da se od Svetog Save pravi nekakav dobrica a suštinski je bio krvolok.

Ta opaska zašto je Bosna tako prošla (jer su imali jake bogumile) je takođe za raspravu jer bosanci nisu hteli da prigrle Turke kao što su uradili u Srbiji pa su ih Turci razneli i na silu uterali (skoro) svima islam. Za to vreme je u Srbiji samo vlastela prihvatila islam a ostavila sirotinu raju u njenoj hriščanskoj bedi da se zna ko kosi a ko vodu nosi.

Genocid nad Bogumilima u Srbiji je počeo krajem 12. veka. Istoričar Mandić objašnjava pomoću savremene Nemanjine biografije: „Veliki župan Nemanja, kada je … osamostalio Rašku, stao je progoniti Bogumile iz svoje države. On ih je smatrao ‘krivovjercima’, pristašama ‘mrske i neprijatne vere’.“

Pred kraj 1170.-ih godina, je Stefan Nemanja je uslišio poziv pape za proterivanje Bogumila. Sazvao je sabor – skupštinu crkve i države Кraljevine Srbije – sa ciljem da se organizuje uništenje Bogumila. Ali na toj skupštini se međutim pokazalo da su Bogumili među srpskim plemićima imali brojne pristalice, koje su se usprotivile njegovim namerama i napustile skupštinu.

Nemanjin skup protiv Bogumila u Raškoj. Freska iz crkve Svetog Ahilija u Arilju, oko 1290. godine. Veliki župan Stefan Nemanja, koji predsedava skupom, naslikan je na sredini kompozicije. Sa njegove leve i desne strane se nalaze crkveni velikodostojnici. Levo dole se mogu naći predstavnici pravoslavnog sveštenstva – prepoznatljivi po oreolu, simbolu svetosti, oko glave. Desno dole se vide “poluvernici“ – Bogumili, koji su na skupštini osuđeni kao jeretici. Nemanjin skup protiv Bogumila u Raškoj. Freska iz crkve Svetog Ahilija u Arilju, oko 1290. godine. Veliki župan Stefan Nemanja, koji predsedava skupom, naslikan je na sredini kompozicije. Sa njegove leve i desne strane se nalaze crkveni velikodostojnici. Levo dole se mogu naći predstavnici pravoslavnog sveštenstva – prepoznatljivi po oreolu, simbolu svetosti, oko glave. Desno dole se vide “poluvernici“ – Bogumili, koji su na skupštini osuđeni kao jeretici.
То су аријанци и Стефан Првовенчани их је проклео као јерес. Међутим Никодим када преноси мошти светог Ахилеја из Преспе у Ариље сведочи да се ови Трибали на свом језику зову Срби и да имају доста аријанске јереси међу њима то је 14. век.
Имамо Тому Архиђакона који такође век раније говори о Хрватима да су погани и заражени аријанском кугом.
Међутим у стварности они су ту до царевине чим Душанов законик и о њима пише.
Дакле то су по мени били мали крсташки сценарији за папу највише и Цариград попут спровођења европске политике данас
Врло вероватно да је старо српско хришћанство и босанско било аријснско или су га католици бар тако звали.

Poslednja izmena:
Demonstrirao si već u nekoliko navrata da vladaš materijom i lično sam ti zahvalan kada podeliš znanje sa nama.

Ono što je za raspravu je da se od Svetog Save pravi nekakav dobrica a suštinski je bio krvolok.

Ta opaska zašto je Bosna tako prošla (jer su imali jake bogumile) je takođe za raspravu jer bosanci nisu hteli da prigrle Turke kao što su uradili u Srbiji pa su ih Turci razneli i na silu uterali (skoro) svima islam. Za to vreme je u Srbiji samo vlastela prihvatila islam a ostavila sirotinu raju u njenoj hriščanskoj bedi da se zna ko kosi a ko vodu nosi.
Ух крволок онолико колико смо ми Срби и правослвци данас. Он је тачно знао да направи државу не само Србију већ и Бугарску таквих визионара и политичара више немамо. Никакво хришћанство није дошло без крви ако је могао да бира да остане без државе и круне и свих Немањића после њега и свега светог и великог у нашој историји и традицији био је крволок.🥹
Таквих генијалних људи више немамо и никад их више нећемо ни имати.

