Profesorka Biljana Stojković predsednička kandidatkinja Skupštine slobodne Srbije i koalicije Moramo

Da li biste glasali za Biljanu Stojković na predsedničkim izborima?

  • DA

    glasova: 2 50,0%
  • NE

    glasova: 2 50,0%

  • Ukupno glasova
    4
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Из авиона се бре види да си напредњак, а и знамо се од раније када то ниси крио, напротив дичио си се тиме.
Помешао си ме са неким, треба да пазиш кад одваљујеш овакве небулозе које немају везе са реалношћу. Ја нисам скупио ни 50 порука на пдф политика и ни једна није гласила у корист АВ и његове екипе.
Стога пошто си млад, схватићеш ствари, има времена. Кад сам ја учествовао у организацији трибина опозиције, Крстарица није ни постојала а не верујем да си се ти тад бавио политиком у периоду 1996-2000.
 
Poslednja izmena:

1646009772877.png


Radovanović: Biljana Stojković kandidatkinja za predsednicu Srbije ispred Skupštine slobodne Srbije


Radovanović: Biljana Stojković kandidatkinja za predsednicu Srbije ispred Skupštine slobodne Srbije 1
Zoran Radovanović

Nedeljnik.rs 26.02.2022. 16:41


Član Skupštine slobodne Srbije (SSS) i epidemiolog dr Zoran Radovanović rekao je u razgovoru sa Miodragom Zecom, profesorom Univerziteta u Beogradu u penziji, da će predsednički kandidat SSS za predstojeće izbore biti profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković.

SSS je nedavno osudila objavljivanje internog pisma upućenog članovima te organizacije u kom Savet SsS iznosi razloge za izlazak iz opozicione koalicije oko Stranke slobode i pravde (SSP), Narodne stranke i Demokratske stranke (DS), a Radovanović je sada istakao da im se nije dopao “način na koji je nominovan jedan predsednički kandidat opozicije”, misleći na kandidaturu Zdravka Ponoša od strane dela opozicije okupljene oko koalicije “Ujedinjena Srbija”.

“Hteli smo da sve bude demokratski. Mi Ponoša cenimo, ali je dogovor bio da dve nezavisne istraživačke grupe utvrde ko od kandidata je najpopularniji. I onda smo otkrili da najbolje stoji izvesni Zec (aludirajuću na profesora Zeca u čijoj emisiji i gostuje)”, rekao je Radovanović, a prenosi Nedeljnik.rs.

“Nama je to smetalo. Taj nedemokratski postupak. Slagali smo se u načelu, ali ako je bilo dogovoreno da se meri, pa da se prema tome donosi odluka, a onda se od toga odstupa”, dodao je Radovanović.

Upitan o budućnosti Skupštine slobodne Srbije, Radovanović je istakao da je na prethodnim sastancima bilo predloženo nekoliko ideja, a da je jedna od njih bila da se propuste aktuelni izbori.

“Hteli smo da propustimo ove izbore i da ne ulazimo u ovo blato i prljavštinu”, rekao je Radovanović.

Međutim, potom je istakao da je naknadno odlučeno da će ipak imati kandidata za predsednika države.

“To je naša aktivna članica, profesorka Biloškog fakulteta Biljana Stojković. Sa naše strane je to definitivno”, zaključio je u razgovoru sa Miodragom Zecom.
Skupštinu slobodne Srbije nedavno je napustio akademik Dušan Teodorović, jer je bio protiv toga da SSS, kao jedan poseban politički entitet, treba da izađe na izbore.
“Ja i neki ljudi smo bili strašno protiv toga zato što sam smatrao da se time ubija suština SSS. Ostao sam u manjini tako da se o svemu onome što se dešava sa opozicijom i finalnim dogovorima sa strankama ja ne znam ništa”, rekao je Teodorović.
 

