Quantcast

PRODAJEM - ILIRI, KELTI, SREDNJI VEK (SRBI I MLEČANI)

MarQss

Primećen član
Poruka
628
5 kovanica Apolonije-Grčke kolonije na severu Albanije - (prve i treće faze kovanja: 430-350 pre nove ere i 229-100 god pre nove ere)
cena je 20 e po komadu pa se javite na mail:
voimastajakunniasta@yahoo.com
Prodao bih isključivo u lotu!

nešto malo o njima:
Kovanje Apolonije mozemo podeliti u cetiri faze:
1. od 430 –350.g.
2.od 350 – 300.g.
3. od 229 – 100.g.
4. od 100 - 37.g.

U prvom periodu kovanja od pocetka 4.v. (i od 350 – 300.g.) kuju se srebrni stateri korintske tezine i sa konstantnim predstavama – stariji tip (430 – 350.g.) na aversu ima predstavu krave okrenutu na desno, ispod nje je tele, a na reversu su dva pravougaonika sa ornamentom i upis ΑΠ ili ΑΠΟΛ.

U trecoj fazi od 229 – 100.g zapocinje kovanje drahmi, tezina je smanjena na 3,4 grama (standard viktorijata).
Vracena je predstava krave koja doji tele na aversu.
Na reversu je floralni motiv (Alkinojevi vrtovi), a kao novina pojavljuju se imena magistrata tipicno ilirskog oblika na aversu, a posle na reversu, iza oznake grada ΑΠΟΛ ime PRITANA EPONIMA (najcesce genitiv).

Zatvaranje kovnice u Apoloniji se razlicito datira, a otprilike pada u vreme Avgustove reorganizacije ove oblasti kada republikanski denar zamenjuje drahmu, a uslovno se za to uzima 37.g.pne.
 

MarQss

Primećen član
Poruka
628
Zamolio bih te da ne ostavljaš više takve komentare na mojim temama koje nemaju nikakve veze sa naslovom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ako si početnik, tu smo da pomognemo ali te to uopšte ne ne opravdava u ovakvim ispadima koji se ponavljaju i u temama drugih članova....
dakle...radi se o vrednom i starim komadima a taj Tito (ili ko već) me nikad nije zanimao....
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.