Ух крволок онолико колико смо ми Срби и правослвци данас. Он је тачно знао да направи државу не само Србију већ и Бугарску таквих визионара и политичара више немамо. Никакво хришћанство није дошло без крви ако је могао да бира да остане без државе и круне и свих Немањића после њега и свега светог и великог у нашој историји и традицији био је крволок.🥹
Таквих генијалних људи више немамо и никад их више нећемо ни имати.
Kao što rekoh, ne smeta mi toliko da su radili šta su "morali da rade" da bi postigli cilj, koliko mi smeta da se laže srpski narod da smo mi dobrice koji ni mrava ne bi zgazili. Te laži uzrokuju da mrzimo neke narode oko sebe ako su i oni pokušali ili uradili isto ono što smo mi drugima radili.

Kao što rekoh, ne smeta mi toliko da su radili šta su "morali da rade" da bi postigli cilj, koliko mi smeta da se laže srpski narod da smo mi dobrice koji ni mrava ne bi zgazili. Te laži uzrokuju da mrzimo neke narode oko sebe ako su i oni pokušali ili uradili isto ono što smo mi drugima radili.
То су клевете, богумилске јеретике су прогањали убачени папистички агенти преобучени у Србе.

Далеко смо од идеалних узимали смо своје и тражили да живимо на свој начин и будемо своји на своме. То је једина словенска држава у историји осим кијевске Русије којој је то пошло за руком.
Да није било тога словенска историја и замах би био далеко слабији а акценат на робовској раси још већи и убедљивији.

То су клевете, богумилске јеретике су прогањали убачени папистички агенти преобучени у Србе.
Da si čitao samo to što sam gore naveo, ili istorijske knjige, video bi da su Nemanjići proganjali bogumili na zahtev pape, kao štro su i sami katolici radili.

Drugim rečima. Nemanja je radio šta mu papa kaže.

Далеко смо од идеалних узимали смо своје и тражили да живимо на свој начин и будемо своји на своме. То је једина словенска држава у историји осим кијевске Русије којој је то пошло за руком.
Да није било тога словенска историја и замах би био далеко слабији а акценат на робовској раси још већи и убедљивији.
Kako svoje kada jedan sloven otima od drugopg slevena?

Na ovom forumu je bilo mnogo veoma dobrih diskusija posvećenih bogumilima/Crkvi bosanskoj i ukazano je da je poslednjih decenija istoriografija čvršće stala na stanovište da nikakvih bogumila na ovom prostoru nije bilo. Nema dovoljno dokaza da su progonjeni pripadnici te veroispovesti koja je smatrana jeretičkom bili povezani sa bogumilstvom.

Počelo je da preovladava mišljenje da je reč o pripadnicima istočnog obreda koji su u odsustvu snažnijeg verskog autoriteta, pre svega na prostoru današnje BiH, počeli da praktikuju verovatno neke prethrišćanske obrede i da zasnivaju sopstvenu crkvenu organizaciju. Argument u prilog tome je upravo gore postavljena fotogeafia freske iz crkve sv. Arhilija u Arilju, gde su predstavnici te otpadničke crkve pozvani da se priklone Majci Crkvi i onis u ozančeni natpisom (koji više nije vidljiv) "poluverni". Otud je jasno da je njima u nekoj meri priznavano jedinstvo u veri, ali nisu bili deo verske organizacije i svakako su imali i neka učenja koja su smtrana jeretičkim. Sve u svemu, to je veo interesantno i nerazjašnjeno pitanje koje je dodatno zasenčeno političkim interesima u vremenu današnjem.

Bošnjaci traže istorijsko uporište u kontinuitetu sa Crkvom bosanskom koju vide kao bogumilsku. To im se dopada ne sam zato što na taj način uspostavljaju vez sa srednejevekovnom bosanskom državom, nego ih oslobađa nečega što očito vide kao istorijski teret - činjenice da su njihovi stari napustili institucionalno hrišćanstvo (pravoslavlje i katoličanstvo) i preuzeli islam. I njihovi ideolozi zastupaju tezu da su Bošnjaci zapravo potomci nekadašnjih bogumila (koje nijedna kanonska crkva nije smatrala za hrišćane).

Misterija se produžava kroz istoriju pa se otvorilo pitanje da li i Dušanov zakonik u nekoj svojoj odredbi se bavi pitanjem pripadnika te sekte, pošto se pominju "poluverni" ali se uglavnom tumači da se to odnosi na katolike.

