Quantcast

Problemi prilikom pasoške kontrole

fortes

Elita
Moderator
Poruka
24.533
Ako ovo SLOVO imate u imenu ili prezimenu, mogu da vas VRATE SA AERODROMA


"Torba - tu. Pasoš - tu. Karta - tu. Pošto ste sve prekontrolisali i stigli na aerodrom, red je da neko proveri i vaše podatke. Ali, tu vas može sačekati neprijatno iznenađenje, a posebno na oprezu treba da budu svi oni koji u svom imenu ili prezimenu imaju slovo Đ.

- Iako sam sve uredno proverio pre polaska na put, kao i uvek, neposredno pre ukrcavanja u avion, nakon pregleda karte i pasoša, rekli su mi da ne mogu da putujem jer se ime koje stoji na karti i u pasošu ne poklapaju. Propustio sam let iz, kako sam tada mislio, banalnog razloga. U pasošu je pisalo Djordje, a na karti Đorđe - objašnjava nam sugrađanin koji je imao ovako neprijatno iskustvo.

Pošto se jednom opekao, sada i po nekoliko puta proveri da li je prilikom rezervacije avio karte precizno preneo, a osoba sa druge strane slušalice tačno napisala njegovo ime.


Zaposleni u turističkim agencijama potvrdili su za "Blic" da je veoma važno da se ime i/ili prezime u pasošu i na avionskoj karti u potpunosti podudaraju. Objasnili su nam i zašto.

- Ako u pasošu imate "Đ", dakle sa crticom, onda se u rezervaciji piše "D", a ako je u pasošu "DJ", onda i na karti mora pisati "DJ". Dešavalo se da ljude vrate sa letova jer je karta neispravna. Dakle, ako je na karti "Đ", a u pasošu "DJ", to se tretira kao dva različita imena. Drugim rečima, kao da su dve osobe, a ne jedna. Zato mi uvek prilikom rezervacije aranžmana pitamo naše putnike kako piše u pasošu u slučaju da oni zaborave da napomenu - kažu iz jedne od prestoničkih agencija i dodaju da takvo pravilo važi bez obzira koju destinaciju birate i iz koje zemlje krećete.Zato, kada sledeći put želite da letite avionom, obavzeno se setite da prilikom rezervacije karte radniku u agenciji naglasite kako vam je ime tačno napisano u pasošu.

Šta je sa onima koji imaju crticu između dva prezimena?

Ako osoba ima dva prezimena, na primer jedno svoje a jedno muževljevo i između njih crticu, nema razloga za paniku. Bar tako poručuju iz turističkih agencija.

- Pri rezervaciji karte crtica između dva prezimena nije bitna. Sve i da postoji u pasošu, ona nije važna za rezervaciju. Drugim rečima, ne tretira se kao da su u pitanju dva različita putnika kao u slučaju glasa "Đ".


MUP: Može i DJ i Đ samo da na svim papirima bude isto

Povodom informacije u pojedinim medijma da građani Srbije kojima u dokumentima u imenu stoji DJ moraju da promene u Đ, u MUP-u kažu da to nije tačno.

- Podaci u pasošu moraju biti isti kao i u izvodu iz matične knjige rođenih - kažu iz MUP-a.

Dakle, ako u izvodu piše DJ, oda i u pasošu treba da piše isto tako i nema nikavih problema."


--------------------------------------------------------------------------

Meni se desilo jednom na aerodromu Tegel da sam mahinalno koristio "dj" umesto slova "đ" tj "d" po zapadnom alfabetu koje mi je u pasošu prilikom on-line check-in-a pa su usledile 15-minutne konsultacije službenika na aerodromu da li da me puste na let,srećom po mene pozitivno završene uz malo predavanje i upozorenje da sledeći put neću proći. Nije stvar za igranje jer svaki službenik aerodroma ili avio kompanije, policajac,carinik ima diskreciono pravo da vas vrati i zbog najsitnije nepravilnosti.
 
Poslednja izmena:
Top