Što imaš neke podatke do sada nepoznate istoriji da su Srbi držali logore sa Hrvatima i klali ih zbog nacionalne pripadnosti,
žene , decu, stare , mlade.... na ovom spisku nema onih ubijenih na kućnom pragu i bačenih u jame, živih spljenih u crkvama.
Samo zvanični koncentracioni logori.
Jasenovac (I–IV) | Jasenovac, Slavonija | | | |
Stara Gradiška (Jasenovac V) | Stara Gradiška, Slavonija | | | |
Đakovo | Đakovo, Slavonija | | | |
Tenja | Tenja, Osijek, Slavonija | | | |
Sisak | Sisak, Banovina | | | |
Gospić | Gospić, Lika | | | |
Jadovno | Gospić, Lika | | | |
Lepoglava | Lepoglava, Sjeverna Hrvatska | | | |
Danica | Koprivnica, Sjeverna Hrvatska | | | |
Lobor | Lobor, Sjeverna Hrvatska | | | |
Kerestinec | Kerestinec, Zagreb | | | |
Jastrebarsko | Jastrebarsko, Zagreb | | | |
Slana | Pag, Dalmacija | | | |
Metajna | Pag, Dalmacija | | | |
Kruščica (Vitez) | Vitez, Srednja Bosna | | | |
GLINA - Jedan od najsvirepijih i najjezivijih zločina nad Srbima u NDH bio je
pokolj nekoliko stotina Srba muškaraca u pravoslavnoj crkvi u Glini.
Srbe zatvorene u glinskoj pravoslavnoj crkvi ustaše su odvodile po grupama do stratišta u Glinsko Novo Selo, Hadžer i Prekopu, gde su ih zverski mučili, najsvirepije ubijali i pokopavali u već iskopane jame.
Franc Žućek, župnik Crkve Svetog Ivana u Glini, dobro se seća događaja: „Po crkvenim knjigama znam da je to bilo 29. 7. 1941. Srbe iz okoline Vrginmosta dovozili su u pravoslavnu crkvu kamionima i autobusima, a odatle ih dalje vodili u Hadžer i Prekopu, gdje su ih pobili. Mene je tog dana jedan od zatvorenih zvao u crkvu i ja sam došavši tamo vidio dupkom punu crkvu, u kojoj je sve zaudaralo, jer su ljudi morali nuždu vršiti u crkvi, pa su neki već bili klonuli od lošeg zraka. Crkva je bila puna, te mislim da je moglo biti oko 700 ljudi“.
O odvođenju Srba iz glinske pravoslavne crkve i njihovom ubijanju u okolini Gline svedoči i
Antun Gregurić, graditelj iz Jukinca: „Vidio sam kako su kamionima vozili Srbe u crkvu, a još prije pokolja odvozili su iz crkve kamionima žive ljude, te su ih ubijali u Glinskom Novom Selu. U jednom takvom kamionu ja sam prepoznao trgovca Malbašu, a mislim da se zvao Đuro iz Vrginmosta. Da su ih vozili u Glinsko Novo Selo znam po tome što sam iste večeri u gostionici Zibar u Jukincu čuo razgovor
Janka Kihalića, Nikole Kreštalice i Paje Kreštalice - ustaša-krvnika, koji su pričali da su ih u Glinskom Novom Selu ubijali.
“TATA, SPASI ME“
Ignac Haluza iz Gline ovako je doživeo strašnu noć: „Te večeri je javna rasvjeta bila ugašena. U parku me sreo jedan civil u košulji zasukanih rukava i krvavih ruku. Tražio je od mene cigaretu. Odgovorio sam mu da nemam a on me tada pozvao do pravoslavne crkve. Pred njom sam vidio desetak-petnaestak ustaša kako piju rakiju. U taj čas sam čuo glas dječaka iz crkve, kako viče: ‘Tata, spasi me’. Na to je u crkvu ušao ustaša Joso Zinić i par časaka poslije toga nije se više ništa čulo“. |
Ustaše su donijele jedan zamotuljak u papiru i pokazivali ga prisutnima, pa je Janko Kihalić zatražio od supruge gostioničara, Ljerke Zibar, masti da ispeku jedno srce. Na njezin upit kakvo je srce, oni su se počeli smijati i ispričali su tada da je to srce jednog Srbina, koga su u Glinskom Novom Selu prigodom izvlačenja iz kamiona sedam puta uboli, pa su ga svalili na zemlju i izvadili srce. Kako je gostioničarka uzrujana protestovala protiv takvog njihovog zahtjeva, oni su to srce zamotali u papir i ne sjećam se šta je dalje bilo“.
https://banija.rs/banija/14789-krvavi-pir-u-glinskoj-crkvi.html