Problem sa maticnom.

I nije bas, ipak GeForce pravi najbolje graficke.
To je nekada bilo istina, danas je ipak predrasuda.

Istina je da nVidia pravi najbolji GPU trenutno na tržištu RTX5090, ali taj GPU košta skoro 400 hiljada dinara u Srbiji što je za 99% ljudi nerazumno velika cifra... ali AMD pravi recimo RX9070 koja je samo oko 30% sporija u svim testovima, ali je PET PUTA jeftinija. Tako da je prilično teško reći da je bolje kupiti nešto za 400k kad može da dobije nešto što ima skoro iste performanse za 80k dinara.

U srednjoj klasi su malo ujednačeniji, na primer nVidia RTX 5060 Ti 16GB je vrlo slična Radeonu RX 9060 XT 16GB, s tim da je opet Radeon jedno 100 evrića jeftiniji.

Nvidia има јаке драјвере и јаку подршку за графичке (дугогодишњу за поједине моделе).
AMD напусти поједине графичке после пар година.
И драјвери су им мање оптимизовани него nvidijini
AMD je бољи за Линукс.
Nvidija je скоро прешла на опен сорс драјвере.
AMD су малтене одувек били опен сорс.

U životu nisam bio zadovoljan sa amd a verujem da mogu samo jednom zajebati kupca.

Jedino amd ima rok trajanja procesora od nekoliko godina pa kreće da se raspada.
Svaka firma ima boljih i lošijih serija. Tako da to poređenje nema smisla ako kažeš ova firma protiv one, jedino ako porediš ovaj i onaj konkretan model, i ne samo to.

Na primer AMD je imao svoj popularni RX580. Ugrađivali su u njih razne memorije, Samsung, Elpida, Hynix, Micron... i bio je opšti slučaj da su ove sa Elpidom i Micronom bile daleko slabije i manje trajne nego Samsung i Hynix. Evo ja sam imam jednu sa Hynix memorijom koja je preživela i majning par godina, i overklok, i dan danas radi kao sat upravo u ovom kompu sa kog pišem ovu poruku, a imao sam i neke koje su bile totalno nestabilne i nisu dugo trajale. Ova mi sad već 7 godina stara a gura 43 inča 4k Asus ROG monitor, i nikada u životu nijedan jedini problem s njom. (vidi sliku ispod)

Na drugu stranu, nVidia je imala katastrofalnu prvu seriju 2080 Ti (nje se prvo setim) koja qrzu nije valjala, zvali su je "invaders verzija" jer je svaka druga posle nekog vremena imala one kockice na ekraju koje trepere i tu nije bilo popravke. I onaj konektor što nije valjao masovno na 4000 RTX seriji, i svašta nešto.

Tako da kao što kažem, samo ima smisla poređenje tipa ta i ta kartica sa tom i tom memorijom protiv te i te kartice sa tom i tom memorijom i tom verzijom drajvera... sve ostalo je zabava za fanboyse.

1770299359682.png

Sa intelom se nikada nisam zeznuo svaki radi besprekorno kao prvog dana. Meni dovoljno.
Истина је да AMD има проблема са волтажом.
Ново је да од сокета 1700, Интел има проблема са деградациојом процесора, са кривљењем процесора у лежишту и са огромном потрошњом процесора као и са прегревањем процесора.
Наводно је кривљење решено у новим верзијама сокета 1851.
Потрошња је превелика барем у десктоп верзијама (чак и код нових процесора је велика потрошња).
Интел полако тоне.
Умео је некад да прави процесоре, сад је полако потонуо.
AMD oд Zen 2 па на даље прави фантастичне процесоре.
На лаптоповима они имају пасивно хлађење, не греју се пуно и раде одлично.
Још ако има опција power save у биосу да спусти волтажу, за свакодневни рад је милина радити у AMD-u.

Sa intelom se nikada nisam zeznuo svaki radi besprekorno kao prvog dana. Meni dovoljno.
Pa dobro, jedna stvar je kad si imao tri ili pet komada u životu, a druga kad ti više stotina njih prođu kroz ruke, i kad ti svi donose kompove na servis.

Koje modele Intel kartica si imao, pošto su oni do skora radili samo integrisane? Integrisane se inače daleko manje kvare (skoro pa nikad).

Čim sam batalio amd svanulo mi. Dobijem pre pola godine jedan amd i radeon grafu, naravno ništa ne funkcioniše kako treba. Ne znam šta tu možeš da popraviš kada je procesor oslabio sem sve da baciš? Ne može ni nov hdd da butuje dok mu ne spustiš brzinu procesora ispod fabričke. Teeeško đubre.

Odgovorno tvrdim da amd jedva izgura garanciju.

Ти би хтео да се играш за мале паре ? То је одлична графика да ти баци слику и да има гаранцију од три године.
Ако хоћеш да се играш такве графичке коштају 30.000 динара.
Hocu grafike,kada dodju unuci da mogu da igraju igrice,koje vole.I te od 30 000 ima polovne od 5-10 000.Izdrze mnogo toga.

Hocu grafike,kada dodju unuci da mogu da igraju igrice,koje vole.I te od 30 000 ima polovne od 5-10 000.Izdrze mnogo toga.
Тим графичкама је душа извађена па обично после констатног 3-4 сата рада почну да приказују шарене коцкице на екрану.
То је ко игра сат два по неку игру па да је задовољан.

Тим графичкама је душа извађена па обично после констатног 3-4 сата рада почну да приказују шарене коцкице на екрану.
То је ко игра сат два по неку игру па да је задовољан.
Nije istina.Vise sati deca igraju i nema bagova.Zavisi koliki si srecnik i sta dobijes.Ja do sada nisam imao problema.

Ти би хтео да се играш за мале паре ? То је одлична графика да ти баци слику и да има гаранцију од три године.
Ако хоћеш да се играш такве графичке коштају 30.000 динара.
Ta grafička kartica nije ništa jača od Intel integrisane grafike na procesorima starim desetak godina. Totalno besmislena kartica, osim ako imaš AMD Ryzen bez integrisane grafike.

Back