ПРОБОЈ СОЛУНСКОГ ФРОНТА – Век од почетка ослобађања „свих српских земаља“

Чини се да СХС није имала никакву тајну службу, никакво испитивање Јавног Мњења. Њихово схватање мишљења и расположења својих грађана је било веома инфантилно.

За 20 година свог постојања, СХС се није ни приближила стварању јединственог школског, судског, одбрамбеног и сл. система.

Тако је на простору Хрватске и Словеније и даље важило аустроугарско право, а на Косову феудализам.

Мислим, неко је могао да се запита кад ће да прсне творевина у којој на крајњем Западу земље углавном живе хомосексуалци (Љубљана) а на крајњем Југу и даље удају девојчице са 11 година (Косово), али они се стварно то нису питали. Они су стварно мислили да ће то некако све магично да се повеже на крају.

Први Светски Рат је био катастрофа.

Једна свеопшта катастрофа,

То није никаква победа, већ пораз у којем је посејано семе пропасти и смрти Европе.

ПСР је једна велика трагедија.

Читао сам доста пута како се ПСР и ДСР у ствари спајају као један сукоб, а период између као којкекакво примирје. Мени ти донекле има логике.

Јер је ДСР решио све дилеме ПСР-а. Тежња за колонијализмом новонасталих држава (Немачка, Италија, Јапан) је нестала, а дошао је почетак краја колонијализма тадашњих сила (Француска, Велика Британија) у таквом облику.

Дошло је до биполарне поделе света и појаве нуклеарног оружја (хвала Богу). То је ставило тачку на, ако ништа, све будуће светске сукобе.

То није никаква победа, већ пораз у којем је посејано семе пропасти и смрти Европе.

Dobro, nemojmo sad tako evrounijatski mešetariti i relatizovati stvari. To je stav današnje američke evrounije u kojoj se više i ne razabiru nacije.
Prvi svetski rat su ipak vodili narodi, svi bitni evropski narodi, u kom su se na kraju ipak izdvojili pobednici od onih koji su ga izgubili, ali i otpočeli.

Читао сам доста пута како се ПСР и ДСР у ствари спајају као један сукоб, а период између као којкекакво примирје. Мени ти донекле има логике.

Јер је ДСР решио све дилеме ПСР-а. Тежња за колонијализмом новонасталих држава (Немачка, Италија, Јапан) је нестала, а дошао је почетак краја колонијализма тадашњих сила (Француска, Велика Британија) у таквом облику.

Дошло је до биполарне поделе света и појаве нуклеарног оружја (хвала Богу). То је ставило тачку на, ако ништа, све будуће светске сукобе.

Баш тако.

1914-1945 је други тридесетогодишњи рат.

Европски грађански рат.

- - - - - - - - - -

Dobro, nemojmo sad tako evrounijatski mešetariti i relatizovati stvari. To je stav današnje američke evrounije u kojoj se više i ne razabiru nacije.
Prvi svetski rat su ipak vodili narodi, svi bitni evropski narodi, u kom su se na kraju ipak izdvojili pobednici od onih koji su ga izgubili, ali i otpočeli.

Не баљезгарај.

Da. Sramotno je kako anemično obeležavamo najvažnije istorijske datume.
Mogu samo reći da bi boranija od narodića svih do jednog u našem okruženju dali svetska blaga da su takvu pobedu svojom hrabrošću mogli izvojevati u velikom ratu.

Bili smo prinudjeni da pobedimo. Ali vizija austrougarske jugoslavije očekivano nije potrajala ni par decenija.

Чини се да СХС није имала никакву тајну службу, никакво испитивање Јавног Мњења. Њихово схватање мишљења и расположења својих грађана је било веома инфантилно.

За 20 година свог постојања, СХС се није ни приближила стварању јединственог школског, судског, одбрамбеног и сл. система.

Тако је на простору Хрватске и Словеније и даље важило аустроугарско право, а на Косову феудализам.

Мислим, неко је могао да се запита кад ће да прсне творевина у којој на крајњем Западу земље углавном живе хомосексуалци (Љубљана) а на крајњем Југу и даље удају девојчице са 11 година (Косово), али они се стварно то нису питали. Они су стварно мислили да ће то некако све магично да се повеже на крају.

Svejedno, glavnu krivicu za krvavi raspad Jugoslavije kako prve tako i druge ipak nose velike sile, što naravno tebi ne ide u prilog, pa si rad to prećutati.

Raspala bi se JU usled unutrašnjeg naboja i nesklada kad tad, stoji, ali nije moralo doći do unutrašnjeg rata koji su svesrdno potpomogle spoljne sile.

