Proboj iz Jasenovca!

Sta je ovo danas? Niko da pomene da je na danasnji dan 1945 god. izvrsen proboj preostalih logorasa iz Jasenovca, njih 1000 a da je pri tom preziveo samo 81 logoras.

Бедници ... и ови ЖУТИ а и ови ЦРВЕНИ... треба да их је срамота - НЕГО ОПЕТ ИДУ НА РУКУ УСТАШАМА... ТО ЈЕ ПРОБЛЕМ БРОЈ ЈЕДАН У СРБИЈИ... ОД РАСПРОДАЈЕ СРБИЈЕ УСТАШАМА ПА СВЕ ДО ОВОГ БЕДНОГ ПРЕЋУТКИВАЊА УЖАСНОГ ЗЛОЧИНА ГЕНОЦИДА НАД ЗАТОЧЕНИМА У КОНЦ-ЛОГОРУ У ЈАСЕНОВЦУ....

дс лдплсвлгбт најоштрије осуђују мазохизам логораша и антихрватску пропаганду помињањем историје

свако помињање историје је антихрватска пропаганда и није у духу добросуседских односа и заједничког пута у еу

:mrgreen:

Poslednja izmena:
dogodilo se na danashnji dan: 1945. - Oko 600 preživelih zatočenika u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac pokušalo je da se, u očajničkom jurišu na stražare, dokopa slobode, ali je u tome uspelo samo njih 60. U Jasenovcu, toj najvećoj "fabrici smrti" na Balkanu za vreme Drugog svetskog rata, ustaše su pobile najmanje 700.000 Srba, Jevreja i Roma. Logor je radio od leta 1941. do 30. aprila 1945.

.................

Sta je ovo danas? Niko da pomene da je na danasnji dan 1945 god. izvrsen proboj preostalih logorasa iz Jasenovca, njih 1000 a da je pri tom preziveo samo 81 logoras.
Свака ти част!:ok:
Поменуо си ти а надам се да ће неку реч написати сви прави Срби са пдф политика..
Када се једном за увек ослободимо ове реинкарниране комунистичке власти и Србији буде Српска власт, овакви датуми ће се обележавати онако како треба.
Битно је да се до тада не заборави.:rtfm:

Pri tom ne zaboravimo da je Beograd oslobodjen 20.10.1944. sto ce reci tacno POLA god. pre ovog dogadjaja.

VI licka je igrala veselo kozaracko kolo pola godine u BG dok su Kozarcani sistematski klani u Jasenovcu, a tragovi zlocina unistavani. Za to vreme copavi ustasa se sirio u tudjoj kuci koju je oteo i cekao da mu braca u ustasiji obave prljavi posao.

Било би лепо , на овој теми, објаснити људима и колики је комплекс био ''Јасеновачки логор'', пошто људи углавном мисле да је у питању била само једна локација, а не читава композиција стратишта.

Pri tom ne zaboravimo da je Beograd oslobodjen 20.10.1944. sto ce reci tacno POLA god. pre ovog dogadjaja.

VI licka je igrala veselo kozaracko kolo pola godine u BG dok su Kozarcani sistematski klani u Jasenovcu, a tragovi zlocina unistavani. Za to vreme copavi ustasa se sirio u tudjoj kuci koju je oteo i cekao da mu braca u ustasiji obave prljavi posao.

Видиш и ова прича о VI/oj личкој је дискутабилна!

Постоји верзија да је чувана VI личка била сачињена махом од оних преживелих усташа код Стаљинграда које је Стаљин вратио свом другу ''комунцу'' Брозу, а овај их асимиловао и послао на Србе у Србији тј. Београду, да ''чисте''.
Уједно правећи и међусобну мржњу међу Србима из Србије и прекодринских Срба.

Постоји верзија да је чувана VI личка била сачињена махом од оних преживелих усташа код Стаљинграда које је Стаљин вратио свом другу ''комунцу'' Брозу, а овај их асимиловао и послао на Србе у Србији тј. Београду, да ''чисте''.

Moguce, ne mozes verovati nicemu sto je preostalo posle komunistickog friziranja informacija.

Ono sto je bitno je da su logori na teritoriji NDH bili posejani na mnogo lokacija pa je tako u Sisku bio logor za decu. Tu je neki lekar ubijao decu injekcijama. U Mlaki su uglavnom bili Cigani. Gradina je ogromno stratiste ..nesto kao jasenovacki predlogor. Tu Rep. Srpska i obeleazava stradanja Srba u NDH sto je po meni i centralni dogadjaj oko toga, a nikako ova ustaska farsa koja se i dan danas odigrava u Jasenovcu.

