Pročitajte Ustav svoje zemlje Srbije

Обилић

Veoma poznat
Poruka
14.474
Skupština Republike Srbije:
20241005_004551.jpg

Tek sad vidim da je skupština najviša vlast u Srbiji, a ja sve mislim neki treći deo ...

Ma kakvi, najviša !

Nego nisam čitao Ustav, znam tamo sve piše idealno, i tu sam grešio. Ipak su mi sad stvari jasnije, i zaista nam se stvarnost razlikuje od onoga što propisasmo najvišim pravnim aktom.

Ustvari, žao mi je što nismo na nivou najnaprednijih društava, što nam u parlamentu sede tapšači, svađalice, karijeristi ... i naravno njihova opozicija - srbomrsci.

Pogledajte prilog 1620632

Tek sad vidim da je skupština najviša vlast u Srbiji, a ja sve mislim neki treći deo ...

Ma kakvi, najviša !

Nego nisam čitao Ustav, znam tamo sve piše idealno, i tu sam grešio. Ipak su mi sad stvari jasnije, i zaista nam se stvarnost razlikuje od onoga što propisasmo najvišim pravnim aktom.

Ustvari, žao mi je što nismo na nivou najnaprednijih društava, što nam u parlamentu sede tapšači, svađalice, karijeristi ... i naravno njihova opozicija - srbomrsci.
Tesko je objasniti pravnu teoriju ljudima koji je ne razumeju, cak i vecina pravnika nema pojma o tome, kada poloze Ustavno, zabole ih, jer nece time da se bave u zivotu, nego ce da bubaju krivicne i parnicne postupke.

TIpa, vlast ti je jedna, ne mozes da imas vise vlasti u drzavi, ali ima tri grane.

Nesto kao u teologiji ono Bog je jedan, ali imas sveto trojstvo.

Pravi paralelu sa tim.

Dalje, grane vlasti mogu da obavlaju sve tri razlicite funkcije vlasti, pa tako imas zakonodavnu granu vlasti koja moze da vrsi sudsku funkciju, to je ono kada Klinton impicuju pred kongresom oko toga da li je lagao kada mu je Monika pusila.

Ali i dalje, sve je to krac sa sustinom i faktickim stanjem, da je u danasnjem svetu izrsna grana i funkcija vlasti najbitnija.

To je tako iz vise razloga, i postoji pravni teoreticari koji objasnjavaju to, ali uglavnom ne na srpskim pravnim besmislicarstvima od fakulteta.

A sto se tice srpske Skupstine, ona je nebitnija od onih svinja koje svinjari cuvaju po farmama svinja.

Odes na farmu svinja da pricas sa svinjama, vodices intelektualniji razgovor nego da slusas srpske poslanike u Skupstini Srbije.

Poslednja izmena:

Ma kakvi, najviša !

kamo tacka 1 ?

Meni su roditelji pričali da je 40tih i 50tih godina prošlog veka u školama postojao predmet "Ustav". Znači ne "Građansko ..." i slično nego baš se učio Ustav tačku po tačku.

Ako ćeš da budeš građanin, zaista je bitno da precizno znaš prava i obaveze, zakone, kazne i nagrade.

Inače će mangupi da ti prodaju muda za bubrege.

Ma kakvi, najviša !

jedini put u zivotu sam isao na glasanje 2006te da glasam protiv nakaradnog i anti srpskog ustava

Ma kakvi, najviša !

Tito: Ko šljivi Ustav, pisali smo ga za Engleze! :hahaha:

Meni su roditelji pričali da je 40tih i 50tih godina prošlog veka u školama postojao predmet "Ustav". Znači ne "Građansko ..." i slično nego baš se učio Ustav tačku po tačku.

Ako ćeš da budeš građanin, zaista je bitno da precizno znaš prava i obaveze, zakone, kazne i nagrade.

Inače će mangupi da ti prodaju muda za bubrege.
Ucio sam i ja Ustav ali nisam toliko star.

Novi Ustav:
1. Proglasiti okupaciju na Kosovu
2. Proglasiti okupaciju RSK (povući priznanje HR i ponovo priznati ali van granica RSK)
3. Proglasiti okupaciju 23% Republike Srpske
4. Proglasiti agresiju na SFRJ i proglasiti nužnost srpskog protektorata nad SFRJ teritorijem radi mentalnog preodgoja i ozdravljenja narodnih masa od antisrpske i antijugoslovenske propagande i katoličko islamskog fundamentalizma
5. Proglasiti jedan jezik na teritoriju sfrj i vratiti nazive ulica iz sfrj i kraljevine jugoslavije
6. Oni koji se odupiru, znači psihijatriijske slučajeve, odveesti u kaznionice ili psihijatrijske ustanove na preodgojne tretmane radi očuvanja zdravlja. Izgubljene slučajeve u zatvor.
7. Vratiti presude protiv NATO zločinaca!!!