- - - - - - - - - -

Баш тако.

Европски грађански рат.

- - - - - - - - - -

Не баљезгарај.

Glopčiću plaćeni, fumme ma pipe...

Da, naprslo Britansko carstvo, unistena AU, Nemacko, Rusko carstvo.

Prosirio se komunizam.

Napravila se podloga za Vol II koju deceniju kasnije.

.............................................................................................................................

Sto se tice Jugoslavije, predlozicu jednu radikalnu ideju.

Mozda je bila bolja ideja stvoriti novi identitet Slovena/Jugoslovena a unistiti pojedinacne plemenske identitete.

Time bi se verovatno izbegle i verske podele ( Katolik = Hrvat, Pravos. = Srbin ).

Ko sto je kod Nemaca resen problem Katolika i protestanata.

Da, naprslo Britansko carstvo, unistena AU, Nemacko, Rusko carstvo.

Prosirio se komunizam.

Napravila se podloga za Vol II koju deceniju kasnije.

.............................................................................................................................

Sto se tice Jugoslavije, predlozicu jednu radikalnu ideju.

Mozda je bila bolja ideja stvoriti novi identitet Slovena/Jugoslovena a unistiti pojedinacne plemenske identitete.

Time bi se verovatno izbegle i verske podele ( Katolik = Hrvat, Pravos. = Srbin ).

Ko sto je kod Nemaca resen problem Katolika i protestanata.

To je pokušao Kralj Aleksandar nakon atentata u skupštini. Podela na Banovine je bila primer toga, a 1931. na popisu popisivan je narod po veri ali ne i naciji.

Međutim naišao je na velika protivljenja tome, na svim stranama, pa i u Srbiji.

Pradeda mi je bio jako dugovečan (prebacio čova stotu),pa ga se i ja sećam.Na današnji dan je ponosno oblačio svoju uniformu iz velikog rata i koorčevito šetao svojim selom.Tokom proboja solunskog fronta je "zaradio" šrapnel u glavu i čudom ostao živ (slabije je video na desno oko).Voleo je da priča o tadašnjim ratnim drugovima i saborcima ali i dešavanjima sa Krfa.To su bili neki drugi i drugačiji ljudi.

Треба знати ко је подржавао настанак прве југославије.
Енглеске дипломате Ситон-Вотсон и Стид константно подржавају рад југословенског одбора. Хрватски чланови југословенског одбора су под директним утицајем енглеског министарства спољних послова и сам регент Александар одлази у Лондон да би се саветовао са енглеским дипломатама.
Са друге стране, два месеца пре абдикације Цара, у протоколу последњег руководства МИП царске русије који је имао за циљ да припреми руску платформу за савезничку конференцију, нема промене става у ввези са стварањем југославије. Када се ради о стварању нових држава на балкану, у протоколу се помиње једино уједињене Србија и Црна Гора, као руски циљ. И после револуције и успостављања режима Керенскоги привремене Владе, не мења се став према српско - хрватском уједињењу.

Skoro prosveceni narod je bio itekako sklon da se pobuni u tim godinama posle dobijanja samostalnosti.
Mislim jedan primer, dani kada je Srbija bila slobodarska nacija jako slicna Americi>

Одмах по проглашењу Милана Обреновића за краља Србије, почео се нагло мењати политички живот у земљи. У то време почињу да се стварају политичке странке у Србији. Створене су буржоаске странке: Народна радикална странка (1881), чији је вођа био Никола Пашић, Либерална странка са својим вођом Јованом Ристићем и Напредњачка странка као лична странка краља Милана.

Народ је почео да буде незадовољан владавином краља Милана. Бојећи се народног незадовољства, а и због набавке нових пушака, краљ Милан се позвао на право да оснује стајаћу војску и наредио да се покупи оружје народа и стави у магацине. Радикали су повели жестоку борбу против режима краља Милана.

Сељаци Тимочке крајине пружили су отпор у сакупљању оружја и по наговору радикалне странке одбили да предају оружје. У околини Зајечара и Књажевца 1883. избила је Тимочка буна коју су краљ Милан и војска угушили. Тада је краљ Милан укинуо народну војску и почео да ствара редовну војску, која ће му бити верна и одана. После гушења буне, краљ почине да прогони радикале због чега је њихов вођа, Никола Пашић избегао у Бугарску и одатле наставио свој рад.

Radikalsi ustav iz 1888

Грађанска права и слободе
Прокламована је заштита слободе од самовоље државне власти; забрањен прогон српских грађана; прописан начин лишења слободе, извршења претреса; забрањени су преки судови; забрањено је извршење смртне казне за политичке кривце.

