• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Prodata zgrada misije SFRJ u Njujorku

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
281.693
Titova-vila.jpg


Jedna od najstarijih njujorških vila, koju je 1946. godine kupila Jugoslavija, prodata je za 50 miliona dolara u gotovini, potvrdila je kompanija Daglas Eliman, najveća agencija za posredovanje u nekretninama u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi američki list „Vol Strit Džurnal“.

Prodavac vile, koju je koristila i Stalna misija Srbije pri UN, su pet država naslednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija, a vilu je kupila kompanija s adresom u Njujorku.

Srbiji pripada nepunih 40 odsto novca od prodaje zgrade stalne misije u Njujorku.

Nekretnina se nalazi na Petoj aveniji u Njujorku i prostire se na oko 20.000 kvadratnih metara, Izgrađena je 1905. godine, dizajnirala je arhitektonaka kompanija „Voren i Vetmor". koja je potpisala i čuvenu Centralnu železničku stanicu u Njujorku.

Prvi vlasnik objekta bio je guverner Long Ajlenda Robert Bikman Livingston, pa se po njemu zdanje naziva i Bikmanova kuća.

Kasnije je kuću je kupila Emili Vanderbilt Vajt, unuka Kornelijusa Vanderbilta, prema dokumentima podnetim Komisiji za očuvanje znamenitosti grada Njujorka. Godine 1946. ona je vilu prodala jugoslovenskoj vladi.

Prema oglasu za prodaju koji je ranije objavljen, vila je sagrađena na četiri nivoa i ima dva krovna sprata, 18 soba, šest kupatila i vinski podrum.To je bila prva zgrada s dva električna lifta, koji su još u funkciji.

U njoj je sačuvan originalni enterijer, a pod zaštitom je države i grada Njujorka od 1969. godine.
U vreme Hladnog rata, kada je ovde boravio i Tito, na vrhu je navodno bila soba koju niko nije mogao da prisluškuje, kao i neprobojni prozori prema Petoj aveniji.
https://www.danas.rs/vesti/ekonomij...-misije-sfrj-u-njujorku-za-50-miliona-dolara/


Šteta da Srbije nije mogla da se nagodi sa osralim suvlasnicima i da zadrži ovu vilu u srcu Njujorka
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.