Naravno, sve ovo ne dovodi pitanje Nemanjin obračun i progon tih ljudi koje koliko se sećam naziva "jazičnicima".

Kako svoje kada jedan sloven otima od drugopg slevena?
Пази теби смета апологетски став према српској цркви. У реду иако сам хришћанин не патим од тога да идеализујем ни своји цркву нити цареве.
Међутим не разумем како са апологртским али нехришанским већ хуманистичким ставом да перципирам прошлост? Никако.
Заправо период између 7-9 века нам је непознат. Оно што знамо да су Словени стигли до Цариграда. Грци се полако враћају у Европу долазе до Драча и Епира у 9. веку и настаје још једна суперсила у савезу са Словенина и Куртигурима Бугарска која осваја опет просторе од Грка исељава хеленизоване Словене на своје територије у 9. веку се сударају око Драча Персијам и Грци.
Срби били су око Солуна сада су свуда расцепкани појављују се у Панонији у Далмацији око Солуна и заузимају провизантијски став против Бугара.
У тој причи и историји између наковања и чекића нема идеалних јеванђеоских прича или си на путу опстанка или нестајеш нестали су Авари ,Римљани много већи и моћнији народи неким погрешним одлукама.
Дакле између наковања и чекића нема идеалног и нису нам преци оставили нешто идеално али су се надали да ће потомци бар умети нешто у будућности да ураде с тим.
Први који је тога био свестан своје ктиторске делатности и у Јерусалиму и у Цариграду и на својој територији је Милутин који је оставио писани траг за потомство наравно и 2 краља и цара после њега.
Међутим Срби зову своје земље српске земље и приморске. Или српска земља и приморска.
Не зову тако ни Бугарску ни Хрватску ни Византију Мађарску када се цар крунисао у Скопљу постао је Цар Срба и Ромеја.
Дакле видљива инерција ка Цетини и враћање ка Скопљу и истоку према Солуну од Бодина и жупана Вукана до цара Душана. Зашто се то понавља 400 година у истом смеру не знам ако је туђе зашто баш то зашто се не иде на Бугарску освајачки зашто не на Мађарску не тачно се иде на неке територије где генерације краљева осећају своје историјско право на те територије.
Цар Душан је освојио и чисто грчке територије али их је оставио под грчким законом Србе под српским.

Дакле скроз идеални и јеванђеоски људи су кроз историју завршили у царству небеском не земаљском.

И шта ту треба рећи ја се нећу пекару мешати у хлеб како се прави апотекару и фармацеути у лекове нити ћу учити краљеве и политичаре како се влада осим очигледних промашаја.
За причу Јасеновца нити Холокауста нисмо били спремни ни способни имали смо својих срања нисмо могли такву пичу ни спровести на Косову док су Аустријанци већ два века пре тога почели да спроводе политику геноцида или асимилације.
Дакле Шта ће Аустрија на територији Самове државе неколико векова касније свето римско царство и аустријско које влада читавом Европом и свим словенским земњама осим Србије ,Бугарске ,Русије.

Не знам шта се ту могло урадити уместо мача узети крст у руке и стати пред аустријског или мађарског или било ког нама непријатеља и говорити покајте се грешници?

Могли смо да опстанемо или нестанемо.
Не по цену нестајања других попут Хрвата па и Бугара па и Грка па и већине окружења.

Не кажем да смо безгрешни нити анђели али релативно коректан народ са неким лошим и рђавим навикама.

Da si čitao samo to što sam gore naveo, ili istorijske knjige, video bi da su Nemanjići proganjali bogumili na zahtev pape, kao štro su i sami katolici radili.

Drugim rečima. Nemanja je radio šta mu papa kaže.
Богумили су прогањани највише због опирања државној власти и одбијања учешћа у војним походима, што је било неодрживо у средњовековним приликама.

Прогон отпадника од државе и државне вере је био уобичајена ствар у тадашњој Европи и то се не може називати геноцидом.И данас држава прогања оне који се противе државној власти, само се методе прогона разликују.

Тај период људске историје је био врло суров и у свакодневном животу, и што се тиче кажњавања свих деликата, а не само верских и политичких.

У суштини СНЦ Светог Саве је легитимитет српског староверја и хришћанства и бадњака и слава пресвучено у ново рухо које је централизовао учинио легитимним пред Римом и Цариградом.
Да би схватили како су се овакве ствари решавале у историји до модернијих времена је конвертитство или прогон.
Кратак видео

Back