Profil prosečnog Srbina koji je pravio vikednicu kod Splita ?

Oni su imali VO (vojna odmarališta), sećam se u Kuparima...obaveštenje o nečemu za goste i zaposlene i potpis: upravnik VO :lol:

Otrpike profil ko je imao kuću npr. pored Splita, na primer zidao na Braču kuću...srednja klasa, prosečna porodica intelektualaca...muž arhitekta, obala privlačna, povoljna gradnja,a ako je bilo potrebno, doveo je i Crnotravce da zidaju na Braču, za njega i komšiju... ( :
 
Сплит је био српски колико и хрватски, с тим што је пре сто година био италијански и српски град, са малим бројем Хрвата.
И подршка САД стварању заједничке државе јужних словена 1918те на један специфичан начин потиче из Сплита, из времена Првог светског рата, када су две ратна брода америчке морнарице ушла у сплитску луку, и пошто на том подручју није било борби, уживало се као на летовању; амерички морнари су шетали сплићанке под руку по риви, а амерички адмирал који је тада стигао у Европу управо са том експедицијом, дружио се са италијанском буржоазијом али и са Србима, односно са 'словенским становништвом' како је адмирал писао јер се тада Срби и Хрвати односно православно и римокатоличко словенско становништво у Сплиту није делило. Но, адмирал био је одушевљен веселим словенским становништвом, а не уображеном италијанском бружоазијом, и писао је писмо Вудру Вилсону са ким је био велики лични пријатељ, да подржи да Сплит после рата не припадне Италији, и заложио се за идеју јужно-словенске државе. Остало је историја.

Е да, кад смо већ код Сплита, морам да направим малецко скретање са теме, а због празних глава тзв. "српских националиста"... Елем, фудбалски клубови Партизан, Звезда и Динамо су настали после рата, док је Хајдук постојао и пре Другог светског рата, прекинуо са радом по уласку италијанских фашиста у град, a 1942 већи број клупских играча отишао је у партизане; тај се број повећао 1943 године, а крајем 1944. последња група играча пребачена је на ослобођену територију - острво Вис. Београдски клубови су за то време играли лигу, што је СРАМОТА, па и пријатељске текме са швабама, и зато су после рата морали бити поново основани под другим именима и под контролом служби безбедности.

f2v.jpg


"(..) Ipak, najpopularniji od svih sportova je čak i u takvim okolnostima pokazao izuzetnu otpornost na ratna dešavanja, pa su već krajem aprila i odigrane prve fudbalske utakmice u okupiranom Beogradu, kada je okupator nastojao da što pre normalizuje život kroz sport, pozorišta i druge javne aktivnosti." http://www.fudbalskikod.com/index.php?option=com_content&view=article&id=152
Сарадници окупатора.
 
Imo valjda MIjo Aleksić?Sećam se kad je odletela u vazduh da su novine pisale o tome,nisam siguran da je bila kod Splita...

Samo je potpuni idiot i nepoznavalac istorije prostora bivše sfrj mogao praviti vikendicu na hrvatskoj obali...

Ako me secanje jos sluzi , na njegovu kucu u Tribunju je bacen "molotovljev koktel" , ali "kuca nije odletela u vazduh" ...
Secam se u TV Dnevniku zbunjenog Mije Aleksica "koji je sa cudjenjem posmatrao spaljena ulazna vrata" i njegovog pitanja :
- Zasto ?
 

Back
Top