1646059880033.png





Za sekularni humanizam: Biljana Stojković

Predsednička kandidatkinja Biljana Stojković: Profesorka sa aktivizmom u genima


Nije članica nijedne političke partije. Građanka je koja aktivno učestvuje u društveno-političkom životu Srbije. Svetliju budućnost vidi u „sekularnom humanizmu“. Napade na medije vidi kao dokaz da je vlast „ubila politiku“ u Srbiji. Biljana Stojković biće predsednička kandidatkinja ispred zeleno-leve koalicije „Moramo“

Predsednička kandidatkinja Biljana Stojković: Profesorka sa aktivizmom u genima 2

27. 2. 2022. Piše: Sofija Popović

Biljana Stojković rođena je 1972. godine u Beogradu. Završila je Zemunsku gimnaziju, a diplomirala i magistrirala na Biološkom fakultetu u Beogradu. Kaže da je krajem 1990-tih odbila ponudu da svoje doktorske studije završi u Švajcarskoj, na Univerzitetu u Bazelu. "Moje preseljenje bilo je planirano za 2000. godinu. Svi događaji tokom te godine, miris osvajanja slobode i društva, ali i dešavanja na privatnom planu, opredelili su me da ponudu odbijem“.

Doktorirala je na Biološkom fakultetu, na kome je redovna profesorka na Katedri za genetiku i evoluciju. U zvaničnoj biografiji stoji da je autorka brojnih publikacija u međunarodnim časopisima iz oblasti evolucione biologije, kojoj je posvetila i dve knjige. Biljana Stojković izabrana je i za članicu Saveta evropskog društva za evolucionu biologiju. Na međunarodnom planu blisko sarađuje i sa švedskim univerzitetom u Upsali.

Za sebe kaže da "nije politikološkinja ni sociološkinja“, ali jeste "građanka koja aktivno učestvuje u društveno-političkom životu ove naše sumorne zemlje“. Počevši od 1992. bila je učesnica različitih protesta protiv režima Slobodana Miloševića. Tada, kako kaže, nije poznavala nijednog vođu protesta i pripadala je onom delu "nesnađene većine koja je hodala u protestnim kolonama, bežala od policije, podržavala svaki bunt i čekala promene“.

Pobegla je u biologiju u trenutku kada se nakon petooktobarskih promena "demokratski potencijal polako krunio“ a Srbija postala "apatično društvo koje se nanovo rastakalo“ bez ikakvog plana i cilja. Njeno buđenje i potreba da se aktivno vrati u "promene sistema“ vezuje za 2007. godinu i poziv novinarke Svetlane Lukić da učestvuje u radio-emisiji Peščanik. Od tada redovno piše tekstove o različitim društvenim pitanjima za sajt Peščanika.

Smatra da su se stare okolnosti iz devedesetih godine vratile "zajedno sa starim radikalskim igračima 2012. godine“. "Verujem da nam se radikali, na čelu sa autokratskim Vučićem, ne bi desili da smo bili spremni na masovne građanske demonstracije tokom prethodne decenije“.

Biljana Stojković nije članica nijedne političke partije. Kako je ranije izjavljivala, svoje delovanje vidi isključivo "kroz građanski aktivizam i građansko udruživanje“. Veruje da je nakon rušenja ovog "užasnog sistema“ neophodno postojanje "alternativne politike“.

Bila je među onim aktivistkinjama koje su 2019. godine uoči Osmog marta na spomenike Nikoli Tesli, Josifu Pančiću, Dositeju Obradoviću… okačile kecelje sa natpisima "Nauka je ženskog roda“, "Abortus je žensko pravo“, "Podržavam ženski štrajk“.

1646059823351.png


Mada je cilj akcije bio da se keceljama, kao simbolima ženskog neplaćenog rada, ukaže na potrebu unapređenja položaja žena u srpskom društvu, neki su ovu akciju videli kao uvredu i skrnavljenje spomenika znamenitih velikana.

Članica je Skupštine slobodne Srbije (SsS), koja okuplja građanske i političke aktere u borbi protiv vladajućeg režima, a ima za cilj "artikulaciju građanskog nezadovoljstva“. SsS je od početka godine u turbulentnoj je fazi svog postojanja, nakon sukoba sa delom opozicije ali i odlivom članstva. U javnost je isplivalo interno pismo upućeno članovima u kojem se iznose razlozi za otkazivanje podrške Ujedinjenoj opoziciji Srbije, okupljenoj oko Stranke slobode i pravde (SSP). Pljuštale su međusobne optužbe posebno oko "mandata i novca“.

"SsS apsolutno nije organizacija koja će zbog novca da uradi bilo šta. I do sada smo funkcionisali bez novca, a tako ćemo i nastaviti“, rekla je tada Stojković. Ulogu SsS vidi kroz uticaj "na političke događaje u pravcu demokratije, poštovanja ljudskih prava i svega što ide ka pravim civilizacijskim vrednostima.

