- Poruka
- 85.095
Da li ste čuli za Bogumile i genocid nad njima?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Мислим да то не бисмо могли звати геноцидом што сасвим сигурно и није. Међутим ако неко жели то да сагледа из модерне перспективе први који је то урадио је Петар бугарски цар. Сасвим сигурно у том периду и одсуству власти Часлава и централне власти уопште прешли су на Балкан.Da li ste čuli za Bogumile i genocid nad njima?
Мислим да то не бисмо могли звати геноцидом што сасвим сигурно и није. Међутим ако неко жели то да сагледа из модерне перспективе први који је то урадио је Петар бугарски цар. Сасвим сигурно у том периду и одсуству власти Часлава и централне власти уопште прешли су на Балкан.
Ја сад нећу улазити у то ко су они били као и катари и многе секте о којима не знамо превише углавном из извора непријатеља.
Међутим бугарска вероватно патријаршија је тада помирена са грчком и латинском.
Да не улазим у след догађаја када не дуго након тога упад Јована Цимискија кони осваја Србију и Бугарску и претвара у византијски протекторат и део система. Од тог тренутка обнављали смо самосталност под Самуилом , Стефаном Војиславом и Бодином након смрти Бодина и жупана Вукана Византија стиже у Београд ,Ниш ,Земун , Браничево уопште влада рашким престолом.
Немања да би стекао основне предуслове за било какву државност и признање морао је да се одлучи на овај корак по оису "Порушио им је све олтаре Беске"
Дакле он је био у непрестаној комуникацији са папском курјом и са византијским властима.
Међутим упадом у Дукљу протерује Грке и руши њихова утврђења.
1204. падом Цариграда стичу де услови за нову круну и након штете коју је нанео Вукан што се српска круна нашла у поседству Мађара.
Након тога Свети Сава ствара независност српске цркве одвојену од бугарске патријаршије и власти ромејског цара.
Након тога обнавља и бугарску патријаршију у Трнову.
Дакле да није било тога и царства и на крају измирења са цариградском црквом никад не би дошло до обнављања Пећке патријаршије до 1766.
Дакле без протеривања Богумила тада ништа од овога не би било могуће.
А пример нама братске српске Блсне која то није урадила је најбоља слика свега тога.
Стару босанску цркву , староисточног обреда , непризнату и не очишћену од секти против којих су били и Рим и Цариград је заменио ислам
К добили смо већинску муслимансђу Босну нама данас пфилично удаљене рођене браће.
Колоко јој је тешко да превазиђе унутрашње разлике и да створи неку државу готово немогуће сем као протекторат.
То су аријанци и Стефан Првовенчани их је проклео као јерес. Међутим Никодим када преноси мошти светог Ахилеја из Преспе у Ариље сведочи да се ови Трибали на свом језику зову Срби и да имају доста аријанске јереси међу њима то је 14. век.Genocid nad Bogumilima u Srbiji je počeo krajem 12. veka. Istoričar Mandić objašnjava pomoću savremene Nemanjine biografije: „Veliki župan Nemanja, kada je … osamostalio Rašku, stao je progoniti Bogumile iz svoje države. On ih je smatrao ‘krivovjercima’, pristašama ‘mrske i neprijatne vere’.“
Pred kraj 1170.-ih godina, je Stefan Nemanja je uslišio poziv pape za proterivanje Bogumila. Sazvao je sabor – skupštinu crkve i države Кraljevine Srbije – sa ciljem da se organizuje uništenje Bogumila. Ali na toj skupštini se međutim pokazalo da su Bogumili među srpskim plemićima imali brojne pristalice, koje su se usprotivile njegovim namerama i napustile skupštinu.
Nemanjin skup protiv Bogumila u Raškoj. Freska iz crkve Svetog Ahilija u Arilju, oko 1290. godine. Veliki župan Stefan Nemanja, koji predsedava skupom, naslikan je na sredini kompozicije. Sa njegove leve i desne strane se nalaze crkveni velikodostojnici. Levo dole se mogu naći predstavnici pravoslavnog sveštenstva – prepoznatljivi po oreolu, simbolu svetosti, oko glave. Desno dole se vide “poluvernici“ – Bogumili, koji su na skupštini osuđeni kao jeretici.