Ne treba zaboraviti ni sve jame u Hercegovini i Dalmaciji. Niko ne zna tacan broj bacenih ljudi u te provalije . To su neopisivi zlocini, neshvatljivi normalnom coveku.

Dakle ...Jasenovac je samo vrh piramide zlocina koji se desavao na svakom koraku u NDH.

I jos da se ne zaboravi. Nema manjeg naroda sa vecim genocidom od Hrvata. Narod od 4 mil. ljudi je ubio blizu milion drugih . To je za Ginisa i trebalo bi ih kandidovati da bar u necemu budu prvi.

To o Šestoj ličkoj diviziji je besmislica.
Radi se u Udarnoj jedinici, jednoj od najelitnijih koje je partizanski
pokret u Jugoslaviji imao.
Nikakve ustaše tu nisu našle oprost grehova !
Sastav jedinice je bio-- više od 90 % Srba iz Like,
koja je teško stradala od ustaškog noža.....!
Budalaština i kvislinška propaganda !!!

Nebo nadamnom bijase krvavo i zemlja ispod mene
i ptice i jaseni i oci ljudske i majke sto djecu stezu,
krv je obojila ustaske ruke i grkljane presjecene
i duse crne i prestrasene srne i zice naostrene da razum svezu.

Svud oko mene samrtni krici
krkljanjem preklanih smrt se cereka,
prilazim poslusno svojem ubici
i lednoj ostrici srbosjeka.

Gledam ga radoznalo u ugasle oci
trazeci u njemu ostatke covjeka
pijanog od krvi sto mu s' kame toci
kao djecja suza,kao kaplja mlijeka.

A on silan...raspojasan...na gomili mrtvoj stoji,
nazdravlja opkladi dobijenoj,pa on ih je zaboga najvise pobio,
k'o dukate svoje zrtve sa demonskim smijeskom broji
boduci ih da provjeri je li koji prezivio.

"Sto me gledas tako starce,zar si razum izgubio",
riknu kao zvijer ranjena i nozem ka meni krenu,
a ja sam se k'o pred pricest svoju prvu prekrstio
radujuc' se ko rodjenju samrtnome svojem trenu.

"A stah"...pomislih"..."Zasto se ne bojim,
pa zvijer mi oci kopa i rezeci meso sijece...
zasto tako ravnodusno pred dzelatom svojim stojim,
kako mogu da ga zalim dok mu krv sa ruku tece?"

Pa i on je nekad stvor Boziji bio,
i on dusu ima,kako ona samo pati,
ja mu sve nesrecniku,jos na ovom svjetu pomracenom oprostio,
al' kako ce kad cas dodje pred zrtvama svojim stati?

"SAMO TI DIJETE RADI SVOJ POSAO" ,sapnuh mu jezikom sto je odsjekao
i vidjeh ocima svojim iskopanim strah sto mu je grcem lice nagrdio,
kazu nije nikad vise ni pile zaklao,
da se manit proklinjao i od ljudi vjecno krio.

A ja se molim za dusu njegovu
kao i za duse onih koje je poklao,
mozda me zbog toga ljudi Svetiteljem zovu,
mozda zato pamte rijeci:
"SAMO TI DIJETE RADI SVOJ POSAO".

Neven Milakovic Likota

АНЂЕО

Био сам тамо и све сам видио дјецо моја,
жицом сам крвавом Икону Свету у мозак властити урезао
не сјећања ради,нит сачувај Боже сулуде освете,
јер ко би пожелио памтити призор од смрти црњег усташког строја,
монструма што је с'осмјехом пакленим недужну дјечицу пјевајућ' клао
и нијеми вапај што к' небу шаље усташком камом преклано дијете.

Нијесам без разлога дјецо моја Икону ову толико дуго од људи крио,
Нијесам је узалуд сав вијек убоги крвавим кошмаром предивну мазио,
и сад знам зашто је Господ хтио да ја једини утекнем клетој душманској ками,

тако сам близу вјечитог свјетла у оној проклетој јами био,
тако сам близу рајске стазе својим грешним ногама газио,
па ту ме дјецо,у тој безданки,прикривен у тами,
јачи од смрти,мржње и бола гледао благо Анђео сами.

Шачица недокланих жудно је гледала горе
крвавим отвором јаме и свјетлом прелашћена,
слијепа да види хорду што је оштрила зубе,спремна да настави хајку,
нaједном зачух лепет што крила Анђела творе
и не видјех ништа љепше до тог божанственог трена,
предамном стајаше дијете које је тражило мајку.