Strepi da stranke opozicije "uglavnom nisu daleko odmakle od pogubnog mišljenja da su građani objekti“, kao i da mora postojati znak jednakosti između pojmova stranka i politika. Religiju i misticizam svake vrste vidi kao "najveće prepreke za razvijanje inteligencije, kritike autoriteta i humanog i slobodnog društva“.

Za nju svetlija budućnost dolazi sa "sekularnim humanizmom“, u čemu bi posebno važnu ulogu trebalo da imaju "popularizacija nauke, borba protiv klerikalizacije, ksenofobije i nacionalizma“. Napade na medije vidi kao dokaz da vlast u Srbiji nema pristojnost i da je "ubila politiku“ u Srbiji.

Iako su izjavljivali ranije da je najbolje da opozicija ima zajedničkog predsedničkog kandidata, za koaliciju "Moramo“ Zdravko Ponoš je "konzervativan kandidat kome su veoma bliske desničarske ideje“. Zato smatraju da je važno da postoji "još jedan kandidat ili kandidatkinja koja zastupa ideje bliske zelenim i levim politikama“. Biljana Stojković biće kandidatkinja ispred levo-zelene koalicije "Moramo“. Njena kandidatura biće pokušaj s leva za ulazak u drugi krug predsedničkih izbora.
 
A ta ideja o Žuji Udbašu je potekla od jedne ovde preisutne osobe čije ime ipak nećemo da pomenemo iako znamo o kome se radi :lol:
Др Жујовић није удбаш, напротив. Плус је Србијанац по рођењу и опредељењу. Зато ме чуди да је подржао баш старог сарадника удбе (не мислим на БИА) и београдског Хрвата Миросл...пардон Срђана Шкора. За тебе ме наравно не чуди, али доктор Жуја? :dontunderstand: Но, добро, свако има своје. Чак и тај и такав Шкоро ће неки проценат да одузме Пицццццццоустом (ако се уопште кандидује) и тако му умањи шансе за други круг.
 
Poslednja izmena:
Др Жуја није удбаш, напротив. Плус Србијанац по рођењу и опредељењу. Зато ме чуди да је подржао баш старог сарадника удбе (не мислим на БИА) и београдског Хрвата Миросл...пардон Срђана Шкора. Но, добро, свако има своје. Чак и тај и такав Шкоро ће неки проценат да одузме Пицццццццоустом (ако се уопште кандидује) и тако му умањи шансе за други круг.
Ne lupetaj.
 
А шта као Шкоро није хрватско презиме?

Шта као, дугогодишњи уредник у "Новостима" није припадник односно сарадник "дубоке државе", то јест како би по нашки лепше казали - удбе?

Аха ´оће то.
 
Значи тета Биља за председника...:D
Teте Бикана и Бранка су бар Српкиње, за разлику од два Хрвата Поноша и Шкора.

Сјајан интервју са тета Биканом, Тв МАРШ Ваљево, мај 2021:

 
Понош и Шкоро нека иду у Украјину да се јаве у Интернационалну легију, а ми имамо за кога ћемо да гласамо - тета Бикана Светска Револуција или тета Бранка Суверени Сатурн.
 
Teте Бикана и Бранка су бар Српкиње, за разлику од два Хрвата Поноша и Шкора.

Сјајан интервју са тета Биканом, Тв МАРШ Ваљево, мај 2021:

Тета Бикана? То тепање дође по ужички јел? :D
 
А шта као Шкоро није хрватско презиме?

Шта као, дугогодишњи уредник у "Новостима" није припадник односно сарадник "дубоке државе", то јест како би по нашки лепше казали - удбе?

Аха ´оће то.
tumblr_om73zkToFY1t382eqo1_500.gifv
 

КОАЛИЦИЈА ”МОРАМО” ПОЧЕЛА КАМПАЊУ ИЗ ЛОЗНИЦЕ – Време је да буде другачије


moramo-pocetak-kampanje-biljana-stojkovic.jpg
Биљанa Стојковић

Lozničke novosti February 27, 2022 9:07 pm

Коалиција ”Морамо” почела је данас у Горњим Недељицама и Лозници предизборну кампању представивши професорку Биљану Стојковић као свог кандидата на председничким изборима.