Ух крволок онолико колико смо ми Срби и правослвци данас. Он је тачно знао да направи државу не само Србију већ и Бугарску таквих визионара и политичара више немамо. Никакво хришћанство није дошло без крви ако је могао да бира да остане без државе и круне и свих Немањића после њега и свега светог и великог у нашој историји и традицији био је крволок.Demonstrirao si već u nekoliko navrata da vladaš materijom i lično sam ti zahvalan kada podeliš znanje sa nama.
Ono što je za raspravu je da se od Svetog Save pravi nekakav dobrica a suštinski je bio krvolok.
Ta opaska zašto je Bosna tako prošla (jer su imali jake bogumile) je takođe za raspravu jer bosanci nisu hteli da prigrle Turke kao što su uradili u Srbiji pa su ih Turci razneli i na silu uterali (skoro) svima islam. Za to vreme je u Srbiji samo vlastela prihvatila islam a ostavila sirotinu raju u njenoj hriščanskoj bedi da se zna ko kosi a ko vodu nosi.
Kao što rekoh, ne smeta mi toliko da su radili šta su "morali da rade" da bi postigli cilj, koliko mi smeta da se laže srpski narod da smo mi dobrice koji ni mrava ne bi zgazili. Te laži uzrokuju da mrzimo neke narode oko sebe ako su i oni pokušali ili uradili isto ono što smo mi drugima radili.Ух крволок онолико колико смо ми Срби и правослвци данас. Он је тачно знао да направи државу не само Србију већ и Бугарску таквих визионара и политичара више немамо. Никакво хришћанство није дошло без крви ако је могао да бира да остане без државе и круне и свих Немањића после њега и свега светог и великог у нашој историји и традицији био је крволок.
Таквих генијалних људи више немамо и никад их више нећемо ни имати.
То су клевете, богумилске јеретике су прогањали убачени папистички агенти преобучени у Србе.Kao što rekoh, ne smeta mi toliko da su radili šta su "morali da rade" da bi postigli cilj, koliko mi smeta da se laže srpski narod da smo mi dobrice koji ni mrava ne bi zgazili. Te laži uzrokuju da mrzimo neke narode oko sebe ako su i oni pokušali ili uradili isto ono što smo mi drugima radili.
Problem je što je nasilno uveo stranu veru Srbima.Па шта ако је Немања мало прогањао јеретике и секташе?
То је антиисторијско резоновање.Сви европски народи су постали хришћани, пре или касније.Problem je što je nasilno uveo stranu veru Srbima.
Uglavnom nasilnoТо је антиисторијско резоновање.Сви европски народи су постали хришћани, пре или касније.
Далеко смо од идеалних узимали смо своје и тражили да живимо на свој начин и будемо своји на своме. То је једина словенска држава у историји осим кијевске Русије којој је то пошло за руком.Kao što rekoh, ne smeta mi toliko da su radili šta su "morali da rade" da bi postigli cilj, koliko mi smeta da se laže srpski narod da smo mi dobrice koji ni mrava ne bi zgazili. Te laži uzrokuju da mrzimo neke narode oko sebe ako su i oni pokušali ili uradili isto ono što smo mi drugima radili.
Da si čitao samo to što sam gore naveo, ili istorijske knjige, video bi da su Nemanjići proganjali bogumili na zahtev pape, kao štro su i sami katolici radili.То су клевете, богумилске јеретике су прогањали убачени папистички агенти преобучени у Србе.
Da. Na silu.То је антиисторијско резоновање.Сви европски народи су постали хришћани, пре или касније.
Kako svoje kada jedan sloven otima od drugopg slevena?Далеко смо од идеалних узимали смо своје и тражили да живимо на свој начин и будемо своји на своме. То је једина словенска држава у историји осим кијевске Русије којој је то пошло за руком.
Да није било тога словенска историја и замах би био далеко слабији а акценат на робовској раси још већи и убедљивији.
Пази теби смета апологетски став према српској цркви. У реду иако сам хришћанин не патим од тога да идеализујем ни своји цркву нити цареве.Kako svoje kada jedan sloven otima od drugopg slevena?
Богумили су прогањани највише због опирања државној власти и одбијања учешћа у војним походима, што је било неодрживо у средњовековним приликама.Da si čitao samo to što sam gore naveo, ili istorijske knjige, video bi da su Nemanjići proganjali bogumili na zahtev pape, kao štro su i sami katolici radili.
Drugim rečima. Nemanja je radio šta mu papa kaže.