Не бјеше ни назнаке страха на његовом прекрасном лицу,
ни мрака,ни очију страшних,ни крика што душу леде,
није знао за патњу,ране и крваву жицу,
само је тражио ону коју толико воли,

а око се његово држаше за једну танку жилицу,
и зној се самртни скупљао по његовом Светом лицу ,
и свјетлом сијаху његове Светачке усне блиједе
док тихо шапташе мајци :

„Не брини мамице мила,ништа ме не боли!”

Несташе у том трену и жртве и џелати,
неста и мрака и свјетла и зла што добру пријети,
о каква радост Душу испуни када схвати
сву ју је прожео овај прекрасни дјечак Свети.

И ништа више дјецо не може да ме спријечи
сваком ће искушењу Душа да одоли,
само да Господ једно никада не дозволи
да никад не пресахну ове Свете дјетиње ријеци:

„НЕ БРИНИ МАМИЦЕ МИЛА, НИШТА МЕ НЕ БОЛИ.”

Невен Милаковић Ликота

Kompleks Jasenovackih logora se prostirao duzinom od 47 km. Tj. od Jasenovca do Gradiske. Sto se tice 6. Licke, 7 Banijske i ostalih krajiskih brigada, one su u pocetku rata bile popunjene iskljucivo Srbima ali su desetkovane u borbama kroz Bosnu da bi u leto '44 usle u Srbiju sa mozda 10 do 15 % prvobitnog sastava. Do tada su bile popunjene bivsim domobranima i ustasama kao i novomobilisanim vojnicima u samoj Srbiji. Inace, pricali su mi bivsi cetnici da su po Srbiju sto puta bili gori partizani iz crnogorskih i sandzackih brigada nego iz bosanskih. Oni su bili mnogo svirepiji u obracunu sa cetnicima. Inace,svi zaboravljamo da je tito imao to diskerciono pravo da sam odredjuje mete za bombarodvanje od strane saveznika. Saveznicka misija "Nedelja pacova" iznad Srbije je trajala od Avgusta '43 do Septembra '44 i u tom periodu kada je obavljeno hiljade letova iz baze Brindizi u Italiji preko Balkana ka Nemackoj, pod jedan, saveznici nisu nasli za shodno da bombarduju kompleks Jasenovackih logora i po dva (logicno) tito nije ni imao nameru, i ako je mogao, da trazi bombardovanje Jasenovca. Zatim, Rusi su bili prisutni u Srbiji od Septembra '44 a da nisu nasli za shodno da bombarduju Jasenovacke logore i posle zauzimanja Beograda oni su promenili pravac i otisli prema Madjarskoj tj. prema Batini a ne ka Slavoniji i dalje ka Jasenovcu.

Moguce, ne mozes verovati nicemu sto je preostalo posle komunistickog friziranja informacija.

Ono sto je bitno je da su logori na teritoriji NDH bili posejani na mnogo lokacija pa je tako u Sisku bio logor za decu. Tu je neki lekar ubijao decu injekcijama. U Mlaki su uglavnom bili Cigani. Gradina je ogromno stratiste ..nesto kao jasenovacki predlogor. Tu Rep. Srpska i obeleazava stradanja Srba u NDH sto je po meni i centralni dogadjaj oko toga, a nikako ova ustaska farsa koja se i dan danas odigrava u Jasenovcu.

Ne treba zaboraviti ni sve jame u Hercegovini i Dalmaciji. Niko ne zna tacan broj bacenih ljudi u te provalije . To su neopisivi zlocini, neshvatljivi normalnom coveku.

Dakle ...Jasenovac je samo vrh piramide zlocina koji se desavao na svakom koraku u NDH.

I jos da se ne zaboravi. Nema manjeg naroda sa vecim genocidom od Hrvata. Narod od 4 mil. ljudi je ubio blizu milion drugih . To je za Ginisa i trebalo bi ih kandidovati da bar u necemu budu prvi.

To o Šestoj ličkoj diviziji je besmislica.
Radi se u Udarnoj jedinici, jednoj od najelitnijih koje je partizanski
pokret u Jugoslaviji imao.
Nikakve ustaše tu nisu našle oprost grehova !
Sastav jedinice je bio-- više od 90 % Srba iz Like,
koja je teško stradala od ustaškog noža.....!
Budalaština i kvislinška propaganda !!!