Novi Ustav:
1. Proglasiti okupaciju na Kosovu
2. Proglasiti okupaciju RSK (povući priznanje HR i ponovo priznati ali van granica RSK)
3. Proglasiti okupaciju 23% Republike Srpske
4. Proglasiti agresiju na SFRJ i proglasiti nužnost srpskog protektorata nad SFRJ teritorijem radi mentalnog preodgoja i ozdravljenja narodnih masa od antisrpske i antijugoslovenske propagande i katoličko islamskog fundamentalizma
5. Proglasiti jedan jezik na teritoriju sfrj i vratiti nazive ulica iz sfrj i kraljevine jugoslavije
6. Oni koji se odupiru, znači psihijatriijske slučajeve, odveesti u kaznionice ili psihijatrijske ustanove na preodgojne tretmane radi očuvanja zdravlja. Izgubljene slučajeve u zatvor.
7. Vratiti presude protiv NATO zločinaca!!!
ponistiti kosovski boj i tursku okupaciju !

Ma kakvi, najviša !

Današnje europske države imaju podijelu na zakonodavnu (parlament), izvršnu (vlada i donekle, ali jako malo i predsjednik) i sudbenu (pravosuđe) vlast.
Glavni posao parlamenta je da donosi zakone, ali u praksi postoji totalni disbalans u korist izvršne vlasti, tako da je vlada ta koju se pita za skoro sve.
Uzmi npr. Republiku Srbiju - unazad nekih četiri do pet godina, svaki lapsus koji se dogodio SNS-u, bio je posljedica krivih odluka Brnabe i ovog novog premijera, ne znam mu sad ime.
Nikada nisam tvrdio da je SNS savršen, ali jedino u toj stranci moguće je naći ljude čista srca.

Narodna skupština:

1. donosi i menja Ustav,

2. odlučuje o promeni granice Republike Srbije,

3. raspisuje republički referendum,

4. potvrđuje međunarodne ugovore kad je zakonom predviđena obaveza njihovog potvrđivanja,

5. odlučuje o ratu i miru i proglašava ratno i vanredno stanje,

6. nadzire rad službi bezbednosti,

7. donosi zakone i druge opšte akte iz nadležnosti Republike Srbije,

8. daje prethodnu saglasnost na statut autonomne pokrajine,

9. usvaja strategiju odbrane,

10. usvaja plan razvoja i prostorni plan,

11. usvaja budžet i završni račun Republike Srbije, na predlog Vlade,

12. daje amnestiju za krivična dela.

U okviru svojih izbornih prava, Narodna skupština:

1. bira Vladu, nadzire njen rad i odlučuje o prestanku mandata Vlade i ministara,

2. bira i razrešava sudije Ustavnog suda,

3. bira četiri člana Visokog saveta sudstva, četiri člana Visokog saveta tužilaštva i bira Vrhovnog javnog tužioca i odlučuje o prestanku njegove funkcije,

4. bira i razrešava guvernera Narodne banke Srbije i nadzire njegov rad,

5. bira i razrešava Zaštitnika građana, i nadzire njegov rad,

6. bira i razrešava i druge funkcionere određene zakonom.

Narodna skupština vrši i druge poslove određene Ustavom i zakonom

и шта је овде сад аутору тему толико чудно ? шта би он хтео ? да ово доноси свака шуша попут маирнике на улици како јој се ћефне ?

па СКУПШТИНУ БИРА НАРОД!

друго има у скупштини увек опозиције, а устав поѕнаје и народ. па ако се неки политичари или тренутна власт рецимо усуде да спроведу тачку 2- мењање граница како народу не одговара јасно је да ће народ то да поништи и да то не иде тек тако на оп ла па се прикрије од народа ...

ај да видим т скупштину која ће кришом или супротно вољи народа да мења границе , питам се колко би се та скупштина одржала на власти ?
народ би то помео говњивом мотком...

тако да не разумем оволико кмечање и чуђење аутора, који као да је пао са крушке ? мисли ваљда да држава не треба да има највише уређене законе и то уставом и да њих спроводи или одлучује нека локална кафана са шолаковим и ђидиним писарима ?

сасвим је нормалн ода се парламенту даје да то бира а народ бира парламент!

е сад ако парламент учини нешто контрадиктороно вољи народа наравно да ће народ тај апрламент да уруши или новим иѕборима или својом побуном ту приче нема... па не иде то баш све тако господине ауторе теме како си ти замислио...

Back