Pazi proizvodnja marihuane bi isla u poljoprivredu, prerada marihuane je nesto drugo, ali i to nije teska industrija vec preradjivacka. Mada jasno mi je sta zelis da kazes.Iako se mi sada podsmevamo ovome, amerikanci retko kada cine nesto glupo ili da pre toga nisu dobro promislili.
Prva stvar koje se mi gadimo i koju osudjujemo je uopste ta legalizacija droge. Mozda vam se cini neverovatno ali u SAD jaca pokret koji predvode bivsi pripadnici policije i sigurnosnih sluzbi (FBI, DEA, CIA) koji se javno zalazu za legalizaciju droge. Oni sami kazu od kada je SAD usla u zvanicni rat protiv droge (jos za vreme Regana), broj narkomana je nikada veci a kolicina droge koja se upumpava u SAD je rekordan. Oni kazu da je rat kakav su oni vodili doziveo apsolutni neuspeh.
I da se razumemo, oni ovde govore o skoro svim drogama, najmanje je tu bitna i opasna marihuana. Njihov stav je da je bolje da drzava prooizvodi drogu i da kontrolisano distribuira, naravno samo onima kojima je to licni izbor, a da skolstvo, crkva, porodica na sebe preuzmu stav da je to lose. Na kraju uvek pojedinac sam odluci kojim ce putem krenuti. Svi ti bivsi pripadnici bezbednosnih sluzbi koji su karijeru posvetili borbi protiv narkotika smatraju da ce na taj nacin iz ruka kriminalnih organizacija izbiti najveci deo prihoda koji ovi ostvaruju i da ce ih tako poraziti, odnosno smanjiti njihov uticaj. Jer danas je vreme kada meksicki karteli imaju takvu moc i novac da su jaci od pojedinih drzava, a da ulicne bande u SAD dobijaju takve razmere da je to sada vec drustveni problem.
Kao primer kako zabrane ne funkcionisu dat je primer prohibicije (ono, vreme Al Kaponea i drugih gangster). Ne samo da u to vreme nije smanjen broj konzummenata alkohola, naprotiv, visestruko je povecan jer je alkohol postao jos primamljiviji od kada je zabranjen. Ono sto je ta prohibicija donela je vrtoglav uspon kriminalnih organizacija koje su se bavile svercom i proizvodnjom alkohola. Sa druge strane imate primer Holandije gde je dozvoljena upotreba marihuane i nekih laksih droga, gde to nije dovelo do vrtoglavog uspona broja narkomana. Jer kada je nesto legalno onda je nekako i manje pozeljno.
Uglavnim ne zalazem se ovde za legalizaciju ili zabranu necega, ali se divim kako jedna ozbiljna drzava ozbiljno pristupa raspravi o ozbiljnom problemu. To sto cemo se mi podsmevati amerikancima koji proizvode legalno marihuanu to nam i prilici da o tako necemu o cemu ne znamo govorimo kao da poznajemo sve cinjenice.