Probni rad ili lopovluk ("INEX Bezbednost")?

Lepi-Dzoni

Početnik
Poruka
24
Evo još jednog načina na koji poslodavci (često bivši kriminalci) zaštićeni od struktura vlasti izbegavaju svoje zakonske obaveze. Normalno jeste da, kada vas neko prima, to bude probni rad npr. tri meseca ali nije normalno da u firmi ogromna većina radnika uopšte nije prijavljena zato što je probni rad šest meseci a vrlo mali broj radnika se zadrži u firmi kao što je ova gore pomenuta, duže od mesec - dva. Naravno, ovakve loše plaćene poslove će raditi uglavnom ljudi sa osnovnom ili srednjom školom kao i ljudi iz okoline Beograda, ali i oni se retko zadrže duže vreme, a to stvara idealne uslove za kršenje zakona.
Za one koji ne znaju, ovde je reč o firmi koja se bavi obezbeđenjem objekata, npr. banaka, čuvarski i sl. poslovi. Naravno da ovakvih primera izrabljivanja ima koliko hoćete, ja sam naveo onaj koji mi je poznat preko vrlo dobrog prijatelja. A vi možete da iznesete još neke slične primere ako znate. Na ovakve podlosti se bar može skrenuti pažnja javnosti, kad več živimo u zemlji gde nema poštovanja zakona. :vudu:

kada je u pitanju probni rad zaključuje se pismeni ugovor o probnom radu i zaposleni ostvaruje sva prava iz radnog odnosa,
ukoliko se ugovor o radu ne zaključi, po sili zakona se smatra da je zaposleni zasnovao radni odnos na neodredjeno vreme danom stupanja na rad.
to znači da protiv poslodavca može da podnese tužbu i da zahteva da sud utvrdi:
-da je zasnovao radni odnos sa tuženim danom stupanja na rad;
-uplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje;
-vraćanje na rad i izgubljenu zaradu i pripadajuće doprinose u periodu do vraćanja na rad;
-naknadu štete u visini do 18 zarada koje bi ostvario da je radio, ukoliko ne traži vraćanje na rad.
naravno ako ima od koga da se naplati, imajući u vidu da je 60% domaćih privrednih društava u blokadi.

Back