Стојковићева је на скупу испред Вуковог дома културе у Лозници рекла да је кандидатуру прихватила зато што сматра да се посла мора прихватити неко из кругова који нису ускостраначки и политички и ко долази из грађанског и еколошког активизма.

– Политика је однарођена и можда је потребно да је опоравимо тако што ћемо људе из грађанских кругова увести у политичка питања. Често се каже да се грађанима гади политика, без свести да је све што се дешава око нас политика и цена хлеба, и загађење ваздуха, и ”Рио Тинто” је политика и то политика која за собом вуче велику корупцију. Већ десет година гледамо потпуно урушавање државе, владавину једног човека који уопште не води рачуна о грађанима, већ о свом профиту и међународним компанијама. Јако је важно да дигнемо глас и крајње је време да ми будемо ти који ћемо променити нешто. Не можемо више ништа чекати, на овим изборима морамо да променимо нешто. Време је да одсада буде другачије – поручила је Стојановићева.

Она је навела да покрети ”који се дижу свуда по Србији” говоре о томе да људи желе промене и да неће више да буду сиромашни и обесправљени ”док мала група људи живи на високој нози”.

– Морамо градити отпочетка, да се суочавамо са социјалном неправдом, одсуством радничких права, културе… Глас грађана мора коначно да се чује, не дамо да нас варају више. Отварамо очи свима и надам се да ће свако од вас отворити очи својој околини. Морамо, због тога се и коалиција тако зове – поручила је будућа кандидаткиња за председника Србије.

moramo-pocetak-kampanje-aleksandar-jovanovic-cuta.jpg


Александар Јовановић Ћута рекао је да је побуна кључна реч јер се дошло дотле да ”отимају воду коју пијемо, ваздух који дишемо, земљу од које живимо”.

– Да л се зове ”Рио Тинто” или ”Линг Лонг”, да ли је домаћи или страни предатор, дошли смо дотле да нестанемо, идеја јесте да нестану људи, а фаза у којој смо је черупање природе по принципу ко шта дохвати. И све што треба да урадимо јесте да се раселимо зато што је то добро за нас, а да нам плодну земљу од које живимо натопе концентрованом сумпорном киселином, да нам реке гурну у цеви јер је то за општи интерес. На овим изборима ће главна тема бити животна средина и бираће се између ”Рио Тинта” и живота, опстанка и нестанка.

Позивамо вас да се прикључите људима који су дошли са улица и из шуме, људима који немају факултетске дипломе и онима који су академици. Зато смо ”струка и мотика”, окупљени око идеје да ова земља буде наша. Ми смо одлучили да из протеста идемо да решавамо сва питања на изборима и у Скупштини. Ко не буде слушао струку, слушаће мотику – поручио је Јовановић.

moramo-pocetak-kampanje-nebojsa-zelenovic.jpg


Небојша Зеленовић поручио је да ”Морамо” има решења и да се по томе разликује од свих осталих. Најавио је да ће, уколико уђу у Скупштину, усвојити закон о забрани ископавања литијума, а затим кренути да решавају и све друге проблеме.

– То што постоји у свету може бити и код нас. Треба нам четири, пет година да се овде успостави нормалан живот. Тај ред и извесност, ако омогућимо људима, неће одлазити из овако лепе земље. Ми имамо план и знамо како да људи боље живе од свог рада. Смањићемо загађење. Изоловаћемо све куће и станове у Србији. Требаће упола мање угља и мазута и свих других енергената. Мазут ћемо избацити, увести гас и биомасу. Вредеће вам кућа и стан у Лозници сто евра по квадрату више. Све ће бити плаћено кроз уштеду. Обезбедићемо фондове, преко градских топлана ће се изоловати куће и станови, људи ће се бесплатно прикључити на мрежу и имаћемо чист ваздух. Не верујете? Ми смо то урадили у Шапцу, изоловали зграде, прилкључили на топлану и то је могуће – казао је Зеленовић.

На скупу је говорио и Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије, који је навео да је стање у здравству лоше од 2000. године. Он је навео и да ће Биљана Стојковић у Србију вратити уставни поредак и да она ”неће мирно спавати” док свако дете не буде могло да се лечи из буџета и сваки грађанин имао основну социјалну помоћ. Казао је и да ће се са Стојковиевом у Србију вратити солидарност, реч која је заборављена.

