Procene izbornih rezultata - Beograd, Novi Sad, Niš

Kakav će biti ishod izbora u tri najveća grada?

 • Vlast pobeđuje u sva tri najveća grada

  glasova: 13 61,9%
 • Vlast pobeđuje u dva najveća grada

  glasova: 3 14,3%
 • Vlast pobeđuje u jednom gradu

  glasova: 2 9,5%
 • Vlast gubi sva tri najveća grada

  glasova: 3 14,3%

 • Ukupno glasova
  21
 • Anketa je zatvorena .

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
78.797
Moja procena je da Vučić dobija sva tri najveća grada. Poklopilo mu se da spoljnopolitička pitanja budu centralna a lokalna da ostanu u senci. Uz podeljenost opozicije to je samo dodatni plus.

Ovo su moje procene izbornih rezultata:

Beograd:
SNS koalicija - 52%
Kreni promeni - 15%
Biramo Beograd - 14%
Mi snaga naroda - 6%

Novi Sad:
SNS koalicija - 47%
Udruženi za NS - 30%
Kreni promeni - 6%
Miša Bačulov - 5%

Niš:
SNS koalicija - 45%
Biramo Niš - 15%
Nada za Niš - 15%
Kreni promeni - 6%
Dr Dragan Milić - 4%

Na procenama za izbore prošle godine najtačnije su bile moja i dlugomirova za parlamentarne dok je Miloš Trunić najbolje procenio za BG.

https://forum.krstarica.com/threads...arlamentarni-i-beogradski-izbori-2023.989236/
 
Poslednja izmena:
Београд

СНС коалиција 50 %
Окрени обрни 18 %
Бирамо Београд 14 %
Ми, Снага народа 5 %
Народна 3 %

Нови Сад

СНС 48 %
Удружени за НС 29 %
Крени промени 7 %
Миша Бачулов 3 %
Докторка Јована 3 %

Ниш

СНС коалиција 44 %
Бирам Ниш 21 %
Уједињени, Нада за Ниш 8 %
Крени промени 7 %
Др Милић 7 %
Нестор (или нешто сличног имена) 5 %
 
Poslednja izmena od moderatora:

Nestorovićev pokret "Mi snaga naroda" ograđuje se od liste sa sličnim nazivom u Nišu​

Grupa građana “Mi, snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović” upozorava da se u Nišu pojavila lista “Glas naroda je snaga naroda” i ograđuju se od bilo kakve povezanosti sa njom. Pokret Branimira Nestorović ne izlazi na lokalne izbore u Nišu i ne podržava ni jednu listu koja izlazi na izbore u Nišu.
 
Poslednja izmena:

Вучић на конвенцији у Нишу: Изборна утакмица много тежа него што изгледа, гласајте за развој Србије​

Председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић изјавио је у Нишу, на завршној конвенцији коалиције окупљене око напредњака, да ће на изборима ситуација бити тежа него што изгледа, јер ће се сви у опозицији ујединити дан после избора, како би покушали да промене пут Србије и позвао све да гласају у недељу за програм развоја и напретка земље, а не њеног повратка у прошлост.

https://www.rts.rs/vesti/politika/5454105/aleksandar-vucic-nis-konvencija-lokalni-izbori-2024-.html

 

Manojlović (Kreni – Promeni): Za ostale gradove će se videti, ali u Nišu, 2. juna, mora da svane​


Rekao je da očekuje odlične rezultate opozicije na predstojećim izborima u Nišu.

„Očekujem da ćemo sa još nekoliko koalicija, odnosno grupama građana, pobediti, odnosno da ćemo svi zajedno imati više od 51 odsto glasova tako da ćemo moći da skinemo SNS sa vlasti“, kazao je.
 

Вучић на конвенцији у Нишу: Изборна утакмица много тежа него што изгледа, гласајте за развој Србије​

Председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић изјавио је у Нишу, на завршној конвенцији коалиције окупљене око напредњака, да ће на изборима ситуација бити тежа него што изгледа, јер ће се сви у опозицији ујединити дан после избора, како би покушали да промене пут Србије и позвао све да гласају у недељу за програм развоја и напретка земље, а не њеног повратка у прошлост.

https://www.rts.rs/vesti/politika/5454105/aleksandar-vucic-nis-konvencija-lokalni-izbori-2024-.html

Kako Nišlije aplaudiraju Gospodinu Predsedniku, ne može čovek da ih smiri! To je još jedan dokaz da je pobeda SNS u Carskom Gradu Nišu neupitna!

Živeo Niš, živela Srbija Sutra!
 
Pre svega, jasno je da će izlaznost biti manja nego krajem prošle godine i to možda za celih 10 odsto. Kladionice izlaznost u Beogradu predviđaju na 48,4 odsto.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, slaže se u načelu sa tom procenom.

- Izlaznost u Beogradu će sigurno biti manja nego u decembru. Mislim da će izlaznost biti bliža 50 odsto nego 55 odsto. Prvi razlog za to je što imamo bojkot u Beogradu koji će u prestonici biti puno vidljiviji nego u drugim gradovima - ocenjuje Klačar.