Обезбеђена је слобода штампе.
Забрана новина је била предвиђена у три случаја: увреда краља, увреда страног владара, позивање на оружје. Уведена је слобода збора, договора и право удруживања.

Слободан избор народних представника

Није уведен горњи дом али је уведена институција квалификованих посланика како би се обезбедило учешће интелигенције. Избори су били тајни и непосредни. Активно бирачко право су имали држављани са навршеном 21. годином живота и који су плаћали бар 15 динара непосредног пореза држави. Војници нису имали право гласа. Постојала је институција Велике народне скупштине.

Равноправност владаоца и народног представништва
Законску иницијативу су имали краљ и Народна скупштина. Закони су се разматрали уз обавезно претходно мишљење Државног савета. У случају спора Народне скупштине и краља примењивао се апел на народ.

Контрола владе
Контрола владе се спроводила путем интерпелација, питања и анкета, буџетског права те министарске одговорности.

Локална самоуправа и управна подела земље
Самоуправа је припадала окрузима (окружне скупштине и окружни одбори) и општинама (општински суд, општински одбор и општински збор).

Обезбеђена је судијска независност и непокретност. Државни савет је био највиши управни суд у земљи.

Pradeda mi je bio jako dugovečan (prebacio čova stotu),pa ga se i ja sećam.Na današnji dan je ponosno oblačio svoju uniformu iz velikog rata i koorčevito šetao svojim selom.Tokom proboja solunskog fronta je "zaradio" šrapnel u glavu i čudom ostao živ (slabije je video na desno oko).Voleo je da priča o tadašnjim ratnim drugovima i saborcima ali i dešavanjima sa Krfa.To su bili neki drugi i drugačiji ljudi.

Tako je danas imaš preostali soc tog podvižničkog čojstva u vidu izražaja "Nosferatua___2" i "SrbeSrbica78" i još mnogih drugih.

- - - - - - - - - -

Sve persone za primer budućih naraštaja...

- - - - - - - - - -

Samo da dam još kratak komentar glede Jugoslavije.
Ako je JU već bila neizbežna zbog spoljne međunarodne uslovljenosti, ipak ide na odgovornost kralja Aleksandra nesmotrenost što se nije potrudio da bar onda unutar novonastale Kraljevine omeđi srpski nacionalni prostor kako je predlagao Mišić.

Jel postoji ijedan dokaz da je neko Karadjordjevica prisilio na stvaranje Jugoslavije?

Buduci da je isti i ceo Banat hteo da prikljuci na stetu Rumuna....

Ili mu je jednostavno zinulo dupe, pa je sam potegao sve moguce veze da se stvori SHS.

Kasnije kad je video da ne ide to kako je zamislio, sledi diktatura i ostalo.

Баш тако.

Европски грађански рат.

- - - - - - - - - -

Не баљезгарај.

Koji evropski građanski rat između nacionalnih država i imperija? Zanosiš se.
Oba svetska rata su bili klasični imperijalistički ratovi.

Знам да вам је јако тешко да то разумете, али можда ван Србије (и Русије) не живе само монструми огрезли у греху, злу и насиљу, него (и знам да вам је јако тешко да ово схватите) неки нормални људи који иду на посао (у школу) и који вам заправо желе добро. И који су исти као ви (добро, минус параноидне црте личности и хистерија медитеранског типа). Али у основи, људи као ви!

Е али пазите, у Африци и Азији не живе људи баш као ви. Има разлика.

Али знате ли да између Португала и Русије између људи нема... ниакаквих значајних разлика?

"Али оно су монструми, и Енглези, пиргавци, и они су нас терали да..., и они су нам учинили неправду, и они нам чине неправде, и приватизовали су Сартид, и они су ме повредили, Пети Листопад, Косово, Света Земља, они су, Кајл Скат, Русија, Башар Ал Асад, Слобода, Северна Кореја, Хехехе Цунами, Енглези, Енглези су.... Енглези су нам..., Швабо, Швабо и Енглез, Енглез и Швабо, Рус им јебо чукунбабу хехехе, Енглез, Они су, Бомбардовање, Уранијум, Русија, Слобода, Венецуела, Пљачкашка приватизација, Енглези, Енглез, Пиргавци, Пакији хехехе, Енглез!".

Разумем да је горе наведено први одбрамбени механизам који се активира при једној таквој јеретичкој помисли.

Мислим, људи овде су вероватно толико тешко повређени а сујетни да неће дозволити да можда њихово виђење нема право, али Casual Читалац хоће.

Драги анонимни читаоче, знаш ли да од Португала до Русије живи исти народ?