На изборној листи ”Морамо – Акција, Еколошки устанак – Ћута – Не давимо Београд – Небојша Зеленовић” кандидати из Лознице су Душица Баровић, на 15. месту, и Драган Пајић на 69, од укупно 249 посланичких кандидата.

– Они који ме знају, знају шта је мој пут, животни рад, понашање и да сам увек био на страни праведности, људскости, поштења, рада и труда. Зато сам овде међу овим људима у овој коалицији и зато се ГГ ”Смело” прикључила. Мислимо да су они нова снага и да имају капацитет за нешто боље у овој држави. Душица Баровић ће бити кандидат Лозничана који има шансу да уђе у парламент и заступаће грађане, зато што смо јој указали поверење. Млада је, има капацитет жељу и вољу и више могућности и снаге да да овој држави и народу, а ми ћемо бити ту да јој пружимо подршку. Морамо да се саберемо да схватимо колико смо у неким стварима заостали за светом. Ови људи међу вама насушно су потребни овој држави и народу и нема ко други него ми и зато морамо поручио је Пајић.
 
А Бикана? Мени звучи на ужички...али немам појма лупам...
Не знам ни ја, али једва чекам да гледам преко тевеа како тета Бикана на Сурчинском аеродрому са почасном гардом и плех-музиком дочекује другарицу Аналену!
 
1646863164678.png





IZBORI 2022

BILJANA STOJKOVIĆ, KOALICIJA "MORAMO": Zdravstveni paket po izboru

1646863307173.png


09. 03. 2022. u 21:08

KANDIDATKINJA koalicije "Moramo" Biljana Stojković poručila je da građani Srbije za novac koji izdvajaju za zdravstveno osiguranje moraju da imaju garantovan paket zdravstvenih usluga po izboru, bilo da je reč o državnoj ili privatnoj praksi.

Ona je navela da naš zdravstveni sistem nije prilagođen potrebama građana, što svi znaju, i na ideju "preventivnih zdravstvenih pregleda" zbunjeni široko otvore oči, dodavši da bi to moglo da se organizuje na nivou države besplatno.

- Svaki put kada nam dete kija samo se nadamo da se neće razviti u temperaturu, a ukoliko nas nešto zaboli, mi kažemo da "to nije ništa" - radije bismo trpeli bol, nego se zaputili ka domu zdravlja - istakla je Stojkovićeva.
 
1646866102498.png




Veselinović: Biljana Stojković je bila svuda gde se štitio interes građana


1646866418970.png


Pokret Ne davimo Beograd je, na Dan žena, razgovarao sa sugrađankama na pijaci Skadarlija i pitao ih "Šta je potrebno da Beograd bude dobar grad za žene?".

Kandidat za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović je svojim potpisom podržao kandidaturu Biljane Stojković za predsednicu države, za koju je rekao da je bila „svuda gde se štitio interes građana i građanki“.


„Zajedno smo stajali u borbi za dobar grad. Izuzetno mi je drago što ćemo imati priliku da glasamo za zeleno leve politike i za buduću predsednicu Srbije“, rekao je Veselinović, preneo je pokret.

Stojković je istakla da "žene ne samo da imaju pravo glasa, nego imaju pravo i da ih žene predstavljaju u institucijama sistema".

"Dosadašnje politike razvoja grada nisu adekvatno odgovorile na potrebe ženama. Evidentno da gradskim vlastima izgradnja škola i obdaništa, bezbednost i pristupačnost javnih prostora, dostupnost gradskih usluga, kao i ekonomske mogućnosti za žene nisu važnije od pitanja izgradnje nacionalnih stadiona, monumentalnih spomenika i luksuznih stambenih četvrti", ocenio je Pokret ne davimo Beograd.

Kako je navedeno, "od prvog obeležavanja 8. marta prošlo je više od jednog veka - jednog veka neprestane borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca".

"Ova borba i dalje traje, a pokret Ne davimo Beograd preuzima odgovornost da ovu borbu preseli i u institucije. Moramo učiniti da se sve žene u Beogradu, bez obzira na njihovu boju kože, godine i socioekonomski status ili bilo koje lično svojstvo, osećaju slobodne, sigurne i osnažene da ostvaruju svoje pune potencijale, jer dobar grad za žene je dobar grad za sve", poručio je pokret.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top