Proces

marko8380

Zainteresovan član
Poruka
181
Ja sam rekao operacija a ne vadjenje. Inace ovo je bilo pitanje za doktore a ne za automehanicara.

Pa ja jesam doktorica uskoro - morao bi da mi poverujes da nece da izraste :) cudi me da si imo operaciju ako ti nisu vadili zub...
Salila sam se malo ajde nemoj tako.

Ajde cu da ti ozbiljno odgovorim.
Ako se ti je ponovo zagnojilo onda idi doktoru obavezno.
Pritom jer se ti desava cesto moras da primenis nesto. Kao prvo kupi si Curaprox liniju za zube i po mogucnosti ako ikad ides u inostranstvo i cetkcu sa ultrazvukom (mada je skupa kosta 140e).
Curaprox ima posebne paste za zube protiv paradontozi uzmi one najkoncentrovanije - dobiju se u apoteki samo - onaj gel koncenriran ce da ti i speri bol.
Probaj da primenis i da uvedes uvece ciscenje sa koncem i izmedju zubiju sa onim medjuzubnim cetkicama - u DM imaju dobar konac ili one na stapicima vec.
Inace pomaze i neki od zacina kao sto su mleveni klincici - mada puno puta i neuspesno ako je stanje ozbiljno.
Nadams se da te ne boli puno.
Nemoj ni slucajno piti Aspirin protiv bola(on reci krv) - uzmi paracetamol...
Al 100% moras kod stomatologa obavezno - gore ti je samo za pomoc - i to pod hitno sto pre.
Sad koliko je pametno menjati neznam kakvog imas.

Poslednja izmena:

Valeria

Elita
Poruka
20.246
Pa ja jesam doktorica uskoro - morao bi da mi poverujes da nece da izraste :) cudi me da si imo operaciju ako ti nisu vadili zub...

Pritom jer se ti desava cesto moras da primenis nesto. Kao prvo kupi si Curaprox liniju za zube i po mogucnosti ako ikad ides u inostranstvo i cetkcu sa ultrazvukom (mada je skupa kosta 140e).
Curaprox ima posebne paste za zube protiv paradontozi uzmi one najkoncentrovanije - dobiju se u apoteki samo - onaj gel koncenriran ce da ti i speri bol.
Probaj da primenis i da uvedes uvece ciscenje sa koncem i izmedju zubiju sa onim medjuzubnim cetkicama - u DM imaju dobar konac ili one na stapicima vec.
Inace pomaze i neki od zacina kao sto su mleveni klincici - mada puno puta i neuspesno ako je stanje ozbiljno.
Al 100% moras kod stomatologa obavezno - gore ti je samo za pomoc - i to pod hitno sto pre.

Ta cetkica sa ultrazvukom za paradentozu, jer to Water Pick? Mislis li na to?
Ako ne, mozes li reci nesto preciznije o njoj?

MilgredBulf

Aktivan član
Poruka
1.143

Ovako ne mora da znaci da se zub vadi u koliko je neka operacija u pitanju. Ovo sto si opisala su sredstva za odrzavanje oralne higijene ali to ne pomaze u datom problemu. Ako covek kaze da je operisao proces pri tome verovatno misli na operaciju nekog gnojnog procesa kao posledice dentogene infekcije. A tu definitivno ne pomaze ono sto si ti napisala. I ako cu se sloziti da dobra higijena moze da obezbedi da mu se zubi manje kvare pa samim tim ce se smanjiti rizik od novih procesa.

Ono sto jako verovatno imamo ovde je da se pacijent javio sa bolovia , utvrdjeno je da postoji proces, zub je lecen , napunjen i pacijent je operisan da bi se gnojna kolekcija uklonila. Negde u toku tog procesa doslo je verovatno do ubacivanja novih bakterija kroz kanal korena razlozi su razliciti, kada je kanal napunjen te bakterije su zavrsile u kosti. Operisan je ali su bakterije opet izazvale infekciju i proces. Druga verijanta je da je infekcija dospela u kost tokom operacije. I naravno treca da postoji proces na jos nekom zubu blizu tog a da se njemu cini da je opet isti zub.

marko8380

Zainteresovan član
Poruka
181
Pa ja ne kazem da netreba kod stomatologa to mora obavezno vec da mu otvori sve ponovno i pogleda al moze se muto ponavljati ako nesto ne promeni - verovatno ima i jake bolove pa moze sa tim da jih smanji. Ja inace nemam plombi znaci meni pomaze - neznam kako je to kad zub boli. Moram idem sad da kucam na drvo.

Pa radi se o cetkici na ultrazvuk koja ne samo da cisti normalno higijenski nego i razbija celicnu stenu i membranu mikrorganizama Tu pricamo najvise o Streptococcusu mutantsu kod zubiju - po G+.
Znaci takva cetkica sprecava biofilm na zubima i zubnog kamena, efektivno odstranjuje mikrorganizme i naravno sa tim i pomaze kod upaljenja. Nesme 2 puta da se pere sa njom.
214282.jpg
U kutijici je i UV svetlo koje cisti.

ENZYCAL4.jpg
- to je moja zubna pasta sa laktoperoksidazo, amiloglukozidazo, glukozooksidazo.

GEL.jpg

AD350 parodontalni gel z 0,5 % klorheksidinijevega diglukonata - govorim o tom gelu koji smiri bolove u dlesnima i one lepo zarastu pritpomaze kod upale dlesni i paradontoze. Pripomogne da se ne razsiri. Upotrebljava se samo 7 dana.

Ja nisam stomatolog sam mikrobiolog.