Prema kladionicama, samo četiri od ukupno 14 izbornih lista sigurno prelaze cenzus od tri odsto:
 1. "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" - 52,1 odsto glasova
 2. "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-promeni - 18,3 odsto
 3. "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" - 14,2
 4. "Mi snaga naroda, prof dr Branimir Nestorović" - 6,9 odsto
НСПМ
среда, 22. мај 2024.
ljudi.jpg

На питање „За кога ћете највероватније гласати на београдским изборима 2. јуна?“, 52,2% испитаника изјаснило се за режимску листу Александар Вучић – „Београд сутра“,17,8% за Покрет „Крени промени“,15,4% за листу „Бирам Београд“ и 7,6% за „Ми, снага народа - др Бранимир Несторовић“. Остали 7,0 %. (Уколико излазност буде мала, одређене шансе има и листа НС)

POSLEDNJA PROGNOZA ZA IZBORE U BEOGRADU Izlaznost 49,6 odsto, SNS ima podršku 47,7 odsto glasača​


Istraživanje opredeljenja birača koju je uradio Ipsos pokazuje da na beogradskim izborima lista Aleksandar Vučić – Beograd sutra ima podršku 47.7% birača, dok su sledeće po snazi liste Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-Promeni sa 16.3% i lista Biramo Beograd – Dobrica Veselinović – Miloš Pavlović sa gotovo istim procenjenim rezultatom -16.2%. Četvrta lista koja prelazi cenzus jeste lista Mi, snaga naroda – prof. dr Branimir Nestorović, koja bi prema procenama osvojila 7.7% glasova.
 
IPSOS je pogodio decembra, licno sam ocekivao da SNS ima preko 50%, ovo znaci da na izlaznosti od 52-53%, SNS ima 45% glasova (sto bi bio jako los rezultat za njih) s obzirom na bojkot.

Kada bi se ponovila izlaznost iz decembra, cak i kad bi presla onih 55% samo, SNS bi imao 42-44% glasova i izgubio bi BG. Po ovom IPSOS-ovom ispada da Djilas poklanja Beograd Vucicu.

Licna projekcija:
SNS 47%
SAVO 19%
Biram 16%
Nestor 6%

Nis:
SNS 41%
Opozicija 39% (sa Milicem i Nestorom)

NS:
SNS 44%
Opozicija 38%
 
Besmislena rasprava.
Vučić je tražio od Gospodara Hila da ga ostavi na vlasti do 2027. da bi pokupio još nekoliko mlrd dolara od Ekspoa i vezanih ulaganja.
(naravno - i Hil će dobiti lavovski deo)
Sve to ne vredi bez vladavine Beogradom, jer će se tamo (kao i obično) sliti velika većina novca.
Otuda je tražio od Gospodara Hila da mu da Beograd, a jedini način da se to izvede je da "Opozicija" (čitaj: Hilov potrčko Djilas) ne izadje na izbore u Beogradu i time sludi i razočara opozicione glasače.
Zauzvrat, i Djiki mora dobiti neki grad (opštinu), neki od ovih gde se takmiči.
Vidim da Vučićevi već hvale "opozicionog" kandidata u Nišu, tako da Niš sigurno ide "opoziciji" (Hilovim potrčcima), a za Novi Sad će se videti šta su dogovorili.
Nekako mi čudno da bata Andrej ostane bez svog lovišta...
 
Lokalni izbori u Srbiji, od uvođenja višestranačja, po drugi put se održavaju samostalno od parlamentarnih i predsedničkih.

Dakle, drugi put u poslednje 34 godine.

Prvi put su bili 2004. nakon ubistva premijera Srbije, Zorana Đinđića.

U odgovoru na pitanje kakav će to efekat imati na izborni rezultat, sagovornici Danasa ističu mogućnost smanjene izlaznosti od 20 do 30 odsto, naglašavajući da je praksa samostalnih lokalnih izbora dobra za demokratizaciju izbornih procesa.

https://www.danas.rs/vesti/politika...=push&utm_campaign=2024-05-31-Izlaznost-manja
 
Kako se navodi u saopštenju Gradske izborne komisije prijavljeni su predstavnici sledećih domaćih posmatrača: CRTA, CESID, „Građani na straži”, JUKOM i „Kreni-promeni”, a od stranih prijavljeni su: OSCE-ODIHR, IFES, delegacija EU u Republici Srbiji, IREX, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Holandije, Ambasada Slovačke i Ambasada Velike Britanije.

Istaknuto je da su predstavnici posmatrača rada biračkog odbora dužni da postupaju po pravilima o održavanju reda na biračkom mestu, kao i da se njima omogućava da nesmetano posmatraju svaku izbornu radnju, a u Zapisnik o posmatračima rada biračkog odbora mogu se upisati eventualne primedbe posmatrača.
 

Back
Top