Знаш ли такође, да пеглање тих људи међусобно, нарочито у Првом Светском Рату, није донело ништа осим мизерије?

Србији Велики Рат није донео ништа осим мизерије.

И не причам о неким ишчашеним идејама да је "Југославија била лоша" и какве год баљезгарије, већ на простом људском нивоу.

Милион мртвих.

Цео Београд.

Убијен.

Значи све од Старе Пазове до Љига.

Мртво.

Дајем ти минут да упијеш то.

Све Од Старе Пазове До Љига Мртво У Року Од 4 Године.

А за шта?

Овим не желим да кажем да је Србија крива за рат, што је смешно. Наравно да није. Крива је Аустроугарска, која је желела крв. (пошто већ видим неке троглодите који желе да одведу дискусију у том правцу).

Само жалим да кажем да је ПСР био трагедија, српског народа и осталих Европљана. Никаква победа.

Већ Ужас.

Ja sam samo svratio ovde da našem uvaženom kolegi Han Aci čestitam 100 godina od proboja Solunskog fronta.

Sa teškim hendikepom što smo imali Francuze na našoj strani, ne bi to nikada uspeli da na drugoj strani nisu bili Bugari... :)
Хвала.Шта сте сачували од територије што сте добили у ПСР?

P.S>Vise nego sto su im komunjare ikad dale, dali su im radikali
Pogledajte prilog 509469

Нису им то дали радикаали, већ Михаило Константиновић, отац човека чије ће дело постати угаони камен другосрбијанаца. Михаило Константиновић су оличење српске интелигенције међуратног периода, којима су национални интереси били исто што и продаја пардајза и кромпира на Бајлонијевој пијаци.

Знам да вам је јако тешко да то разумете, али можда ван Србије (и Русије) не живе само монструми огрезли у греху, злу и насиљу, него (и знам да вам је јако тешко да ово схватите) неки нормални људи који иду на посао (у школу) и који вам заправо желе добро. И који су исти као ви (добро, минус параноидне црте личности и хистерија медитеранског типа). Али у основи, људи као ви!

Е али пазите, у Африци и Азији не живе људи баш као ви. Има разлика.

Али знате ли да између Португала и Русије између људи нема... ниакаквих значајних разлика?

"Али оно су монструми, и Енглези, пиргавци, и они су нас терали да..., и они су нам учинили неправду, и они нам чине неправде, и приватизовали су Сартид, и они су ме повредили, Пети Листопад, Косово, Света Земља, они су, Кајл Скат, Русија, Башар Ал Асад, Слобода, Северна Кореја, Хехехе Цунами, Енглези, Енглези су.... Енглези су нам..., Швабо, Швабо и Енглез, Енглез и Швабо, Рус им јебо чукунбабу хехехе, Енглез, Они су, Бомбардовање, Уранијум, Русија, Слобода, Венецуела, Пљачкашка приватизација, Енглези, Енглез, Пиргавци, Пакији хехехе, Енглез!".

Разумем да је горе наведено први одбрамбени механизам који се активира при једној таквој јеретичкој помисли.

Мислим, људи овде су вероватно толико тешко повређени а сујетни да неће дозволити да можда њихово виђење нема право, али Casual Читалац хоће.

Драги анонимни читаоче, знаш ли да од Португала до Русије живи исти народ?

Знаш ли такође, да пеглање тих људи међусобно, нарочито у Првом Светском Рату, није донело ништа осим мизерије?

Србији Велики Рат није донео ништа осим мизерије.

И не причам о неким ишчашеним идејама да је "Југославија била лоша" и какве год баљезгарије, већ на простом људском нивоу.

Милион мртвих.

Цео Београд.

Убијен.

Значи све од Старе Пазове до Љига.

Мртво.

Дајем ти минут да упијеш то.

Све Од Старе Пазове До Љига Мртво У Року Од 4 Године.

А за шта?

Овим не желим да кажем да је Србија крива за рат, што је смешно. Наравно да није. Крива је Аустроугарска, која је желела крв. (пошто већ видим неке троглодите који желе да одведу дискусију у том правцу).

Само жалим да кажем да је ПСР био трагедија, српског народа и осталих Европљана. Никаква победа.

Већ Ужас.

Srbija nije vodila Prvi svetski rat zato što je to želela, već zato što je bila napadnuta. U situaciji kad te napadne 10-20 puta jači neprijatelj i ti uspeš da opstaneš i sačuvaš slobodu, to je veliki podvig. Herojsko delo.

U Evropi živi verovatno više od 100 naroda, 50-tak nacija, koji govore različite jezike, imaju drugačiju kulturu, istoriju, religiju, mentalitet i model razvoja.

Back