Па ако их је 90% страдало ко их је надоместио до 100% ? ;)

Шеста личка се није показала као позитивна према Србима у Београду. :)

Kompleks Jasenovackih logora se prostirao duzinom od 47 km. Tj. od Jasenovca do Gradiske. Sto se tice 6. Licke, 7 Banijske i ostalih krajiskih brigada, one su u pocetku rata bile popunjene iskljucivo Srbima ali su desetkovane u borbama kroz Bosnu da bi u leto '44 usle u Srbiju sa mozda 10 do 15 % prvobitnog sastava. Do tada su bile popunjene bivsim domobranima i ustasama kao i novomobilisanim vojnicima u samoj Srbiji. Inace, pricali su mi bivsi cetnici da su po Srbiju sto puta bili gori partizani iz crnogorskih i sandzackih brigada nego iz bosanskih. Oni su bili mnogo svirepiji u obracunu sa cetnicima. Inace,svi zaboravljamo da je tito imao to diskerciono pravo da sam odredjuje mete za bombarodvanje od strane saveznika. Saveznicka misija "Nedelja pacova" iznad Srbije je trajala od Avgusta '43 do Septembra '44 i u tom periodu kada je obavljeno hiljade letova iz baze Brindizi u Italiji preko Balkana ka Nemackoj, pod jedan, saveznici nisu nasli za shodno da bombarduju kompleks Jasenovackih logora i po dva (logicno) tito nije ni imao nameru, i ako je mogao, da trazi bombardovanje Jasenovca. Zatim, Rusi su bili prisutni u Srbiji od Septembra '44 a da nisu nasli za shodno da bombarduju Jasenovacke logore i posle zauzimanja Beograda oni su promenili pravac i otisli prema Madjarskoj tj. prema Batini a ne ka Slavoniji i dalje ka Jasenovcu.

Колега, СОВЈЕТИ, не Руси, разлика је огромна. ;)

Иначе, ту причу о личким и крајишким бригадама сам и ја чула.

Sustina je da je Jasenovac punom parom radio jos pola god. od oslobadjanja BG, da nikada nije pokusan napad da bi se on oslobodio, a kad je konacno morao pasti, onda su ga sravnili do temelja i zatravnili kao onu kucu u Silerovoj...sve u cilju zataskavanja i sakrivanja dokaza.

Za 50 god. vladavine Tito nikada nije posetio Jasenovac . Cak nije imao potrebu ni da malo manipulise sa tim. Ustaska arogancija s jedne strane i nazalost srpska veleizdaja s druge.

Па ако их је 90% страдало ко их је надоместио до 100% ? ;)

Шеста личка се није показала као позитивна према Србима у Београду. :)

Čudim se da nisi shvatila šta sam napis'o !?
Ipak si ti intelektualka !
Čitaj pažljivije.
Čitaj do zareza,jer iza zareza uvek počinje sledeća misao.
Do zareza govorim jedno,iza njega drugo....
Ja nisam spominjao procenat stradanja Ličana,već da su teško
stradali.Procenat se odnosi na učešće srpskih boraca u Šestoj ličkoj....
:dash:

PS. A,to što su radili oktobra 1944.dok su oslobađali Beograd i
da li su i koliko Beograđanki silovali,to je već treća tema.....

Poslednja izmena:
Čudim se da nisi shvatila šta sam napiso !?
Ipak si ti intelektualka !
Čitaj pažljivije.
Čitaj do zareza,jer iza zareza uvek počinje sledeća misao.
Do zareza govorim jedno,iza njega drugo....
Ja nisam spominjao procenat stradanja Ličana,već da su teško
stradali.Procenat se odnosi na učešće srpskih boraca u Šestoj ličkoj....
:dash:

Добро де, не нервирај се. ;)
Ово што сам ја написала је , такође, афирмативно за Личане.
Боље да нису изгинули и да нису чинили шесту личку, него овако како је било. :)

Уосталом, ја сам из Лике. :lol: Баш бих требала да подржим твоју тезу, кад оно ''међутим''. ;)

Мој прадеда је причао о том страдању од усташког ножа, то памти моја мајка.
Ја памтим дедине речи: ''Јосина нас пошаље у акцију, а онда усташе сађу у село и покољу сву најач и жене. Зајеба нас је Јосина ко нико''.

Clan Predsjednistva BiH Zeljko Komsic je takodjer prisustvovao danasnjoj ceremoniji u Jasenovcu i odao pocast zrtvama.

Pa neka neko kaze kako samo Boris Tadic ide po tudjim stratistima, a niko drugi ne ide po srpskim stratistima.

Back